11 Eylül 2015
Sayı: KB 2015/35

Kirli savaşa, faşist baskı ve zorbalığa karşı...
Kirli savaş üniversitelere taşınacak!
Faşizme karşı sınıfın ‘barış’ı için mücadeleye!
Sermayenin sözcüleri saldırıları körüklüyor
MİB: Fabrikada sömürülüp kıyılan da biziz, cephede ölen de!
Sermaye devleti faşist çeteleri sokaklara saldı
Polis terörü artarak devam ediyor
Demirtaş: Kararı Erdoğan ve Davutoğlu aldı
“Boşuna çırpınmayın MİB yakanızı bırakmayacak!”
ORS işçileri: Beklenmeyen taş
GMİS yöneticilerinden Yeraltından Sesler’e saldırı
Pamsan işçileri direnişi patronun kapısına taşıdı
"Mülteci krizi" değil, kapitalist barbarlık!
Türkiye’nin ikiyüzlü göçmen politikası
Emperyalizmin “güvenlik konsepti” ve Ortadoğu işgali! - A. Serhat
Emperyalist rekabette son yapılan hamleler
FHKC Filistin Ulusal Konseyi toplantısına katılmayacak
Dünyada işçi ve emekçi eylemleri
Öğrettikleri, hatırlattıklarıyla Greif Direnişi
DEV TEKSTİL Eylül Ayı Genişletilmiş MYK Toplantısı Sonuç Bildirgesi
Yeni Greifler’in, yeni metal fırtınaların yolu: Meslek Liseleri!
İşçi bültenleri mücadeleyi yükseltmeye çağırıyor
“Güçlü bir kadın işçi örgütlenmesi için güne yüklenmeye!”
12. Mamak Kültür Sanat Festivali gerçekleştirildi!
Victor Jara’nın namuslu gitarı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyada işçi ve emekçi eylemleri

 

Nairobi’de binler grevde

Kenya’nın başkenti Nairobi’de binlerce eğitim emekçisi ve hemşire, ücretlerine zam yapılması ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için greve çıktı. Emekçiler talepleri karşılanana dek greve son vermeyeceklerini belirtirken Nairobi’deki devlet okulları ve hastanelerdeki hizmetlerin durduğu öğrenildi. Eğitim Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Wilson Sossion, öğretmenlerin maaşına yüzde 50 zam yapılana kadar eğitim hizmetinin verilmeyeceğini vurguladı. Hemşire Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Eunice Ngari, hükümet hemşirelerin taleplerini yerine getirene dek sağlık sektörünün felce uğrayabileceğini belirtti. Hükümet ise öğretmenlerin talebini karşılamak için gereken 163 milyon doları ödeyemeyeceklerini açıkladı.

Lufthansa’da grev

Almanya’da mezarda emeklilik saldırısına karşı Lufthansa pilot sendikası Cockpit (VC) üyesi pilotlar 8-9 Eylül günleri greve çıktı. Grev öncesinde ise bir açıklama yapıldı. Açıklamada, uzun mesafeli uçuşlar ve kargo uçuşlarının grevden etkileneceği belirtildi. 9 Eylül günü kısa ve orta mesafeli uçuşlarda da greve devam edileceği ve Germanwings seferlerinde de iş bırakılacağı duyuruldu. Konuyla ilgili açıklama yapan şirket, 9 Eylül Çarşamba günü yapılması planlanan yaklaşık 3 bin kısa ve orta menzilli uçuştan bininin gerçekleştirilemeyeceğini, 76 uzun menzilli uçuşun 52’sinin grevin zincirleme etkisi sonucu olarak iptal edileceğini duyurdu. Lufthansa pilotları 2014 yılının nisan ayından bu yana 13. kez greve çıktı.

Gazze’de eğitim emekçileri iş bıraktı

Gazze’de aylardır ücretleri gasp edilen eğitim emekçileri, 7 Eylül’de 1 günlük iş bırakma eylemi yaptı. Gazze Öğretmenler Sendikası, konuyla ilgili yaptığı açıklamada grevin, devlet okullarında görev yapan öğretmenlerin maaşlarının uzlaşı hükümetince ödenmediği için yapıldığı belirtildi. Uzlaşı hükümetinin, yeni eğitim-öğretim yılında eski hükümete bağlı öğretmenlerin ücretlerini ödemesi talep ediliyor.

