2 Mayıs 2014
Sayi: KB 2014/18

Bir kez daha Taksim kararlılığı gösterildi ama...
2014 Taksim 1 Mayısı ve DİSK
Taksim için militan direniş!
Kızılay’da devrimci 1 Mayıs coşkusu!
İzmir’den Taksim’e,
Kızılay’a selam!
Bursa’da 1 Mayıs!
Adana’da 1 Mayıs!
Kayseri'de 1 Mayıs!
İllerde 1 Mayıs
Kürdistan’da 1 Mayıs eylemleri

Greif işçileri: Kral çıplak!

Greif direniş günlüğü
Devrimci mirası yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Dünyada 1 Mayıs
Avrupa’da 1 Mayıs
Köln’de 1 Mayıs!
Wuppertal’da 1 Mayıs
Stuttgart’ta 1 Mayıs
Essen’de 1 Mayıs!
Basel’de 1 Mayıs kutlaması
Irkçı Apartheid rejiminin yıkılışının 20. yılında…
Ukrayna krizi farklı cephelerde sürüyor
Faşizme karşı görkemli zaferin 69. yılı…
DİSK/Tekstil’in
Adana Bossa işçisine ihaneti
Ermenilere yönelik taziye açıklaması
ve gerçekler! - H. Yağmur
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kızılay’da devrimci 1 Mayıs coşkusu!

 

Haziran Direnişi’yle birlikte kitlelerin devrimci öfke ve enerjisinden korkan devlet, Taksim’in ardından Kızılay’ı da yasakladı. Ankara Valiliği birkaç gün önce Kızılay’ı yasakladığını ilan ederken 1 Mayıs alanı olarak Sıhhiye’yi işaret etti. Devrimci ve ilerici güçler ise bu 1 Mayıs’ta Kızılay kararlılığını gösterdiler.

Polis saldırısına militan yanıt!

Devletin Kızılay yasağı ile birlikte sabah saat 08.00’den itibaren Güvenpark ve Kızılay’ın dört bir yanı polis ablukası altına alındı. Binlerce polis Kızılay’ı zapt ederken saat 12.00’ye doğru Kızılay’ın dört bir yanında devrimci ve ilerici güçler toplanmaya başladı.

 Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde biraraya gelen devrimci ve ilerici öğrencilerin yanı sıra, Kurtuluş Kavşağı’nda Halkevleri, Demokratik Haklar Federasyonu, Partizan ve bir dizi ilerici güç de bu kolda yerini aldı. Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu İncesu-Kolej tarafında toplanıp Kurtuluş’a kitlenin yanına yürümek istediği sırada polis gaz bombalarıyla saldırdı. BSDP’liler havai fişek ve taşlarla polise karşılık verdi.

Kurtuluş Kavşağı’nda bekleyen kitlenin yanına gelen sivil polisler Kızılay’ı valiliğin yasakladığını, Sıhhiye’de 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirildiğini ve kitle Sıhhiye’ye giderse saldırmayacağını söyledi. Bunun üzerine 1 Mayıs Komitesi temsilcisi, direniş kararlılığını ifade ederek, Ethem Sarısülük’ün vurulduğu yerde bir anma gerçekleştirileceğini söyledi. Bir süre sonra Cebeci Kampüsü’nde toplanan öğrenciler de Kurtuluş’ta bulunan kitleye sloganlarla ve coşkularıyla dahil oldu. Kitle Kızılay’a doğru yürümeye başlayınca polis TOMA’lar, akrepler ve çevik kuvvetlerle kitlenin üzerine yürümeye başladı. Polis anons yaparken kitlenin üzerine tazyikli su ve gaz bombalarıyla saldırdı. Saldırıya havai fişekler ve taşlarla cevap verildi. Kitlenin bir kısmı Sıhhiye, bir kısmı Cebeci, bir kısmı da Kıbrıs Caddesi’ne doğru geri çekildi. Sıhhiye yönüne doğru giden kitleden gözaltına alınanlar oldu.

Saat 12.00’de ise 2 BDSP’li Güvenpark’ta “Yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın sosyalizm! /BDSP” pankartı açtı. BDSP’liler, direniş sloganlarını haykırdılar, sürüklenerek ve darp edilerek gözaltına alındılar.

Çatışmalar akşama kadar sürdü

Halkevleri’ne Ziya Gökalp Caddesi’nden de polis TOMA, gaz bombası ve plastik mermilerle saldırdı. Müdahalenin ardından BDSP’lilerin de aralarında bulunduğu kitle parça parça Ziya Gökalp Caddesi üzerinde toplanmaya başladı. Bu sırada Sıhhiye’de gerçekleşen mitingden de ilerici güçler Ziya Gökalp Caddesi’ne geldiler.

Ziya Gökalp Caddesi’nde polisin tüm saldırılarına rağmen kitle her seferinde toplandı. Ayrıca polisin saldırılarına yoğun havai fişek ve taşlarla yanıt verildi. Akşam 17.00’ye kadar Ziya Gökalp Caddesi ve ara sokaklarda çatışmalar devam etti. Polis Kızılay, İncesu, Cebeci’nin ara sokaklarında gözaltı yapmak için bir süre dolaştı. Yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Eylemden notlar:

* Eylemin başından sonuna kadar coşku hakimdi. Kitle, 1 Mayıs’ın direngen ruhunu kuşanarak her saldırı karşısında yeniden toplanarak yanıt verdi.

* BDSP eylemde “Yaşasın 1 Mayıs-Yaşasın sosyalizm!” pankartı taşırken, DLB “Yolumuz işçi sınıfının yoludur!”, Ekim Gençliği “Ferman da bizim, sokaklar da! Özgürlük, Devrim, Sosyalizm!” pankartları taşıdı. Ayrıca önlük ve flama kullanıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

 

Sıhhiye 1 Mayısı
Kızılay’ın gölgesinde kaldı

 

Ankara’da Kızılay’da direnişin sürdüğü sıralarda Sıhhiye’de de 1 Mayıs kutlaması gerçekleşti.

Saat 10.00’da Gar önünde toplanmaya başlayan kitle saat 11.30’a kadar burada bekledi. Ses aracından yapılan konuşmalar eşliğinde bekleyen kitle Taksim saldırısını da protesto etti.

Ses aracı üzerinden sık sık her türlü baskı, zulüm ve “AKP faşizmine karşı direniyoruz” vurgusu yapıldı.

Sıhhiye’de toplanan kitlenin olası bir Kızılay zorlaması olmaması için çok sayıda akrep, çevik kuvvet ve bariyerlerle alan tutulmuştu. Kürsüden sık sık Taksim’deki polis saldırısı protesto edilirken Kızılay’a dair hiçbir vurgu yapılmadı.

Sırası ile sendikalar, siyasi örgütler ve dernekler alana giriş yaptılar. Kızılay’da çatışmaların yoğunlaşması üzerine alana giren kitlenin bir kısmı Kızılay’a geçerken Grup Kibele konseri ile etkinlik devam etti.

DİSK adına konuşma yapan Tayfun Görgülü Taksim 1 Mayıs alanıdır diyerek Taksim’de yaşanan saldırıyı protesto etti. 1 Mayıs mitingi söylenen ezgilerle sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara

 
§