16 Ekim 2015
Sayı: KB 2015/39

Katliamcı düzenden hesap sormak için...
12-13 Ekim grev, boykot, eylemleri
“Zaafiyet” yok, kusursuz bir devlet katliamı!
Akli dengesi bozuk, katliama meyilli bir devlet
Katliama karşı tavır almak - B.Çağ
Sermaye devletinin tarihi katliamların tarihidir!
Katliamda yaşamını yitirenler uğurlandı
Ankara Katliamı’na karşı öfke sokaklara taştı
İstanbul’da grev yürüyüşüne polis engeli
Katliama karşı genel grev!
Kalıcı barış için düzene karşı savaş!
Gün gelecek kan içinde boğulacaklar
Çözüm ne seçimde ne sermaye diktatörlüğünün parlamentosunda!
Belirsizliklerle dolu bir dönem
Barışı savunmak...
“Teröre karşı savaş” yalanıyla barbarlık uygulanıyor - U. Evren
Filistin sorununun çözüm adresi
Güney Kürdistan’da düzen partilerine büyük öfke
İşçi ve emekçiler hakları için sokaklarda
Üniversiteler katliama karşı boykot dedi
“Yılmayacağız, direnmeye devam edeceğiz”
"Sonuna kadar direnirim yeter ki dayanışma olsun!"
ORS işçisinin birliğini hiçbir kuvvet bozamaz!
Kamuda taşeronluk aldatmacası
AKP’nin seçim programı ve emekçi kadınlara yansıması
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ankara Katliamı’na karşı öfke sokaklara taştı

 

İstanbul

İstanbul’da başta Taksim olmak üzere birçok yerde emekçiler ve Kürt halkı alanlara çıkarak katliama karşı tepkilerini ifade etti. 10 Ekim günü Taksim’de öğlen saatlerinden itibaren Barış Anneleri’nin Galatasaray Lisesi önünde başlattığı oturma eylemiyle kitleler toplanırken saat 17.30’da Tünel’e doğru yürüyüşe başladı. Sloganlarla yürüyen kitle, saat 18.00’deki eylem için gelen Tünel Meydanı’ndaki kitleyle birleşerek Galatasaray Lisesi’ne kitlesel bir yürüyüş yaptı. BDSP ve DGB’nin de aralarında bulunduğu devrimci ve ilerici güçlerin katıldığı eylemde Galatasaray Lisesi önünde saygı duruşunda bulunularak “Çerxa şoreşê” marşı okundu.

HDP İstanbul İl Eşbaşkan Yardımcısı Suat Çorlu konuşarak katliamı lanetledi ve katliamların kendilerini yıldıramayacağını, susturamayacağını vurguladı. EMEP İl Başkanı Güven Gerçek de katliamı kınayarak “Kimlerin yaptığı belli” dedi. ESP Genel Başkan Yardımcısı Çiçek Otlu ve ardından KESK adına Özlem Torlu da açıklamalar yaparak “barış” talebi için Ankara’da toplanan binlerce kişiye yönelik gerçekleştirilen bombalı katliamı kınadı. HDP Milletvekili Beyza Üstün de konuşma yaparken Barış Anneleri adına da Döndü Ergin açıklama yaparak katliama öfke kustu; sarayın kanla beslendiğini ve katliamların faili olduğunu söyledi. Ergin, “Asla faşizme boyun eğmeyeceğiz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Kartal’da 11 Ekim günü Eğitim Sen 5 No’lu Şube’nin çağrısıyla Ankara’daki katliam protesto edildi. Sendikanın ‘flamasız, slogansız’ bir eylem olması çağrısına rağmen, çevreden de emekçilerin katılması ile birlikte kitleselleşen eylemde sık sık “Katil devlet hesap verecek!” sloganı atıldı. Kartal Meydanı’na yapılan yürüyüş sonrasında sendika adına bir açıklama yapıldı. Ankara’da yaşananların “terör” değil “katliam” olduğu vurgulanan açıklamada katliamda yaşamını yitiren Tekin Aslan’ın cenazesini karşılamak için sendika önünde 18.00’de toplanma çağrısıyla eylem sona erdirildi.

Saat 18.00’de ise Eğitim-Sen 5 No’lu Şube önünde toplanmaya başlayan kitle yağmura rağmen kitleselleşerek Kızılay’dan Kartal Cemevine doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Büyük bir öfkenin hakim olduğu eylemde emekçiler sokaklara çıkarak, alkışlarla, ıslıklarla ve yer yer kitlenin içerisine katılarak destek sundu. Cemevine cenazenin ulaşmasıyla saygı duruşunda bulunduktan sonra Tekin Aslan’ın yakınları ve İnşaat İşçileri Sendikası adına konuşmalar yapıldı.

