13 Şubat 2015
Sayı: KB 2015/06

Sınıfın devrimci baharını örgütlemek
Sınıfın direnişini büyütelim!
Sınıf hareketinde yeni bir döneme doğru
Daha derin kazıyoruz! - B. Olgun
Türk-İş, Yol-İş ve AKP'nin komisyon manevrası
Boytaş işçilerinin fiili grevi ve gösterdikleri
Bini aşkın işçi ve emekçi 'İşgal Grev Direniş Gecesi'nde buluştu
Devrimci işçi kürsüsü
Onların maceraları...
MİB MYK Şubat ayı toplantısı
Ejot Baştemsilcisi İlker Tetik: Fırtınayı dindirdiler
Reformizm ve devrim - 1 - H. Fırat
Avrupa: İşçi hareketi ve parlamentarist hayaller - A. Eren
Syriza ve Podemos: Gelecek için dersler
‘Uluslararasılaşan sermayeye karşı uluslararası işçi hareketi’
Obama savaş yetkisi istedi
Akdeniz’de kemer sıkma ve ölüm!
Bilecik’te seramik işçileri ayakta
Yasaklara, asimilasyona karşı on binler Kadıköy’deydi
Avukatlardan adalet nöbeti
Hasta tutsak Erdoğdu’ya getir-götür işkencesi
Twitter’ın Şeffaflık Raporu şaşırtmadı
Kadına yönelik aşağılamalar sürüyor
İşgal ateşi ile Şubat’ı ısıtanlara…
DGB Türkiye Meclisi toplandı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Obama savaş yetkisi istedi

 

Emperyalist şef Obama, kendisine 3 yıl boyunca kullanmak üzere savaş yetkisi vermesi için Kongre’ye başvurmaya hazırlanıyor.

ABD Başkanı Barack Obama, Vox’a yaptığı açıklamada hem itiraf hem de tehdit içeren ifadeler kullandı. “ABD, ara sıra, beklediğimizi yapmak istemeyen ülkelerin kolunu burkuyor” diyen emperyalist şef, bunu ekonomik, diplomatik ve askeri baskı araçlarıyla yaptıklarını kaydetti.

Bush’tan sonra ilk başvuru

Obama, IŞİD bahanesini kullanarak Kongre’den 3 yıl boyunca askeri güç kullanma yetkisi istedi. ABD Kongresi ise George W. Bush’tan beri ilk kez bir başkana savaş yetkisi vermeyi görüşecek.

Obama, kalan başkanlık süresi boyunca yürütülecek dış politikasını sundu. ‘Güvenlik stratejisi’ adı altında, ABD nüfuzunu korumak için ‘operasyon’ ifadesiyle makyajlanan saldırıların süreceğinin sinyalini verdi. Konuşmasını ‘iklim değişikliği ile mücadele’ gibi başlıklarla da süslemeyi eksik etmeyen Obama, ‘siber güvenlik’in yanı sıra ‘şiddet yanlısı aşırılıklara karşı sürdürülen savaşta ABD’nin öncülük vasfını sürdüreceğini vurguladı.

Obama’nın konuşmasının en dikkat çekici başlıklarından biri ‘denizaşırı müdahaleler’ üzerine kaydettikleri oldu. Başkanlık süresi boyunca kara harekatlarının yerine ‘sınırlı’ hava saldırılarının devam edeceğinin sinyalini verdi

Saldırı koalisyonlarına devam!

Kendi topraklarına yönelik tehdidin azaldığı iddiasında bulunan ABD Başkanı, ABD’nin hedefe yönelik operasyonlarla IŞİD gibi terör örgütleriyle mücadele etmeye devam edeceğini, ancak bunun ABD öncülüğündeki kara savaşları ile değil, sınırlı operasyonlar ve ‘koalisyonlar’ eliyle gerçekleştirileceğini belirtti. Suriye özelinde savaşa da değinen Obama, “kalıcı bir siyasi çözüm bulma gayretleri”ne devam edeceklerini söyledi.

 

 

 

 

Tunus’ta vergi için devlet terörü

 

Tunus’ta emekçiler Libya sınırındaki Ra’s Cedir Sınır Kapısı’ndaki vergi politikasını protesto etti. 8 Şubat’taki eylemlerde 1 kişi hayatını kaybetti.

