27 Haziran 2014
Sayı: KB 2014/26

İşçi sınıfı saflarında
direnme eğilimi güçleniyor
Grevci cam işçileriyle
dayanışmayı büyütelim!
Tarih sınıf mücadelesinin
yasalarıyla yazılıyor!
Grevci işçilerden
Şişecam patronuna yanıt!
5 bin 800 cam işçisi grevde!
“Hakkımızı alana kadar devam edeceğiz!”
Trakya Cam işçileriyle cam grevini konuştuk...
İşçiler direniyor,
sendika ağaları süründürüyor!
Torbadaki taşeron yasasıyla patronlara müjde!
Yaygın faaliyet...

Bursa’da Greif deneyimleri tartışıldı!

ÇHD’den açık mektup

Dün Sivas’ta yakanlar, bugün Irak ve Suriye’de kan döküyorlar!

İİki devrim, iki sonuç - A. Eren
Emperyalizmin gerici din savaşları ve hedef şaşırtma hesapları
IŞİD, emperyalistler,
gerici rejimler
Emeklilerin dünyasından
servet-sefalet kutuplaşması
Efendilerin korkusu
çözümsüzlüğü aşamıyor!
Dünyadan eylemler
Kampa yoğun ve tempolu hazırlık
Devrim Okulları sürüyor
“Sınıfın, devrimin ve sosyalizmin sesi Kızıl Bayrak 20. yılında!”-1
IŞİD gericiliğinden kadınlar için tecavüz fetvası!
Karanlıkta Uyananlar’dan Kış Uykusu’na sinemada sınıf çatışması - K. Ehram
Trakya’da Fortuna’nın üzerinden
80 yıl geçti
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

IŞİD gericiliğinden kadınlar için
tecavüz fetvası!

 

Geçtiğimiz günlerde IŞİD müftüsünün Musul’da yayınladığı fetva haberlere yansıdı. Bu fetvaya göre; “Maliki için çalışan tüm asker ve polislerin eş ve kızları militanlar için helal” olduğu söylendi. Bunun kadınlara tecavüzün kılıfı olduğu ortadadır. Bu fetvayı onaylamayan birçok Sünni imamın kurşuna dizilerek idam edildiği de belirtilmektedir.

Böylesi fetvalara bölge halkları hiç de yabancı değildir. Yine geçtiğimiz yıllarda Suudi Arabistanlı bir müftü Şeyh Muhammed El Arifi Suriye’deki çeteler için bir fetva vermişti. Bu fetvaya göre, mücahitler diye andığı çetelerin Suriyeli kadınları kısa süreliğine hatta birkaç saatliğine kendi nikâhlarına geçirebileceklerini ileri sürmüştü. Şeyh El Arifi fetvasında, söz konusu çetelerle Suriyeli kadınların bu şekilde evlenmelerinin çarpışan bu çete üyelerinin cinsel ihtiyaçlarını giderebileceğini, dolayısıyla Suriye lideri Beşar Esad iktidarına karşı daha azimli savaşmalarına yardımcı olabileceğini dile getirmişti. Çete üyeleriyle bu şekilde evlenmeyi kabul eden Suriyeli kadınlara da ‘Cennet’ vaadinde de bulunmuş, ayrıca, böyle bir nikâhın 14 yaşın üzerindeki kız ve kadınları kapsadığını söylemişti. Böylelikle Suriye’de kadınlara tecavüzün önü açılmakta, buna dinsel kılıf da hazırlanmaktaydı.

Bugün de Iraklı kadınlar bu tehditle karşı karşıyadır. Ayrıca fetva kılıfı olmadan da IŞİD askerlerince kadınların kaçırıldığı, tecavüze uğradığı haberleri de gelmektedir.

Gerek emperyalist dünya savaşlarında gerekse bölgesel savaşlarda faturayı ezilen emekçi halklar çekmektedir. Ancak tecavüz bir savaş yöntemi olarak kullanıldığı için kadınlar diğer sorunların yanında cinsel saldırıların da hedefi halindedir. Son fetva örnekleri gerici, yağma ve talan savaşlarında kadınların hedef haline gelmesi gerçeğini bir kez daha teyit etmiştir.

 

 

 

 

Gebze EKK Clara Zetkin’i andı

 

Gebze Emekçi Kadın Komisyonu, 21 Haziran Cumartesi günü, ölüm yıldönümü vesilesiyle Clara Zetkin’in yaşamı ve emekçi kadınların örgütlenmesi başlıklarının konuşulduğu bir söyleşi gerçekleştirdi.

Söyleşi başlamadan önce Gebze EKK’nın Clara Zetkin ile ilgili hazırladığı broşür katılanlara verildi. Söyleşi Clara Zetkin’in hayatı, emekçi kadın hareketine ve kadınların örgütlenmesine katkıları, I. Emperyalist Paylaşım Savaşı sürecinde II. Enternasyonal’de Rosa ve Karl ile enternasyonalizmin bayrağını dalgalandırması ve emekçi kadınlara, işçi sınıfına, devrimci mücadeleye miras bıraktıkları üzerine bir sunumla başladı. Marksist yöntemle kadın sorununu irdeleyen Clara Zetkin’in bu alanda teorik katkılar sunduğu ve pratik olarak kadınların gerek parti içerisinde gerek mücadelenin her alanında örgütlenmesi için yoğun bir çaba sarf ettiği anlatıldı. Emekçi kadınlara, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü armağan ettiği vurgulandı.

