7 Kasım 2014
Sayı: KB 2014/44

Taşeron köleliğine ve işçi katliamlarına karşı direniş!
Kapitalistlerin serveti, emekçilerin sefaleti büyüdü!
2015 bütçesi savaş, kalekol ve Ak Saray’a!
Adalet’ten Ak’a saraylar kağıttan kuledir
İşçi katliamları sermayenin harcında var!
Kapitalist sömürü çarkları arasında tarım işçisi olmak
Faruk Çelik çark etti!
Ülker nasıl dünya üçüncüsü oldu?
Maaşına zam, işine son!
DEV TEKSTİL tanıtım toplantıları
Yusuf Erdinç karayolu işçilerine sesleniyor
Kapitalizmin bacasız fabrikası: Profesyonel spor
VESTEL: Bir fabrika ve bir kentin öfkesi!
Kobanê direnişi: Yanılgılar, hayaller ve devrimci çözüm
Şovenizmin panzehiri devrimci sınıf mücadelesidir!
Kobanê’de direniş çeteleri kuşatıyor!
Tunus seçimleri üzerine
Kapitalizmin krizi: Taşeronlaştırma ve vekalet savaşları
Dünyada işçi ve emekçi eylemleri
‘Yeryüzünün Lanetlileri’ ayağa kalkıyor!
Şanlı Bir Ekim gecesinde bulutları ateşle dağıtan uluslararası proletaryanın kızıl rüzgârı
Bu kavga senindir, bu kavgada ‘sen de varsın!’
Ankara DLB’den coşkulu Oğuzhan Çalışkan buluşması!
Kadınlar gericiliğe ve şiddet karşı direniyor!
Kendi destanımızı yazalım
Eugene Pottier ve dünya işçi sınıfının marşı: Enternasyonal
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Ankara DLB’den coşkulu
Oğuzhan Çalışkan buluşması!

 

Ankara Devrimci Liseliler Birliği (DLB), Filli Boya’da yaptığı staj sırasında iş cinayetine kurban giden Oğuzhan Çalışkan’ın adını verdiği buluşmayı 2 Kasım’da gerçekleştirdi. Etkinlik Mamak’tan Dikmen’e Batıkent’ten Sincan’a kadar Ankara’nın pek çok farklı noktasından liseliyi buluşturdu.

Devrimci bir atmosferin hakim olduğu salonda Alaattin Karadağ, Hatice Yürekli, Ümit Altıntaş ve Habip Gül’ün fotoğraflarının bulunduğu, karanfiller ve mumlar ile bezeli bir devrim şehitleri köşesi ile “Yolumuz İşçi Sınıfının Yoludur” şiarlı DLB pankartı kullanıldı.

Açılış konuşmasını Kobanê’de şehit düşenler şahsında tüm devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşu izledi. Ardından okunan şiirlerden sonra “Ya sosyalizm ya barbarlık” isimli belgesel gösterimi yapıldı.

Kapitalizm gençliğe geleceksizlik dayatıyor

İlk sözü Alaattin Karadağ üzerine bir konuşma ile etkinliğe katkıda bulunan Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) temsilcisi aldı. Ardından DLB temsilcisi söz alarak emperyalist savaşlar ve bunalımlar döneminde liselilerin mücadelesi, staj sömürüsü ve kapitalist düzenin geleceksizliği üzerine konuşma yaptı. Tüm liselileri DLB saflarında mücadele etmeye çağırarak sözlerini bitirdi.

Bir DLB’li de kürsüye çıkarak, Kobanê’de IŞİD’in katliamlarına karşı direnen Kürt halkının ve ezilen tüm halkların mücadelesine sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu da direniş türküleri, Kürtçe ve Türkçe ezgileriyle Oğuzhan Çalışkan buluşmasına devrimci sanatı taşıdı. Yoğun etkinlik programına 10 dakika ara verildikten sonra Mamak’tan liseliler rap şarkılarını seslendirmek üzere sahne aldı. Söz ve müzikleri kendilerine ait olan, kapitalizmi teşhir eden ve isyana çağıran ezgilerini coşkulu şekilde seslendiren rapçi liselilere salonda yumruklarını kaldırarak eşlik eden devrimci liselilerin ilgisi büyüktü.

