7 Kasım 2014
Sayı: KB 2014/44

Taşeron köleliğine ve işçi katliamlarına karşı direniş!
Kapitalistlerin serveti, emekçilerin sefaleti büyüdü!
2015 bütçesi savaş, kalekol ve Ak Saray’a!
Adalet’ten Ak’a saraylar kağıttan kuledir
İşçi katliamları sermayenin harcında var!
Kapitalist sömürü çarkları arasında tarım işçisi olmak
Faruk Çelik çark etti!
Ülker nasıl dünya üçüncüsü oldu?
Maaşına zam, işine son!
DEV TEKSTİL tanıtım toplantıları
Yusuf Erdinç karayolu işçilerine sesleniyor
Kapitalizmin bacasız fabrikası: Profesyonel spor
VESTEL: Bir fabrika ve bir kentin öfkesi!
Kobanê direnişi: Yanılgılar, hayaller ve devrimci çözüm
Şovenizmin panzehiri devrimci sınıf mücadelesidir!
Kobanê’de direniş çeteleri kuşatıyor!
Tunus seçimleri üzerine
Kapitalizmin krizi: Taşeronlaştırma ve vekalet savaşları
Dünyada işçi ve emekçi eylemleri
‘Yeryüzünün Lanetlileri’ ayağa kalkıyor!
Şanlı Bir Ekim gecesinde bulutları ateşle dağıtan uluslararası proletaryanın kızıl rüzgârı
Bu kavga senindir, bu kavgada ‘sen de varsın!’
Ankara DLB’den coşkulu Oğuzhan Çalışkan buluşması!
Kadınlar gericiliğe ve şiddet karşı direniyor!
Kendi destanımızı yazalım
Eugene Pottier ve dünya işçi sınıfının marşı: Enternasyonal
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Kobanê’de direniş çeteleri kuşatıyor!

 

Rojava’nın Kobanê Kantonu’nda 15 Eylül’de başlayan ve 50’li günlerine giren kararlı direniş, kenti üç cepheden kuşatan IŞİD çetelerini zorlamaya başladı. Çetelerin işgal girişimiyle beraber başlayan Kobanê savaşında YPG’nin komutasındaki direniş son günlerde gerici çetelere büyük kayıplar verdirdi.

Kobanê’nin üç cephesinde mevzilerini güçlendiren ve peşmergenin havan topu saldırılarıyla desteklenen YPG güçleri tüm cephelerde etkili operasyonlarla çetelere yönelik eylemler gerçekleştiriyor. Roket ve havan topunun kullanıldığı saldırılarla, YPG güçlerine rahat hareket edecekleri alanlar kazandırılmaya çalışılıyor.

Dünya geneline yayılan direnişle dayanışma kampanyaları ve eylemleri de Kobanê direnişine güç veriyor.

YPG komutanları: Zafere adım adım...

YPG Komutanı Mahmud Berxwedan, peşmerge güçlerinin Kobanê’ye geçişi ile birlikte koordinasyondan ziyade tek bir ordu gibi hareket ettiklerini ifade ediyor. Kobanê’ye geçen peşmege güçlerinin ağır silah biriminden oluştuğu bilgisini veren Mahmud Berxwedan, peşmerge güçlerinin istenilen yerlerde ağır silahlar ile çetelere etkili vuruşlar yaptığını söylüyor.

YPG ve YPJ komutanları Mahmud Berxwedan ve Roza Kobanê, direnişin seyrine ve dünya çapında gerçekleştirilen destek eylemlerine dair değerlendirmelerinde “Alanlara çıkan milyonlarca eylemciye ‘Kobanê’de zafer’ sözü veriyoruz” ifadelerini kullanıyorlar.

