9 Ocak 2015
Sayı: KB 2015/01

Ya teslimiyet ya grev!
Beklenen oldu: Yolsuzluklar AK’landı!
AKP gericilik “kariyerinde” hızla ilerliyor!
Devletin paslanmayan silahı: Hizbulkontra!
Cizre’de devlet provokasyonu ve katliam!
Sağlıkta dönüşümden sağlıkta gericileşmeye!
Asgari ücretli “zengin vergisi” kıskacında
‘Sefalet zammına karşı grev yapılmalı’
Taşeron köleliği ekseninde sınıf hareketi - D. Umut
Karayollarında işçi kıyımı
Sermaye uşağından ‘Sütaş’ı yedirtmeyiz’ açıklamaları
Dayanışma gecesi üzerine...
DEV TEKSTİL’den Esenyurt’ta işçi toplantısı
Proletarya devriminin ve sosyalizmin iradesi
Kapitalizmin krizi, emperyalist savaşlar ve faşizm
Yunanistan’da siyasi kriz derinleşiyor
Filistin’de direnişe karşı işgal diplomasisi
Avrupa’da DGB kampı coşkusu
Ölümcül Ebola ve emperyalizm - Eylem Güneş
Mücadele ve kazanımlarla anılacak bir yıl için görev başına!
Emekçi Kadın Çalıştayı’ndan baharı örgütlemeye!
“Zorbalığa karşı mücadelemizi sürdüreceğiz!”
Balık, böcek ve kuş imgeleriyle yabancılaşmadan özgürlüğe
Hasta tutsak Mehmet Yamaç’a sürgün
Devrimci tutsaklardan yeni yıl mesajları
Oğuz yoldaşa...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sağlıkta dönüşümden sağlıkta gericileşmeye!

 

Dinci gericiliğin toplumu dizayn etme politikasının son alanı hastaneler oldu. Sağlık Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında hastanelerde yatan hastalara dini propaganda yapılmasına ilişkin protokol imzalandı. Sağlığa ayrılmayan bütçe hastanelerdeki din adamlarına verilecek.

Neredeyse tüm okulları imam hatibe çevirerek, öğrencilere imamlardan ‘yaşam koçluğu’ dayatan AKP iktidarının son icraatı hastalara ‘manevi destek’ için hastanelerde din görevlileri yerleştirmek oldu. Sağlık Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında bir protokol imzalanarak talep eden hastalara ‘manevi destek’ sunulacağı ifade edildi.

En son kadınları hedef alan açıklamaları ile tepki çeken Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı ile bu konu üzerinde 2012’den beri çalışıldığını belirterek gerici uygulamayı gerekçelendirmek için Avrupa ve ABD’deki örneklerin incelendiğini söyledi. Müezzinoğlu, din adamlarına gerekli eğitimler verildikten sonra bu aşamaya gelindiğini kaydederek bazı illerde başlatılacak pilot uygulamayla talep eden hastalara ve yakınlarına ‘manevi destek’ verileceğini bildirdi.

Daha nitelikli olacakmış!

Müezzinoğlu, şu ifadeleri kullandı: “İnanç değerlerinin de moral motivasyondaki yerini ve desteğini hisseden, arayan tüm hastalarımıza, hasta yakınlarımıza bu desteği önümüzdeki süreçte kademeli olarak ve bu anlamdaki eğitimi almış din adamlarımızın sayısını artırarak yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.”

Paralı ve niteliksiz sağlık hizmeti gerçeği ortada olmasına rağmen Müezzinoğlu, protokol ile birlikte sağlık hizmetinin daha ‘nitelikli’ hale geldiği yalanını atmaktan da çekinmedi.

Hastanelerdeki imam yetmedi

Hastanelerde halihazırda imamların görev yaptığına ilişkin soruları yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanı Görmez ve Müezzinoğlu, hastanelerdeki imamların daha çok cenaze merasimi veya namaz vakitlerinde ibadetle ilgili görev yaptığını, hastalara veya yakınlarına bu anlamda bir hizmet verme sorumlulukları bulunmadığını söyledi.

 

 

 

 

Eğitimde gericilik tırmanıyor

 

Dinci-gerici iktidar, toplumsal yaşamı gerici eksende yeniden şekillendirmek için her gün yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor.

Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Manisa İl Müftülüğü işbirliğinde, imamlara öğrencilere rehberlik yapması amacıyla eğitim verilecek. Eğitim alan imamlar, “Yaşam Koçumla Başarıya Doğru” projesinde görevlendirilecek. Amaçlarından biri “Liselerde öğrenim görmekte olan öğrencilerin yaşamlarında toplum değerlerine saygı, ahlak ve sorumluluk duygusu geliştirmek” olan proje ile imamlar, öğrencilerin yaşamlarıyla ilgili vizyon oluşturmasına rehberlik edecek.

Müftülük ile Milli Eğitim Müdürlüğü arasındaki protokolde sadece Yaşam Koçluğu Projesi yer almadı. Okullarda yaz Kuran kursları ile ilgili bilgilendirme toplantıları düzenlenecek, müftülük personeli Kutlu Doğum ve Camiler Haftası gibi özel gün ve haftalarda öğrencilere seminer verecek, okullara en yakın semt camilerine ve ilin tarihi camilerine geziler düzenlenecek, camiler öğrencilere tanıtılacak.

MEB’den gerici kitapçık

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Hizmet Vakfı arasında yapılan protokol kapsamında örgün ve yaygın eğitim kurumlarında “değerler eğitimi” adı altında verilecek gericilik seminerleri için hazırlanan kitapçık bütün valiliklere gönderildi.

Kitapçıkta din öne sürülerek her şeye şükür edilmesi öğütlenirken, erken evlenmeden, daha çok çocuk yapılmasına kadar AKP iktidarının ortaya koyduğu bütün gerici söylemler “nasihat” ediliyor. Devletin bekasının kurulacak aile yapısına ve nüfusun artmasına bağlı olduğu aldatmacasının yer aldığı kitapçıkta, devletin gelişmesini istemeyenlerin nüfusun artmasına karşı olduğu iddiaları da bulunuyor.

 

 

 

 

Alevi federasyonlarından
ortak toplantı

 

Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu ve Alevi Dernekleri Federasyonu İstanbul Maltepe’deki Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde 4 Ocak’ta ortak bir toplantı gerçekleştirdi.

“Ortak akıl, ortak duruş, birlik” başlığıyla gerçekleştirilen toplantıda üç federasyon ortak sekretarya ile hareket etme kararı alırken, yeni oluşturulan Alevi Federasyonları Sekreteryası adına Servet Demir bir konuşma yaptı.

Demir, eskiden süren askeri vesayetin şimdi AKP eliyle sürdürüldüğünü belirterek Alevilerin görmezden gelindiğini belirtti.

Zorunlu din derslerinden cemevleri sorununa, baskı ve yasaklara, basına sansüre kadar bir dizi konunun değerlendirildiği toplantının ardından sonuç bildirgesi açıklandı.

Sonuç bildirgesinde şunlar ifade edildi:

1. 3 federasyonumuzun bir hareket etme gereksinimini halkımız tarafından onay görmüştür. Var olan eksikliklerimizi giderip daha güçlü hareket etmek ilk hedefimizdir.

2. 4 ana noktada belirtilen konularda bilimsel raporların hazırlıkları için çalışma gruplarının hazırlanması

3. Hükümet ve siyasi faktörlerle görüşme ve müzakere yürütmek, alt yapısını oluşturmak. Birlik sekreteryasının görüşmelerine hız vermek  

4. Mecliste grubu olan olmayan siyasi partilerle görüşüp Alevi taleplerinin seçim bildirgelerine konulması için çalışmaların yapılması bu bağlamda özellikle Alevi toplumunun siyasi olarak oy verdiği partilerin temsiliyette daha hassas davranması  

5. Bütün Alevi kurumlarının bütünlük içerisinde hareket etmesi  

6. Alevi medyasının süreçte daha aktif rol alması  

7. Alevi kurumlarımızda kadınlarımızın ve özellikle gençlerimizin katılımını sağlamak  

8. Alevi toplumumuzun sorunları için bölgesel toplantılara ağırlık verilmesi

9. 8 Şubat’ta yapılacak olan büyük Alevi mitingine bütün kurumlarımızın seferber olup bütünlük içinde Alevi talep ve haklarının alınması için çalışılması”

 
§