13 Şubat 2015
Sayı: KB 2015/06

Sınıfın devrimci baharını örgütlemek
Sınıfın direnişini büyütelim!
Sınıf hareketinde yeni bir döneme doğru
Daha derin kazıyoruz! - B. Olgun
Türk-İş, Yol-İş ve AKP'nin komisyon manevrası
Boytaş işçilerinin fiili grevi ve gösterdikleri
Bini aşkın işçi ve emekçi 'İşgal Grev Direniş Gecesi'nde buluştu
Devrimci işçi kürsüsü
Onların maceraları...
MİB MYK Şubat ayı toplantısı
Ejot Baştemsilcisi İlker Tetik: Fırtınayı dindirdiler
Reformizm ve devrim - 1 - H. Fırat
Avrupa: İşçi hareketi ve parlamentarist hayaller - A. Eren
Syriza ve Podemos: Gelecek için dersler
‘Uluslararasılaşan sermayeye karşı uluslararası işçi hareketi’
Obama savaş yetkisi istedi
Akdeniz’de kemer sıkma ve ölüm!
Bilecik’te seramik işçileri ayakta
Yasaklara, asimilasyona karşı on binler Kadıköy’deydi
Avukatlardan adalet nöbeti
Hasta tutsak Erdoğdu’ya getir-götür işkencesi
Twitter’ın Şeffaflık Raporu şaşırtmadı
Kadına yönelik aşağılamalar sürüyor
İşgal ateşi ile Şubat’ı ısıtanlara…
DGB Türkiye Meclisi toplandı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Bilecik’te seramik işçileri ayakta

 

Bilecik’in Söğüt ilçesinde bulunan ve yaklaşık bin işçinin çalıştığı Yıldızlar SSS Holding’e ait Söğütsen Seramik Fabrikası’nda ücretleri gasp edilen işçiler, 6 Şubat saat 16.00’dan itibaren üretimi durdurarak eyleme başladı.

Fabrika önüne çıkan işçilere akşam vardiyasına gelenlerin de destek vermesi ile birlikte kitlenin sayısı 600’ü buldu. Bir süre fabrika önünde bekleyişlerini sürdüren işçiler daha sonra Söğüt Hükümet Konağı’na doğru yürüyüşe geçti.

Geceyi sokaklarda geçiren işçiler 7 Şubat’ta da sabahın ilk ışıklarında fabrika önünde toplandı. Seramik işçileri, patronun kendilerine 3 aydır maaş vermediğini söyleyerek haklarını istedi.

İşçiler eylemde yaptıkları konuşmalarla maaşlarını alamadıkları için yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiler.

Eylemde kadın işçiler de ücret gaspına karşı tepkilerini dile getirirken kendilerine “anlayışlı olun” diyen şirket yöneticilerine tepki gösterdiler.

İşçiler patronun tehdidine prim vermedi

7 Şubat akşamı fabrika önüne gelen koordinatör, işçilere daha önce yaptığı teklifi yineleyerek, 3 aydır gasp ettikleri ücretlerin ödemelerinin iki taksit olarak 9 ve 25 Şubat’ta yapılacağını söyledi. Daha önce de birçok kez ücretleri geciktirilen işçiler, koordinatörün teklifini kabul etmedi.

Fabrikaya dönen koordinatör, bir süre sonra işçilere tehdit mesajı gönderdi. Fabrika yönetimine aracılık yapan kişiler, işçilerin yanına gelerek gece 00.00 vardiyası üretime başlamadığı takdirde fabrikanın kapatılacağını söyledi.

Fabrika yönetiminin tehdidi karşısında toplantı alan işçiler, eylemlerini ücretler ödenene dek sürdürme kararı aldı. Toplantı yapan işçiler oybirliği ile ‘mücadeleye devam’ kararı aldı ve 2 aylık ücretleri banka hesaplarına yatırılmadan üretime geçemeyeceklerini belirtti.

Tehditleri sökmeyen fabrika yönetimi 9 Şubat’ta işçilere görüşme teklif ederek fabrikanın yemekhanesine çağırdı. Görüşme teklifini reddeden işçiler, bir kez daha gasp edilen ücretler ödenmeden fabrikaya girmeyeceklerini yineledi.

Nitekim patron maaşların ilk taksidini 9 Şubat’ta ödeyeceği sözünü vermesine karşı maaşlar yine zamanında yatırılmadı. Bir gün gecikmeli olarak ilk maaşları yatırılan işçiler ücretlerini tamamen alana kadar işbaşı yapmayacaklarını belirttiler.

