16 Ekim 2015
Sayı: KB 2015/39

Katliamcı düzenden hesap sormak için...
12-13 Ekim grev, boykot, eylemleri
“Zaafiyet” yok, kusursuz bir devlet katliamı!
Akli dengesi bozuk, katliama meyilli bir devlet
Katliama karşı tavır almak - B.Çağ
Sermaye devletinin tarihi katliamların tarihidir!
Katliamda yaşamını yitirenler uğurlandı
Ankara Katliamı’na karşı öfke sokaklara taştı
İstanbul’da grev yürüyüşüne polis engeli
Katliama karşı genel grev!
Kalıcı barış için düzene karşı savaş!
Gün gelecek kan içinde boğulacaklar
Çözüm ne seçimde ne sermaye diktatörlüğünün parlamentosunda!
Belirsizliklerle dolu bir dönem
Barışı savunmak...
“Teröre karşı savaş” yalanıyla barbarlık uygulanıyor - U. Evren
Filistin sorununun çözüm adresi
Güney Kürdistan’da düzen partilerine büyük öfke
İşçi ve emekçiler hakları için sokaklarda
Üniversiteler katliama karşı boykot dedi
“Yılmayacağız, direnmeye devam edeceğiz”
"Sonuna kadar direnirim yeter ki dayanışma olsun!"
ORS işçisinin birliğini hiçbir kuvvet bozamaz!
Kamuda taşeronluk aldatmacası
AKP’nin seçim programı ve emekçi kadınlara yansıması
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Üniversiteler katliama karşı boykot dedi

 

Ankara Katliamı ve katil sermaye devleti, Türkiye’nin dört bir yanında üniversitelerdeki boykotlarla protesto edildi. 12-13 Ekim günlerinde genel grev ilan eden işçi-emekçilerle dayanışma içerisinde öğrenciler de örgütlenen boykotlarla birlikte anmalar ve etkinlikler gerçekleştirerek eylemlere katıldılar. Sermaye devletinin koruyucuları, üniversite yönetimleri, özel güvenlikler ve polisler bazı üniversitelerde öğrencileri engellemeye çalıştı.

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde de iki gün boyunca boykot yapıldı. Sabah saatlerinde katliamın gerçekleştiği 10.04’te saygı duruşu yapılırken boykota işçiler ve eğitim emekçileri de yoğun bir katılım sağladı. 13 Ekim günü boykot saat 12.00’de açık ders ile devam etti.

12 Ekim günü ise öğrenciler öğle saatlerinde yemekhane önünde toplanarak üniversitede yürüyüş gerçekleştirdi. Fakültelere girilerek boykot çağrıları yapıldı. İktisat ve İdari Bilimler Fakültesi’nde ise “Okulda boykot var" sloganıyla yürüyen öğrencilere akademisyenlerin bir kısmının provokasyon girişimi oldu. Öğrenciler sloganlar ve ajitasyonlarla bu girişimi boşa düşürdü.

Diğer yandan katliamda hayatını kaybeden Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Şebnem Yurtman bölümü önünde anıldı. Katliamda yaşamını yitirenler için burada saygı duruşu yapıldı. Arkadaşlarının Yurtman’ı anlatmasının ardından kitle "Şebnem yoldaş ölümsüzdür!" ve "Katil devlet hesap verecek!" sloganlarıyla karşılık verdi.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri, 13 Ekim günü Dokuzçeşemeler Kampüsü’nde bir araya gelerek Ankara Katliamı’na karşı çalışma yürüttü ve anma yaptı. Fakültedeki özel güvenlik ve polisler, katliama karşı asılan afiş ve ozalitleri sökmeye çalışırken öğrenciler, bu pervasızca girişime izin vermedi. Saat 10.04’te katliamda yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunan öğrenciler, daha sonra Denge Kafe’den Hazırlık binasına yürüdü. Burada yapılan konuşmalarda çevredeki öğrenciler de eyleme çağrıldı. Öğrenciler, daha sonra oturma eylemi yaptı. Önceki gün de öğretim görevlileri ve öğrenciler üniversitenin 3 ayrı fakültesinde anma ve yürüyüş gerçekleştirmiş, ardından Basmane’deki eyleme geçilmişti.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde 13 Ekim sabah saatlerinde anma yapıldı. Saat 10.04’te, Ankara’da katledilenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Fakültede dolaşılarak öğrenciler eyleme çağrıldı. Ardından merkeze geçilerek amfiler dolaşıldı. Burada boykota kitlesel katılımlar oldu. #GençlikBoykotta pankartı okulun içine asıldı.

12 Ekim günü de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde sabah anma yapan öğrenciler, ardından fakültede dolaşarak gençliğe boykot çağrısı yaptı, çağrılar öğle arası yemekhanede de sürdürüldü. Eyleme sataşan bir gerici ise uzaklaştırıldı. Merkez Kampüs’te de sabah saatlerinde fakülteler dolaşılarak gençliğe boykot çağrısı yapıldı.

İÜ Diş Hekimleri Fakültesi ile İletişim Fakültesi’nde katledilenler için köşeler hazırlandı.

