18 Nisan 2014
Sayi: KB 2014/16

Taksim, 1 Mayıs’ı dövüşerek kazanma bilincidir
Rojava’ya gerici kuşatma
Sömürü ve kölelik düzeninin bekası için
MİT yenileniyor!
Sendikaların 1Mayıs’a ilişkin utumları ve görevler!
“Taksim 1 Mayıs alanıdır!”
Ankara’da birleşik, kitlesel ve devrimci 1 Mayıs’ı örgütleme sorumluluğu!
1 Mayıs’ta: “Her yer Taksim, her yer direniş!”
Yaşam hakkımızı savunmak için 1 Mayıs’a!
BDSP 1 Mayıs’a hazırlanıyor!
Kapitalizm işçileri de çocuklarını da öldürüyor!
Roboski katliamının istihbaratı MİT’ten
Ethem şüpheli,
katil polis mağdur!
Yağmaya, talana, özelleştirmelere, taşerona karşı topyekûn direniş!
Legrand’da işten atma saldırısı
İhanetinizin üzerini örtmenize izin vermeyeceğiz!
Greif işçilerinden ihanete karşı açıklama
İhanet çetesi Greif’te satış sözleşmesini imzaladı
Bu ne kibir, bu ne sorumsuzluk!
Greif’te polis Ali İsmailler yaratmak için saldırdı!
Greif polis saldırısı devletin en üst kurumlarında planlanarak hayata geçirildi
Greif’te direniş kapıda sürüyor!
Greif işgalini kırmak için seferber oldular
Hatice Yürekli yoldaşı ölümünün 14. yılında saygıyla anıyoruz
Batı ve kukla yönetimden yaptırım ve savaş tehditleri
Ruanda soykırımının
20 yılda gösterdikleri
Manisa İKSD’den
coşkulu etkinlik
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Greif’te direniş kapıda sürüyor!

 

61. gün: Sabah saatlerinde Greif’te çalışan memurlar ve taşeron patronları dört servisle gelerek fabrikaya giriş yaptılar.

Fabrika duvarındaki “Greif direnişi kazanacak!” yazılamasının kapatılmasına direnişçiler tepki gösterdi. Bunun üzerine polisle arbede çıktı. Tepkinin sürmesi üzerine yazılamanın kapatılması yarım bırakıldı.

Greif’in Sultanbeyli fabrikasında direnişin yanında olan, sendikada örgütlenen bir işçi işten atıldı. Üç işçi de iş durdurarak kararı protesto etti. Bunun üzerine destek veren işçiler de işten atıldı.

Direnişçi Feniş işçileri de Hadımköy’e gelerek saldırıya karşı dayanışmayı büyüttüler.

Direniş alanında bir basın açıklaması yapıldı. İlk olarak sözü Greif fabrika baştemsilcisi Orhan Purhan aldı. Purhan, baskınla direnişi bitiremeyeceklerini söyleyerek Rıdvan Budak ve Kazım Doğan’ın ihanetine, özellikle karakol ifadelerine vurgu yaparak direnişin önemine vurgu yaptı.

Basın açıklamasında Engin Yılgın da konuşma yaparak örgütlenme sürecinden itibaren bürokrasinin rolünü bildiklerini daha aralık ayında temsilcilerden Ferhat Alsaç işten atıldığında bunun açığa çıktığını belirtti. Yılgın konuşmasında DİSK’in tüzüğüne değinerek direnişle dayanışma görevinin yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Polisler işçilerin brandayla kurdukları çadırı sökmeye çalışınca işçiler kolkola girerek engellemeye çalıştı. Polisin kalkanlarla saldırıyı sürdürmesi üzerine işçiler ana yolu trafiğe kapattılar. Saldırı sırasında gözaltı yapıldı. İşçilerin eşyaları talan edildi. Polis kenarda katlı pankarttan işçilerin yiyeceklerine kadar alandaki her şeyi gasp etti. Polis ayrıca TOMA’dan işçilerin durduğu alanı ıslatarak kalan eşyaların ıslanmasına neden oldu. Tekrar alana dönen işçilere polis bir kez daha saldırdı.

