16 Mayıs 2014
Sayi: KB 2014/20

İşçi katillerinden hesap sormak için meşru/militan direniş!
Sermaye, Zonguldak’tan sonra
Soma’ya da madenci mezarlığı açıyor!
İlk madenci katliamı değil!
Soma’da madenci katliamı: Yüzlerce ölü var!
Emekçiler işçi katliamına karşı
sokaklara döküldü!
DEÜ’de Soma için eylem
Faruk Çelik
saldırı programını
açıkladı
Aliağa’da direniş
ikinci haftasında
Direnişçi işçiler
Ankara’da!
Punto’da direniş sona erdi!

MİB MYK Mayıs Toplantısı…

Maden proletaryası - F. Engels
Greif Direniş Günlüğü
ICOG’dan Greif’in direnişçi işçilerine!
Otomotiv İşçilerinin Uluslararası Kongresi’ni Hazırlama Toplantısı başladı
Almanya’da
Soma için eylemler
Emperyalist politikaların halkları düşmanlaştırmasına izin vermeyelim!
Çerkes soykırımının 150. yıldönümü - M. Ak
Derinleşen Ukrayna krizinden çıkış arayışları
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri…
Bielefeld’de “Devrim yürüyüşümüz sürüyor” gecesi…
Erdoğan Berkin’in maskesi ve sapanını unutamıyor!
Korkmaz davasında
2. duruşma...
Ali İsmail’i devlet öldürdü!
“Mehmet İstif ölümsüzdür!”
Cejna Zimanê Kurdî Pîroz Be! Kürt Dil Bayramı kutlu olsun!
İş cinayetlerine karşı
mücadeleye!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Mehmet İstif ölümsüzdür!”

 

Biber gazı nedeniyle dil kökü kanseri olan Mehmet İstif’in hayatını kaybetmesi üzerine aynı gün (13 Mayıs) bir dizi kentte protesto eylemi gerçekleştirildi.

Eylemlerle Mehmet İstif anılırken polis şiddetine duyulan tepki gösterildi. Özellikle biber gazının kullanımına dikkat çekilen eylemlerde biber gazı kullanımının yasaklanması talebi öne çıktı.

Güvenpark’ta polis terörüne lanet

Ankara’da ilerici ve devrimci güçler Ankara Dayanışması’nın çağrısı ile Güvenpark’ta bir araya gelerek Mehmet İstif’in devlet tarafından katledilmesini protesto etti.

Basın açıklaması, yaşanan olayın anlatılması ile başladı. Sonrasında ise Mehmet istif’in son sözleri okundu. Basın açıklaması şu ifadelerle sonlandırıldı: “Bizler Mehmet İstif’in katillerini biliyoruz. Ethem için, Ali İsmail için, Abdo Can için, Medeni için, Mehmet için, Ahmet için, Hasan Ferit için, Berkin için ve adalet için direnişi büyüteceğimizi bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz.”

Açıklamanın ardından Mehmet İstif’i Haziran Direnişi’nde Mersin’de tanıyan bir kişi konuşma gerçekleştirdi. Konuşmada Mehmet İstif’in direnişte kahramanca direndiğini belirtti. Devletin bu nedenle onu hedef alarak saldırdığını vurguladı. Konuşmanın ardından basın açıklaması sonlandırıldı. Basın açıklamasına BDSP, DLB, Halkevleri, SYKP, ESP, Devrimci Proletarya, EMEP, Kaldıraç, SODAP, Mücadele Birliği ve birçok ilerici ve devrimci kurum flamaları ile katılarak destek verdi.

Buca BDSP: Katil devlet hesap verecek!

Mehmet İstif ve Soma’da göçük altında katledilen işçiler için Buca BDSP Şirinyer Tansaş önünde basın açıklaması yaptı.

Tansaş önünde bir araya gelen BDSP’liler kızıl bayraklar ve “Haramilerin saltanatını yıkacağız!” şiarlı pankartlarıyla kitleye seslendiler.

