7 Kasım 2014
Sayı: KB 2014/44

Taşeron köleliğine ve işçi katliamlarına karşı direniş!
Kapitalistlerin serveti, emekçilerin sefaleti büyüdü!
2015 bütçesi savaş, kalekol ve Ak Saray’a!
Adalet’ten Ak’a saraylar kağıttan kuledir
İşçi katliamları sermayenin harcında var!
Kapitalist sömürü çarkları arasında tarım işçisi olmak
Faruk Çelik çark etti!
Ülker nasıl dünya üçüncüsü oldu?
Maaşına zam, işine son!
DEV TEKSTİL tanıtım toplantıları
Yusuf Erdinç karayolu işçilerine sesleniyor
Kapitalizmin bacasız fabrikası: Profesyonel spor
VESTEL: Bir fabrika ve bir kentin öfkesi!
Kobanê direnişi: Yanılgılar, hayaller ve devrimci çözüm
Şovenizmin panzehiri devrimci sınıf mücadelesidir!
Kobanê’de direniş çeteleri kuşatıyor!
Tunus seçimleri üzerine
Kapitalizmin krizi: Taşeronlaştırma ve vekalet savaşları
Dünyada işçi ve emekçi eylemleri
‘Yeryüzünün Lanetlileri’ ayağa kalkıyor!
Şanlı Bir Ekim gecesinde bulutları ateşle dağıtan uluslararası proletaryanın kızıl rüzgârı
Bu kavga senindir, bu kavgada ‘sen de varsın!’
Ankara DLB’den coşkulu Oğuzhan Çalışkan buluşması!
Kadınlar gericiliğe ve şiddet karşı direniyor!
Kendi destanımızı yazalım
Eugene Pottier ve dünya işçi sınıfının marşı: Enternasyonal
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Dünyada işçi ve emekçi eylemleri

 

Dünyanın dört bir yanında işçi ve emekçiler kitlesel gösteriler örgütleyerek alanlara çıktı.

Yunanistan’da ortaokullarda işgal

Yunanistan’da yeni öğretim yılının başlamasıyla 200 ortaokulda başlayan okul işgalleri giderek yaygınlaşıyor. Öğrenciler, öğretmen eksikliği, dershane yetmezliği, araç donanımı ve okul kapılarını yoksul öğrencilere kapatan yeni sınav sistemini protesto ediyorlar. Öğrenciler değişik kentlerde sokağa çıkarak kitlesel gösteriler düzenliyor. Bu gösterilerde sorunlarına dikkat çekiyor, direnişi yaygınlaştırma çağrısı yapıyor.

Ayrıca 1 Kasım Cumartesi günü Yunanistan’ın başkenti Atina’da 20 bin kişi Samaras hükümetinin kriz politikalarına karşı gösteri düzenledi. Yürüyüş çağrısını PAME sendikası yaptı. Göstericiler diğer taleplerin yanında asgari ücretin 751 avro, işsizlik parasının 600 avro olması ve ücretsiz sağlık hizmeti talepleri için yürüdüler. Sendikalar 27 Kasım için işçi ve emekçileri genel greve çağırdı.

İrlanda’da 1 milyon kişi gösteri yaptı

İrlanda’da suyun özelleştirilmesine karşı 100’ün üzerinde gösteriye bir milyonun üzerinde kişi katıldı. Gösteriler İrlanda hükümetinin suyun özelleştirilmesi ile ilgili yasa tasarısını kabul etmesi üzerine gerçekleşti. İrlanda işçi ve emekçileri gösterilerde taşıdıkları pankart ve dövizlerde şimdiye değin parasız olan suya para ödemek istemediklerini ve suyun özelleştirilmesinin derhal durdurulması gerektiğini vurguladılar. İrlanda’da 2010’dan bu yana kemer sıkma adı altında işçi ve emekçilere krizin faturası ödettirilmeye çalışılıyor.

Brezilya'da su sıkıntısı protesto edildi

Brezilya’nın en büyük şehri Sao Paulo’da hafta sonu bin 500 kişi şehrin ana caddelerinden birini bloke ederek kentteki su sıkıntısına derhal çözüm bulunmasını talep etti.

Fransa’da 1 günlük grev

Fransa’da demiryolları ve diğer toplu taşıma emekçileri greve gitti. Grev nedeniyle birçok sefer yapılamadı ve aksamalar yaşandı. Gün boyu süren grevde CGT üyesi demiryolu işçileri Montparnasse Tren Garı önünden Ulaştırma Bakanlığı’na yürüdü.

