6 Haziran 2014
Sayi: KB 2014/23

Sermayenin saldırıları 15-16 Haziran’ın
direniş ruhuyla püskürtülebilir!
Burjuvazinin saldırıları ve sendikal bürokrasi
AKP iktidarının polis ordusu!
Haziran eylemleri ve
düzenin topyekûn saldırısı!
TOMA’nın üzerine çıkan direnişçi o anları anlattı!
Maskeli düzenin
‘maske’ alerjisi
Çocuklardan elinizi ve dilinizi çekin!
Mehmet Ayvalıtaş anıldı!
Cam işçisi taban inisiyatifi ile grevi kazanıma taşıyabilir!
AKP’nin taşeron anlayışında kölelik baki!

Erdemir’de işçiler
direnerek kazandılar

Soma: Ücretli köleliğin dayandığı sınır

Madenciler kutsal ittifakı parçalıyor!

15-16 Haziran, sol hareket ve işçi hareketi - H. Fırat
Greif’in onurlu ve yiğit öncülerine açık mektup
“Bundan sonra sınıf tarihinde Greif var!”
Paris’te Haziran Direnişi selamlandı
Suriye’de cumhurbaşkanlığı seçimleri - M. Dağlı
Siemens’ın rekabet savaşında işten atma politikası
Ekim Gençliği
2. Yaz Kampı’nda buluşalım!
Kapitalizm sağlığa zararlıdır!
Çocuk istismarı…
Kartal EKK’dan “Çocuklara dokunma” paneli
‘84 Ölüm Orucu direnişçileri ölümsüzdür!
Bir gözaltı deneyimi
15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi yolumuza ışık tutuyor
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Mehmet Ayvalıtaş anıldı!

 

Haziran Direnişi’nin ilk günlerinde yapılan eylemler sırasında hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş ölüm yıldönümünde (2 Haziran) anıldı.

İlk anma Çekmeköy’deki mezar başında yapıldı. Anma, Mehmet Ayvalıtaş şahsında devrim ve sosyalizm şehitleri adına yapılan saygı duruşuyla başladı. SODAP adına yapılan konuşmada, Mehmet’in de Haziran Direnişi’nde katledilen diğer gençler gibi kavgada yaşadığı ifade edildi.

Ardından HDP adına Sebahat Tuncel bir konuşma yaparak Haziran Direnişi’nde katledilenlerin faillerinin ve emri veren iktidarın hala yargılanmadığını vurguladı. Devletin korktuğu için çocukları katlettiğini ifade eden Tuncel, bu korkusunun ve yaptıklarının kendi sonlarını hazırladığını söyledi.

Mehmet Ayvalıtaş’ın mezarı başında yapılan anmanın ardından Fadime Ayvalıtaş’ın mezarına geçildi. Burada da yapılan anmada Fadime ananın da oğlunun ölümüne dayanmadığı için yaşamını yitirdiği ifade edilerek onun ölümünden de Mehmet’in katillerinin sorumlu olduğu belirtildi.

Mezar anmalarının ardından Ataşehir PSAKD’ye geçilerek Mehmet için yemek verildi. Yemeğin ardından Mehmet’in yaşamını yitirdiği yere yürüyüş yapıldı.

Yürüyüşe, eylemin örgütleyicisi SODAP’ın yanı sıra aralarında PSAKD ve BDSP’nin de bulunduğu dernek ve örgütler de katıldı.

Ayvalıtaş’ın hayatını kaybettiği köprü üzerine gelen kitle burada anma gerçekleştirdi. Saygı duruşunun ardından söz alan Ataşehir PSAKD Başkanı Metin Arslan, Aleviler olarak gerekirse devlete vergi vermeyeceklerini, askere gitmeyeceklerini, faturaları ödemeyeceklerini ifade etti ve sokaktaki mücadeleyi daha militan bir şekilde örmek gerektiğini vurguladı.

Baba Ali Ayvalıtaş da bir konuşma yaparak katliamları teşhir etti ve gerekirse kendisinin de bedel ödeyeceğini fakat bu hırsızlık düzenine son vermek gerektiğini söyledi.

Eyleme Haziran Direnişi’nde Hatay’da katledilen Abdullah Cömert’in annesi, babası ve abisi de katıldı.

Mehmet Ayvalıtaş Ankara’da anıldı!

Haziran Direnişi sırasında İstanbul’da katledilen Mehmet Ayvalıtaş, SODAP ve Ankara Dayanışması’nın yaptığı eylemlerle anıldı.

Yüksel Caddesi’nde buluşan kitle öncelikle Mehmet Ayvalıtaş anısına saygı duruşunda bulundu. SODAP adına yapılan basın açıklamasında ‘adaletin devlet tarafından sağlanmayacağı, katillerin halka hesap vereceği’ vurgusu yapıldı. Ankara Dayanışması’nın açıklamasında ise AKP hükümetinin katliamcı yüzü teşhir edildi.

