22 Mayıs 2015
Sayı: KB 2015/20

Gözaltılar, baskılar, provokasyonlar sökmeyecek
Metal direnişinden notlar
Metal işçileri 'yeni'yi yaratacak!
MESS-polis-Türk Metal’den MİB’e operasyon
Baskı ve saldırılarınız boşuna
Metal işçisinin sesi olmaya devam edeceğiz!
MİB’le dayanışma açıklamaları
Metal fırtınası kasırgaya dönüştü
Tofaş işçileri: Gemileri yaktık!
Metal direnişi sermayenin belini büktü
‘MİB operasyonu’ eylemlerle protesto edildi
2015 Toplu Sözleşmesi’ne doğru
MİB emektir, MİB dayanışmadır, MİB zaferin adıdır!
BİR-KAR’dan Avrupalı işçilere çağrı
Bursa’da Türk Metal'in saltanatı çöktü, sıra Trakya’da!
Haklarımızı yasalarla değil, fiili-meşru mücadeleyle kazanacağız!
Şimdi daha güçlüyüz!
İşçi ve emekçilere devrim çağrısı
Seçim vaatleri ve kadınlar
Yalan vaatlere kanmayalım yüzümüzü devrime dönelim!
Gençliğe çağrımızdır: Metal işçileriyle dayanışmayı büyütelim!
Almanya G7 protestolarına hazırlanıyor
Dünyadan grev ve eylemler
Karanlığı dağıtan çekiç metal işçisinin elinde!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

‘MİB operasyonu’ eylemlerle protesto edildi

 

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), İstanbul ve Ankara’da 20 Mayıs'ta gerçekleştirdiği eylemle Bursa’da MİB üyelerinin ve Kızıl Bayrak muhabirinin gözaltına alınmasını protesto etti.

İstanbul

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Bursa’da Metal İşçileri Birliği’ne (MİB) yönelik yapılan operasyonu protesto etti. Saat 19.30’da Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirilen eyleme MİB, Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL), Dora Otel İşçileri, EHP, PDD, Kaldıraç ve İşçi Gazetesi destek verdi.

“Metal işçilerinin sesi MİB susturulamaz!” şiarlı pankartın açıldığı eylemde “Yaşasın metal grevimiz!”, “Yaşasın Metal İşçileri Birliği!” ve “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” sloganları atıldı.

BDSP adına basın açıklamasını 1 Mayıs’a katıldığı için tutuklanan ve serbest bırakılan İstanbul 3. Bölge Milletvekili Adayı İpek Bozkurt yaptı. Metal işçilerinin büyük direnişinin gelinen aşamada MESS’i ve onun sadık uşağı Türk Metal çetesini köşeye sıkıştırdığına dikkat çeken Bozkurt, şunları söyledi:

Bugün işçiler direnişlerini MİB politikaları üzerinden bugünlere kadar getirebildiler. Ford Otosan işçilerinin ‘Yolumuz MİB’in yoludur!’ diye haykırmaları boşa değil. Ya da çete başı Kavlak’ın her fırsatta MİB’i ve toplamda sınıf devrimcilerini hedef göstermesi boşa değil.

Bugüne kadar devreye soktukları tüm saldırıları ve kara propagandaları bir bir boşa çıktı. Şimdi de hareketin politik açıdan dinamosu olan MİB’e yöneldiler. Kara propaganda yerini polis terörüne bıraktı. Sabah saatlerinden itibaren MİB çalışanları evlerinden gözaltına alındılar. Bu son saldırı sermayenin, sendikal bürokrasinin ve devletin çaresizliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Büyük direniş karşısında yaşadıkları sıkışmışlığın ve açmazın boyutlarını bir kez daha gösterdi.”

Bozkurt’ın ardından MİB adına yapılan konuşmada ise Bursa’da başlayan ve diğer kentlere de yayılan metal direnişine karşı yapılan polis operasyonu  kınandı. Saldırıların MİB’i ve işçileri durduramayacağı belirtildi.

DEV TEKSTİL adına Engin Yılgın ve EHP adına Selçuk Kaygısız konuşmalar gerçekleştirerek metal işçilerinin mücadelesinin yıldırılamayacağını söylediler.

