2 Mayıs 2014
Sayi: KB 2014/18

Bir kez daha Taksim kararlılığı gösterildi ama...
2014 Taksim 1 Mayısı ve DİSK
Taksim için militan direniş!
Kızılay’da devrimci 1 Mayıs coşkusu!
İzmir’den Taksim’e,
Kızılay’a selam!
Bursa’da 1 Mayıs!
Adana’da 1 Mayıs!
Kayseri'de 1 Mayıs!
İllerde 1 Mayıs
Kürdistan’da 1 Mayıs eylemleri

Greif işçileri: Kral çıplak!

Greif direniş günlüğü
Devrimci mirası yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Dünyada 1 Mayıs
Avrupa’da 1 Mayıs
Köln’de 1 Mayıs!
Wuppertal’da 1 Mayıs
Stuttgart’ta 1 Mayıs
Essen’de 1 Mayıs!
Basel’de 1 Mayıs kutlaması
Irkçı Apartheid rejiminin yıkılışının 20. yılında…
Ukrayna krizi farklı cephelerde sürüyor
Faşizme karşı görkemli zaferin 69. yılı…
DİSK/Tekstil’in
Adana Bossa işçisine ihaneti
Ermenilere yönelik taziye açıklaması
ve gerçekler! - H. Yağmur
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Greif direniş günlüğü

 

DİSK Genel Merkezi’nde direnişi sürdüren işçiler Feniş, Kazova ve Karşı gazetesi direnişçileriyle ortak pankartla 1 Mayıs’a katıldılar.

74. gün: DİSK Genel Merkezi’nde nöbeti sürdüren direnişçiler nöbet değişimi yaptıktan sonra öğle saatlerinde Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileriyle söyleşi yapmak üzere üniversiteye geçtiler.

Tonoz Cafe önünde öğrencilerle yapılan söyleşide direniş süreci anlatılarak sorulan sorular yanıtlandı.

Söyleşinin ardından öğrencilerle birlikte yemek yiyen direnişçiler sendikaya geri döndüler.

Diğer işçiler de dava süreci için vekalet vb. eksik evrakları tamamlamak için sendikaya geldiler.

DİSK Tekstil bürokratlarının, Greif temsilcilerinden Ferhat Alsaç üzerinden yaptığı karalamalar karşısında bir açıklama yapıldı. Sağlık sorunlarından dolayı direniş alanında olamadığını belirten Alsaç, direnişe devam edildiğini ve sonuna kadar arkadaşlarının yanında olduğunu belirtti.

Dudullu’da grev kırıcılığına onay vermediği için işten atılan Serdar Uçar da bir konuşma yaparak arkadaşlarının kendisini aradığını ve pişman olduklarını söylediklerini aktardı. Dudullu’da kazanılan çok küçük hakların dahi Hadımköy’de sergilenen direnişin sayesinde elde edildiğini söyleyen Uçar, temsilci Cihangir’in yaptığı ihaneti teşhir etti ve direnişçilerin yanında olmaktan pişman olmadığını belirtti.

Mersin’den “Direnişe Özgürlük Platformu” gönderdiği mesajla dayanışma duygularını iletti.

Polisin fabrikaya saldırısı sırasında vahşice darp edilen BDSP temsilcisi Murat Yıldırım sendikaya gelerek işçileri ziyaret etti.

***

75. gün: İşçiler Samandıra’daki Greif fabrikası önünde yapacakları eylemi DİSK yönetiminin kendilerini binadan çıkarmak istemesi üzerine iptal etti. 1 Mayıs hazırlıkları sırasında “güvenlik zaafiyeti” bahanesiyle işçiler çıkarılmak istendi. Fakat bunu başaramayan sendika yöneticileri “toplantı yapacağız” diyerek işçileri sendikanın alt katına aldılar, arkasından da apar topar Celal Ovat’ın başında olduğu ekip işçilerin eşyalarını asansörle girişe indirerek üst kata çıkış kapısını ve asansörü kilitledi.

İşçiler kendilerine yönelik bir saldırıyla binadan çıkarılma yönündeki tutumlar karşısında destek çağrısı yaptı. Bu çağrı karşısında Kazova işçileri, EHP ve ÇHD’li avukatlar desteğe geldi. Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Şube yöneticisi Arif Ekinci de direnişçilere desteğe geldi.

Saat 18.00’de bir basın açıklaması yapan direnişçiler DİSK yönetiminin bu tutumunu teşhir etti.

Daha sonra Celal Ovat direnişçilerin yanına gelerek birkaç direnişçi dışında destekçilerin çıkması dayatmasında bulundu. Fakat direnişçiler başından beri kendilerinin yanında olanların çıkarılmasına karşı durdular. Ovat, Haziran Direnişi’nde de sıkça kullanılan bir dille Greif işçilerine destek verenlere hakaret etti. “Ne idüğü belirsizler”, “çete” gibi terimler kullanan Ovat “Greif işçileri olmasa ben size yapacağımı biliyorum” dedi.

