11 Eylül 2015
Sayı: KB 2015/35

Kirli savaşa, faşist baskı ve zorbalığa karşı...
Kirli savaş üniversitelere taşınacak!
Faşizme karşı sınıfın ‘barış’ı için mücadeleye!
Sermayenin sözcüleri saldırıları körüklüyor
MİB: Fabrikada sömürülüp kıyılan da biziz, cephede ölen de!
Sermaye devleti faşist çeteleri sokaklara saldı
Polis terörü artarak devam ediyor
Demirtaş: Kararı Erdoğan ve Davutoğlu aldı
“Boşuna çırpınmayın MİB yakanızı bırakmayacak!”
ORS işçileri: Beklenmeyen taş
GMİS yöneticilerinden Yeraltından Sesler’e saldırı
Pamsan işçileri direnişi patronun kapısına taşıdı
"Mülteci krizi" değil, kapitalist barbarlık!
Türkiye’nin ikiyüzlü göçmen politikası
Emperyalizmin “güvenlik konsepti” ve Ortadoğu işgali! - A. Serhat
Emperyalist rekabette son yapılan hamleler
FHKC Filistin Ulusal Konseyi toplantısına katılmayacak
Dünyada işçi ve emekçi eylemleri
Öğrettikleri, hatırlattıklarıyla Greif Direnişi
DEV TEKSTİL Eylül Ayı Genişletilmiş MYK Toplantısı Sonuç Bildirgesi
Yeni Greifler’in, yeni metal fırtınaların yolu: Meslek Liseleri!
İşçi bültenleri mücadeleyi yükseltmeye çağırıyor
“Güçlü bir kadın işçi örgütlenmesi için güne yüklenmeye!”
12. Mamak Kültür Sanat Festivali gerçekleştirildi!
Victor Jara’nın namuslu gitarı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

GMİS yöneticilerinden Yeraltından Sesler’e saldırı

 

Yeraltından Sesler Platformu çalışanları, HEMA’da 2 Eylül’den bu yana devam eden grevle dayanışmak için Amasra’daki işletmeye giderken 8 Eylül günü sendika yöneticilerinin saldırısına uğradı. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu ve Genel Sekreter Hakkı Arslan, Yeraltından Sesler Platformu çalışanlarına saldırarak tehdit etti. Sendika yöneticileri “Akıllı olun” ve “Sizi buradan döverek çıkartırız” gibi tehditler savurdular. İşçiler ise saldırı karşısında Yeraltından Sesler Platformu çalışanlarını savundu.

Yeraltından Sesler Platformu konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

Baskılar-tehditler bizi yıldıramaz!

Amasra HEMA işçilerini ziyaretimiz sırasında GMİS Merkez Yöneticileri olan Hakkı Arslan ile İsa Mutlu’nun sözlü sataşmasına ve provokasyonuna maruz kaldık. 

Arabalarından iner inmez birisinin bizi işaret etmesi ile yanımıza gelen bürokratlar tehditler savurarak bizleri provokatör olarak suçladı. Fakat bilmiyorlar ki asıl provokasyonu yapanlar kendileriydi. İşçileri galeyana getirmek isteyenler “istersek sizi buradan döverek çıkartırız” “akıllı olun” söylemleri ile korkutmaya çalıştılar. 

Bizleri HEMA işçilerinin mücadelelerine katılmadığımızı belirtenler bilmelidir ki Nisan ayından beri HEMA işçileriyle birlikte sürekli bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Sizler ortalıkta yokken bizler oraya birçok defa kendi imkanlarımız ile gidip birçok maden işçisi ile görüştük. Sizler işçiler atılırken sırf sendikalı değil diye sahip çıkmadığınız işçilerin sesi olmaya çalıştık. Sizler okey masalarında okeye dönerken bizler HEMA işçileri ile grevi enine boyuna tartışıyorduk. Ancak bizim reklam gibi bir amacımız olmadığı için bunları daha önce kimseyle paylaşma ihtiyacını görmedik. 

İsa Mutlu’nun “GMİS şimdiye kadar kimseyi satmadı” demesi ise tam bir ironidir. Kendisini Kandilli’den çok iyi tanıyoruz. Ve her şeyin farkındayız. 