Sunumun ardından canlı bir tartışma yürütüldü. Clara Zetkin’in yaşamı, devrimci mücadele, kadın sorunun tarihsel kökeni ve güncel sorunlar, emekçi kadınların örgütlenmesi için yapılması gerekenler üzerine tartışmalar yürütüldü. Emekçi Kadın Komisyonu’nun güçlendirilmesi, kadın sorunu ve Marksizm konularında donanımın artırılması, işçi kadınların örgütlenmesi için çalışmaların yoğunlaştırılması vurgularıyla tartışma sona erdi.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

 

EKK’dan Berkin Elvan’ın ailesine ziyaret

 

Kartal Emekçi Kadın Komisyonu 21 Haziran’da Berkin’in ailesine ziyaret gerçekleştirdi. Berkin Elvan için yapılan, Berkin’i ve Berkin’in toplumda yarattığı etkiyi anlatan “Ekilir ekin geliriz, ezilir un geliriz; bir gider bin geliriz” isimli tablo aileye hediye edildi.

Gülsüm ve Sami Elvan’la sohbette Berkin’in bu topraklarda ekilmiş bir tohum olduğu, Berkin’in fiziken aramızda olmadığı ama binlerce Berkin’in doğduğu dillendirildi.

Devletin hiçbir ayrım yapmadan katlettiğini, dün Sivas’ta, Maraş’ta, Çorum’da, bugünse Haziran Direnişi’nde, Okmeydanı’nda, Soma maden ocaklarında yaşananların devletin katliamcı kimliğinin örnekleri olduğu söylendi.

Bu katliamlara karşılık, davalarında adaletsizlikten başka hiçbir şeyin çıkmadığı konuşuldu. Gerçek adaletin burjuva hukuk sistemiyle değil sokaklarda direnişlerle, örgütlülükle sağlanacağı belirtildi. Gülsüm anaya “Anaların daha güçlü, daha öfkeli, daha direngen olması gerekir. Katilleri durduracak olan anaların öfkesi olacaktır” denildi.

Berkin Elvan’ın ailesi ise “Berkin sadece bir kesimin değil tüm toplumun çocuğudur. Berkin’in ve diğerlerinin hesabını soracak olan en alt tabakada olanlardır, ezilenlerdir, işçilerdir” dedi. Sohbetin ardından Kartal Emekçi Kadın Komisyonu Elvan ailesinin yanından ayrıldı.

Kızıl Bayrak / Kartal

 

 

 

 

Kadınlar yeni yargı paketini veto etti

 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, mecliste kabul edilen kadın düşmanı yargı paketini 21 Haziran’da protesto etti. Eylem için Galatasaray Lisesi önünde biraraya gelindi. Basın açıklaması öncesinde, kızı Mehtap Bülbül’ü cinayet sonucu kaybeden Yeter Bülbül bir konuşma yaparak, “Adalet istiyorum. Ağırlaştırılmış müebbet cezası almalarını istiyorum” dedi.

Platform adına basın açıklamasını Fikriye Yılmaz okudu. Yeni yargı paketinin bu hafta içerisinde mecliste kabul edildiğini söyleyen Yılmaz, AKP’nin torba yasa biçiminde sunduğu paket içerisinde kadınların adının geçmediğine dikkat çekti. Yılmaz, açıklamaya şöyle devam etti: “Kadınların boşanmak istediği için, çalışmak istediği için kendi hayatına dair karar almak istediği için öldürüldüğü bir ülkede yaşıyoruz. Kadınların haklarına kavuşarak yaşamak için devlete, polise, savcılığa başvurduğu ve o kapılardan ‘A4 kağıtlarımızı bitiriyorsun’ diyerek, korunmadan geri gönderildiği bir coğrafyadayız. Kadın katillerine iyi hal indirimi, tahrik indirimi verilen, kadını cinsiyetinden dolayı öldürmenin çok kolaylaştırıldığı günümüzde biz kadınların yeni yargı paketinden hakkımız olanı almak için mücadele etmemizden daha anlaşılır bir şey olamaz.”

Yasalarda kadının beyanının esas alınmadığını dile getiren Yılmaz, şğyle konuştu: “Ceza mahkemelerinin işleyişini değiştiren yeni yargı paketi kadınlar için bir yaşam meselesi olan hukuken tanınma için hiçbir değişiklik getirmiyor.” Yılmaz, yeni yargı paketinin kadın cinayetlerinde artışa sebep olacağına vurgu yaparak, bu yargı paketinin kadınların onayından geçmeyeceğini ve mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 
§