2 Mayıs 2014
Sayi: KB 2014/18

Bir kez daha Taksim kararlılığı gösterildi ama...
2014 Taksim 1 Mayısı ve DİSK
Taksim için militan direniş!
Kızılay’da devrimci 1 Mayıs coşkusu!
İzmir’den Taksim’e,
Kızılay’a selam!
Bursa’da 1 Mayıs!
Adana’da 1 Mayıs!
Kayseri'de 1 Mayıs!
İllerde 1 Mayıs
Kürdistan’da 1 Mayıs eylemleri

Greif işçileri: Kral çıplak!

Greif direniş günlüğü
Devrimci mirası yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Dünyada 1 Mayıs
Avrupa’da 1 Mayıs
Köln’de 1 Mayıs!
Wuppertal’da 1 Mayıs
Stuttgart’ta 1 Mayıs
Essen’de 1 Mayıs!
Basel’de 1 Mayıs kutlaması
Irkçı Apartheid rejiminin yıkılışının 20. yılında…
Ukrayna krizi farklı cephelerde sürüyor
Faşizme karşı görkemli zaferin 69. yılı…
DİSK/Tekstil’in
Adana Bossa işçisine ihaneti
Ermenilere yönelik taziye açıklaması
ve gerçekler! - H. Yağmur
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyada 1 Mayıs

 

Küba

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışa günü 1 Mayıs, Küba'da her yıl olduğu gibi görkemli ve kitlesel bir gösteri ile kutlandı. Başkent Havana’da gerçekleştirilen kutlamaya 1 milyonu aşkın kişinin katıldığı bildirildi.

Küba sendikaları, 1 Mayıs kutlamasında yaptıkları açıklamada Venezüellalı işçilerle dayanışma içinde olduklarını belirttiler. “Sosyalizmimiz için birlik” şiarı altında düzenlenen bu yılki 1 Mayıs için ülkenin dört bir yanından yüz binlerce işçi ve emekçi Havana’ya akın etti.

CTC sendikası sekreteri 1 Mayıs yürüyüşünü “Yaşasın sosyalizm!” “Yaşasın Küba ve tüm dünyanın işçileri!” diyerek başlattı.

Saatlerce süren yürüyüş kortejinde sendikacılar, politik partilerin temsilcileri, diğer uluslardan misafirler de vardı. Gösteriler için bu yıl 68 ülkeden 1760 sendikacı ve 687 kurum Küba’ya davet edildi.

Moskova

Rusya başkenti Moskova’da bu yılki 1 Mayıs kutlamaları, 1991 yılından bu yana ilk defa ünlü Kızıl Meydan’da kitlesel gösteri ve yürüyüşlerle gerçekleşti. Moskova genelinde 1 Mayıs vesilesi ile düzenlenen 13 ayrı etkinliğe yüz binlerce kişi katıldı.

Yürüyüşte, “İyi bir işe uygun ücret” pankartı taşınırken, ABD ve NATO protesto edildi. Yürüyüşe 5 binden fazla komünist partisi üyesi katıldı. Kızıl Meydan’da işçi sendikaları, dernekler 100 bin kişinin katılımı ile 1 Mayıs’ı kutlarken, diğer muhalefet partileri ise farklı meydanlarda 1 Mayıs kutlamaları gerçekleştirdiler. Coşkulu kitleler Putin’i öven ve Kırım’ın Rusya’ya katılmasını destekleyen pankartlar da taşıdılar.

Kazakistan

Kazakistan’da “1 Mayıs Halkların Birlik Günü”, yurt genelinde bayram havasıyla kutlandı. Başkent Astana'daki Kazak Eli Meydanı'nda kurulan dev sahnede ülkedeki kültürel çeşitliliği gösteren yaklaşık yedi yüz sanatçı ve dansçı sahne aldı.

Yaklaşık 20 bin kişinin doldurduğu meydanda milli spor gösterileri ve yarışmalar düzenlendi. Kazakistan’da 1996’dan beri 1 Mayıs Kazakistan "Halkları Birlik Günü" olarak kutlanıyor.

Kamboçya

1 Mayıs nedeniyle yapılan kutlamalara polisin saldırdığı ülkelerden biri de Kamboçya oldu. Ocak ayında ülkede yaşanan kanlı protesto gösterilerinin ardından polis 1 Mayıs için olağanüstü önlemler aldı. Ülkenin başkenti Punon Pen'de hükümet karşıtı gösterilerin merkezi olarak bilinen Özgürlük Parkı, diğer adıyla Demokrasi Parkı İstanbul Taksim Meydanı gibi protestoculara kapatıldı.

Konfeksiyon işçileri tüm yasaklamalara rağmen 1 Mayıs'ta sokağa çıktılar. Polis Özgürlük Parkı'nda toplanan işçilere azgınca saldırdı. Saldırıya karşı direnen işçiler, devletin estirdiği teröre boyun eğmediler.

Malezya

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da 1 Mayıs’ta alanlara çıkan işçi ve emekçiler vergilerin artırılmasına karşın maaşların düşüklüğünü protesto ettiler. Hükümetin sosyal yıkımı saldırılarına tepki gösteren emekçiler, hak gasplarının son bulmasını talep ettiler.

Hong Kong

Hong Kong’taki 1 Mayıs kutlamalarında işsizlik sorunu ön plan çıktı. İşsizliğin artmasını protesto eden işçiler, çalışma koşullarının düzeltilmesini talep ettiler.

