14 Ağustos 2015
Sayı: KB 2015/31

Kirli savaşa, faşist baskı ve devlet terörüne karşı birleşik-militan mücadeleye!
Emperyalist koalisyon halklara karanlık bir gelecek hazırlıyor!
Kapitalizm ulusal sömürü ve kirli savaşların kaynağıdır
Bu devlet ne yapmadı ki?
Savaş ve saldırganlığın suçlusu kim?
Kürdistan’da devlet terörü ve direniş
İstanbul ve Ankara’da Barış Bloku mitingleri
Ankara’da 4 sınıf devrimcisi tutuklandı
Yaşasın devrim! Yaşasın sosyalizm!
BDSP’den operasyon ve devlet terörüne karşı eylemler
Devlet terörü alabildiğine sürüyor!
AKP-CHP koalisyonu: Sistemin ve egemen sınıfın öncelikli tercihi
Barış sorunu - V. İ. Lenin
“Mücadelemiz dışarıda da içeride de devam edecek”
“Elimizden gelen savaşı, gayreti sonuna kadar göstereceğiz!”
Mersin serbest sömürü bölgesi
İş cinayetleri
Maden patronlarına 2019’a kadar güvence
“Sanat, mücadele içinde bir araç, bir silah bizim için!”
Dünyada işçi ve emekçi eylemleri
Filistin’de öfke birikiyor
Halid Barakat’la röportaj...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Filistin’de öfke birikiyor

 

Filistin halkı 18 aylık Ali Devabşe’nin katledilmesinin ardından işgal rejimine olan öfkesini bilerken İsrail ise kendini aklamak için birkaç tetikçisini gözaltına aldı.

Filistin’de 18 aylıkken yakılarak katledilen Ali isimli bebeğin babası Said Devabşe’nin can vermesi sonunu yapılan eylemlere işgal güçleri saldırdı. 8 Ağustos günü sokaklara çıkan Filistinli gençler, cinayetin yaşandığı Duma beldesinde siyonistleri lanetledi. İşgal güçleri ise Filistinlilere plastik mermi ve gaz bombaları ile saldırdı.

10 Ağustos günü, Ramallah yakınlarında işgal güçlerini hedef alan bıçaklı bir saldırı gerçekleştirildi. Bir İsrail askerini bıçakla yaralayan Filistinli genç, vurularak katledildi.

İsrail devletinin koruduğu ırkçı çeteler ise 8 Ağustos’ta yeni bir katliam girişiminde bulundu. Eriha yolu üzerinde El-Ka’bane adlı bir ailenin evine molotof kokteyli ve yanıcı maddeler atan çete hızla kaçtı. Aile fertleri, şans eseri saldırıdan yara almadan kurtuldu.

İsrail çeteleri finanse ediyor

Siyonist rejimin saldırılarını sözlü kınamalarla geçiştiren Arap Birliği ise Filistinlilere Ocak ayından bu yana 11 bine aşkın ihlalin yapıldığını açıkladı. Açıklamada “İsrail, yerleşimcilerin Mescid-i Aksa, Kudüs ve Batı Şeria’nın diğer kentlerine ihlalleri gerçekleştirmeye devam etmesi için finans desteği sağlıyor. Dolayısıyla Yahudi yerleşimcilerin işlediği suçların sorumlusu İsrail yönetimidir” ifadeleri kullanıldı.

Aklama operasyonları

Öte yandan Devabşe ailesine yapılan vahşi saldırının büyük tepki çekmesi üzerine İsrail, kendisini aklamak için birkaç tetikçisini gözaltına aldı. Adei Ad Yahudi yerleşim bölgesinde yapılan operasyonlarda 9 çeteci, 9 Ağustos sabahı gözaltına alındı. Yüzlerce Filistinliyi keyfi bir şekilde ‘idari tutuklama’ adı altında mahkemelere dahi çıkarılmadan tutuklayan ırkçı rejim, 18 aylık Ali'yi katleden 9 ırkçı çete mensubunu ise 2 gün sonra salıverdi.

Ancak aynı hafta içinde 12 yaşındaki bir Filistinli çocuk “tramvaya taş attığı” iddiasıyla gözaltına alınırken 17 yaşındaki Filistinli genç kadın da çantasında meyve bıçağı bulunduğu için gözaltına alındı.