Mersin Üniversitesi’nde 12 Ekim günü, aralarında DGB’lilerin de bulunduğu öğrenciler, slogan ve ajitasyonlarla İletişim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Meslek Sağlık Yüksekokulu Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve İktisat Fakültesi’ndeki derslikleri tek tek gezerek boykot çağrısında bulundu. Boykot çağrısına kitlesel bir katılım sağlanarak rektörlük önüne yüründü. Burada yapılan saygı duruşunun ardından sermaye devletinin katliamcı kimliğine vurgu yapan bir basın metni okundu. Açıklamanın ardından açık bir forum oluşturan öğrenciler şehir merkezindeki eyleme katılma kararı aldılar. Öğrenciler rektörlük önünde 10 Ekim günü yarım kalan halayı "Bu meydan kanlı meydan!" diyerek sürdürdüler. Daha sonra toplu olarak şehir merkezine geçildi. Öğrenciler, Eğitim Sen’in üniversitede yaptığı yürüyüşe de destek verdi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencileri 12 Ekim günü, Ankara’daki katliama karşı “Barışın sesiyiz öldürmekle bitmeyiz" yazılı pankart açarak spor salonu önünde toplanmaya başladı. Şiirlerin, ağıtların okunduğu eylemde ajitasyonlar çekilerek öğrenciler boykota davet edildi. DGB’nin ve çeşitli gençlik örgütlerinin katıldığı eylemde saat 11.30’da kortej oluşturarak Zonguldak Madenci Anıtı’nda yapılacak grev açıklamasına katılmak için harekete geçildi. Kitle yol boyunca “Barış şehitleri ölümsüzdür!" “Yaşasın devrim ve sosyalizm!", “Faşizme karşı omuz omuza!" sloganlarını haykırdı.

ODTÜ’de akademisyenler, çalışanlar ve öğrenciler iki gün boyunca boykotu sürdürdü. 13 Ekim günü boykot Fizik U3 amfisinde yapılan açık ders ile devam ederken önceki gün Hazırlık’tan Fizik önüne bir yürüyüş gerçekleştirilmiş, bütün okul gezilerek boykota katılım çağrısı yapılmıştı. Ardından da Devrim Stadyumu’nda bir anma gerçekleştirilmişti.

Ankara Üniversitesi Tandoğan Kampüsü’nde öğrenciler 12 Ekim günü, rektörlük önüne yürüyerek rektörün çıkmasını talep etti. Rektör, öğrenciler ile görüşmeyi reddederken kitle katliamda yaşamını yitiren Kimya 2. Sınıf öğrencisi Ebru Mavi için Kimya Bölümü önünde oturma eylemine geçti. Cebeci Kampüsü’nde eğitim emekçileri ve öğrenciler her iki günde de sessiz oturma eylemi yaparken Yabancı Diller Yüksekokulu’nda da boykota katılım sağlanmıştı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampüsü’nde 13 Ekim günü öğretim üyeleri ve öğrenciler boykotu sürdürürken, Taşkışla Kampüsü’nde ise akademisyen ve öğrenciler “barış" gündemli forum gerçekleştirdi. Maslak Kampüsü’nde de boykota çıkan öğrenciler yürüyüş gerçekleştirdi. İnşaat Fakültesi’nde bir anma yapıldı.

Önceki gün rektörlük önünde basın açıklaması yapılmıştı.

Türk-Alman Üniversitesi öğrencileri 12 Ekim günü, kantinde katliamı teşhir eden konuşamalar yaptıktan sonra oturma eylemine geçti. Oturma eylemi saygı duruşu ile sonlandırıldı. Eylemde "Halkların öfkesi katilleri boğacak!" ve Almanca olarak "Schulter an Schulter gegen Faschismus" (Faşizme karşı omuz omuza) sloganları atıldı.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde katledilenleri anmak için 13 Ekim günü yürüyüş gerçekleştiren öğrencilerin önü polis barikatıyla kesildi. Önceki gün ise Hazırlık Binası’ndan yemekhaneye bir yürüyüş gerçekleştirilerek burada bir anma yapılmıştı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde üniversiteliler iki gün boyunca boykotu sürdürürken 13 Ekim günü de yaptıkları yürüyüşle katledilenleri andı.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde ise katliamı protesto etmek için yapılan yürüyüşe faşistler saldırırken bir öğrenci yaralandı. Hukuk Fakültesi’nde öğrenciler basın açıklaması yaparak tepkilerini dile getirdi.

Ege Üniversitesi öğrencileri de iki gün boyunca eylemler gerçekleştirdiler, kampüste boykot çağrısını yükselterek yürüyüş düzenlediler.

Mimar Sinan Üniversitesi’nin Bomonti ve Fındıklı kampüslerinde "Katliam varsa ders yok" ve "Bu okulda boykot var!" pankartları asıldı.

İstanbul Galatasaray Üniversitesi’nde katliama karşı basın açıklaması yapılırken Boğaziçi Üniversitesi’nde de binlerce öğrenci ve akademisyenin katıldığı kitlesel bir eylem yapıldı.

Gaziantep Üniversitesi’ndeki boykotta 13 Ekim günü yürüyüş gerçekleştirmek isteyen öğrencilerin önüne polis barikat kurdu. Öğrenciler de oturma eylemiyle polis barikatına yanıt verdi.

Muğla, Kocaeli ve Mersin Çağ üniversitelerinde öğrenciler boykotlar gerçekleştirdi.

 
§