4 Aralık 2015
Sayı: KB 2015/45

Çözüm devrimci sınıf mücadelesi
Uçak krizi derinleşiyor IŞİD destekçileri sıkışıyor
Türkiye: Sermaye için cazip ve istikrarlı bir ülke!
Elçi’nin katledilmesi eylemlerle lanetlendi
"Tanıklar dinlenmedi, deliller ilk günden karartıldı!"
Kürt halkı azgın devlet terörüne boyun eğmiyor!
Söz, basın ve örgütlenme özgürlüğü için mücadeleye!
Baskı ve yasakta yeni perde: Dündar ve Gül tutuklandı!
“Hak ihlalleri 30 yıldır aynı şekilde sürüyor”
Haklar ve özgürlükler için eller şaltere, ayaklar sokağa!
“İnsanca yaşamaya yeten vergiden muaf asgari ücret!” mücadelesini yükseltelim!
Direnişin kalesi Renault’ta eylemler sürüyor
Devrimci bir sınıf hareketi için ileri!
TKİP’nin 17. kuruluş yıldönümü etkinliği
Parti örgütlerinin mesajlarından...
Alaattin Yoldaş anısına…
Paris katliamı ve tekellerin militarizm tutkusu
Dünya İklim Zirvesi: Yeni bir ikiyüzlülük, yeni bir aldatmaca
5 Aralık "Türk kadını"nın seçme ve seçilme hakkı üzerine...
Türkiye kadın hareketi tarihinin önemli deneyimi
Kadın işçileri örgütleme seferberliğine güç verelim!
Bu eğitimcilerin eğitimi şart!
DGB 1 yaşında
Emperyalizme karşı Erdal olunmalı!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Elçi’nin katledilmesi eylemlerle lanetlendi

 

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesinin duyulmasının ardından bir dizi kentte eylemler düzenlendi. Eylemlerde, katliamlara rağmen mücadelenin süreceği vurgulandı.

İHD’den Elçi için eylem

İHD İstanbul Şubesi’nin 28 Kasım’da Galatasaray Meydanı’nda hasta tutsaklar için yaptığı eylemde Tahir Elçi’nin katledilmesi protesto edildi.

Eylemde konuşan İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’ndan Sevim Kalman, Tahir Elçi’yi saygıyla andıklarını, cinayeti nefretle kınadıklarını belirtti. Tahir Elçi’nin daha önce de “PKK terör örgütü değildir” dediği için devlet ve burjuva medya tarafından hedef gösterildiğini söyledi.

Kalman’ın konuşmasının ardından birkaç dakika sessiz durma eylemi yapıldı.

Taksim’de yapılan eyleme polis saldırısı

28 Kasım’da, Elçi’nin katledilmesine tepki olarak Taksim’de Galatasaray Lisesi önünde eylem yapmak isteyen kitleye polis saldırdı. Tazyikli su, biber gazı ve plastik mermilerle kitleye saldıran polis, meydanın her iki tarafındaki kitlenin toplanmasını engellemeye çalıştı. Ancak saldırıya sloganlarla cevap veren kitle tekrar meydanda toplandı. Polisle yapılan görüşmeler sonucu polis barikatı biraz geri çektirilerek basın açıklamasına geçildi.

İlk olarak Tahir Elçi şahsında, katledilenler için saygı duruşu gerçekleştirildi.

Saygı duruşunun ardından HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü konuştu. Kürkçü, Elçi’nin hedef alınarak katledildiğini ifade etti. Kürkçü, Elçi’nin öldürülmesinin basit bir olay olmadığını, halkın öncülerinin hedef alındığını söyledi ve katliamlara karşı mücadelenin kararlılıkla süreceğini ifade etti.

ÖHD İstanbul Şubesi Eşbaşkanı Av. Sinan Zincir de Elçi’nin ölümünden Silopi’de, Cizre’de insanları katleden kontrgerilla devletinin sorumlu olduğunu ifade etti. Bu katliamla devletin bir mesaj vermeye çalıştığını belirten Zincir, katliamlar karşısında devletin suçlarını ortaya çıkarana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.