Ben Gardane kentinde hükümetin sınır kapısına yönelik vergi politikalarını protesto eden Sabir Melyan adlı eylemcinin kolluk güçleri tarafından öldürülmesi üzerine eylemler yapıldı. Ra’s Cedir Sınır Kapısı’nda, giriş çıkışlara konulan vergiyi protesto eden eylemciler, Sabir Melyan’ın ölüm haberinin gelmesi üzerine kolluk güçlerine taş atarak tepki gösterdi. Polis saldırısı sonucunda bir eylemcinin gözünden yaralanarak hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

Sabir Melyan isimli eylemcinin ise Zehibe bölgesinde kolluk güçleri tarafından öldürüldüğü bilgisi verildi.

10 Şubat günü Tunus Genel İşçi Birliği’nin çağrısı ile Tatavin’de genel grev ilan edilirken hastane ve eczaneler dışında hiçbir kurum çalışmadı.

Tunus Genel İşçi Birliği Ben Gardane Bölge Ofisi Sorumlusu El-Muhsin eş-Şuheyb, hükümeti, “Sınırda kalan Ben Gardane’de kalkınmayı sağlayarak, buna benzer kararlardan vazgeçmeye” çağırdı.

Sokağa çıkan emekçilerle polis arasında bir kez daha çatışmalar yaşandı. Polisin gaz bombalı saldırısına karşı barikat kurarak direnen emekçiler, taşlarla direnişe geçti.

 

 

 

 

PEGIDA İsveç’te hezimete uğradı

 

İsveç’in Malmö kentindeki ilk PEGIDA gösterisinde ırkçılar büyük hezimet yaşadı. 9 Şubat günü polisin bariyerlerle korumaya aldığı ırkçıların eylemine sadece 30 kişi katılırken gösteriyi protesto eden 3 bini aşkın kişi, çevrede toplanarak nefret içerikli konuşmalara izin vermedi. Irkçıların konuşmaları ıslık ve müziklerle bastırılırken bazı eylemciler tepkilerini sis bombası ve maytap atarak gösterdi. Üç saat sürmesi planlanan ırkçı gösteri bir saat içerisinde sona erdirildi ve grup polis koruması eşliğinde alanı terk etmek zorunda kaldı.

Eylemciler, ırkçıların bir daha İsveç’te gösteri yapmaya cesaret edemeyeceğini belirtti. Bir kadın eylemci “Biz ırkçılardan daha güçlüyüz. Ne zaman böyle bir gösteriye katılsam bunu hissediyorum” ifadelerini kulandı.

Frankfurt’ta üçüncü kez düzenlenen PEGIDA gösterisi de bini aşkın kişi tarafından protesto edildi.

PEGIDA taraftarı 100 kişiye karşı toplanan bini aşkın kişi, “PEGIDA’ya hayır” ve “Irkçılığa ve şiddete hayır”, “İslam Almanya’ya aittir” yazılı pankartlar taşıdı. Eylemciler ile ırkçı faşistler arasında zaman zaman gerginlikler yaşandı.

İlk eylemlerini Almanya’nın Dresden kentinde yapan PEGIDA, bir kez daha kentte gösteri yaptı.

Kadınlar Kilisesi (Frauenkirche) önündeki gösteriye 2 bin kişi katılırken ırkçılar, “Hainlik zayıflıktır!”, “Sığınmacıları durdurun. Sığınmacı evine git!” yazılı döviz taşıdı.

 

 

 

 

ABD Ukraynalı askerleri eğitecek

 

ABD emperyalizminin Avrupa’daki önde gelen askeri temsilcilerinden Ben Hodges, Ukrayna askerlerine silahlı eğitim vermeyi planladıklarını açıkladı.

Polonya’nın Szczecin kentinde basın toplantısı yapan Hodges, Ukrayna İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenen üç tabura eğitim vereceklerini ve programın Mart ayında başlayacağını açıkladı. Hodges, ABD ordusunun Ukraynalı askerlere Rusların ve ayrılıkçıların ağır silahları ve füzelerine karşı kendilerini nasıl koruyacaklarını öğreteceklerini belirtti.

ABD Başkanı Obama da Ukrayna ordusuna silah yardımı yapabileceklerini açıklamıştı.

 
§