16 Mayıs 2014
Sayi: KB 2014/20

İşçi katillerinden hesap sormak için meşru/militan direniş!
Sermaye, Zonguldak’tan sonra
Soma’ya da madenci mezarlığı açıyor!
İlk madenci katliamı değil!
Soma’da madenci katliamı: Yüzlerce ölü var!
Emekçiler işçi katliamına karşı
sokaklara döküldü!
DEÜ’de Soma için eylem
Faruk Çelik
saldırı programını
açıkladı
Aliağa’da direniş
ikinci haftasında
Direnişçi işçiler
Ankara’da!
Punto’da direniş sona erdi!

MİB MYK Mayıs Toplantısı…

Maden proletaryası - F. Engels
Greif Direniş Günlüğü
ICOG’dan Greif’in direnişçi işçilerine!
Otomotiv İşçilerinin Uluslararası Kongresi’ni Hazırlama Toplantısı başladı
Almanya’da
Soma için eylemler
Emperyalist politikaların halkları düşmanlaştırmasına izin vermeyelim!
Çerkes soykırımının 150. yıldönümü - M. Ak
Derinleşen Ukrayna krizinden çıkış arayışları
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri…
Bielefeld’de “Devrim yürüyüşümüz sürüyor” gecesi…
Erdoğan Berkin’in maskesi ve sapanını unutamıyor!
Korkmaz davasında
2. duruşma...
Ali İsmail’i devlet öldürdü!
“Mehmet İstif ölümsüzdür!”
Cejna Zimanê Kurdî Pîroz Be! Kürt Dil Bayramı kutlu olsun!
İş cinayetlerine karşı
mücadeleye!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Otomotiv İşçilerinin Uluslararası Kongresi’ni Hazırlama Toplantısı başladı

 

Otomotiv İşçilerinin Uluslararası Kongresi’ni Hazırlama Koordinasyon Komitesi’nin toplantısına katılmak için bugün (7 Mayıs) günü ICOG üyesi A. Rençber arkadaşımızla saat 09.00 civarında Barcelona Havaalanı’na iniş yaptık. Havaalanında bizi karşılayan İspanyol arkadaşlarımız toplantının yapılacağı CGT Binası’na getirdiler.

CGT’nin de bulunduğu bina eski Barcelona’da yer alıyor. 9 Katlı binanın en üst katında biz ilk gelenler İspanyol arkadaşlarımızla kahvemizi içerken laflamaya başlıyoruz. Komitenin bütün üyelerinin ancak bu akşam Barcelona’ya ulaşacaklarını öğreniyoruz. CGT Binası tam anlamıyla muhalif bir konumda biliniyor. Daha binanın çevresine adımınızı atar atmaz muhalif bir bölgede bulunduğunuzu hissediyorsunuz. Afişler, bildiriler ve duvar yazıları gelenleri karşılıyor. Binanın 9. katından Barcelona’nın manzarasını izliyoruz. Değişmez ve insanlığın tek ortak dili olan el kol hareketleriyle Barcelona tarihi hakkında geniş bilgi alıyoruz!

Anladığımız o ki, Barcelona 1917’den sonra hızla büyüyen bir kent olmuş. Ve bugün futboluyla ve sokak eylemleriyle olduğu kadar kendisine çektiği geniş turist kitlesiyle, turistik bir kent olma ününe de kazanmış. CGT Binası’nda Bask ve İspanyol dilinde hazırlanmış bildiri ve afişler aynı masa ve duvarları süslüyorlar. Diller farklı olsa da aynı çizgide, muhalif olmakta buluşuyorlar. CGT ve daha birçok sendikaya ev sahipliği yapan bu bina, Franko faşizmi döneminde rejim yanlısı sendikanın işgalinde bulunuyormuş. Franko faşist diktatörlüğünün yıkılmasını talep eden sürede sendikalar bu binayı işgal ederek kendi tasarruflarına açmışlar. Elbette bu binanın elde edilmesi sert mücadeleler sonucunda sağlanabilmiştir. Değişik sendikalara ev sahipliği yapmaya başlayan binanın 9. katı CGT tarafından işgal edilerek bu binada kendileri için bir alanın açılmasını sağlamışlar.

