13 Şubat 2015
Sayı: KB 2015/06

Sınıfın devrimci baharını örgütlemek
Sınıfın direnişini büyütelim!
Sınıf hareketinde yeni bir döneme doğru
Daha derin kazıyoruz! - B. Olgun
Türk-İş, Yol-İş ve AKP'nin komisyon manevrası
Boytaş işçilerinin fiili grevi ve gösterdikleri
Bini aşkın işçi ve emekçi 'İşgal Grev Direniş Gecesi'nde buluştu
Devrimci işçi kürsüsü
Onların maceraları...
MİB MYK Şubat ayı toplantısı
Ejot Baştemsilcisi İlker Tetik: Fırtınayı dindirdiler
Reformizm ve devrim - 1 - H. Fırat
Avrupa: İşçi hareketi ve parlamentarist hayaller - A. Eren
Syriza ve Podemos: Gelecek için dersler
‘Uluslararasılaşan sermayeye karşı uluslararası işçi hareketi’
Obama savaş yetkisi istedi
Akdeniz’de kemer sıkma ve ölüm!
Bilecik’te seramik işçileri ayakta
Yasaklara, asimilasyona karşı on binler Kadıköy’deydi
Avukatlardan adalet nöbeti
Hasta tutsak Erdoğdu’ya getir-götür işkencesi
Twitter’ın Şeffaflık Raporu şaşırtmadı
Kadına yönelik aşağılamalar sürüyor
İşgal ateşi ile Şubat’ı ısıtanlara…
DGB Türkiye Meclisi toplandı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yasaklara, asimilasyona karşı
on binler Kadıköy’deydi

 

Laik ve bilimsel eğitim talebiyle Kadıköy’de 8 Şubat’ta düzenlenen mitinge katılan on binlerce kişi eğitimde gericiliğe sessiz kalmayacaklarını gösterdi.

Miting için başta Aleviler olmak üzere binlerce işçi ve emekçi Numune Hastanesi ve Söğütlüçeşme’de toplanarak iki kol halinde Kadıköy İskele Meydanı’na yürüdü.

Numune Hastanesi kolunda başta eğitim emekçileri olmak üzere KESK ve HDK bileşenleri yer aldı. Ayrıca Devrim Cephesi Platformu, Emek ve Özgürlük Cephesi, UİD-DER, SODAP bu koldaydı. Eğitim emekçileri bir dizi kentten miting için gelirken BES, SES, Tarım Orkam Sen de kortejde yer aldı.

Söğütlüçeşme kolunda ise AVF, ABF, ADF ve PSAKD'nin yanısıra çok sayıda köy derneği yer aldı. Ayrıca Halkevleri, FKF, BHH, Mücadele Birliği Platformu ve Partizan da bu koldan yürüdü. BDSP ve DGB de kendi pankartlarıyla yürüyüşe katıldı.

DİSK ve TMMOB ise yürüyüş kolunda yer almazken kitleye meydana girişte dahil oldu.

Maltepe Üniversitesi Hastanesi ve Ülker’de direnişlerini sürdüren işçiler de mitingde yer aldı. Gerici eğitim politikalarına duyulan tepkinin öne çıktığı mitingin programı devrim şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı. PSAKD Semah Ekibi’nin sahne aldığı miting programı konuşmalarla devam etti.

AKP’nin yasakları birleşerek parçalandı”

ABF Genel Başkanı Fevzi Gümüş, “seçmeli” adı altında yeni din derslerinin hayata geçirilmesine değindi. “AKP’ye bir uyarıda bulunuyoruz” diyen Gümüş Alevilerin örgütlü olduğunu, kafa kesen IŞİD’çilerle işbirliği içinde ülkenin karanlığa götürülmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

AKP’nin yasaklarının birlikte mücadele ile parçalandığını, yasaklı Kadıköy Meydanı’nın da bu mücadele ile açıldığını söyledi.

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca laik, bilimsel, anadilde eğitim talebini yineledi. AKP’nin adım adım eğitimi gericileştirmeye çalıştığını söylerken, inancın da istismar edildiğini vurguladı. “Bizi geri götüremeyeceksiniz” diyen Karaca alana çıkan örgütler ve binler olarak buna karşı duracaklarını söyledi. Karaca greve/boykota çağrı yaptı.

Alevi Dernekleri Federasyonu adına konuşan Rıza Eroğlu da taleplere karşı dayatmaların sürdüğünü söyledi. “Bu iktidarın derdi sorunu çözmek değil” diyen Eroğlu, iktidarda kalmak için adım atılır gibi yapıldığını söyledi ve “Ya bu iktidara karşı hep birlikte duracağız ya da bu iktidarın yaşamasına izin vereceğiz” dedi.

ABV Genel Başkanı Remzi Akbulut ise Alevilerin inanç hakları yok sayılırken AKP’nin kendine göre yorumladığını ifade etti. Akbulut “Abdullahlar’ın Ethemler’in sesi olmak için buradayız” diyerek eşitlik, özgürlük için mücadele ettiklerini söyledi. “Bu tabloyu görsün” diyen Akbulut, Erdoğan’ı eleştirirken kitleden uzun süre yuh sesleri yükselerek Erdoğan protesto edildi.

Haziran Direnişi’nde katledilen Mehmet Ayvalıtaş’ın babası da mitinge katıldı. Mitingin ortak açıklamasını ABF Genel Başkan Yardımcısı Baki Düzgün okudu.

Açıklamada toplumun tüm ezilen kesimlerinin talepleri yok sayıldığı söylenerek bütün inanç ve kesimlerin talepleri karşılana kadar mücadelenin süreceği ifade edildi.

“Diyanet İşleri Başkanlığı derhal kaldırılmalıdır” diyen PSAKD Genel Başkanı Müslüm Doğan da bu olmadan özgür ve demokratik bir ülkenin olmayacağını söyledi.

Liselilerden boykota çağrı

Mitinge katılan liseliler, zorunlu din dersine ve 4+4+4 eğitim sistemine karşı 13 Şubat’ta boykota çağırdı. Miting deyişler ve Agire Jiyan’ın dinletisiyle tamamlandı. Agire Jiyan sahneye çıkmadan Berkin Elvan’ın ailesi de kitleyi selamladı. Agire Jiyan’ın ardından Mamak PSAKD Semah Ekibi ile program tamamlandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Saldırılara karşı ortak faaliyet

 

İstanbul Kadıköy’de devrimci-ilerici kurumların açtıkları standlara 3 gün üst üste polis saldırısı gerçekleşmesi üzerine çeşitli devrimci-ilerici kurumlar 7 Şubat’ta bir araya gelerek Bahariye Caddesi’nde stand açtılar.

14.00-16.30 arası Bahariye’de her kurum yan yana kendi masasını kurarak çalışma yaptı. Caddedeki direkler kurumların flamaları ile donatıldı. Ayrıca polis saldırıları ve gözaltılar da teşhir edildi. Sınıf devrimcileri de açtıkları masada Kızıl Bayrak, Ekim Gençliği ve “Kavel’den Greif’e… İşgal, Grev, Direniş” etkinliğinin bildirilerini kullandılar. Ortak faaliyet çekilen halaylar ve “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganı ile bitirildi.

Ortak faaliyete BDSP, AKA-DER, Alınteri, DAF, Devrimci Hareket, ESP, HDP, SDP, SYKP, Odak, Halk Cephesi katıldı.

Kızıl Bayrak / Kadıköy

 
§