Basın açıklamasının sonlandırılmasıyla kitle sloganlarla Tarlabaşı Bulvarı’na doğru yürüyüşe geçti. Caddeyi trafiğe kapatarak yürüyüşe devam eden kitle bir kez daha polis saldırısıyla karşılaştı. Polisin tazyikli su, biber gazı ve plastik mermilerle gerçekleştirdiği saldırı karşısında ara sokaklara çekilerek bir süre daha sloganlar haykıran kitle daha sonra dağıldı.

Ankara'da hukukçular cübbeleriyle yürüdü

Ankara Barosu, ÇHD ve ÖHD başta olmak üzere Ankaralı hukuk örgütlerinin çağrısı üzerine 28 Kasım’da cübbeleriyle ABEM önünde toplanan avukatlar bir süre alkışlarla, ıslıklarla ve zılgıtlarla beklemelerinin ardından “Katilleri tanıyoruz” şiarlı ozaliti açarak Yüksel Caddesi’ne yürüdüler. Yürüyüş boyunca etraftaki emekçiler alkışlarıyla hukukçulara destek verdi.

HDP Ankara İl Örgütü’nün çağrısı üzerine Yüksel’de toplanmakta olan ve aralarında BDSP, HE, EHP, ESP ve Partizan gibi ilerici-devrimci kurumların olduğu Ankaralı emek ve demokrasi güçleri, hukukçuları Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde alkışlarla karşıladı.

Tahir Elçi için bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirilmesinin ardından hukuk örgütleri adına Avukat Atiye Arıkan ilk açıklamayı yaptı. Arıkan ulusal ve uluslararası alanda çok değerli bir hukuk adamı olan meslektaşları Tahir Elçi’nin katledilmesinin ardındaki karanlık güçlerin derhal açığa çıkması ve hukuk önünde hesap vermesi için yılmadan çaba vereceklerinin altını çizerek katillerin peşini bırakmayacaklarını ve Tahir Elçi’nin mücadelesinin sürdürüleceğini ve vurguladı.

İkinci olarak HDP Ankara İl Eşbaşkanı İbrahim Bilici söz aldı. Bilici Kürtçe gerçekleştirdiği konuşmada Tahir Elçi ve devlet tarafından katledilen tüm şehitlerin ölümsüz olduğunu söyledi. Ayrıca Kürt halkının direniş ve mücadele geleneğine vurgu yapan Bilici, devletin  ve AKP’nin imhacı politikalarının sonucunda Elçi’nin katledildiğine vurgu yaparak konuşmasını sonlandırdı.

Son olarak Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri adına “Tahir Elçi’nin alçakça katledilmesini lanetliyoruz!” başlıklı açıklama okundu.

İzmir’de avukatlar baro önüne cübbe bıraktı

İzmir Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla 28 Kasım’da bir araya gelen yüzlerce kişi Alsancak Sevinç Pastanesi önünde basın açıklaması yaptı. Eylemde, Tahir Elçi’nin fotoğrafı en önde yer alırken, onu takiben “İnsan hakları ve barış ELÇİ’si ölümsüzdür / İzmir Emek Demokrasi ve Barış Güçleri”, “Tutuklayamadılar, katlettiler..! Tahir Elçi ölümsüzdür! / ÖHD-ÇHD” pankartları açıldı. Ayrıca, katil devleti teşhir eden ve katliamı lanetleyen dövizler taşındı.

Eylemde ilk olarak Tahir Elçi için saygı duruşunda bulunuldu. Sonrasında da ortak basın metnini okuyan Yakup Gül, Elçi’nin barış ve insan hakları savunucusu olduğunu söyleyerek başladığı açıklamada, Elçi üzerinden son dönemde linç kampanyası yürütüldüğünü ve kendisinin hedef gösterildiğini belirtti. Elçi’nin öldürülme anını anlatan Gül, kendisinin son sözlerinin de ‘barış’ çağrısı olduğunu ifade etti. Gül, katilleri tanıdıklarını belirterek, bölgede süren operasyonlara ve ölümlere de tepki gösterdi. Kürt illerine yönelik sokağa çıkma yasaklarının derhal kaldırılmasını talep ederek Elçi’nin de operasyonların ve ölümlerin durması için çalıştığını vurguladı.