Bir grup işçi Kadıköy’deki dayanışma etkinliğine geçerken diğerleri de DİSK’e geçti. DİSK Genel Merkezi’ne giden Greif işçileri, Şişli Cami önünden bir yürüyüş yaptılar. Abide-i Hürriyet Caddesi’ni trafiğe kapatan işçiler, “Greif işçisi direnişin simgesi!” sloganıyla genel merkez binasına ulaştılar.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Genel Sekreter Arzu Çerkezoğlu ve Yönetim Kurulu Üyesi Celal Ovat’la görüşen işçiler direnişe sahip çıkmalarını, DİSK Tekstil’in yaptığı ihanete tutum almalarını istediler.

62. gün: Greif işçileri yeni güne DİSK binasındaki nöbeti zafere kadar sürdürme, direniş tüm fabrikaların önüne taşıma kararlarıyla başladılar.

DİSK binasından direniş alanına sloganlarla dönen işçiler polislerin tehditleriyle karşılaştılar. fakat dağılın tehdidine karşın alanda bekleyişlerini sürdürdüler.

DİSK nöbetini sürdüren direnişçileri Çağdaş Hukukçular Derneği’nden avukatlar, TMMOB’dan Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Eşbaşkanı Selin Top ziyarete geldi. Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu ve Mücadele Birliği’nden de destekçiler Greif işçilerini yalnız bırakmadı.

Saat 16.00’da Taksim’de eylem yapıldı. Greif Direnişiyle Dayanışma Komitesi’nin pankartı açılan eylemde direniş ve saldırı süreci anlatılarak mücadelenin sürdüğü ifade edildi.

CHP Milletvekili Süheyl Batum fabrika önüne gelerek işçilerle görüştü.

Akşam havanın soğumasıyla birlikte işçiler yakılan ateşin başında ısındılar. Kartal BDSP de sloganlarla direnişçilerin yanına geldi. Aileler de direniş alanına yiyecek getirerek direnişin yanında olduklarını gösterdiler. çevre fabrikalarda çalışan işçiler direnişçilere çay getirerek desteklediklerini gösterdiler.

ÇHD’li avukatlar Bülent Şimşek ve Zeycan Balcı Şimşek işçilerin yanına geldi. Eğitim-Sen 6 No’lu Şube Örgütlenme Sekreteri Arif Ekinci ve Haber Sen üyesi kamu emekçileri de desteğe geldi. Avcılar’dan desteğe gelenler topladıkları battaniyeleri işçilere getirdiler. Ayrıca Van’dan gelen emekçiler de direniş alanına geldiler. İşçilere yönelik saldırı karşısında Van’da da eylem yaptıklarını aktardılar. İşçiler geceyi ateş başında söylenen türküler ve halaylarla geçirdi.

63. gün: Sabah kahvaltısıyla birlikte işçiler plastik damacanada ateşin üzerinde demledikleri çayları içtiler.

İşçiler polis saldırısında yaralanan BDSP temsilcisi Murat Yıldırım’ı evinde ziyaret ettiler.

Direnişçiler BİR-KAR’ın Basel’deki etkinliğine canlı bağlantı kurarak direnişi anlattılar.

Greif işçileri Grup Yorum konserine katıldılar. Direnişçi işçiler pankartlarıyla alanda yerlerini alırken çevreden işçi ve emekçiler gelerek duyarlılıklarını gösterdi.

Senapa Stampa direnişçisi de Greif işçilerinin yanına geldi. Direnişçiler süreçlerine dair bilgi paylaşımında bulunarak konseri izlediler.

Greif Fabrika Komitesi bir açıklama yaparak direniş taleplerinin kabul edilmesini istedi.

Greif işçileri direnişe geçen Karşı gazetesi çalışanlarını ziyaret etti.