10 Ekim günü katliamın ardından da Eğitim Sen, BDSP ve Partizan’ın çağrısıyla eylem yapıldı. Çarşı sokaklarında yapılan yürüyüşün ardından, Kartal Meydanı’nda oturma eylemi yapıldı. Eylemde yapılan konuşmalarla sermaye devletinin ve AKP’nin katliamcı politikaları teşhir edildi. Sloganlarla saat 15.00’e kadar sürdürülen eylem, Taksim Tünel’deki eyleme katılmak üzere bitirildi.

Sarıgazi’de 12 Ekim günü, Günay Doğan şahsında Ankara’da yitirilenler için eylem yapıldı. BDSP’nin de yer aldığı eylemde Vatan İlköğretim Okulu önünden Sarıgazi Meydanı’nda yürüyüş yapılarak burada saygı duruşunda bulundu. Yapılan konuşmada katillerden hesap sorulana kadar sokakların terk edilmemesi gerektiği belirtildi. 11 Ekim günü Demokrasi Caddesi boyunca yürüyüş yapılırken kaymakamlık önünde polisler kitleyi taciz etti. TOMA’lar ve akrepler çalıştırılarak TOMA’nın su başlığı kitleye çevrilirken kitle tepki gösterince kısa süreli gerginlik yaşandı. Meydana ulaşıldığında katliamı lanetleyen bir konuşma yapıldı. Konuşmada “Artık her akşam eylemimiz vardır” denilirken Günay Doğan’ın cenazesine katılım çağrısı yapılarak taziye çadırına geçildi.

13 Ekim günü Kadıköy Rıhtım’da 1 saatlik oturma eylemi yapılırken eylem boyunca Haldun Taner Sahnesi yanında çevik kuvvet polisleri bekletildi. 12 Ekim’de de Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’na yapılan DGB, ESP, Kaldıraç, HDP ve DAF’ın da katıldığı yürüyüşe çevredeki birçok kişi alkışlarla destek verirken bir kısmı da eyleme dahil oldu. Katliamın olduğu 10 Ekim günü ise Boğa’da emekçiler biraraya gelerek gerçekleştirdikleri oturma eylemiyle tepkilerini gösterdiler. Sonrasında Süreyya Operası önünde Barış Bloku’nun çağrısıyla saat 21.00’de başlayan oturma eylemi yarım saat sürdü. Yarım saat boyunca yapılan konuşmalarla katliam lanetlendi. Kadıköy sokaklarında yürüyüş yapılırken Ankara’dan dönenler karşılandıktan sonra eylem bitirildi.

Esenyurt’ta 11 Ekim günü Köyiçi Meydanı’nda eylem gerçekleştirildi. Esenyurt Barış Bloku’nun çağrısı ile saat 17.00’da bir araya gelen kitle basın açıklaması yaptı. Eyleme BDSP’nin yanı sıra bölgede bulunan birçok ilerici, devrimci kurum da katılarak destek verdi.

İlk olarak Ankara mitingine katılan Gıda-İş İstanbul Şube Başkanı, Ankara’da yaşananlarla ilgili bilgi verdi, genel greve katılım çağrısı yaptı. Geçtiğimiz yıl Kobanê eylemleri sırasında katledilen Mert Değirmenci de eylemde anıldı.

11 Ekim günü Bakırköy Meydanı’nda BDSP’nin de aralarında olduğu ilerici-devrimci güçler, işçi ve emekçiler, saat 18:00’de toplandı. Katliama ilişkin konuşmalarda devletin katliamcı geleneğine vurgu yapılarak katillerden hesap sorma çağrısı yapıldı. Basın açıklamasında da Ankara Katliamı’nın başlıca sorumlularının Erdoğan, Davutoğlu ve devletin kendisinin olduğu belirtilerek Ankara’nın ve tüm katliamların hesabını sormak için mücadele etme çağrısı yapıldı. Eylem katledilenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından sona erdi.

11 Ekim’de İkitelli HDP’nin çağrısı ile Atakent Ali İsmail Korkmaz Parkı’nda toplanan yüzlerce kişi Ankara’da gerçekleştirilen katliama karşı yürüyüş yaptı. Bir dakikalık saygı duruşunda bulunularak basın açıklaması gerçekleştirildi. Eylemde evlere, balkonlara ve işyerlerine siyah bayrak asma çağrısında bulunuldu. 10 Ekim günü katliamın ardından Gazi, 1 Mayıs ve Okmeydanı mahallelerinde de sokaklar boş bırakılmayarak, yürüyüşlerle katliam protesto edildi.

İzmir

Katliamın hemen ardından 10 Ekim günü, KESK, İzmir Barış Bloku ve HDP İl Örgütü’nün çağrısıyla Alsancak’ta Sevinç Pastanesi önünde saat 17.00’de toplanmaya başlanıldı. Sivil faşistler, toplanan kitleye küfürler ederek döner bıçağı ile provokasyona girişti. Öfkeli kitle faşistlere gereken yanıtı verdikten sonra, Basmane Meydanı’nda bulunan AKP İlçe Binası’na doğru yapılan yürüyüş Talatpaşa Bulvarı’nda polis tarafından engellendi.

