4 Nisan 2014
Sayi: KB 2014/14

Yerel seçim sonuçları
Yerel seçimler üzerine bazı gözlemler
Çözüme giden yol sandıklardan değil,
sınıf savaşımından geçer!
Parlamenter hayaller değil, meşru militan mücadele
Yerel seçimler ve
ortalığa saçılan pislikler! - H. Yağmur
Hangisi suç?
Devrimci seçim çalışmasından 1 Mayıs’a... - S.Soysal
1 Mayıs yasağı için
bahane bulundu!
Ankara’da
1 Mayıs hazırlıkları!
BDSP’lilere saldırı protesto edildi
Direniş, özgürlük, 1 Mayıs...
Kızıldere’nin yolundan gidenler kızıl bayrağı yükseltiyor!
Yasa yürürlükte işçiler kapı önünde
Luna işçilerine
dayanışma çağrısı
Greif direnişi ve güncel görevler
“Bir kez daha ihanete uğradık, ama son sözü biz söyleyeceğiz!”
Eren Korkmaz: Çamurlu sularda yüzen
bir ihbarcı ve işbirlikçi
Bürokrasi içinde yolunu şaşıranlar
şimdi de dükkancılığa soyundu!
Greif’te efendiler ve hainler!
Greif ile dayanışma büyüyor!
Greif direniş günlüğü
Kadın işçiler
“Mücadeleye devam” dedi!
Greif direnişi Köln’deki Greif işçilerine taşındı
Yalanlara sığınanların
savaş tezgahı
“Bu resmi siz mi yaptınız?” - Z. Eylül
“Bir resmi yalan daha açığa çıktı!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Greif direniş günlüğü

 

46. gün: Sabah kahvaltısı ve gündelik işlerle güne başlayan işçiler yaptıkları toplantıda direnişi kırma girişimlerine karşı kararlılıklarını yinelediler. Greif Emekçi Kadın Komisyonu ise Şirinevler Meydanı’nda gerçekleştirilecek basın açıklaması ve “Direnişte kadın olmak” başlıklı panelin duyurusunu yaptı. Fotoğrafçılık komisyonu da toplantı yaptı. Bilgisayar Komisyonu ilk dersini yaparak temel bilgileri aktardı.

Greif İşçileriyle Dayanışma Komitesi fabrikayı ziyaret etti. Komite adına konuşma yapan Selçuk Kaygısız, Greif direnişinin etkisine değindi. Greif’teki direnişin tek başına ekonomik talepler için verilen bir mücadele olmadığını taşeron çalışmaya karşı da direnildiğini ifade etti. Kaygısız Greif direnişindeki sorumluluğun herkesi kestiğini ifade ederek tüm topluma direnişi taşımak için çalışacaklarını ifade etti.

Taşeron şirkette çalışan birçok işçiye Greif yönetimi tarafından işgalden ayrılmaları için ihtar çekildi. Mesajın sonrasında genel bir toplantı yapılarak kazanana kadar mücadeleye devam kararı alındı. Toplantının ardından bahçeye inen işçiler halay ve horonlarla geceyi bitirdiler.

47. gün: Sabah kahvaltısının ardından Müzik-Şiir Komisyonu toplatı yaparak etkinlik için hazırlıklarını sürdürdü. İşçilerin bir kısmı DİSK Genel Merkezi’ne giderek yöneticilerle görüştü. Görüşmede Greif yönetimi ile yapılan görüşmenin ayrıtıları hakkında bilgi istenerek DİSK’in eylemli bir dayanışma için adım atması istendi. Ford otomobil fabrikasındaki kadın işçilerin direniş sürecini konu alan “Ford” filminin izlenmesinin ardından Greif Emekçi Kadın Komisyonu üyeleri Şirinevler Meydanı’na geçerek planladıkları basın açıklamasını gerçekleştirdiler.

UİD-DER işçilere ziyaret gerçekleştirdi. Ayrıca HDP Arnavutköy İlçe Örgütü gelerek gıda yardımında bulundu. DİSK’teki görüşmeden dönen işçiler arkadaşlarına görüşmeyi aktardıktan sonra yapılan genel toplantının ardından Fabrika Komitesi toplantı yaptı.

48. gün: Sabah kahvaltısının ardından “Direnişte kadın olmak” başlığıyla yapılacak etkinlik için Kadın Komisyonu ve Şiir Komisyonu hazırlıklarına başladı.

Greif Emekçi Kadın Komisyonu’nun örgütlediği etkinlik 14.30’da başladı. Direnişçi işçilerden Kader’in ‘Emekçiler’ şiiri ile başlayan etkinlik direnişçi kadın işçileri anlatan sinevizyonla devam etti. Greif direnişçisi Sevim işgal öncesi ve sonrasını anlattığı etkinlikte daha önce direniş deneyimi yaşamış kadın işçilerden Kiğılı direnişçisi Didem Sorhun ve TÜBİTAK çalışanı Aynur Çamalan yaşadıkları deneyimleri paylaştılar. Etkinlik türküler ve halaylarla son buldu.

Fabrikaya gelen ÇHD’li avukatlar işçilerle toplantı yaparak işten çıkarma, ihtar ve fabrika kapatma ile ilgili olarak işçilerin yönelttiği soruları yanıtladılar.