Direnişçiler facebook sayfalarında yaptıkları açıklamada direnişe yönelik polis saldırısının bizzat devletin zirvesinde kararlaştırıldığını ve an an yönetildiğini açıkladılar.

64. gün: Sabah saatlerinde fabrikanın tabelası Greif yönetimi tarafından kaldırıldı. Bir grup işçi Kumport Limanı’nda yaşanan iş cinayetine karşı yapılan eyle katıldı.

İşçilerin bir kısmı DİSK Genel Merkezi’ndeki nöbeti sürdürürken DİSK/Tekstil Sendikası Genel Merkezi önünde bekleyen işçiler sendika genel sekreteri Muzaffer Subaşı ile telefonda görüştüler. Subaşı sendikanın açılmayacağını söyledi.

ÇHD’li avukatlar da direniş alanına geldi. Orhan Purhan ve Bülent Şimşek, gelişmeler hakkında işçilere bilgi verdi.

İlk sözü alan Purhan, işverenin kendilerini güçsüz görerek protokolü imzalamadığını, bundan sonraki süreçte işverenin ve ona uşaklık yapanların rahat bırakılmaması gerektiğini söyledi. Av. Bülent Şimşek de yasal prosedüre ilişkin bilgi verdi.

65. gün: Gece geç saatlerde DİSK Tekstil’in TİS ihanetini ve işçilerin protokolünün imzalanmadığını öğrenen işçiler, direnişin kararlılıkla süreceğini ifade ettiler. İşçiler önümüzdeki süreçte neler yapabileceklerini tartıştılar.

İşçiler Şişli Cami önünden DİSK önüne yaptıkları yürüyüşün ardından bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Açıklamada Rıdvan Budak ve ihanet şebekesinin ihanet sözleşmesine imza atarak bir kere daha Greif işçilerini arkadan hançerlediği ifade edildi.

DİSK yöneticilerinin bu konuda konu mankeni gibi durmayacaklarını söylediklerini hatırlatan Greif işçileri, satış sözleşmesi ile Rıdvan Budak ve ihanet şebekesinin, DİSK yöneticilerini konu mankeni haline getirdiğini ve DİSK’in onurunu zedelediğini belirttiler.

DİSK Binası’nda 1 Mayıs gündemli bir toplantı yapıldı. İlerici-sol güçler toplantıya katıldılar. Ancak büyük bir bölümü Greif işçilerine selam dahi vermediler. Yalnızca TKP 1920, Mücadele Birliği, Sürekli Devrim Hareketi ve Devrimci Anarşist Faaliyet temsilcileri Greif işçilerinin yanına gelerek selam verip hal hatır sordular.

KESK fabrika önündeki işçileri ziyaret etti. Ziyarete gelen KESK’liler adına konuşan İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Tosu, Greif işçilerinin mücadelesini desteklediklerini belirtti.

66. gün: Hem fabrika önünde hem de DİSK’te işçilerin bekleyişi sürdü. Küçükçekmece BDSP, DİSK’te nöbet tutan Greif işçilerini ziyaret etti.

İşçiler fabrika içinde kalan eşyalarını istedi. Ancak elektronik eşyalar dışındaki her şeyin çöpe atıldığı söylendi. Direnişe destek için toplanan paraların bir kısmının da fabrikada kaldığı belirtildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Kadıköy’de coşkulu Greif dayanışma gecesi

 

Dayanışmalar Greif Çalışma Grubu’nun organize ettiği dayanışma gecesi 11 Nisan’da Caferağa Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinlik fabrika önündeki polis saldırısı nedeniyle geç kalan Greif işçileri geldikten sonra başladı. Greif işçileri ve Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu Kadıköy İskele’den etkinliğin yapılacağı salona sloganlarla yürüdü.

Etkinlikte açılış konuşmasını Dayanışmalar Greif Çalışma Grubu’ndan bir temsilci yaptı. Greif direnişinin işçi ve emekçiler için önemine vurgu yaparak, hem DİSK Tekstil’in hem de DİSK‘in direnişi desteklemeyen tutumlarına dikkat çekti. Dayanışma forumları olarak direnişin yanında olmaya devam edeceklerini ifade etti.