Anmaya BDSP, DHF, Partizan, Kaldıraç, Devrimci Proletarya, SDP ve ilerici kurumlar katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Ankara

 

 

 

 

Ethem anmasına tahammülsüzlük

 

Ethem Sarısülük’ü katleden polis, katledilişinin birinci yıldönümde Ethem’i anmak için gelen kitleye de saldırdı. Güvenparkı’ı kuşatma altına alan polis, anma için Ethem’in vurulduğu yere gitmeye çalışan kitleye saldırdı.

Ethem’in katledildiği yerde toplanmaya başlayan kitle, yere kızıl karanfiller bıraktı ve mumlar yaktı. İlerleyen dakikalarda ise kitle polis tarafından tehdit edilmeye başlandı. Polis Sarısülük Ailesi’ni Güvenpark’a almadı ancak ailenin kararlı duruşu üzerine barikat geri çekildi. Aile ve beraberindeki kitle Güvenpark’a ilerlediği sırada, polis Ziya Gökalp’te toplanan kitleye gaz bombasıyla saldırdı. Saldırı sonrası Mithatpaşa Köprüsü’nün olduğu bölgede çatışma çıktı. Anma için Güvenpark’a ilerlemek isteyen kitleye saldırı devam etti.

Saldırı altında anma yapmak zorunda kalan anne Sayfı Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz’ın babası Şahap Korkmaz, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve Ethem’in mücadele arkadaşı konuşmalar gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından Ethem şahsında tüm katledilenler için saygı duruşu yapıldı. Ethem’in hesabını sorma kararlılığıyla anma bitirildi.

Anmanın ardından aile ve beraberindekiler, İnsan Hakları Heykeli’nin önünde toplandı. Bu sırada polis Kızılay’da gözaltı saldırısına girişti. TMMOB Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Ercüment Çervatoğlu, Ankara Tabip Odası yöneticileri Rıza Özbek ve Onur Naci Karahanlı gözaltına alındı.

Kitle, saldırıların üzerine Konur Sokak’ta biraraya gelerek Meşrutiyet Caddesi’ne yürüdü. Polis kitleye burada bir kez daha gaz bombaları ile saldırıda bulundu.

Daha sonra Kızılay’da toplanan yaklaşık 200 kişi, sloganlarla Yüksel Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Bu sırada Ziya Gökalp Caddesi’ne inen başka bir grup polis barikatını taşladı. Eylemcileri Kolej ve Mithatpaşa Caddesi’ne sürmeye çalışan polis, Kurtuluş Parkı içinde gözaltı terörü uyguladı. Polis basın veya parkta yürüyüş yapanları ayırt etmeksizin, gördüğü herkesi darp ederek, gözaltına almaya çalıştı.

Çatışmaların bir süre devam etmesinin ardından kitle yeniden Yüksel Caddesi’ne geçti. Bir süre daha Yüksel Caddesi’nde süren eylem bitirildi ve Tuzluçayır’a geçildi.

Polis, Tuzluçayır’da da saldırıya geçti. Saldırıya karşı cemevine giden yolların da bir çoğuna barikatlar kuruldu ve polise molotof kokteylleri ve havai fişek atıldı. Polis direniş karşısında geri çekilmek zorunda kaldı.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

 

Eskişehir’de Ali İsmail yürüyüşü

 

Eskişehir’de 2 Haziran’da Ali İsmail Korkmaz’ın polislerin işkencesine maruz kaldığı yere yürüyüş düzenlendi.

Espark’tan başlayan yürüyüşe Hatay’dan gelen Ali İsmail Korkmaz’ın babası Şahap Korkmaz ile avukat olan ağabeyi Gürkan Korkmaz da katıldı. Coşkulu sloganlarla Ali İsmail Korkmaz’ı anan kitle, yaklaşık 2 kilometre yürüyerek, Ali İsmail Korkmaz’ın dövüldüğü Kurtuluş Mahallesi Sanayi Sokak’taki ekmek fırının önüne, Ali İsmail’in son sözleri olan “Korkacaksın, titreyeceksin, yıkılacaksın adi hükümet” sloganıyla girdi.

Burada konuşan İsmail Korkmaz’ın ağabeyi Gürkan Korkmaz duygularını şöyle ifade etti: “Ali İsmail korkmadı, titremedi. Onu öldüremediler, ölümsüzleştirdiler. Bir Ali İsmail öldürdüler ama binlerce Ali İsmail türettiler. Bundan sonra Ali İsmail’in bayrağını taşımak düşüyor bize. Ali İsmail sadece sokaklarda bağırıp özgürlüğü haykırmıyordu, daha aydınlık, daha özgür bir dünya için savaşıyordu. Bundan sonra bizim amacımız, bizim misyonumuz bu savaşı devam ettirmek.


 
§