Hong Kong’un güçlü ekonomisi olduğu, ancak bu zenginliği üreten işçilerin bundan faydalanamadığı vurgulanarak, gelir dağılımındaki adaletsizliğe dikkat çekildi.

Tayvan

Tayvan'da düzenlenen 1 Mayıs gösterilerinde de işsizlik ve taşeronlaştırma protesto edildi.

Hükümetin özel şirketlerin geçici işçi çalıştırmasına izin veren yasa hazırlığına tepki gösteren işçiler, ücretlerin arttırılmasını talep ettiler. Gösterilere on binlerce işçi katıldı.

Endonezya

Endonezya'da 1 Mayıs, başkent Jakarta’da on binlerin katılımıyla düzenlenen gösteriyle kutlandı. 50 bini aşkının kişinin katıldığı 1 Mayıs eyleminde neo liberal politikalar protesto edilirken, işçi ve emekçiler çalışma ve yaşam koşullarının düzeltilmesi taleplerini de yükselttiler.

Çin

1 Mayıs’ın farklı şekilde kutlandığı Çin’de, etkinlikler, dört gün olan tatil boyunca devam ediyor. 1 Mayıs’ı bayram havasında kutlayan işçi ve emekçiler parklara, tarihi yerlere ve eğlence merkezlerine akın ediyor.

Bangladeş

Bangladeş'in başkenti Dakka'da sokaklar, 1 Mayıs’ı kutlayan on binlerce tekstil işçisinin protesto gösterilerine sahne oldu. İşçiler, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve maaşların artırılması talebiyle yürüdüler.

Bangladeş'te geçen yıl iş hanı olan bir binanın çökmesi sonucu bin 100’den fazla tekstil işçisi yaşamını yitirmişti. İşçi sendikaları katliamın sorumlularının cezalandırılmasını, faciada hayatını kaybettiği halde cesetleri hala kayıp olan işçilerin ailelerine ve sakat kalan işçilere tazminat ödenmesini talep ediyorlar.

Vahşi sömürü koşullarının egemen olduğu Bangladeş’te, sık sık militan eylemler düzenleyen tekstil işçilerinin hak arama mücadelesi devam ediyor.

Filipinler

1 Mayıs'ta Filipinler'de de işçiler eylemdeydi. Ülkede “1 Mayıs Hareketi”nin organize ettiği bir gösteri gerçekleşti.

Gösteriye katılmak isteyen işçiler, ülkenin farklı yerlerinden başkent Manila’ya geldiler. Gösterilerde düşük ücret, kötü çalışma konuşları, hükümetin rüşvet ve yolsuzluk skandalları protesto edildi. Çalışma koşulları ve ücretlerin iyileştirilmesini talep eden işçiler, Cumhurbaşkanlığı Ofisi'ne yürüdüler.

Göstericiler Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino’nun dev kuklasını protesto amacıyla yaktı.

Kosova

Kosova'da işçilerin birlik mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, başkent Priştina’da düzenlenen bir eylemle kutlandı.

Kosova Elektrik Kurumu (KEK) güvenlik işçileri daha iyi çalışma koşulları talep ederek, önce kurum önünde protesto gösterisi düzenlediler. Buradan Ekonomik Kalkınma Bakanlığı önüne geçen işçiler, ardından Priştine merkezinde yürüdüler.

KEK güvenlik çalışanları adına yapılan konuşmada 10 yıldan bu yana Kosova Elektrik Kurumu'nun, güvenlik çalışanlarını aylık listelerinden silip, taşeron güvenlik firmalarında çalıştırdığı belirtilerek, burada güvenlikçi olarak uzun yıllar emek veren işçilere büyük haksızlık yapıldığına dikkat çekildi. Konuşmada, KEK ile bu kurumun çalışanı olan güvenlik işçileri arasında iş kontratlarının yapılması talep etti.

Kosova Bağımsız Sendikaları ise, 1 Mayıs gösterilerine katılmak yerine, panel düzenlemeyi tercih etti.

Senegal

1 Mayıs’ın resmi tatil olduğu Senegal’de kutlamalar, coşkulu bayram havasında gerçekleşti.

Bu yılda başkent Dakar’daki 1 Mayıs etkinliği sabah yürüyüş ile başladı. “Sağlıklı yaşama ve sağlıklı çalışma ortamları” sloganı ile yapılan yürüyüşe, on binlerce kişi katıldı.

7 km’lik güzergahı yürüyerek aşan işçi ve emekçiler, şehir merkezinde bulunan “Demba Diop” stadyumunda toplanarak buradaki kutlamalara katıldı. Kutlama çerçevesinde yapılan konuşmalarda işçilerin sorunlarının çözülmesi, düşük maaşların iyileştirilmesi ve ağır çalışma şartlarının düzeltilmesine dönük talepler öne çıkartıldı.

İngiltere

İngiltere'de on binlerce kişi, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlamak için başkent Londra’daki Trafalgar Meydanı'nda toplandı. 1 Mayıs’ı düzenleyen işçi sendikaları, özel ve kamu çalışanları sendikaları şehrin farklı bölgelerinden Trafalgar Meydanı'na yürüdüler.

Londra Borsası işgal grubu 'Occupy London' borsa binası önünde polis gözetiminde başladıkları yürüyüşte yer yer trafiği durduran eylemlerde bulundu.

Gösterilerde hükümetin sağlık, eğitim ve engelli yardımı gibi alanlardaki kemer sıkma politikaları protesto edildi, sosyal hakların gaspının durdurulması talep edildi.

 
§