 

 

 

 

Obama Kongre’nin ‘İran’ itirazına hazırlanıyor

 

İran ile P5+1 ülkeleri arasında varılan nükleer anlaşma, ABD’nin temel gündem maddelerinde biri olmaya devam ediyor. ABD emperyalizminin şefi Obama, Kongre’de anlaşmaya karşı öne sürülecek itirazlar öncesinde kamuoyunu ikna etme telaşı içinde.

Amerikan Üniversitesi’nde konuşma yapan Obama, anlaşmanın Irak savaşından sonra en önemli dış politika tartışmalarından biri olduğunu da dile getirdi. İran'ın nükleer silah elde etmesini "kalıcı" şekilde önlediğini söyleyen Obama, tek başına ABD'nin yaptırımlarının İran’ı müzakere masasına oturtamadığına vurgu yaparak BM Güvenlik Konseyi kararları ve Avrupa Birliği’nin yanı sıra Çin, Hindistan ve Japonya gibi ülkelerin İran petrolü alımında ambargoya gitmesinin etkisini gösterdiğini söyledi.

Obama, diğer yandan da tehdit savurmayı ihmal etmedi: “Eğer İran gelecek 10 yıl içinde anlaşmayı ihlal ederse tüm yaptırımlar yeniden yürürlüğe girecek. BM Güvenlik Konseyi’nin diğer üyelerinin desteğine ihtiyacımız yok, ABD, kendi yaptırımlarını yeniden harekete geçirebilir.”

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de The Atlantic dergisine verdiği demeçte “Ayetullah hep bize güvenilemeyeceğini, her şeyi bozabileceğimizi iddia ediyordu. Bu nedenle Kongre’nin anlaşmayı reddetmesi, büyük bir güven sorunu yaratır” dedi.

İsrail’den tehdit

Diğer yandan anlaşmaya en çok tepki gösteren ülke olan İsrail’in Savunma Bakanı Moshe Ya’alon, Der Spiegel’e yaptığı açıklamada İran’ın P5+1 ülkeleriyle yaptığı nükleer anlaşmanın ‘tarihi bir hata’ olduğunu savundu. Siyonist Bakan “İranlı uzmanları mı hedef alacakları” ve “sabotaj eylemlerinde mi bulunacakları” yönündeki soruya “İranlı bilim insanlarının hayatlarından sorumlu değilim” diyerek tehditle yanıt verdi.

 

 

 

 

Emperyalistlerden
‘PKK’ açıklamaları

 

Türkiye’nin Kürt halkını hedef alan saldırılarına ilişkin Rusya, ABD ve Almanya’dan açıklamalar geldi.

Rusya, Türkiye’nin Güney Kürdistan’da PKK kamplarını hedef alan ve sivillerin yaşamını yitirdiği bombardımanlarına tepki gösterdi. Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, şu ifadeleri kullandı:

Uluslararası koalisyon BM Güvenlik Konseyi (BMGK) onayı alınmadan kuruldu ve Suriye’deki operasyonlarını da ülkedeki hükümetin onayı olmadan sürdürdü. Bu da, bu eylemlerin meşruiyeti bakımından ciddi şüphe uyandırıyor. Türk hava güçlerinin Irak’taki bombardımanları konusunda da aynı şüphe var.”

Suriye ve Irak’taki çete saldırıları hakkında konuşan Medvedev, bu ülkelerin trajik bir dönemden geçtiğini belirterek Putin’in ‘yeni bir koalisyon’ fikrine göndermede bulundu.

ABD’den PKK’ye çağrı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de sadık hizmetkarı Türk sermaye devletine sahip çıkarak “Türkiye’nin terörist saldırılara karşı kendini savunma hakkı var. Şunu da ekleyebilirim ki, PKK’ya saldırılarını sonlandırarak siyasal sürece dahil olmaları çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Almanya’dan açıklama

Diğer yandan Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier de PKK’yi hedef alan operasyonlara ilişkin yaptığı açıklamada Ankara’nın kendilerine ‘barış’ görüşmelerinin sürdürülmesi konusunda güvence verdiğini kaydetti. Steinmeier, “Ortadoğu’da yaşanan sorunlar nedeniyle Kürtlerle yürütülen barış sürecinin sona erdirilmesi, Türkiye ve bölge için ölümcül sonuçlar doğurur” dedi.

 
§