16 Ekim 2015
Sayı: KB 2015/39

Katliamcı düzenden hesap sormak için...
12-13 Ekim grev, boykot, eylemleri
“Zaafiyet” yok, kusursuz bir devlet katliamı!
Akli dengesi bozuk, katliama meyilli bir devlet
Katliama karşı tavır almak - B.Çağ
Sermaye devletinin tarihi katliamların tarihidir!
Katliamda yaşamını yitirenler uğurlandı
Ankara Katliamı’na karşı öfke sokaklara taştı
İstanbul’da grev yürüyüşüne polis engeli
Katliama karşı genel grev!
Kalıcı barış için düzene karşı savaş!
Gün gelecek kan içinde boğulacaklar
Çözüm ne seçimde ne sermaye diktatörlüğünün parlamentosunda!
Belirsizliklerle dolu bir dönem
Barışı savunmak...
“Teröre karşı savaş” yalanıyla barbarlık uygulanıyor - U. Evren
Filistin sorununun çözüm adresi
Güney Kürdistan’da düzen partilerine büyük öfke
İşçi ve emekçiler hakları için sokaklarda
Üniversiteler katliama karşı boykot dedi
“Yılmayacağız, direnmeye devam edeceğiz”
"Sonuna kadar direnirim yeter ki dayanışma olsun!"
ORS işçisinin birliğini hiçbir kuvvet bozamaz!
Kamuda taşeronluk aldatmacası
AKP’nin seçim programı ve emekçi kadınlara yansıması
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kamuda taşeronluk aldatmacası

 

Sermaye devleti emekçileri bir yandan barbarca katlederken, diğer yandan da fiili uygulamalarla haklarını ellerinden almaktan geri durmuyor. Kamuda taşeronluğun sınırlandırılması sözde gündeminde olan hükümet bu açıdan yapmış olduğu düzenlemeleri bir yıl boyunca fiilen hayata geçirmemiş, sonra da uygulamayı 1 Ocak 2016’ya ertelemiş. Kadroya geçecekleri yargı tarafından kesinleşse de 4 yıldır kadroya geçirilmeyen karayolu taşeron işçileri de sermaye devletinin taşeron köleliği konusundaki ikiyüzlülüğünü bir kez daha gösterdi.

Asli işi yapan taşeronlar
kadroya alındı” yalanı

Sermaye devletinin baş sözcülerinden Mehmet Şimşek kamuda taşeronluğun kalktığı yalanlarını A Haber’de yayınlanan bir programda verdiği röportajda da devam ettirdi. Şimşek sözlerinde “Bu kanuni düzenleme ile biz çok net olarak dedik ki ‘kamuda asli işi yapanlar kadroya alınacak’. Ama hizmet alımı konusu esas faaliyet konusu olmayan noktalarda hizmet alımı devam edebilir” ifadelerini kullanırken bu düzenleme için “çok güçlü bir irade ortaya koyduklarını” iddia etti.

Sermaye devleti
yasayı fiilen uygulamadı

Taşeronluğu yalnızca kamu alanında ve sınırlı işler açısından sınırlayan düzenleme 11 Eylül 2014’te Resmi Gazete’de yayınlanan 6552 sayılı torba kanunla yapıldı. Bu düzenlemeye ek olarak hangi alanlarda taşeron çalıştırılabileceğine dair Maliye Bakanlığı’nın bir liste hazırlaması planlandı. Fakat bu liste hiçbir zaman hazırlanmadı. Sözde bu liste doğrultusunda yeni düzenlemeye uygun hareket etmeyenlere yüksek cezalar uygulanacak, taşeronluk bir nebze sınırlanacaktı. Fakat önce bu düzenleme fiilen hayata geçirilmedi, ardından da 23 Nisan 2015’te çıkarılan torba yasayla bu uygulama 1 Ocak 2016’ya ertelendi.

