13 Şubat 2015
Sayı: KB 2015/06

Sınıfın devrimci baharını örgütlemek
Sınıfın direnişini büyütelim!
Sınıf hareketinde yeni bir döneme doğru
Daha derin kazıyoruz! - B. Olgun
Türk-İş, Yol-İş ve AKP'nin komisyon manevrası
Boytaş işçilerinin fiili grevi ve gösterdikleri
Bini aşkın işçi ve emekçi 'İşgal Grev Direniş Gecesi'nde buluştu
Devrimci işçi kürsüsü
Onların maceraları...
MİB MYK Şubat ayı toplantısı
Ejot Baştemsilcisi İlker Tetik: Fırtınayı dindirdiler
Reformizm ve devrim - 1 - H. Fırat
Avrupa: İşçi hareketi ve parlamentarist hayaller - A. Eren
Syriza ve Podemos: Gelecek için dersler
‘Uluslararasılaşan sermayeye karşı uluslararası işçi hareketi’
Obama savaş yetkisi istedi
Akdeniz’de kemer sıkma ve ölüm!
Bilecik’te seramik işçileri ayakta
Yasaklara, asimilasyona karşı on binler Kadıköy’deydi
Avukatlardan adalet nöbeti
Hasta tutsak Erdoğdu’ya getir-götür işkencesi
Twitter’ın Şeffaflık Raporu şaşırtmadı
Kadına yönelik aşağılamalar sürüyor
İşgal ateşi ile Şubat’ı ısıtanlara…
DGB Türkiye Meclisi toplandı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Devrimci işçi kürsüsü

 

Kavel Kablo işçilerinin 1963 yılında grev hakkını aylar süren bir fiili bir grevle işçi sınıfına kazandırdığı direnişin izinden yürüyerek fabrikalarını işgal eden Greif işçilerinin direnişinin 1. yılında sanayi havzalarından, emekçi semtlerinden gelen işçi ve emekçiler 'İşgal Grev Direniş Gecesi’nde buluştu.

Metal, tekstil, belediye, ulaşım, petrokimya, tersane ve daha birçok işkolundan işçilerin katıldığı etkinlik, yeni Greifler yaratma çağrısının yeni bir ilanı olurken katılımcıların profili itibariyle tam anlamıyla devrimci bir işçi buluşmasına dönüştü.

İşçilerin kürsüsü

Başta İstanbul’un sanayi havzaları olmak üzere çeşitli illerden katılımların da gerçekleştiği gecede Yapı Metal, Alce, MNG, Artem Klima, Yıldız Cam, Cargill, Epengle, Çelik Çorap, Kale Kilit, Mementum Tekstil, Sk Tekstil, Pressan Metal, Gelal Çorap, Polimer Çuval, Feniş Alüminyum, Eku Balata, İstanbul Tersanesi Elkon, Uğur Tekstil, SCM, Eczacıbaşı, Pakkens, Autoliv, Alba, Deeby, Küçülter Tekstil’in yanı sıra birçok fabrikadan işçiler etkinlik salonunu doldurdu. Gece, sadece devrimci türkü ve marşların dinlendiği, emekçilerin halaya durduğu bir etkinlikten öte devrimci işçi kürsüsüne dönüştü.

Etkinliğe katılım sağlayamayan işçiler ise mesajlarıyla selamlarını ilettiler. Geçtiğimiz günlerde Kayseri’de sömürü ve sendikal ihanete karşı iş bırakıp sokağa dökülen Boytaş’tan işçiler ve Merkez Çelik işçileri etkinliği selamladılar.

Metal işçisi sermayeye ve
sendikal bürokrasiye karşı öfkeli

Geceye rengini veren temel katılımlardan biri metal grevi sürecinde grev yasağına karşı üretmeyen ve fiili-meşru mücadele yolunu tutan Ejot Tezmak ve Paksan işçilerinin katılımı oldu. Sahneden söz alan metal işçileri, grev yasağına karşı sermaye ve sendikal bürokrasiye mesajlar verdiler.

Grev yasağına karşı “Ya MESS’ten ayrılır sözleşme imzalarsınız ya da fabrikayı kapatırsınız” diyerek Ejot patronu ve MESS’e meydan okuyan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi Ejot Tezmak işçileri sahneye toplu biçimde çıkarak “İşgal, grev, direniş!” sloganını tüm salonla birlikte haykırdı. Ejot işçileri, sahneden ayrılmadan önce tüm salon tarafından atılan “İşçi sınıfı savaşacak sosyalizm kazanacak!” sloganına eşlik ettiler. İşçiler adına yapılan konuşmada ise MESS’e ve sendikal bürokrasiye karşı mücadelenin yanı sıra işçi sınıfının siyasallaşması sorununa da parmak basılarak 48 saatlik işgal eyleminin tüm işçilerin bilincinde yarattığı sıçrama vurgulandı.

Sahneden söz alan Paksan işçisi ise coşkulu konuşmasında sermaye ve AKP’ye meydan okudu. Metal işçisi, mücadelelerinde kendilerini yalnız bırakan bürokratik sendikal çizgiyi de eleştirdi.

Yeni Greif’ler yaratma çağrısı

Greif’in işgalci işçileri ise, büyük direnişin 1. yılında sermaye ve sendikal bürokrasiye karşı taban örgütlülüğünü ve işçi demokrasisini fabrikalarda büyütme çağrısında bulundular.

Yeni Greif’ler yaratma çağrısında bulunan işçiler mücadelelerinin bitmediğini, başka fabrikalarda patronlara ve sendikal ihanet çetelerine karşı mücadelelerinin kararlılıkla devam edeceği mesajını verdiler.

Gecede, devrimci sınıf faaliyetinin bir sonucu olarak sınıf devrimcilerinin de öznesi oldukları direnişlerden işçiler de yer aldı. Feniş, Ontex, Mepa, Darkmen, Castleblair, UPS, Kalıp-San, KDS Metal, Yurtiçi Kargo, Entes, Dora Otel, Greif, PTT, Sinter, Cargill, Kiğılı, Art, Betesan direnişçileri sahneye davet edilerek “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganı atıldı.

Netaş’tan Greif’e…

Etkinlikte dikkat çeken katılımlardan biri ise, Türkiye işçi sınıfının mücadele mirasını ve deneyimini etkinliğe taşıyan Netaş grevcisi oldu. ‘80 askeri faşist darbesinden sonra, umutsuzluğa kapılan işçi sınıfının ışığı olarak 1986 yılında gerçekleşen ve “1980’den sonra en kitlesel grev” olma özelliği taşıyan Netaş grevinde yer alan bir işçi de etkinlikte diğer işçilerle sahneye çıktı.

İşçi sınıfının mücadelesi birdir!

‘İşgal, grev, direniş!’ ruhunun damga vurduğu gecede enternasyonal sınıf dayanışmasının rüzgarı da esti. Etkinliğe Almanya’dan katılım sağlayan İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) çalışanı Murat Yılmaz, yeni Greif’ler yaratma ve seferberliği büyütme çağrısında bulundu.

Otomobil İşçilerinin Uluslararası 1. Kongresi Hazırlık Komitesi üyesi Ali Reçber de işçi sınıfının uluslararası birliğine vurgu yaptı. Reçber, yerel örgütleri uluslararası boyutlara taşıma çağrısında bulundu.


 
§