Kısacası, Greif direnişi sürecinde çokça duyduğumuz yasadışı “suçlamasına” prim vermeyen sendikalar ve bu arada CGT Sendikası da tam da reformist çevrelerin ve sendikal bürokrasinin lanetledikleri yolu, yasadışı yolu tutarak ve dişe diş bir mücadeleyle bu binanın kullanım hakkını elde etmişler. Bir CGT aktivistinin söylediği gibi, “yıllarca bu binada gayrı-yasal olarak gece gündüz kalmışlar. Greif işçilerinin tuttuğu yol bundan ne fazla ne eksik.

İspanya işçi sınıfının çalışma ve yaşam koşulları ağırlaşıyor. İspanyol arkadaşlarımızla süren sohbetimizden öğrendiklerimiz bize bu ülke emekçilerinin çalışma ve yaşam koşulları hakkında ne kadar az şey bildiğimizi gösteriyor. Televizyonda, parlamentoda süren tartışmalardan kesitler veriliyor. Arkadaşımız, süren tartışmanın metal işkolunda çalışan 700 bin işçinin kaderiyle ilgili olduğunu söylüyor. 700 bin metal işçisinin işten atılmasını tartışıyorlarmış. Arkadaşımız ekliyor: Kriz derinleştikçe kapitalistlerin kârları da arttı. Sosyalist ve halk partisi olsun fark etmiyor, hepsi Merkel’in emrine bakıyorlar. Gayri ihtiyari de olsa gözlerimiz bir anda Alman arkadaşımıza kayıyor. Alman kadın arkadaşımız, sanki suçlu kendisiymiş gibi mahcup bir şekilde hak veriyor. İspanyol arkadaşımızın verdiği bilgiler suratımıza çarpmaya devam ediyor.

Krizin başlayıp derinleşmesine paralel olarak ülkedeki kanser hastalığı ikiye katlanmış. Doğru mu anladık diye bilgiyi tekrarlatıyoruz, sonuç değişmiyor. Burjuvazi azami kâr hırsı uğruna işçileri ve emekçileri ölümcül hastalığın pençesine terketmiş. İşten atılması planlanan 700 bin metal işçisinin bu yok edici vebanın yayılmasını nasıl hızlandıracağını düşünmek bile insanı çileden çıkarmaya ve bu barbarlık dünyasına karşı kavgayı yükseltmesi için fazlasıyla gerekçe sunuyor. Örgütlenme ve mücadeleyi birleştirmenin zamanıdır.

Aslında bu yazıda sizlere bu kentin güzelliklerinden, tarihi dokusunun az çok korunduğundan, Kristof Kolomb’un kent merkezinde dikilen heykelinin önünden geçerken denizi hedef gösteren duruşundan bahsederek biraz neşeli konulara dokunacaktık. Ne ki, 9. kattan Barcelona’nın güzelliklerini izlerken duyduğumuz bu toplumsal gerçekler bize bir kez daha sermayenin egemenliği sürdükçe işçi ve emekçilerin payına bu güzelliklerden çok hastalık ve yoksulluğun düştüğünü hatırlatıyor.

Kentin denizle birleşen o güzelim manzarasının tadı yerini kekremsi bir tada bırakıyor. Ve bir kez daha anlıyoruz ki, bu sistemde bizlerin payına kavga düşüyor. Denizle çevrili bu güzelim kentte işçilerin ve emekçilerin yaşama hakkı gasp edilmiştir. Oturulabilecek iki üç odalı bir evin kirası 800 avrodan başlıyor. Eğer iş bulabilirlerse işçilerin aylık ücretleri de 700-800 avro civarında değişiyor. Arkadaşımızdan öğreniyoruz ki, ev kirasını ödeyemeyen işçiler ve emekçiler yakınlarının yanına sığınmakta çareyi buluyorlar.