Eylem sırasında kitle içindeki insanların görüntülerini alan bir kişiye müdahale edildi. Çevredeki sivil polisler, müdahale edilen kişiyi korumaya alıp kaçırırken sınıf devrimcileri, Türk Metal çetesi ve polis arasındaki işbirliğine dikkat çekti.

Eylem düzenin 7 Haziran’da kurulacak sandıklarına karşı metal işçilerinin mücadeleyi seçtiklerine ve bu mücadelenin daha da büyüyeceğine dikkat çekilerek sona erdirildi.

Ankara’dan Bursa MİB’e destek

Ankara’da Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen sınıf dostları 20 Mayıs sabahı Metal İşçileri Birliği’ne yönelik yapılan ev baskınları sonucu gözaltına alınan 9 MİB üyesinin ve Kızıl Bayrak Gazetesi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü Tayfun Altıntaş’ın serbest bırakılması için eylem gerçekleştirdi.

Saat 19.00’da Yüksel Caddesi’nde bir araya gelen kitle “Metal işçisi onurumuzdur!”, “Yaşasın Metal İşçileri Birliği!”, “Metal işçisi yalnız değildir!”, “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!” sloganları ile eyleme başladı. Ardından yapılan basın açıklamasında haftalardır Renault, Tofaş, Coşkunöz, Mako, Valeo ve Ototrim işçileri başta olmak üzere Bursa’da hakları ve gelecekleri için kenetlenerek onurlu bir direniş sergileyen metal işçilerinin patron yandaşı Türk Metal ve sermayenin örgütlü gücü MESS’e karşı yalnız olmadıkları haykırıldı.

MİB ve Kızıl Bayrak metal işçisinin
onurlu sesidir!

Hem Türk Metal hem MESS cephesinden Bursalı metal işçilerine çeşitli saldırıların yapıldığı ve sermaye yandaşı hükümetin de direnişi kırmak için giriştiği güçbirliği teşhir edilerek, Bursa’da Metal İşçileri Birliği’ne yönelik operasyonun metal işçilerine karşı tetiklenen saldırı planının bir parçası olduğu vurgulandı. “MİB operasyonu” ile 9 kişinin hukuksuz bir şekilde gözaltına alınmasının yanı sıra Kızıl Bayrak gazetesinden Tayfun Altıntaş’ın da gözaltına alınmasının işçilerin sesi soluğu olan Kızıl Bayrak gazetesinin işçi düşmanları tarafından hedefe konduğunu bir kez daha kanıtladığı açıklandı. 

MİB’e yapılan operasyondan bağımsız olmayan bir saldırı planı ile polis eliyle metal işçilerine tehditlerin iki gündür daha da yükseltildiği, özellikle 19 Mayıs gecesinden itibaren Renault ve Coşkunöz’e yapılan polis yığınağı ile işçilere gözdağı verilmeye çalışıldığı ifade edildi. Koç ve Coşkunöz başta olmak üzere patronların birliği MESS’in ve yandaşlarının 20 Mayıs'ta son kozlarını oynadığı vurgulanarak bu saldırılara yanıtı en iyi Bursalı metal işçisinin kararlı direnişinin verdiği ve vereceği belirtildi.

İşçi mücadelesinin onurlu birliği MİB’in ve işçilerin sesi Kızıl Bayrak’ın asla susmayacağı ve yıldırılamayacağı haykırılarak “Metal İşçileri Birliği onurumuzdur!”, ”Metal İşçileri Birliği üyeleri serbest bırakılsın!”, “Yaşasın Bursa metal işçilerinin haklı ve onurlu mücadelesi!” denildi.

Basın açıklamasına Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Devrimci İşçi Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Kaldıraç, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi, Çağdaş Hukukçular Derneği ve İnsan Hakları Derneği destek verdi. Eylemde Bursa’da yaşanan ve yaşanacak her türlü saldırıya ilişkin tüm duyarlı kamuoyu bundan sonra da ses vermeye davet edildi.

“Devrimci Basın susturulamaz!”, “Diren Bursa Ankara seninle!”, “Gözaltılar serbest bırakılsın!” sloganlarıyla eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Ankara


 
§