22 Mayıs 2015
Sayı: KB 2015/20

Gözaltılar, baskılar, provokasyonlar sökmeyecek
Metal direnişinden notlar
Metal işçileri 'yeni'yi yaratacak!
MESS-polis-Türk Metal’den MİB’e operasyon
Baskı ve saldırılarınız boşuna
Metal işçisinin sesi olmaya devam edeceğiz!
MİB’le dayanışma açıklamaları
Metal fırtınası kasırgaya dönüştü
Tofaş işçileri: Gemileri yaktık!
Metal direnişi sermayenin belini büktü
‘MİB operasyonu’ eylemlerle protesto edildi
2015 Toplu Sözleşmesi’ne doğru
MİB emektir, MİB dayanışmadır, MİB zaferin adıdır!
BİR-KAR’dan Avrupalı işçilere çağrı
Bursa’da Türk Metal'in saltanatı çöktü, sıra Trakya’da!
Haklarımızı yasalarla değil, fiili-meşru mücadeleyle kazanacağız!
Şimdi daha güçlüyüz!
İşçi ve emekçilere devrim çağrısı
Seçim vaatleri ve kadınlar
Yalan vaatlere kanmayalım yüzümüzü devrime dönelim!
Gençliğe çağrımızdır: Metal işçileriyle dayanışmayı büyütelim!
Almanya G7 protestolarına hazırlanıyor
Dünyadan grev ve eylemler
Karanlığı dağıtan çekiç metal işçisinin elinde!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Baskı ve saldırılarınız boşuna...

Metalde direniş kazanacak!

 

Metal işçilerinin büyük direnişi gelinen aşamada MESS’i ve onun sadık uşağı Türk Metal çetesini köşeye sıkıştırmış bulunuyor. Yıllardır el birliği ile metal işçilerini sömüren bu güçler, saltanatlarının sarsıldığını gördükçe saldırılarına da hız verdiler.

Önce öncü işçilere saldırdılar. Fiziki saldırılarının yanı sıra baskı tehditlerle öncü işçileri sindirmek istediler. Ama bu saldırıları geri tepti. Metal direnişi çığ oldu ve büyüdü. Sermaye devletini devreye soktular, polis zorbalığı ile işçileri tehdit ettiler yine sökmedi; direniş yeni fabrikalara doğru yayıldı. Valiyi araya sokup havuç sopa oyunu oynadılar; işçiler “ölmek var dönmek yok!” dedi.

Evet süreç böyle ilerledi ve bunda sınıf devrimcilerinin, somutta MİB’in büyük bir payı var. Bugün işçiler direnişlerini MİB politikaları üzerinden bugünlere kadar getirebildiler. Ford Otosan işçilerinin “Yolumuz MİB’in yoludur!” diye haykırmaları boşa değil. Ya da çete başı Kavlak’ın her fırsatta MİB’i ve toplamda sınıf devrimcilerini hedef göstermesi boşa değil.

Bugüne kadar devreye soktukları tüm saldırıları ve kara propagandaları bir bir boşa çıktı. Şimdi de hareketin politik açıdan dinamosu olan MİB’e yöneldiler. Kara propaganda yerini polis terörüne bıraktı. Sabah saatlerinden itibaren MİB çalışanları evlerinden gözaltına alındılar. Bu son saldırı sermayenin, sendikal bürokrasinin ve devletin çaresizliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Büyük direniş karşısında yaşadıkları sıkışmışlığın ve açmazın boyutlarını bir kez daha gösterdi.

Fakat devlet-MESS-Türk Metal ittifakı için artık çok geç. Metal işçileri çoktan gemileri yaktı. Şimdi ‘Birlik’leri ile çok daha güçlüler. Sınıf devrimcilerine saldırarak bu yangını söndüreceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar. Çünkü harekete geçen, üretimi durduran, fabrikalarını terk etmeyen Renault, TOFAŞ, MAKO ve Coşkunöz işçileri başta olmak üzere, tüm metal işçiler artık ‘Birlik’ içerisindeler. Ve direnişlerinin güvencesi olan ‘Birlik’lerine sahip çıkmakta tereddüt etmeyeceklerdir.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu olarak buradan bir kez daha metal işçilerinin büyük direnişini selamlıyor, bu büyük direnişin örülmesinde önemli bir yer tutan MİB’i hedef alan gözaltı saldırısını lanetliyoruz.

Gözaltılar derhal serbest bırakılsın!

Baskılar bizi yıldıramaz!

Metal direnişi kazanacak!

İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu
20 Mayıs 2015

 

 

 

 

AKP: Eylemler ‘manidar ve ideolojik’

 

Metal işçileri üzerinde uzun yıllar boyunca abluka kuran Türk Metal, MESS ve AKP hükümeti, kararlıca süren hak mücadelesi karşısında klişe demagojilere sığınmaya devam ediyor. Türkiye’yi sarsan ve tüm dünyada yankı yaratan bugüne kadar ses çıkarmamaya çalışan hükümetten eylemler karşısında işçileri hedef alan ilk açıklama Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan geldi.

İdeolojik sebep var mı?

BloombergHT ve Habertürk ortak yayınında konuşan Babacan, otomotiv sektöründeki grev nedeniyle yavaşlayan ihracatın küresel etkiler de yaratacağını belirterek hak arama mücadelesine karşı ‘ideolojik’ demagojisine sarıldı:

Babacan “Otomotiv sektöründeki gelişmeleri Başbakan Ahmet Davutoğlu yakından izliyor. Konu sadece işçi ve işveren arasındaki bir konu mu yoksa başka bir ideolojik sebep var mı bu konuda şüphelerimiz var” dedi

Seçim sonrası kapsamlı saldırı sinyali

Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve Sanayi Bakanı Fikri Işık’ın tüm taraflar ile görüştüğünü ve konunun önümüzdeki günlerde çözülmesini umduğunu belirten Babacan, seçimler sonrasında işgücü piyasasında reform çalışması yapacaklarını söyledi. Bu reformlarla işçilerin haklarını koruyacakları yalanına başvuran Başbakan Yardımcısı, rekabet gücünü koruyacak bir dengenin bulunması gerektiğini söyleyerek kapsamlı bir saldırının da sinyalini verdi.

Babacan, “İdeolojiden arındırılmış bir işgücü piyasası oluşturmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Faruk Çelik: Hükümetle ilgili değil

Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Çalışma Bakanı Faruk Çelik ise gazetecilerin eylemler hakkındaki soruları üzerine ‘işçi ile işveren arasında’ ifadelerini kullanarak seçim öncesinde saldırıya başvurmayacaklarının sinyalini vermişti. Çelik şu ifadeleri kullanmıştı:

Orada iki sözleşme yapılıyor. Sendika ile işveren arasında yapılan sözleşmelerden çıkan bir ihtilaf. Dolayısıyla direkt bizim müdahil olduğumuz bir konu değil. Hükümetin ilgi alanında gelişen bir konu değil. Bir sözleşme yapılmış, uzlaşı sağlanmış. Arkasından bir başka fabrikada yeni bir sözleşme yapılmış, aradaki farkın getirmiş olduğu bir ihtilaf söz konusu. Hükümetle ilgili bir konu olarak ortaya çıkmış bir durum değil.”

 
§