14 Ağustos 2015
Sayı: KB 2015/31

Kirli savaşa, faşist baskı ve devlet terörüne karşı birleşik-militan mücadeleye!
Emperyalist koalisyon halklara karanlık bir gelecek hazırlıyor!
Kapitalizm ulusal sömürü ve kirli savaşların kaynağıdır
Bu devlet ne yapmadı ki?
Savaş ve saldırganlığın suçlusu kim?
Kürdistan’da devlet terörü ve direniş
İstanbul ve Ankara’da Barış Bloku mitingleri
Ankara’da 4 sınıf devrimcisi tutuklandı
Yaşasın devrim! Yaşasın sosyalizm!
BDSP’den operasyon ve devlet terörüne karşı eylemler
Devlet terörü alabildiğine sürüyor!
AKP-CHP koalisyonu: Sistemin ve egemen sınıfın öncelikli tercihi
Barış sorunu - V. İ. Lenin
“Mücadelemiz dışarıda da içeride de devam edecek”
“Elimizden gelen savaşı, gayreti sonuna kadar göstereceğiz!”
Mersin serbest sömürü bölgesi
İş cinayetleri
Maden patronlarına 2019’a kadar güvence
“Sanat, mücadele içinde bir araç, bir silah bizim için!”
Dünyada işçi ve emekçi eylemleri
Filistin’de öfke birikiyor
Halid Barakat’la röportaj...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyada işçi ve emekçi eylemleri

 

Avustralya’da onur direnişi

Avustralya’da Hutchison Port adlı kargo şirketi, finansal kayıp bahanesiyle Brisbane ve Sydney kentlerinde 97 işçiyi işten çıkarttı. İşçi kıyımının e-mail ve SMS yoluyla bildirilmesi işçiler tarafından öfkeyle karşılandı. Sydney’de liman işçileri, 10 Ağustos günü arkadaşlarına yapılan onur kırıcı saldırı nedeniyle Sydney Limanı’na yanaşan geminin yükünü boşaltmadı. Brisbane’da toplanan işçiler ise barikatlar kurarak kentten limana giden yolu keserek eylem yaptı.

İşçilerin onurları için yaptığı eylem büyük kamuoyunda da büyük yankı yarattı.

Melbourne kentinde ise Demiryolu Tramvay ve Otobüs Sendikası –RTBU üyesi işçiler, çalıştıkları şirket Metro Trains’in taleplerini kabul etmemesi üzerine 2 günlük grev kararı aldı. RTBU Sekreteri Luba Grigorovitch, grev kararının yüzde 98 oy oranıyla alındığını belirtti.

Londra metrosunda grev

Londra metrosunda çalışan işçiler, Eylül ayından itibaren hafta sonları 24 saat hizmet vermeye başlayacak 5 metro hattında çalışacakların fazla mesai yapmalarına ve ücretlerde oluşacak dengesizliklere karşı 5 Ağustos günü 24 saatlik greve çıktı.

İlerleyen günlerde Londra Belediyesi'nin işçilerin taleplerini kabul etmemekte diretmesi üzerine 26 Ağustos Çarşamba ve 28 Ağustos Cuma günleri için 24'er saat sürecek yeni grev kararı alındı.

Almanya’da sefalet zammına ret

Almanya’da anaokullarında eğitmenlik yapan emekçiler, hakem kurulu tarafından kölelik ücretlerine ikna edilmeye çalışıldı. Ver.di ve GEW sendikalarına üye emekçilerin çoğu yüzde 4,5’luk zam önerisini kabul etmemesiyle birlikte anaokullarında bir kez daha grev ihtimali belirdi.

Peru’da işçilere yaylım ateşi

Peru’da Doe Run adlı maden şirketine ait metal madeninde çalışan işçiler, hükümetin maden bulunan bölgeye çevresel standartlar getirmesi ve işlerinin güvence altına alınması için eyleme geçti. 11 Ağustos günü La Oraya kentinde eylem yapan işçiler, polisin vahşi saldırısına uğradı. İşçiler, polisin silahlı saldırısına taşlarla direndi.

Polisin yaylım ateşinde vurulan Edwar Soto de la Cruz (41) adlı işçi hayatını kaybederken 61 yaralıdan 11’inin durumun ağır olduğu ifade edildi. Yaralılar tedavi edilmek için hastanelere kaldırıldı.

 

 

 

 


Ferguson’da
OHAL’e rağmen direniş

 

ABD genelinde yüzlerce yerleşim biriminde eylemlerin yapılmasına neden olan Michael Brown’ın öldürülmesinin yıl dönümünde anma ve protestolar düzenlendi. Cinayetin yıldönümü olan 9 Ağustos’ta Brown’ın vurulduğu yerde toplanan yüzlerce kişi, siyahi gencin yerde 4,5 saat bekletilmesini hatırlatmak için 4,5 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Anmada konuşan baba Michael Brown Sr, “Her gün acı çekiyorum. Ancak insanların böyle şeyler yapmaması için onları rahatsız etmek lazım” dedi.