Polis barikatı, Gündoğdu Meydanı’na yürünmesi şartıyla açılırken kitle Gündoğdu Meydanı girişinden Cumhuriyet Meydanı’na ve oradan da AKP İl Binası’na doğru yürümeye başlayınca, kitlenin önünü ikinci kez kesildi. Burada oturma eylemine geçilirken HDP’li yetkililerin kitleyi Sevinç Pastanesi’ne geri döndürmek istemesi tepkiyle karşılandı. Bu sırada polisle çatışmalar başlarken polis saldırısı sonucu bir BDSP’linin de aralarında bulunduğu 66 kişi gözaltına alındı.

11 Ekim günü, Berna Koç ve Ayşen Deniz’in cenaze töreninden sonra Güzeltepe’deki Uğur Mumcu Parkı’nda bir araya gelen emekçiler, katliamı protesto etmek için yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün ardından saygı duruşu ve kısa bir açıklamayla eylem son buldu.

Bursa

13 Ekim günü Bursa’nın Teleferik Mahallesi’nde saat 19.30’da Teleferik Cemevi önünde toplanan mahalleli buradan Teleferik Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşten önce mahalleye yapılan ozalitlerin polis tarafından söküldüğü, sivillerin tedirginlik yaratmak için mahallede cirit attıkları gözlendi. Yürüyüşte devletin katliamcı yüzü ve katliam ardından yaptıkları alçaklıklar teşhir edilirken meydanda saygı duruşu ve konuşmalar gerçekleştirildi. Ardından tekrar mahallede yapılan yürüyüşle eylem sona erdi.

12 Ekim günü ise 18.30’da Setbaşı’nda bir araya gelen kitle yolu trafiğe kapatarak Heykel’e yürüdü. Heykel’e gelindiğinde KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla kitle Heykel’in arka tarafına alınırken birçok katılımcı bu duruma tepki gösterdi. Bini aşkın kişinin katıldığı eylem, saygı duruşu ve basın açıklamasının ardından sona erdirildi. 10 Ekim günü katliamın hemen ardından Fomara Meydanı’nda yapılan eyleme yüzlerce kişi katıldı. Eylemin ardından, Ankara’dan gelenleri karşılamak için Üç Fidan Parkı’na geçildi.

Gebze

12 Ekim günü Gebze Eski Öğretmen Evi önünde saat 18.00’da toplanan yüzlerce emekçi, 18.30’da Çamlık Parkı’na yürüdü. Burada saygı duruşu yapılarak açıklamaya geçildi. Açıklamada “katilleri tanıyoruz” vurgusu öne çıkarken sermaye devletinin saldırganlığı teşhir edildi. Eyleme Birleşik Metal-İş, Petrol-İş, Çelik-İş, Emekli Sen yöneticilerinin yanı sıra BDSP’nin de aralarında olduğu ilerici ve devrimci kurumlar katıldı. 11 Ekim’de ise Çayırova HDP İlçe Örgütü önünden saat 15.00’da başlayan yürüyüş Erişler Pastane Durağı’nda son buldu. Burada saygı duruşu ve basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasının ardından ise katliamda yaşamını yitiren ESP Gebze İlçe Örgütü Eski Başkanı ve HDP Gebze İlçe Örgütü YK üyesi Ziya Saygın’ın bir yoldaşı konuştu. Ziya Saygın’ın yaşamını işçilik yaparak devam ettirdiği, fedakâr bir insan olduğu ve emeğini mücadelesine adadığı belirtilen konuşmada Saygın’ın canını barış için verdiği kaydedildi.

Katliamın ardından 10 Ekim günü de Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısı ile HDP, EMEP, ÖDP, ESP, BDSP, Eğitim Sen, Dersimliler Derneği, Toplumsal Dayanışma Ağı Derneği ve UİD-DER’in örgütlediği bir eylem gerçekleştirildi. Saat 18.00’de Gebze Moda Giyim önünden Gebze Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirildi. Burada da saygı duruşunda bulunularak konuşmalar yapıldı. Devletin katliamdaki rolü, katliam ardından saldırılarını devam ettirmesi teşhir edildi. Katliamda yitirilen Ziya Saygın anısına bir konuşma yapıldı. Konuşmaların ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. Gebze’den Ankara’ya mitinge gidenler 22.00’de Kiler önünde karşılandı.

