6 Haziran 2014
Sayi: KB 2014/23

Sermayenin saldırıları 15-16 Haziran’ın
direniş ruhuyla püskürtülebilir!
Burjuvazinin saldırıları ve sendikal bürokrasi
AKP iktidarının polis ordusu!
Haziran eylemleri ve
düzenin topyekûn saldırısı!
TOMA’nın üzerine çıkan direnişçi o anları anlattı!
Maskeli düzenin
‘maske’ alerjisi
Çocuklardan elinizi ve dilinizi çekin!
Mehmet Ayvalıtaş anıldı!
Cam işçisi taban inisiyatifi ile grevi kazanıma taşıyabilir!
AKP’nin taşeron anlayışında kölelik baki!

Erdemir’de işçiler
direnerek kazandılar

Soma: Ücretli köleliğin dayandığı sınır

Madenciler kutsal ittifakı parçalıyor!

15-16 Haziran, sol hareket ve işçi hareketi - H. Fırat
Greif’in onurlu ve yiğit öncülerine açık mektup
“Bundan sonra sınıf tarihinde Greif var!”
Paris’te Haziran Direnişi selamlandı
Suriye’de cumhurbaşkanlığı seçimleri - M. Dağlı
Siemens’ın rekabet savaşında işten atma politikası
Ekim Gençliği
2. Yaz Kampı’nda buluşalım!
Kapitalizm sağlığa zararlıdır!
Çocuk istismarı…
Kartal EKK’dan “Çocuklara dokunma” paneli
‘84 Ölüm Orucu direnişçileri ölümsüzdür!
Bir gözaltı deneyimi
15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi yolumuza ışık tutuyor
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Paris’te Haziran Direnişi selamlandı

 

Paris Taksim Dayanışma Platformu’nun çağrısıyla  Haziran Direnişi’nin 1. yılında Republique Meydanı’nda bir miting gerçekleşti.

31 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşen eyleme yüzlerce Türkiyeli katıldı.

Alana üzerinde direniş sürecinde yaşamını yitirenlerin resimlerinin bulunduğu “Gezi şehitleri ölümsüzdür!” pankartı asıldı. Haziran Direnişi sürecinde katledilenler şahsında saygı duruşuyla başlayan eylem, 31 Mayıs 1971’de Nurhak dağlarında katledilen Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga’ların anılarının mücadelede yaşayacağının belirtilmesinin ardından platform adına Fransızca ve Türkçe ortak metnin okunmasıyla devam etti.

Şan olsun Haziran Direnişi’ni yaratanlara!”

Ortak metinde özetle şunlar dile getirildi: “Bizler, Spartaküslerden, Şeyh Bedreddinlere, Pir Sultanlardan Mustafa Suphilere, Denizlerden Mahirlere, İbrahimlerden Mazlumlara, darağacını tekmeleyen devrimci kahramanlık abidelerinden, ölüm oruçlarında ölümsüzleşenlere, Dersim’de, Maraş’ta, Sivas’ta, Gazi’de, Roboski’de katledilen canlardan Haziran isyan günlerinde kırılan gencecik dallarımıza kadar, boyun eğmeyen, teslim olmayan, inançlarını soyunmayan soylu bir devrimci tarihinin sahipleriyiz. Ve gücümüzü bu onurlu tarihimizden alıyoruz. Gezi-Haziran Direnişi’nin birinci yıl dönümünde, bu onurlu tarihimizden aldığımız güçle yenilmeyeceğiz, biz KAZANACAĞIZ diyoruz! Şan olsun Haziran Direnişi’nin günlerini yazan cesur kitlelere.

Şiir dinletisiyle devam eden etkinlikte ayrıca direniş ve polis saldırısını anlatan skeç kitle tarafından ilgiyle izlendi. Aralarında  Grup Su’nun da sahne alması beklenen müzik dinletisi teknik sorunlardan dolayı gerçekleştirilemedi. Fransız Komünist Partisi ve Fransa Maoist Komünist Partisi adına temsilciler birer konuşma yaptılar, konuşmalarda Türkiye’de demokratik hak ve özgürlük talebi için sokaklarda katledilen halklar ve sermayenin aşırı kar hırsından dolayı son örnek Soma’da iş cinayetlerine kurban giden sınıf kardeşleriyle ve dünyanın değişik ülkelerinde devam eden başkaldırılara karşı devrimci yolda mücadele , dayanışma ve hesap sorma çağrılarını dile getirdiler. İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu’nun (BİR-KAR) flamaları ve “Somanın katili sermaye devleti!”, “Yaşasın Taksim direnişimiz!” yazılı dövizlerle katıldığı eyleme Türkiye Komünist İşçi Partisi (TKİP) taraftarları da parti bayraklarıyla katıldılar.