Yine aynı bürokrat bizleri patronlardan para aldığımız yönünde aslı olmayan yalanlar ile suçladı. Eğer ki birinden para aldığımızı doğrulasın veya bir patronla ilişkimizi bulsun biz özür dileyip sayfayı kapatmaya hazırız! 

Bu ne ilktir ne de son olacaktır!

Daha öncesinde Merkez Atölye işçilerinin öncülük ettiği eylemde bizleri yine provokatör olarak suçlayanlar bilmelidir ki, bizleri susturamayacaksınız! Ne tehditleriniz ne de baskılarınız bizi yıldıramayacak tam aksine sınıf mücadelesini daha kararlı bir şekilde sürdürmeye devam edeceğiz. 

Evet bizlerin sizler gibi kaybedecek koltukları yok, bizlerin sizler gibi malı mülkü hiç yok. Sadece bir canımız var. Onu da maden işçilerinin hak mücadelesine feda edebileceğimizi daha öncesinde belirttiğimiz gibi tekrar belirtiyoruz!

Yeraltından Sesler Platformu

 

 

 

 

Karaburun Bilim Kongresi’nde metal süreci tartışıldı

 

10. Karaburun Bilim Kongresi’nde Tepekule Kongre Merkezi’nde süren oturumlarda 5 Eylül günü, “Metal fırtınasının ışığında işçi sınıfı ve sendikal hareket (DİSK-AR)” başlıklı sunum gerçekleştirildi.

Oturumda ilk sözü alan İrfan Kaygısız, metal sektörünün ekonomide tuttuğu yer, sendikal örgütlülük düzeyi, MESS ve TİS süreçleri hakkında bilgi verdi. Ardından BMİS Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar söz aldı. Atar, 2015 yılının üretimden gelen gücün kullanıldığı bir yıl olduğunu söyleyerek başladığı konuşmasına, Birleşik Metal’in imzaladığı TİS’lere ve BOSCH sözleşmesine değindi. Atar, Bursa’dan aldıkları moralle 2017 yılı TİS süreçlerine hazırlandıklarını belirtelerek sözlerini noktaladı.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Levent Dölek ise Bursa’daki “metal fırtınasının” öneminden ve grev silahının kullanılmasının kazanımlarından bahsetti. İşçilerin “kendiliğinden” başlattığı bu süreci BMİS’te örgütlenerek sürdürmesi gerektiğini öne süren Dölek, Ocak ayındaki grevde ise BMİS’in grev yasağına karşı grevle yanıt veremeyişini eleştirdi. Dölek, “İşçi sınıfı yeni Kaveller yaratmaya başladı” diyerek sözlerini tamamladı. Daha sonra söz alan akademisyen Hakan Koçak “sınıfa karşı sınıf” tutumunun en bilinçli haliyle metal işçisinde görüldüğünü grev hakkı elinden alınmış işçi sınıfının Bursa sürecinde bu hakkı geri aldığını söyledi.

Son olarak akademisyen Yüksel Akkaya söz aldı. Akkaya, Bursa’da yaşayan işçilerin profillerinden bahsederek çoğunun sağcı ve muhafazakâr olduğunu belirtti. İşçilerin Türk Metal Sendikası’nı “yerle bir ettiğini” söyleyen Akkaya, Türk Metal’in bir daha toparlanamayacağını ve işçi sınıfının biat kültüründen uzaklaştığının altını çizdi. Akkaya, oturumda, ‘Bursa’daki sürecin kendiliğinden olduğunu’ söyleyenlere katılmadığını ve o süreçte, Metal İşçileri Birliği’nin de olduğunu söyledi. Akkaya “MİB’liler işçilere nitelik kazandırdı onlara çok şey öğretti” ifadelerini kullandı. Binlerce işçinin BMİS’i reddedişini BMİS’in değerlendirmesi gerektiğine ve yeni sendikanın kurulduğuna dikkat çeken Akkaya, “TOMİS nasıl yol alacak hep beraber göreceğiz” sözleriyle sunumu sonlandırdı.

Kızıl Bayrak / İzmir

 
§