Sınırlı” yasa taşeronluğu pekiştirecek

Soma, Ermenek ve yaşanan tüm işçi katliamlarının baş sorumlusu Faruk Çelik, Temmuz 2014 verilerine göre Türkiye’de toplam 1 milyon 361 bin 673 taşeron işçi olduğunu, bunların 755 bin 81’inin kamuda, 606 bin 292’sinin özel sektörde olduğunu açıklamıştı. 2015 yılında ise kamuda bu sayının bir milyona ulaştığı ifade ediliyor. Öte yandan taşeron yasası geçtiği durumda, asli işlerde çalışan yaklaşık 200 bin kamu emekçisinin kadroya alınması bekleniyor.

Resmi verilerin dışında, kayıt dışı çalışanlarla birlikte bu sayının çok daha fazla olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bir yıldır ertelenen taşeron yasasının bu taşeronluk sistemini pekiştirmekten başka bir işleve sahip olmadığı ortadadır.

Sermaye devleti
karayolu işçilerini 4 yıl oyaladı

Karayollarında çalışan taşeron işçileri, asli işi yaptıkları ve kadroya geçmeleri gerektiği yönünde dava açmış, davayı kazanarak kadroya geçeceklerini de kesinleştirmişti. Fakat süreç sermaye devleti tarafından fiilen sürüncemede bırakıldı. Sendika bürokratları ve sermaye devleti temsilcilerinin ortak hareket ederek yıllarca işçileri oyaladığı süreç hala tam olarak sona ermiş değil. Son olarak Yol-İş Sendika bürokratı Ramazan Ağar, “Kasım ayı itibariyle süreç tamamlanmış olacak” ifadelerini kullanarak 600 kişinin 31 Ağustos itibariyle kadroya geçtiğini, 5 bin işçinin de 19 Ekim’de kadroya alınacağını açıkladı.

 

 

 

 

Belediye işçileri taleplerinin arkasında

 

CHP’li Kartal Belediyesi bünyesinde şoför olarak çalışan taşeron işçileri, Aralık ayında yapılması planlanan ve 3 yılı kapsayacak olan yeni ihalenin şoförler ve araç olmak üzere iki ayrı ihaleye açılması için belediyeyle görüşmelere başladı.

Uzun zamandır başlayan ve belediyeyle işçiler adına DİSK’e bağlı Genel-İş Anadolu Yakası 1 No’lu Şube arasında süren görüşmeler tıkandı. 170’i aşkın şoförü ilgilendiren bu durum karşısında şoförler görüşmeden sonuç çıkana kadar Temizlik ve Fen İşleri Müdürlüğü Yol Yapım Amirliği’nde beklemeye başladı.

6 Ekim Salı gününden itibaren bekleyişlerini sürdüren işçiler, tek talepleri olduklarını, belediyeyle yeni taşeron şirket arasında yapılacak ihalenin şoförler ve araçlar olarak ayrı ayrı açılmasını istiyorlar.

‘Personel alımsız’ sadece araç ihalesinin açılması işçiyi aracın bir uzantısı, aracın bakım ve giderleri içerisinde yer alan bir nesne olarak sayacak ve böylelikle bugüne kadar almaya hak kazandıkları izinleri, kıdem tazminatları, sendika hakları da gasp edilecek.

Bekleyişlerini sürdüren işçilere park ve bahçe bölümünde çalışan işçiler de destek veriyor.

Kızıl Bayrak / Kartal

 

 

 

 

 

Arçelik-LG işçileri eylemlerini sürdürdü

 

Arçelik-LG işçileri, 7-8 Ekim tarihlerinde Gebze Adliyesi’nde görülen işe iade davası sırasında adliye önünü eylem alanına çevirdi.

Her iki gün de adliye önünde sloganlar ve alkışlarla toplanan işçiler

“MESS + Türk Metal + Koç = Haksızlık, hukuksuzluk! Haklarımızın takipçisiyiz, Boyun eğmeyeceğiz!” yazılı pankart açtılar.

İşçiler, eylemleri sırasında mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladılar.

Gruplara ayrılarak iki güne bölünen davanın ilk duruşmaları sonuçlandı. Dava 22-23-24 Aralık tarihine ertelendi. İşçiler tarafından yapılan açıklamanın ardından sloganlar ve alkışlarla mahkeme önünde bekleyiş son buldu.

Kızıl Bayrak / Gebze


 
§