Hadımköy Karakolu’nda direnişi terk eden işçilerden polisin ifade aldığı ve bazı işçilerin diğer işçileri de karakola toplamaya çalıştığı belirtildi.

49. gün: Yerel seçimlerden dolayı işçiler yaptıkları planlama çerçevesinde parça parça oy kullanmaya gittiler.

Direnişçi işçilerin aileleri de elleriyle yaptıkları yiyecekleri fabrikaya getirererek destek ziyaretlerini sürdürdüler. İşçiler gün boyunca seçim sonuçlarını televizyondan takip ettiler.

Fabrika Komitesi bir toplantı yaptı. Toplantının sonunda Greif yönetimi, taşeronlar, Rıdvan Budak ve Kazım Doğan’ın direnişteki işçiler üzerinde oyunlar oynamaya devam ettiği, buna karşılık davasından geri dönen, bu oyuna gelen işçilere rağmen işgaldeki direnişçi işçilerin onurluca mücadeleyi sürdüreceği vurgulandı.

50. gün: Sabah saatlerinde Fabrika çevresinde arabalarla gezdikleri anlaşılan taşeron sahiplerine ait iki araç fabrika sokağının girişine gelerek bir işçiyi zorla arabaya bindirmeye çalıştı. İşgal güvenliği durumu fark ederek arabaların olduğu yere gitti ve kaçırılmaya çalışılan işçiyi taşeron patronlarından aldı. Taşeron patronları fabrika çevresinden ayrılmak zorunda kaldı.

Almanya’dan sınıf dostları Greif işçilerine posta göndererek, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı. MLPD-İCOR imzalı mesajda “Mücadelenizde başarılar diliyor, sizi tüm gücümüzle destekliyoruz! Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulmaz! Devrimci selamlarla... Yeni Kadın Stuttgart” ifadeleri kullanılmış.

Greif yönetimi direnişi kırmak için işçilere yeni bir SMS yolladı. 17 Mart’ta ‘işten çıkardığı’ işçilere diğer fabrikalarda işe devam etmeyi teklif eden yönetim, işçilere, yasal grev süresinin başlayacağı 2 Nisan tarihine kadar süre verdiğini ve bu süreye kadar direnişten vazgeçmelerini söylüyor.

Yapılan genel toplantıda konuşan baştemsilci Orhan Purhan, bir grup işçinin Torium AVM’de direnişi kırma amacıyla toplantı yaptığını ve işbirlikçi işçileri uyardıklarını belirtti. Purhan, bazı insanların kafa karışıklığı neticesinde kendilerini ihbar ettiğini ve onurlarını ayaklar altına aldığını söyledi. Direnen işçilerin onurlarıyla kazanacağına ya da onuruyla kaybedeceğine dikkat çeken Purhan, patronun küçük bir grubu satın aldığını ifade etti. Toplantıda direnişten ayrılmak isteyen işçi varsa bugün hemen direnişten ayrılmalarını, bundan sonra herhangi bir kulis faaliyetine sert tepki gösterileceği vurgulandı.

51. gün: Taşeronların tacizkar davranışları üzerine Güvenlik Komitesi’nde yer alan işçiler kontrolleri arttırdı. Greif Emekçi Kadın Komisyonu yaptığı toplantıda gerçekleştirilecek etkinliklerin planlamasını yaptı.

Temsilcilerin bir kısmı görüşme için DİSK Genel Merkezi’ne giderek yönetimle görüştüler. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun katıldığı toplantıda Greif işçileri direnişten çıkan işçilere imzalattırılan tutanağı sundular. Greif fabrika temsilcilerini hedef gösteren tutanağın ‘tazminatların verilmesi’ vaadiyle Rıdvan Budak ve Kazım Doğan tarafından işçilere verildiği aktarılarak DİSK’in bu konuda müdahale etmesi istendi. Greif işçileri ayrıca TİS için kurulan komisyonun bir an önce adım atması gerektiğini ifade etti.

Daha sonra DİSK Tekstil Sendikası’na giden işçiler sendikanın işçilere telefondan attığı “Fabrika kapandı. Fabrika kapandığı için TİS de bitti” mesajıyla ilgili yönetimle görüşmek istediklerini belirttiler. Sendikanın TİS uzmanı Ergün İşeri’ye mesajı sorduklarında “bize gelen bilgiyi aktardık” cevabını aldılar. İşçilerin kararlı duruşu üzerine sendika bütün işçilere yeni bir mesaj yollayarak önceki mesajın yanlış anlaşıldığını yazdı. Mesjın yazılmasının ardından işçiler sendikadan ayrıldılar.

Gebze BDSP, fabrikaya gelerek dayanışma nöbetine başladı.

52. gün: Greif Emekçi Kadın Komisyonu ve Şiir Komisyonu yeni günde de toplantılarına devam etti.

Gün içerisinde taşeron patronları işçileri aramaya devam etti. İşçilerin ücretlerini ödemek için çıkış kağıtlarını imzalatma dayatması yaptılar.

İşçiler genel bir toplantı yaparak gelişmeleri konuştu. Toplantıda arabulucu ile görüşmenin başladığı aktarılarak, bu görüşmelerin anlamı üzerine duruldu. Haklar ve mücadeledeki kararlılıktan ödün verilmeden direnişin sürdürülmesi kararlaştırıldı.

 
§