27 Haziran 2014
Sayı: KB 2014/26

İşçi sınıfı saflarında
direnme eğilimi güçleniyor
Grevci cam işçileriyle
dayanışmayı büyütelim!
Tarih sınıf mücadelesinin
yasalarıyla yazılıyor!
Grevci işçilerden
Şişecam patronuna yanıt!
5 bin 800 cam işçisi grevde!
“Hakkımızı alana kadar devam edeceğiz!”
Trakya Cam işçileriyle cam grevini konuştuk...
İşçiler direniyor,
sendika ağaları süründürüyor!
Torbadaki taşeron yasasıyla patronlara müjde!
Yaygın faaliyet...

Bursa’da Greif deneyimleri tartışıldı!

ÇHD’den açık mektup

Dün Sivas’ta yakanlar, bugün Irak ve Suriye’de kan döküyorlar!

İİki devrim, iki sonuç - A. Eren
Emperyalizmin gerici din savaşları ve hedef şaşırtma hesapları
IŞİD, emperyalistler,
gerici rejimler
Emeklilerin dünyasından
servet-sefalet kutuplaşması
Efendilerin korkusu
çözümsüzlüğü aşamıyor!
Dünyadan eylemler
Kampa yoğun ve tempolu hazırlık
Devrim Okulları sürüyor
“Sınıfın, devrimin ve sosyalizmin sesi Kızıl Bayrak 20. yılında!”-1
IŞİD gericiliğinden kadınlar için tecavüz fetvası!
Karanlıkta Uyananlar’dan Kış Uykusu’na sinemada sınıf çatışması - K. Ehram
Trakya’da Fortuna’nın üzerinden
80 yıl geçti
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyadan eylemler...

 

Güney Afrika’da maden işçilerinin grevi kazandı

Güney Afrika’da maden işçilerinin 23 Ocak’ta başlattığı grev kazanımla sonuçlandı. Maden ve İnşaat İşçileri Sendikası (AMCU) üyesi 70 bine yakın işçi, maden tekellerine geri adım attırarak maaşların arttırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi üzerine grevi sona erdirdi.

Güney Afrika Maden ve İnşaat İşçileri Sendikası, dünyanın en büyük platin üreticileri olan Impala, Anglo American ve Lonmin şirketleri ile işçilerin talepleri konusunda anlaşmaya vardı.

İşçiler, taleplerinin kabul edilmesinin tüm maden işçileri için büyük bir zafer olduğunu dile getirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan bir işçi, “İyi ki bu son beş aydır direnişi sürdürebildik. Hiç kolay değildi. Bazı aileler dağıldı. Fakat ne için savaştığımızı biliyorduk ve inancımız tamdı” dedi.

Dünyanın en büyük platinyum yatakları Güney Afrika’da yer alıyor. Güney Afrikalı 70 bin işçinin başlattığı grev tüm dünyada platinyum piyasasına büyük bir darbe vurdu. Grev sebebiyle küresel çaptaki platinyum stoklarının yüzde 45’i eridi.

Öte yandan grev nedeniyle Güney Afrika ekonomisi de durgunluğa sürüklendi. Bu defa tekelci şirketler ‘durgunlukla’ boğuşurken, maden işçileri ise grev sayesinde yaşam koşullarını bir nebze de olsa iyileştirmeyi başardı.

5 ay süren grev, ülke tarihinin en uzun süren grevi olarak nitelendiriliyor. Maden işçileri iki yıl önce kölece yaşam koşullarına karşı grev ilan ederek, gösteriler düzenlediklerinde büyük bir katliama maruz kalmışlardı. Eylem yapan işçilerin üzerine ateş açan Güney Afrika polisi 30’u aşkın işçiyi öldürmüştü.

Brezilya’da polis katliamları protesto edildi

Brezilya polisinin, Dünya Kupası öncesinde ve turnuva sırasında gecekondu mahallelerine baskınlar gerçekleştirerek katliamlara imza atması, ‘favela’ adı verilen gecekondu mahallelerinde oturan emekçiler tarafından protesto edildi. Rio De Janeiro’da yapılan eyleme yüzlerce kişi katıldı. Polisin elini mahallelerinden çekmesini isteyen emekçiler, Rio De Janerio’nun dünyaca ünlü lüks semti Copacabana’da yürüyüş yaptı. Emekçiler, Dünya Kupası için Brezilya’ya gelen binlerce kişiye, Dünya Kupası şölenlerinin altında yatan gerçekleri göstermeye çalıştı ve hükümetin de seslerini duymasını istedi.

Eylemde yer alan bir emekçi, “Bu protesto Dünya Kupası, polis gücü ve devlet şiddetine karşı. Manguinhos’da yaşıyorum ve özel polis güçleri oraya geldiğinden beri beş kişi devlet eliyle öldürüldü” dedi.

Emekçilerin oturduğu mahalleler sadece polis tarafından değil, uyuşturucu çeteleri ve mafya tarafından da abluka altında. Mafya ve çeteler, emekçi mahallelerini bir kale gibi kullanmaya çalışıyor. Brezilya polisi en son 22 Haziran Pazar günü bu mahallelerden birine düzenlediği operasyonda 3 kişiyi öldürdü.

Gazze’de ücret gasplarına karşı eylem

Gazze’de maaşları yatırılmayan kamu emekçileri eylem yaparak, yeni kurulan birlik hükümetini protesto etti. Gazze’de Başbakanlık Binası önünde toplanan kamu emekçileri ve onlara destek için gelen aileleri, maaşların ödenmemesinden birlik hükümetinin başbakanı Rami Hamdallah’ı sorumlu tuttu. Emekçiler, Ramazan ayının yaklaştığına dikkat çekerek, maaşlarının bir an önce yatırılmasını istediler.

Eski hükümete kamu hizmeti veren birçok emekçi, yeni hükümetin kurulması ile birlikte mağdur olmuş ve ücretleri ödenmemişti. Geçtiğimiz günlerde kamu emekçileri ve polisler, maaşlarının yatırılmamasına karşı ATM’lerin önünü kapatarak, bloke etmişlerdi. Bankalar bu eylem nedeniyle birkaç gün hizmet verememişlerdi.

 

 

 

 

HRW: Suriye’de İslamcılar çocukları kullanıyor

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) Suriye’deki çetelerin çatışmalarda çocukları kullandığını ve cepheye sürdüğünü açıkladı.

Son günlerde medyası ve hükümetiyle Türkiye’de psikolojik savaş malzemesi yapılan çocuklar aslolarak AKP’nin Suriye’deki müttefiki olan cihatçı çetelerce kullanılıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporuna göre, cihatçı çeteler çocukları ücretsiz eğitim vb. vaatlerle kandırarak, silah eğitimi veriyor. Eğitim aşamasının ardından, çocuklar ellerinde silahlarıyla cepheye sürülüyor, bazılarına ise canlı bomba görevi teklif ediliyor.

Rapora göre Irak Şam İslam Devleti, Özgür Suriye Ordusu ve el Nusra Cephesi çocukları kandırarak saflarına katıyor. Ortalama 14-15 yaşlarındaki çocuklara, başta keskin nişancılık olmak üzere birçok görev veriliyor. Çocuklar kontrol noktalarının yanı sıra sağlık ve istihbarat alanında çalıştırılırken, bazılarına ise teçhizat ve malzeme taşıma işleri veriliyor.

Rapor, Suriye’de silahlı gruplara katılan çocuk sayısının bilinmediğini ancak Eylül 2011’den Haziran 2014’e kadar sivil olmayan 194 çocuğun hayatını kaybettiğini kaydediyor.

 
§