Seramik işçilerinin direnişi Söğütlü işçi ve emekçiler tarafından da desteklenirken direnişin çevredeki diğer işçilerde de etkiler yarattığı belirtiliyor. Benzer sorunlar yaşayan işçilerin gözü de sendikasız olmalarına rağmen direnişlerini sürdüren seramik işçilerinde.

 

 

 

 

Sivas’ta demir-çelik işçilerinden yürüyüş

 

Sivas Demir Çelik Fabrikası’nda çalışan Çelik-İş Sendikası üyesi 300 işçi, Kasım ayıdan beri ücretlerinin ödenmemesine karşı 10 Şubat’ta Çelik-İş Sivas Şubesi önünde buluşarak kent meydanına yürüdü. Eylemde “Sivas fabrikana sahip çık!”, “İşçi burada vekiller nerede!”, “Direne direne direnişle zafere!” ve “Açlıktan ölmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz!” sloganları haykırıldı.

“Sivas uyuma emekçine sahip çık!” pankartı açan işçiler, aylardır ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle evlerine ekmek götüremez durumda olduklarını ve 2008 yılından beri sosyal haklarının gasp edildiğini söyledi.

Polisin abluka altına aldığı meydanda, işçiler adına açıklama yapan Çelik-İş Şube Başkanı Mustafa Erturhan, işçilerin maaşlarını alamadıkları için çok zor durumda olduğuna dikkat çekti.

İşçiler, mücadelelerinin süreceğini belirterek 1 saat süren eylemin ardından dağıldılar.

İşçiler 11 Şubat’ta da eylemlerine devam ettiler. Kent meydanında yapılan eylemde işçiler adına konuşan Erturhan, sendikalarının aldığı karar gereği 3 Mart’ta greve gideceklerini belirtti. İşçilerin sağlıklı bir şekilde ücret ve özlük haklarını almadığı sürece eylemlerinin devam edeceğini vurguladı.

Eyleme Hizmet-İş Sendikası üyeleri de destek verdi.

 

 

 

 

Gemlik’te işçiler söyleşide buluştu

 

Bursa’nın Gemlik ilçesinde 7 Şubat’ta “İş yasaları ve haklarımız” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi.

Söyleşiye ÇHD Bursa Şubesi yöneticilerinden Umut Beyaz, Tek Gıda-İş Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya ve İşçilerin Birliği Derneği temsilcisi katıldı.

Söyleşi Umut Beyaz’ın iş yasaları üzerine yaptığı sunumla başladı. Beyaz, iş yasasının temel noktaları üzerine etraflı açıklamalarda bulundu. Sorularla zenginleşen sunumun ardından Karlıkaya ile İBD temsilcisi somut deneyimlerden de hareketle yasalar ve mücadele ilişkisi üzerinde durdular. Söyleşiye katılan işçiler ve devrimciler de yaptıkları konuşmalarla genel olarak sınıf hareketinin güncel sorunları üzerine tartışmalar yürüttüler.

Oldukça anlamlı ve canlı tartışmaların ardından söyleşi sona erdi.

Söyleşiye başta Cargill işçileri, metal işçileri, liman işçileri olmak üzere çeşitli sektörlerden işçiler katılım gösterdi.

Kızıl Bayrak / Bursa

 

 

 

 

Somalı madencilerden
Ankara’da eylem

 

301 maden işçisinin katili Soma Kömürleri AŞ tarafından işten çıkarılan 3 bine yakın maden işçisinin gasp edilen kıdem tazminatları için 10 Şubat’ta Ankara’da eylem yapıldı. Soma’dan Ankara’ya gelen Türkiye Maden-İş Sendikası üyesi işçiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Kurumu ve TBMM önünde eylem yaparak gasp edilen haklarının verilmesini ve devletin verdiği sözleri tutmasını istedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde basın açıklaması yapan Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, işçilerin alacakları kıdem tazminatından TKİ’nin ve devletin sorumlu olduğuna dikkat çekerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nı göreve çağırdıklarını söyledi. Akçul, işçilerin kıdem tazminatları ödenmediği takdirde daha kitlesel bir şekilde meydanlara inileceğini ifade etti.

“Madenciler burada hükümet nerede!” sloganını atan işçiler, daha sonra Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) önünde eylem yaptı. İşçilerin TBMM’ye yürümek istemesi ise polis tarafından engellendi. İşçiler, bunun üzerine otobüslere binerek TBMM önüne geçti.

 
§