Bir kez daha insan işçi sınıfının uluslararası örgütlenmesinin de hızla geliştirilerek, en azından burjuva medyanın gizlediği gerçeklerin yayılmasını sağlamanın bile zorunlu olduğunu gösteriyor. Zira bilgi paylaşıldıkça ve kavrandıkça maddi bir güce dönüşür. Yarın sabah resmen başlayacak olan toplantıların sonunda belirlenen hedeflerin azamisini gerçekleştirmek, kapitalist sisteme karşı mücadelenin ilerletilmesi için bir zorunluluk olarak işçilerin önünde duruyor.

Barcelona’dan bir Kızıl Bayrak okuru

 

 

 

 

Barcelona’da TİS ihaneti protesto edildi

 

Katalan bölgesinde CCOO ve UGT sendikaları metal işkolu kapitalistler birliği ile sürdürdükleri TİS görüşmelerinde bir ihanete daha imza attılar. Metal işkolunda çalışan işçilerin uğradıkları hak kayıplarını bile karşılamayan bir anlaşmayı imzaladılar. Anlaşmada, işçilerin çalışma koşullarını düzelten, sağlık sorunları da yaşadıkları geri gidişi durdurmak ve iş güvencesini yok eden duruma karşı hiçbir talebi görüşmeye bile almayan sendikalar, reel olarak da ücret kaybını içeren bir anlaşma yaptılar. Bu anlaşmadan cesaret alacak olan burjuvazi kötü olan çalışma koşullarını daha da ağırlaştıracaktır.

İspanya’nın iki büyük sendikası UGT ve CCOO’nun yaptığı ihanet anlaşmasını kabul etmeyen ülkenin üçüncü büyük ve mücadeleci sendikası CGT, satış sözleşmesini protesto etmek için Cuma günü yürüyüş ve miting düzenledi. CGT Binası önünde başlayan yürüyüş UGT ve CCOO’nun binaları önünde yapılan protesto açıklamalarından sonra, metal kapitalistlerinin Katalan bölge birliği önünde yapılan mitingle bitirildi.

CGT Bölge Sekreteri Paco, metal kapitalistleri bölge birliği binasına giderek, anlaşmayı tanımadıklarını bildiren protesto mektubunu verdi.

Bina önünde devam eden mitingde yapılan konuşmalarda, metal kapitalistlerinin işçilerin yaşamlarını hiçe sayan saldırılarına karşı mücadelenin büyütüleceği söylendi.

Hafta ortasında CGT Binası’nda Otomotiv İşçilerinin Uluslararası Kongresi’ni hazırlamak için toplanan ICOG üyeleri de yürüyüş ve mitinge katılarak enternasyonal dayanışmada bulundular. Yürüyüş başlangıcında ICOG adına konuşma yapılarak İspanya işçilerinin mücadelesi selamlandı. Metal kapitalistlerinin bölge birliği önünde, ICOG üyeleri geldikleri ülkeler adına kısa konuşmalar yaparak enternasyonal dayanışmanın öneminin altını çizdiler. Türkiye’den katılımcı tarafından yapılan konuşmada Türkiye’de de fabrika işgallerinin olduğuna ve Greif işçilerinin üçüncü ayına giren direnişlerinin önemine değinilerek “Yalnız değilsiniz ve yalnız değiliz” denildi. Eylemli işçi dayanışmalarının önemine vurgu yapıldı.

Konuşmalar coşkuyla haykırılan “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” sloganı ile yanıtlandı.

Yürüyüşten notlar:

* Yürüyüş militan ve anti-kapitalist vurguların öne çıktığı bir atmosfere sahipti.

* Türkiyeli ICOG üyeleri İspanyolca hazırladıkları “Türkiye işçi sınıfı İspanyalı sınıf kardeşlerini selamlıyor” dövizleriyle eyleme katıldılar.

* Yoğun polisiye “önlemlere” karşın, yoldan geçen, işe giden veya alışverişe çıkan insanlar ellerini sallayarak eylemi selamladılar.

Kızıl Bayrak / Barcelona


 
§