Akşam düzenlenen eylemlerde ise polis saldırısı gerçekleşti. Brown’ın yakın arkadaşı Tyrone Harris’in vurulması üzerine eylemler daha da militanlaşırken ertesi gün kasabada OHAL ilan edildi. OHAL ilanına ‘özel mülkiyetin zarar görme ihtimali’ ve ‘şiddet’ gerekçe gösterildi.

10 Ağustos’ta kasabanın bulunduğu St. Louis idari bölgesindeki mahkeme binasına yürüyen eylemciler, önlerine kurulan polis barikatına yüklendi. Saldırıya geçen polis, 60 civarında eylemciyi gözaltına aldı.

Ancak OHAL de öfkeli emekçileri durdurmaya yetmedi. 11 Ağustos’ta St. Louis Uluslararası Havalimanı yakınlarındaki Earth City’deki Interstate 70 otoyolunu kapayan 60 kişi gözaltına alındı. Brown’ın öldürüldüğü sokakta yapılan eyleme de polis saldırdı. Biber gazı ile saldırıya geçen polis, 23 kişiyi gözaltına aldı. “Ferguson Freedom Fighters” (Ferguson Özgürlük Savaşçıları) adlı grup da Brown’ın öldürüldüğü sokakta eylem yaptı.

Öte yandan Oath Keepers adlı bir paramiliter çete de Ferguson’a gelerek provokasyon yaratmaya çalıştı.

Polis bir yılda 1083 kişiyi öldürdü

Brown’un öldürülmesinin yıldönümünde Teksas’ın Arlington kentinde Brad Miller adlı polis, 19 yaşındaki silahsız siyahi genç Christian Taylor’u silahlıyla vurarak katletti.

Çeşitli kurumların yaptığı derlemelere göre ABD polisi, Brown’ın öldürülmesinin ardından geçen bir yılda 1083 kişiyi öldürdü. 9 Ağustos 2014’den bu yana öldürülen 1083 kişiden 499’u beyaz, 273’ü siyah, 161’i Latinlerden oluşurken siyahilerin öldürülme oranının beyazlara göre 3.28 kez daha yüksek olduğuna dikkat çekildi. Ocak 2013’ten beri 800’den fazla siyah polis tarafından katledilirken bunların üçte birinin silahsız olduğu belirtildi.

 

 

 

 

Irak ve Mısır’da
emekçiler sokakta

 

Iraklı emekçiler, 7 Ağustos günü başta Bağdat olmak üzere birçok kentte sokaklara çıktı. Elektrik kesintilerini ve yolsuzlukları protesto eden emekçiler, talepleri gerçekleşene dek sokaklardan ayrılmayacaklarını belirtti. Bağdat’ın Tahrir Meydanı’nda toplanan on binlerce kişi, “Din adıyla bizi soydu hırsızlar!” sloganını atarak “Ne Sünni ne Şii, sivil (laik-medeni) devlet istiyoruz!” yazılı pankartlar taşıdı.

Kadınların ön saflarda yer aldığı eylemde sorunlarına dair konuşan bir emekçi “Bütçemiz 5 bölge ülkesine yeter ama halkın durumu içler acısı. Siyasetçilerin çoğu ülkedeki altyapıyı kalkındırmak yerine başka ülkelerde mülk alıp sefa sürüyor” dedi.

Bağdat’ın yanı sıra Misan, Nasıriyye, Babil, Divaniyye, Basra, Kut, Kerbela, Necef gibi kentlerde ve Günay Kürdistan’da yapılan kararlı eylemler, Başbakan Haydar İbadi’yi ‘reform’ yapma konusunda harekete geçmeye zorladı. Irak Başbakanlık Ofisi, Başbakanlık ve Irak Cumhurbaşkanlığı yardımcılarının görevden alınacağını açıkladı. Bahsi geçen kurumlar feshedilirken devlet kurumlarına tahsis edilen istisnai bütçenin kaldırılacağı ve yolsuzluk dosyalarının hemen açılacağı ifade edildi.

Kahire’de kitlesel eylem

Bir başka Arap ülkesi Mısır’da da bazı bakanlıklara bağlı emekçiler ile ordu ve yargı mensuplarının dışta bırakılarak geriye kalan bakanlıklara bağlı çalışan emekçilerin gelirlerinde kesinti yapılması protesto edildi. 10 Ağustos günü ülkenin çeşitli kentlerinden Kahire’ye gelen binlerce kamu emekçisi, Mısır Planlama Bakanı Eşref el-Arabi’yi teşhir ederek kanunun geri çekilmesini talep etti.

Emekçilerin birçok hakkının gasp edildiği kanun hakkında açıklama yapan Planlama Bakanı Eşref el-Arabi ise Sivil Hizmet Kanunu’nun aynen yürürlükte kalacağını açıklayarak emekçi düşmanı yüzlerini gösterdi.

 
§