Ardından bir meslek liseli devrimci söz aldı. Her gün okulda ve staj adı altında sermayeye ücretsiz iş gücü olarak sunuldukları iş yerlerinde, fabrikalarda, atölyelerde sömürüye maruz kalan meslek liselilerin bugün işçi sınıfıyla aynı kadere sahip olduğunun altını çizdi.

Bir DLB’li de Kürt halkına ve Rojava’ya yönelik sömürgeci planları teşhir etti. Konuşmaların ardından serbest kürsüye geçildi ve salondaki liseliler özgürce fikirlerini ifade etmek üzere kürsüde söz aldılar. Etkinlik mücadele alanlarında yeniden buluşma çağrısı ile sonlandırıldı.

Liselilerin Sesi / Ankara

 

 

 

 

 

İzmir’de Gençlik Kültür Evi açılıyor!

 

İzmir’de Gençlik Kültür Evi “Yeni Bir Dünya, Yeni Bir Kültür” şiarıyla kapılarını açıyor.

Bu kapsamda her cuma gerçekleştirilen film atölyesinin yanı sıra başlangıç atölyeleri için çalışmalara başlanıyor.

Tiyatro, Ritim, İngilizce, Halk Oyunları, Marksist Yöntem ve Kapital okuma” atölyeleri için kayıtlar alınmaya başlandı. Her gün açık olan Gençlik Kültür Evi, öğrenci ve işçi gençliğe “kapitalizmin bireyci ve yoz kültürüne karşı birlikte üretelim birlikte paylaşalım” diyor.

Adres: 1468. Sok Alsancak / İzmir (Alsancak Gar civarı)

 

 

 

 

 

Gebze’de lise meclisi toplandı

 

Bir süredir çağrısı yapılan Devrimci Liseliler Birliği (DLB) Gebze Lise Meclisi toplantısı 2 Kasım’da gerçekleştirildi. Staj sömürüsü ve Kobanê direnişi gündeminin öne çıktığı meclis toplantısına Oğuzhan Çalışkan’ın annesi, babası ve kardeşi de katıldı.

Staj sömürüsünün kapsamı üzerine gerçekleşen kısa sunumun ardından Oğuzhan Çalışkan’ın ailesi söz alarak Filli Boya’da gerçekleşen kazanın nasıl gerçekleştiğini anlatarak Filli Boya patronlarının yaptığı alçakça açıklamaların suçlarını örtemeyeceğini ifade ettiler. Oğuzhan Çalışkan’ın annesi Dilek Çalışkan, Filli Boya patronunun duvar yazılamalarından rahatsız olduğunu ve yazılamaları sildirdiğini fakat tekrar yazılamalar yapıldığını söyledi. Tekrar silinmesi durumunda ise tekrar yazılacağını ifade ederek Filli Boya patronunun yakasının bırakılmayacağını söyledi. Oğuzhan’ın ölümünün ardından 3 ayın geride kaldığı ve 100. günün yaklaşması nedeniyle, 100. günün eylemlere konu edilmesi fikrine varıldı.

DLB’liler staj sömürüsüne karşı çalışmaların devam ettirilmesi ve her okula özgü bir şekilde sorunların gözlemlenerek çeşitli araçlarla çalışmalar yürütülmesi gerektiğini ifade ettiler. Ardından ise kısa bir ara verildi.

Aranın ardından ise emperyalist savaş ve saldırganlık üzerine kısa bir sunum gerçekleştirildi. IŞİD çetesine yönelik ABD bombardımanın ve silah yardımının Kürt halkı içinde Amerikancılığı aşılama tehlikesi olduğu ve buna karşı etkin bir şekilde Kürt halkıyla dayanışmanın örgütlenmesi vurgulandı. Bir süredir yürütülen “savaşa değil eğitime bütçe” imza kampanyasına devam edilmesi ve Kobanê’ye göndermek üzere kışlık eşya toplanması kararlaştırıldı. DGB 1. Genel Kurulu, Erdal Eren’in ölüm yıldönümü üzerine de tartışma yürütülerek, 16 Kasım tarihinde “Oğuzhan Çalışkan Liseli Buluşması” gerçekleştirilmesi ve yerel yayın çıkarılması kararlaştırıldı.

Liselilerin Sesi / Gebze

 
§