Açılış konuşmasının ardından programın sunumu Greif işçilerine bırakıldı. Direnişçi Greif işçilerinden Emel ve Fazlı kürsüye çıktı. İşçi sınıfının mücadelesinde bedel ödeyenler için yapılan saygı duruşu ile program başladı. İlk olarak sahneye Greif temsilcilerinden Coşkun Alsaç çıkarak direniş süreçlerini aktardı.

Greif temsilcisinin ardından sahneye Bandista çıktı.

Migros işçileri de bir konuşma yaparak etkinliği selamladılar. Ardından da direnişçi Feniş işçileri adına konuşma yapıldı.

Greif Fabrikası Emekçi Kadın Komisyonu adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada kadın işçilerin direnişle bütünleştikleri, en ön saflardaki yerlerini aldıkları, erkek sınıf kardeşleri ile omuz omuza vererek yürüdükleri söylendi. Direnişin kadın işçilerde yarattığı özgüven anlatıldı. Ayrıca tüm emekçi kadınlara, kendi hayatlarını özgürleştirmeleri için mücarele etme çağrısı yapıldı. Konuşma “Kadın erkek el ele örgütlü mücadeleye!” sloganı ile sonlandırıldı.

Direnişlerini sürdüren GF-Hakan Plastik işçileri adına da bir konuşma yapıldı. Greif direnişinin selamlandığı konuşmada, GF-Hakan Plastik’te de direnişin kararlılıkla sürdürdüğü ve mutlaka kazanacağı belirtildi.

Ardından Tahribat-ı İsyan sahnede yerini aldı.

TOKİ’de işgalle haklarını alan işçiler adına bir konuşma yapıldı. Ardından Punto Deri işçileri adına bir konuşma yapıldı. Greif’e destek verdiklerini, polis şiddetini kınadıklarını belirten Punto direnişçisi sözlerine şöyle devam etti: “Biz DİSK’i Kavel’le anıyorduk, şimdi ise Greif ihanetiyle anıyoruz. Polis şiddetini DİSK’in işbirlikçiliğini kınıyoruz. Biji bratiya gelan! Sermeya çöplüğe işçi sınıfı iktidara!”

Grup Eski Bando ve Bremin Mızıkacıları’nın ezgilerini seslendirmesinin ardından çekilen halaylar ve 1 Mayıs çağrısı yapılarak etkinlik sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

İzmir polis saldırısıyla ilgili basın toplantısı

 

10 Nisan günü İzmir Valiliği önünde oturma eylemi gerçekleştiren İzmir Greif Direnişiyle Dayanışma dayanışma Platformu bileşenlerine polis azgınca saldırmış, 25 kişiyi gözaltına almıştı. Bunun üzerine platform, 12 Nisan’da İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi’nde basın toplantısı gerçekleştirdi.

Polis saldırısını anlattılar

Eylem sırasında gözaltına alınan ve saldırıya uğrayan Begüm Ateş ve Burcu Eker saldırı sırasında polisin estirdiği terörü anlatarak yaralananların olduğunu ifade ettiler. Tüm bu saldırılara karşın direnişçi Greif işçileriyle dayanışmanın önünü kesemeyeceklerini belirttiler.

Konuşmaların ardından Greif İşçileriyle Dayanışma Platformu adına Elçin Hazal tarafından bir açıklama okundu. Açıklamada, İzmir’de yaşanan polis terörüne işaret edildi.

Açıklamanın ardından İnsan Hakları Derneği adına bir konuşma gerçekleştirildi. Konuşmada İzmir’de polis terörüne defalarca tanıklık edildiği söylenerek, İzmir polisinin kendi yasalarına dahi uygun davranmadıkları belirtildi. Alanların keyfi olarak yasaklandığının belirtildiği konuşma İHD olarak tüm bu saldırıların takipçisi ve engelleyicisi olma çabasının süreceği ifade edilerek sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir




 
§