Haziran Direnişi’nde katledilenlerin adlarının haykırılmasıyla başlayan eyleme çevredeki emekçiler alkışlarla destek verdi. BDSP adına yapılan açıklamada şunlar ifade edildi: “Sefalet koşullarına mahkum edilen işçilere ve emekçilere sesleniyoruz, iş kazası adı altında iş cinayetlerine kurban edilmek istenen işçilere sesleniyoruz, her gün sokak ortasında kadın cinayetlerine kurban edilmek istenen emekçi kadınlara sesleniyoruz, geleceksizleştirilen üniversite öğrencilerine, liselilere sesleniyoruz. Bugün Mehmet İstif’i kaybettik. Bugün 300 işçi arkadaşımız Soma’da göçük altında!”

Katliamlarla harmanlanan bu sistemin gençlere ölümü reva gördüğü gibi saçtığı zehirle katledilen, cinsel istismara uğrayan çocuklar için bile ilgili bakanın “çocuklarınıza çığlık atmayı öğretin” diyerek kitlelerle alay ettiğine dikkat çekilerek sınıf devrimcilerinin bu bataklığı kurutmak için mücadeleyi yükselteceği vurgulandı.

Soma’daki iş cinayetinin kınanmasıyla süren konuşma “İş kazası değil, bu bir cinayet!” sloganı ile karşılandı.

Son olarak da devletin katliamcı gücünü yine katliamcı tarihinden aldığı, 41 sene önce devrimci önderleri katleden devletin bugün devrimcilere, sokaklara çıkan kitlelere saldırdığı ifade edildi.

Katillerden hesap sorma çağrısı sokaklarda yankılandı

İzmir’de bir diğer eylem Alsancak’ta gerçekleştirildi. Halkevleri’nin çağrısı ile Sevinç Pastanesi önünde toplanan ve aralarında Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, Gençlik Muhalefeti, DİP ve Kaldıraç’ın olduğu kitle Alsancak’ta Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yürüyüş gerçekleştirdi. Açıklamada “Berkin de olduğu gibi polis terörü ile bir kişi daha katledildi” denildi. 

Mersin’de Barış Meydanı’na yürüyüş düzenlendi.  Eylemde ana çevre yolu da kapatıldı. “Mersin uyuma, şehidine sahip çık” sloganları atıldı. Kitle uzun yürüyüş boyunca yolu trafiğe kapatarak “Mehmet İstif ölümsüdür!” sloganını haykırdı.

Kadıköy Yoğurtçu Parkı Forumu’nun çağrısıyla 19.00’da Yoğurtçu Parkı’nda buluşan kitle saat 20.00’de sloganlarla Boğa Heykeli’ne geldi. Bir süre sloganlarla burada bekleyişe devam edildikten sonra yürüyüş başladı.

“Mehmet İstif ölümsüzdür, biber gazı yasaklansın” pankartının açıldığı yürüyüş boyunca “Katil devlet hesap verecek!”, “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz!”, “Gezi şehitleri ölümsüzdür!” sloganları atıldı.

Ayrıca Soma’da maden ocağındaki işçiler de “Soma işçisi yalnız değildir!” sloganıyla sahiplenildi.

Bahariye Caddesi üzerinden devam eden yürüyüş Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’nda son buldu. Yoğurtçu Parkı Forumu adına kısa bir konuşma yapan Cansu Kaya, hem Mehmet İstif’in polisin sıktığı gazdan dolayı yaşamını yitirmesini hem de Soma’daki maden işçilerine yaşatılanları protesto etmek için toplandıklarını ifade etti. Kaya, bunların devletin gerçekleştirdiği ilk katliam olmadığını ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.

Sarıgazi’de Vatan İlköğretim Okulu’nun önünden başlayan yürüyüş ise konuşmalar ve haykırılan  sloganlar eliğinde ilerledi. Gezi direnişçisi Mehmet istif ölümsüzdür! pankartın açıldığı eylemde Haziran Direnişi’nde katledilenler anıldı. Son olarak 16 Mayıs Cuma günü Mayıs şehitleri ile ilgili yapılacak eylemin çağrısı yapıldı.

Antalya Akdeniz Üniversitesi’nde Mehmet İstif’in ölümüne dikkat çekmek isteyen eylemciler, Akdeniz Bahar Şenlikleri’nde “Mehmet İstif’in katili AKP polisidir!” pankartını açtı. Eylem başladıktan bir süre sonra, önce faşistler ardından da özel güvenlikler saldırdı. Saldırılar polisin kampüse girmesiyle birlikte devam etti.

 
§