BELTAŞ işçileri ve DİH de desteğe geldi. Dayanışmalar da getirdikleri battaniyeleri direnişçilere vererek desteklerini sürdürdüler. Kararlı duruş sonucunda işçiler ve destekçileri sendikada kalmayı sürdürdüler.

***

76. gün: DİSK yönetiminin tutumu sonrasında direnişçilerin yeni mekanı binanın giriş katı oldu. Asansör ve mutfak işçilere kapatıldı.

Dayanışmalar Greif Çalışma Grubu, direnişçi Feniş işçileri, DİH, Karşı gazetesi çalışanları desteğe geldi. Paşabahçe Hastanesi’nde tek başına direnen Türkan Albayrak da direnişçilerin yanına geldi.

Sendikanın kapısına yer sofrası kurularak hep birlikte yemekler yenildi.

Biraraya gelen direnişçiler 1 Mayıs’ı tartışarak ortak pankartla hep birlikte katılma kararı aldılar.

Greif işçileri Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi’nin Beşiktaş’ta yaptığı eyleme destek verdi. Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda düzenlenen İşçi Forumu’na katıldılar.

Foruma katılan Greif işçileri direnişçi Greif işçilerinden Musa Ceco ve Sevim Öztürk’ün düğününe katılmak için Esenyurt’a geçti. ÇHD’li avukatlar evlenen işçileri düğünlerinde de yalnız bırakmadılar.

***

77. gün: Greif direnişçileri sendikada bırakılan nöbetçiler dışında BDSP’nin düzenlediği 1 Mayıs pikniğine katılarak yaptıkları konuşmalarla işçi ve emekçilere süreçlerini ve sendikal bürokrasinin tablosunu anlattılar.

İÜ ÖKM sahnesinden bir öğrenci DİSK’e gelerek Greif işçileri ile dayanışmak için ‘Japon Kuklası’ adlı oyunlarını oynamak istediklerini söyledi.

Çağrı merkezi çalışanları da işçileri ziyaret etti.

***

78. gün: Aldıkları baretler ve gaz maskeleriyle 1 Mayıs hazırlıklarını sürdüren işçiler 1 Mayıs’ta ortak pankart arkasında yürüyecekleri diğer direnişçilerle Galatasaray Lisesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirerek 1 Mayıs’ta Taksim’de olacaklarını deklare ettiler.

Ayrıca işçiler 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin 1 Mayıs şehitleri için yaptığı anmalara da katıldılar.

Avrupa’dan İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) Gençliği, Greif işçilerini ziyarete geldi.

Küçükçekmece BDSP de direnişçileri ziyaret etti. Küçükçekmece Müzik ve Şiir Komisyonu, hazırladıkları ezgi ve şiirleri Greif işçileri ile paylaştı.

***

79. gün: Greif işçileri bir yandan kendi 1 Mayıs hazırlıklarını sürdürürken bir yandan da DİSK çalışanlarının hazırlıklarına yardım ettiler.

Kanal D ekibi DİSK’e gelerek 1 Mayıs hazırlıklarını çekti. Kanal D muhabirleri DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve Greif işçilerinden 1 Mayıs ile ilgili görüş aldı. İşçiler çekim sırasında “İşgal, grev, direniş!” ve “1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanındayız!” sloganlarını attılar.

Akşam yapılan toplantıyla direniş süreci ve 1 Mayıs üzerine bir toplantı gerçekleştirdiler.

Rhein main BİR-KAR’dan bir temsilci gelerek Rhein main Demokratik Güç Birliği Platformu’nun Greif direnişi için topladığı maddi yardımı ve dayanışma mesajlarını getirdi.

***

80. gün: İstanbul Üniversitesi’nden ÖKM Sahnesi, Greif işçileri için DİSK önünde tiyatro gösterimi yaptılar.

Greif işçilerinin yemeklerini Kazova işçileri karşıladı. İşçiler yemeklerini Kazova Kültür Merkezi’nde yediler ve Kazova işçilerine içten teşekkürlerini ilettiler.

Direnişçiler 1 Mayıs’ı sokakta karşıladı. Gece 24.00’ten sonar direnişçi Greif, Karşı gazetesi, Feniş ve Kazova işçilerinin ortak pankartı açılarak 1 Mayıs coşkusu sokağa taşındı.

Greif işçileri direnişin 81. gününde Karşı, Feniş ve Kazova direnişçileri ile birlikte hazırladıkları ortak pankartla 1 Mayıs’a katıldılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 
§