2 Kasım’da yapılan bu değerlendirmelerin ardından kent savaşında YPG güçleri lehine bir dizi gelişme yaşandı.

Tüm cephelerde çetelere operasyon

Kürt basınında yer alan haberlere göre, ikinci ayına yaklaşan direnişte IŞİD çeteleri birçok noktada geriletilmiş durumda. Direniş karşısında büyük zorlanma yaşayan ve kenti işgal girişimleri suya düşen çeteler ise takviye güçlerle saldırılarını sürdürmelerine rağmen son günlerde kentin dışındaki çeşitli köyler ve mezralarda YPG operasyonlarıyla karşı karşıya kalıyorlar. YPG ve YPJ güçleri mevzilerde nöbetlerini sürdürürken kent içerisinde ise sürekli devriye atılıyor. YPG Basın Merkezi, “gösterilen görkemli direniş sayesinde ilerleyişleri durdurulan çetelerin suikast ve havan atışlarıyla sonuç almaya çalıştığını” belirtiyor.

Direnişin 51. gününde yansıyan bilgiler bu durumu teyit eder nitelikte. Kobanê’nin 20 km kadar doğusunda bulunan Baxdik ve Karamox köyleri arasında da çetelere yönelik saldırı gerçekleştirildiği ve çetelere kayıplar verildiği belirtiliyor.

Kobanê’nin doğu cephesindeki çatışmalar Kaniya Kurda, Belediye Caddesi ve Azadi Meydanı çevresinde yoğunlaşıyor.

Kobanê’nin batı cephesinde ise, YPG ve Özgür Suriye Ordusu’na bağlı bazı taburlardan oluşan Burkan El-Fırat güçleri Erbûş, Menazê ve Elî Bilor köylerinde çetelere karşı eylem düzenledi. Çok sayıda çete üyesinin öldürüldüğü eyleme, peşmerge güçleri de ağır silah desteğiyle katkıda bulundu.

Güney Kobanê cephesinde de YPG güçleriyle çeteler arasında yaşanan çatışmalarda çok sayıda çete üyesinin öldürüldüğü, çetelere ait araçların imha edildiği bilgisi verildi. Aynı cephede Halep yolu üzerindeki alanda da doçka yüklü araçların YPG savaşçıları tarafından imha edildiği ifade ediliyor.

Kentin birçok yeri talan edilmiş, evlerin çoğu kullanılamaz durumda olmasına rağmen kentin iç kesimlerinde binlerce Kobanêli yaşamlarını sürdürmeye devam ediyor.

Çeteler sivilleri hedef alıyor

Sivil halka yönelik katliam girişimlerinde bulunan IŞİD çeteleri Kobanê-Suruç sınırına yönelik saldırılarını sürdürüyor. 3 Kasım günü, IŞİD çeteleri tarafından açılan ateş sonucu sınır hattının ara bölgedeki araçlarının yanında duran Kobanêli Necip Reşad Seydî’nin katledilmesi sivillerin de çetelerin hedefinde olduğunu gösteriyor.

Kobanê-Suruç sınırında bulunan Kobanêliler bir yandan IŞİD saldırıları bir yandan da askerlerin saldırı ve tehditleriyle karşı karşıyalar. Til Şeîr Köyü’nde sınıra 50 metre mesafede Emîne Fewzî Nasan isimli kadının mayın patlaması sonucunda yaralanarak Kobanê’deki hastaneye kaldırıldığı ifade ediliyor. Bu bölgede bekleyen yaklaşık 2500 kişi mayın ve saldırı tehdidi altında.

Serêkaniyê’de çetelere operasyon

Kobanê’nin yanısıra Rojava’nın başka bir bölgesi olan Serêkaniyê'de de YPG güçleri çetelere yönelik kapsamlı bir operasyon başlatmış bulunuyor.

YPG/YPJ güçlerinin Serêkaniyê bölgesinde 3 Kasım’dan itibaren başlattığı operasyonda Rawiya kasabası ile sınır hattı arasında bulunan Migran, Timat, Dibê, Duadan ve Emadan köyleri ile 23 mezranın çetelerden geri alındığı ifade ediliyor. YPG Basın Merkezi’nin yaptığı bilgilendirmeye göre, Alya Köyü yakınlarındaki stratejik bir tepenin de YPG güçlerinin denetimine geçtiği belirtildi. Buradaki çatışmalarda çok sayıda çete üyesinin öldürüldüğü, çetelere ait çok sayıda silah ve mühimmatın da YPG güçlerine geçtiği belirtildi.

 
§