Kızıl Bayrak / Paris


 

 

 

 

Haziran Direnişi Wuppertal’da selamlandı

 

Haziran Direnişi’nin yıldönümü Wuppertal’da da eylemle karşılandı. 2 Haziran Pazartesi günü, Wuppertal’ın en sık kullanılan AVM’si City Arkaden’in önünde gerçekleşen eylemde, önce Wuppertal Gezi Platformu adına açıklama yapıldı. BİR-KAR Gençliği temsilcisinin okuduğu ortak metin, mitinge katılan kitle ve miting alanından geçenler tarafından ilgiyle dinlendi.

Açıklamada, sermaye düzeni ve AKP hükümetinin yıllardır sürdürdüğü neo-liberal saldırı programları, faşist devlet terörü ile Kürtlere ve Alevilere dönük asimilasyon politikaları sert bir şekilde eleştirildi. Konuşmada, Roboski ve Soma’daki katliamlara değinildi. Berkin Elvan protestoları, 1 Mayıs ve Haziran Direnişi’ndeki polis terörü teşhir edildi. Bu saldırganlığın devlet tarafından bilinçli bir şekilde gerçekleştirildiği ve hedefinin kitleleri yıldırmak ve teslim almak olduğu belirtildi. Ancak bunun geri teptiği, her defasında büyük kalabalıkların devlet terörüne aldırmayıp sokaklara çıktığı vurgulandı. Son olarak, Haziran ruhunun yaşadığı ve yeni Haziranlar’ın gerçekleşeceği belirtildi.

Açıklamanın ardından yürüyüşe geçildi. Yürüyüş boyunca kısa konuşmalar yapıldı.

Yürüyüşe Türkiyeli gruplardan BİR-KAR, AGİF, ATİK ve Wuppertal Alevi Kültür Merkezi katıldı. Alman gruplardan ise MLPD, Almanya Sol Parti Gençliği ve antifaşistler yer aldı.

Yürüyüş, BİR-KAR Gençliği temsilcisinin konuşmasıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Wuppertal

 

 

 

 

Haziran Direnişi Frankfurt’ta da selamlandı

 

Haziran Direnişi Frankfurt’ta da eylemle karşılandı. Eylem arasında İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu’nun (BİR-KAR) da bulunduğu Her yer Taksim her yer Direniş Platformu ve Demokratik Güç Birliği Platformu birlikte organize edildi.

Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte önce, platformlar adına Almanca ve Türkçe olarak ortak konuşmalar yapıldı.

Zaman zaman müzik ve şiir dinletilerinin de yapıldığı eylem daha sonra forum şekline dönüştürülerek sürdürüldü. Bu bölümde de BİR-KAR adına kitle tarafından belli bir ilgiyle dinlenen bir konuşma yapıldı. Bunu yine BİR-KAR adına gerçekleştirilen şiir dinletisi izledi.

Haziran Direnişi vesilesiyle eylemde ayrıca, BİR-KAR’ın, Nazım ve 15-16 Haziran direnişini konu alan etkinliğinin çağrı bildirisi dağıtıldı, bileti satıldı.

Kızıl Bayrak / Frankfurt

 

 

 

 

Rojava köylerinde katliam

 

Batı Kürdistan’ın Serekaniye bölgesinde yer alan köylere saldıran gerici çeteciler katliama girişti. İlk bilgilere göre köylerde aralarında çocukların da olduğu en az 15 kişi katledildi.

ANF muhabirinin Serekaniye’den bildirdiğine göre İŞID çeteleri Serêkaniye’nin Tileliye, Temade, Ovencake köy ve mezralarına saldırdı.

Ölenlerin sayısı hakkında net bilgi yok. Cenazesine ulaşılanların 7’si çocuk olmak üzere 15 kişiyi bulduğu ifade edildi.

Katliam bölgesinden gelen ilk görüntülerde çok sayıda sivilin yerlerde yatan cenazeleri görülüyor. Toplanarak araçlara konulan cenazeler arasında en az 4 çocuk ve bir kadının da cansız bedeni duruyor. Halen dumanların yükseldiği köylerde, insanlar köylerden kaçmaya çalışırken de görüntülendiler.

Katliamın ardından YPG ile İŞID arasında bölgede şiddetli çatışmaların yaşandığı ve çatışmaların halen sürdüğü öğrenildi.

Çeteler Til Xenzir ve El Rewiye köylerine de saldırmak isteyince YPG güçleri ile karşılaştı.

Gerici çeteler ayrıca Serekaniye’nin Temad Köyü’ne İŞID çeteleri bombalı araçla saldırdı. Aracın patlamasıyla köyde bulunan çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği ve yaralandığı öğrenildi.

 
§