Bolu

KESK Bolu Şubeler Platformu ve ilerici örgütlerin yaptığı çağrı ile 11 Ekim günü bir yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirildi. Akbank önünde toplanan, DGB’lilerin ve Sosyalist Kamu Emekçileri’nin de aralarında bulunduğu yaklaşık 300 kişilik kitle, buradan Kardelen Meydanı’na yürüdü. Yürüyüş esnasında Becikoğlu AVM’nin yanında, sahibi olduğu Telekom dükkanından çıkarak kitleye silah çeken bir faşist etkisiz hale getirildi. Kardelen Meydanı’nda yapılan anma ve basın açıklaması ile eylem sona erdi. Eylem sonunda, saldırıda katledilen Bolu-Mudurnulu emekli öğretmen Niyazi Büyüksütçü’nün cenazesi için çağrı yapıldı.

Zonguldak

Zonguldak Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla 11 Ekim günü, Zonguldak Madenci Anıtı’nda toplanmaya başlayan kitle saat 13.00’te Zonguldak Valiliği’ne yürümeye başladı. Yürüyüş esnasında provokasyon yaratmak isteyen bir faşiste gerekli cevap verilirken Zonguldak Valiliği’ne gelindiğinde kitle yaklaşık 200 kişiye ulaştı. Aralarında DGB’nin de bulunduğu ilerici, devrimci güçler basın açıklamasında genel greve katılma çağrısı yaptı.

Sivas

11 Ekim günü Sivas’ta da basın açıklaması yapılırken Roboski’den Ankara’ya dek katliamların planlı ve devlet tarafından hayata geçirildiğine dikkat çekildi. Eylemde Sinekli Köyü'nde toprağa verilecek emekçi için işlem tamamlandıktan sonra meydanda açılacak çadır için çağrı yapıldı. Eyleme faşist bir güruh saldırmak için toplandı. Faşistler çevreden bekledikleri desteği bulamadığı için saldırıya yeltenemedi.

Manisa

10 Ekim günü saat 15.00’te Manisa Eğitim-Sen önünde toplanan kitle Manolya Meydanı’na yürüdü. Burada basın metni okundu. Basın metni okunmadan önce katledilenlerden 3’ünün eyleme Manisa Saruhanlı’dan gittiği duyuruldu. Basın metninde, iktidarın barışa tahammülü olmadığı vurgulanarak, katliam kınandı. Basın açıklamasının ardından bir süre oturma eylemi yapıldı. Eyleme BDSP ve Kaldıraç da katıldı.

Kayseri

11 Ekim günü Kayseri Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişi, katliamı protesto etti. Emek ve Demokrasi Platformu adına basın açıklamasını yapan Eğitim Sen Şube Başkanı Ulaş Apaydın katliamların emekçileri yıldıramayacağını belirtti. KESK’in Pazartesi ve Salı günü düzenlediği greve katılım çağrısı yapan Apaydın “Bizler birleşirsek katilleri yeneriz” dedi.

Adana

Katliamın hemen ardından İnönü Parkı’nda bir araya gelen kitle burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamadan sonra yürüyüşe geçmek isteyen kitlenin önü çevik polis barikatı ile kesildi. Polisin bu keyfi tutumuna karşı kısa bir oturma eylemi gerçekleştirildi. Pazar günü gelecek cenazeleri kitlesel karşılama çağrısıyla eylem sonlandırıldı.

Didim

Didim Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla 10 Ekim günü Eski Adliye önünde toplanan yaklaşık 2500 kişi yolu trafiğe kapatarak Kent Meydanı’na yürüdü. AKP İlçe Binası’nın önünden geçilirken yoğun protesto sonucu polis bina etrafına yoğun yığınak yaptı. Katliamda hayatını kaybeden Mersin Üniversitesi öğrencisi Elif Kanlıoğlu’nun cenazesinin Didim’e geldiğinde kitlesel katılımın sağlanılması istendi.

Çorlu

Çeşitli demokratik kitle örgütleri, Ankara’da katliam gerçekleştiği gün saat 18.00’de Çorlu Heykel Meydanı’nda bir araya gelerek katliamı protesto etti. Ardından devlet terörünü lanetleyen bir açıklama yapıldı. Yarım saatlik bir oturma eylemi gerçekleştirilerek Ankara’dan gelecek olan araçları karşılamak üzere dağılındı.

Muğla

11 Ekim günü Sınırsızlık Meydanı’nda bir araya gelerek katliamı protesto eden kitle, yürüyüşe geçmek istediği sırada polis saldırısına uğradı. Tazyikli su ve gaz bombaları ile yapılan saldırıda 90 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Elazığ

Hozat Garajı’nda 11 Ekim günü toplanan Elazığ Halk Cephesi bir basın açıklaması yaptı.

10 Ekim günü katliamın ardından Samsun, Mersin ve Antep’de oturma eylemi yapılırken, Batman’da yapılan yürüyüşe polis tazyikli suyla saldırdı. Şırnak Uludere’de de basın açıklaması yapıldı.


 
§