İngiliz Üsleri’nde grev

Kıbrıs’taki İngiliz Üsleri’nde çalışan Türk ve Rum emekçiler, ücretlerinde yüzde 17,5’e kadar kesintiye gidilmesi kararına karşı 7 Eylül sabah saatlerinden itibaren greve başladı. Grev kapsamında Askeri Müstahdemler Sendikası (ASSEN) ile Güney Kıbrıs’tan SEK, PEO ve PASİDİ tarafından Dikelya ile Ay Nikolas Kampı’nın giriş kapısında eylem yapıldı. Eylemde konuşan Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, “ekonomik kriz bahanesi”nin öne sürüldüğünü belirterek, Kıbrıslı Türk ve Rum emekçilerin ekmeklerine sahip çıkmak için birlikte mücadele verdiğine dikkat çekti.

"İsrail FIFA’dan atılsın!"

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri kapsamında 6 Eylül’de yapılan İsrail-Galler maçı öncesinde toplanan yüzlerce kişi, ırkçı-siyonist devletin FIFA’dan atılmasını talep etti. ”Filistin Dayanışma Kampanyası’nın (Palestine Solidarity Campaign)” organize ettiği eyleme katılan yüzlerce kişi, Cardiff Belediyesi önünden kentin bazı caddelerini geçici süreliğine trafiğe kapatarak Cardiff City Stadyumu’na yürüdü. Eylem sırasında 60 kişilik Siyonist bir taraftar grubu ise eylemcileri tahrik etmeye çalıştı.

48 Arapları’ndan protesto

İsrail’de yaşayan ‘48 Arapları’, eğitim sistemindeki ayrımcılığı derinleştiren ırkçı rejimin politikalarını protesto etti. Netanyahu’nun makamının önünde toplanan eylemciler, "Kara Eylül-Okul Yok" yazılı pankartlar taşıyarak 1 Eylül’den itibaren Hristiyan okullarına yapılan mali desteğin büyük oranda kesintiye uğramasını protesto etti. Kesintinin 33 bin öğrenciyi ve 50 okulu etkileyeceği ifade edildi.

İspanya demiryollarında grev

İspanya’da Semaf, CGT ve CCOO sendikalarının çağrısıyla demiryolu işçileri bir günlük grev yaptı. Sendikalar yük trenleri işletmeciliğinin özelleştirilmesini, işçilerle yeni sözleşme yapılmasını ve kesintileri protesto ederek 23 saatlik grev kararı almıştı. Müzakerelerden sonuç alınamaması üzerine 4 Eylül’de başlayan grev 11, 14 ve 15 Eylül’de de devam ettirilecek.

Iraklı emekçiler sokakları terk etmiyor

Geçtiğimiz günlerde yolsuzluklara ve kötü yönetime karşı sokağa çıkan eylemcilerin önde gelenlerinden 4’ünün suikasta kurban gitmesine karşın Iraklı emekçiler bir kez daha sokakları doldurdu. Eylemciler İbadi tarafından önerilen reform kararlarının hayata geçirilmesi talebiyle toplandılar. Yolsuzluk davalarının bir an önce sonuçlanmasını isteyen eylemciler, ülkedeki ekonomik kriz ve savaşın gençleri göçe zorladığını dile getirdiler. Iraklı emekçiler Necef, Babil, Kerbala, Diyala, Nasriye ve Basra kentlerinde de eylemler düzenledi.

Guatemala’da kutlamalar

Guatemala’da patlak veren yolsuzluk ve rüşvet skandalının ardından Devlet Başkanı Otto Perez’in tutuklanma kararı, aylardır Perez’in istifasını isteyen eylemciler tarafından sevinçle karşılandı. Perez’in Yüce Divan’da başlayan duruşmasını mahkeme önünde eylem yaparak kutlayan kitle, bir hapishaneyi kastederek “Otto, seni hırsız, Pavon’a gideceksin!” sloganını haykırdı. Perez, 3 Eylül günü “kendisine yöneltilen suçlamalarla tek başına yüzleşmek” için istifa ettiğini açıklamıştı. Yüce Divan’da yargılanacak Perez hakkındaki ağır yolsuzluk iddiaları ve kaçma riski bulunduğu gerekçesiyle ‘muvakkat tutuklama’ kararı verildi.

 
§