CGT sendikasının çağrı yaptığı grev ile demiryollarının özelleştirilme çabalarına karşı çıkılıyor ve ücretlerin arttırılması talep ediliyor. Sendika ayrıca, özel şirketlerin şehirlerarası uzun otobüs seferleri düzenlemesi ile ilgili maddeye karşı çıkıyor. CGT sendikası, Haziran ayı başında da 2 haftalık bir grev gerçekleştirmişti.

Güney Kore’de 100 bin kişi alanlardaydı

Güney Kore’nin başkenti Seul’da 1 Kasım günü 100 bin kişi hükümetin emeklilik sisteminde reform planlarına karşı yürüdü. Hükümet emeklilik yaşını 65’e yükseltmeyi planlıyor.

Moskova’da sağlık mitingi

Rusya’da başkent Moskova’da bulunan Suvorovskaya Meydanı’nda miting yapan yüzlerce sağlık emekçisi başkentte bulunan hastanelerde personel ve yatak sayısının azaltılmasını protesto etti.

Sağlık emekçileri, bazı hastanelerin kapatılmasının planlandığını kaydederek, bunun sağlık sisteminde ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirtti. Miting, sağlık hizmetindeki dönüşümleri teşhir eden konuşmaların ardından sona erdirildi.

Polonyalı çiftçiler rahatsız

Avrupa Birliği ve ABD’nin Rusya’ya uyguladığı ambargonun bedeli işçi ve emekçilere yansıyor. Başkent Varşova’da pankartları eşliğinde yürüyüş düzenleyen çiftçiler, Polonya hükümetinin ambargoya karşı gerekli önlemleri almamasını eleştirdi. Çoğunluğu elma üreticisi olan çiftçiler, ürünlerini nereye satacaklarını bilemediklerini ve ürünleri karşısında aldıkları paranın masraflarının ancak yarısını karşılayabildiğini söyledi. Rusya, kendisine yaptırım uygulayan ABD, Kanada, Norveç ve Avrupa Birliği’nden tarım ürünleri ithalatını durdurma kararı almıştı.

 

 

 

 

 

Almanya’da makinist grevi

 

Almanya’nın demiryolu işletmesi Deutsche Bahn (DB) yönetiminin demiryolu emekçilerinin taleplerini kabul etmemesi üzerine sendika 4 günlük greve gitti.

34 bin üyesi bulunan GDL, 19 bini aşkın makinistin ücretlerinin arttırılmasının yanı sıra, 39 saat olan haftalık çalışma sürelerinin 2 saat kısaltılmasını, izin günlerinde düzeltmeye gidilmesini ve fazla mesailerin sınırlandırılmasını talep ediyor. Sendika ayrıca, tren kontrolörleri, servis elemanları ve seferlerde yer alan diğer tüm çalışanlar için müzakere etmeyi hedefliyor.

Daha önce medya tarafından hedef gösterilen Makinistler Sendikası Başkanı Claus Weselsky, toplu sözleşme görüşmelerinde taleplerinin dikkate alınmadığını söyledi. Alman medyası topyekun, sendika ve greve karşı karalama kampanyası yürütüyor.

Sosyal demokratlar da greve saldırdı,
burjuvaziyle tek cephede birleşti

Deutsche Bahn yönetiminin, çalışanlarının haklarını vermemekte ısrarcı olması üzerine yaşanan grevler karşısında ise sermaye cephesi kenetlenerek makinistlere ve örgütlü oldukları Makinistler Sendikası’na (GDL) karşı cephe aldı.

Daha önce grevin tatil günlerine denk geldiğini öne çıkaran burjuva medya bu sefer, Berlin Duvarı’nın yıkılışı için yapılacak etkinlikleri bahane etti. Turizmcilerin görüşlerine yer veren Alman medyası, binlerce kişinin katılacağı kutlama etkinliklerinde büyük mağduriyet yaşanacağını iddia etti. Emekçilerin taleplerini aylardır kabul etmeyerek, onları yolcular ile karşı karşıya getirmeye çalışan şirket ise grevin ‘kötü niyetli’ bir çıkış olduğunu savundu.

Almanya tarihinin Nazilerden sonra en uğursuz figürü Sosyal Demokrat Parti de, grevin Alman sendika tarihine katkıda bulunmadığını iddia etti. Sosyal Demokrat Parti Genel Sekreteri Yasmin Fahimi, GDL’ye saldırarak Demiryolları İşletmesi’nin toplu sözleşme önerisini reddeden GDL Sendikası’nın tavrının anlamsız olduğunu söyledi. Alman burjuvazisinden de SDP ve şirket yönetimine benzer açıklamalar geldi.

 
§