Açıklamanın ardından İzmir Baro Başkanı Özcan Aydın konuştu. Aydın, Elçi’nin öldürülmesini protesto ettiklerini söyleyerek, yargıya yönelik saldırıların son bulmasını istedi.

Eylem, kitlenin İzmir Barosu önüne yürümesi ile devam etti. Baro önüne gelindiğinde ÖHD ve ÇHD adına kısa bir açıklama yapıldı. Daha sonra avukat cübbeleri baro önüne bırakılarak eylem sonlandırıldı.

Mersin’de cinayet protesto edildi

Forum alanında Mersin Emek ve Demokrasi Platformu tarafından 28 Kasım’da gerçekleştirilen eylemde cinayet protesto edilirken, Elçi’nin hukukçu kimliğinin yanı sıra bir barış aktivisti olduğu, saldırının da barışa yapıldığı söylendi.

Platform adına yapılan açıklamanın ardından sırayla kurum temsilcileri söz aldılar. Mersin Barosu ve Mersin Tabip Odası adına yapılan konuşmaların yanı sıra diğer katılımcılar da söz alarak düşüncelerini belirttiler.

29 Kasım’da da Mersin Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla Forum alanında buluşulmasının ardından, “Tahir Elçi onurumuzdur! Demokrasiye sahip çıkacağız!” yazılı pankartla Barış Meydanı’na yüründü. Öfkeli sloganlarla yapılan yürüyüşte alana gelindiğinde ilk olarak saygı duruşu yapıldı.

Emek ve Demokrasi Platformu ile Mersin Barosu adına yapılan konuşmaların ardından Tahir Elçi için denize karanfiller bırakılmasıyla eylem son buldu.

Adana’da cinayete karşı ‘korkmuyoruz’ dendi

28 Kasım’da İnönü Parkı’ndan başlayan eylem Atatürk Parkı’na yapılan yürüyüşle devam etti. Adana Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından gerçekleştirilen eylemde “Korkmuyoruz, hepimiz Tahir Elçi’yiz” denildi.

“Katil devlet hesap verecek!”, “Tahir Elçi ölümsüzdür!” sloganlarının atıldığı eylem, basın açıklamasının ardından yapılan oturma eylemiyle sonlandırıldı.

Gebze’de Elçi için yürüyüş

Gebze Emek ve Demokrasi Platformu, 29 Kasım’da Trafo Meydanı’ndan Kent Meydanı’na yürüdü. Sloganlarla ve konuşmalarla gerçekleşen yürüyüşte Tahir Elçi’nin katledilmesine ve basına dönük saldırgan tutumlara karşı mücadele çağrısı yükseltildi.

Kent Meydanı’na gelindiğinde ÇHD üyesi Av. Zakire Dündar Aydın tarafından yapılan basın açıklamasında Tahir Elçi’nin uzun süredir tehdit altında olduğu ve en sonunda katledildiği belirtilerek, Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanmaları ile basına yönelik sansürün ve baskının artacağına dönük vurgular yapılırken, hiçbir şeyin mücadeleden vazgeçiremeyeceği ifade edildi.

Bolu’da eylem

29 Kasım’da Akbank önünde bir araya gelen Bolu Emek ve Demokrasi Güçleri, basın açıklaması ile suikastı lanetledi. Siyah pankart taşıyan kitle, baskılar, tutuklamalar ve katliamların, halkların eşit, özgür ve bir arada yaşam mücadelesini yok edemeyeceğini söyledi.

Basın açıklamasında Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanması da protesto edildi.

İstanbul ilçelerinde Elçi için eylemler

Sarıgazi Dayanışması, 29 Kasım’da Demokrasi Caddesi’nde bir araya gelerek cadde girişine yürüdü. Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda devletin katliamcı kimliği teşhir edilerek mücadele çağrısı yükseltildi. Saygı duruşundan sonra okunan basın açıklamasında Kürdistan’da yaşanan katliamlara değinildi. Kürt halkı nezdinde bütün ezilen halkların mücadelesiyle dayanışma çağrısının yapıldığı açıklamada, katliamlara karşı mücadelenin büyütüleceği söylendi.

Eyleme aralarında BDSP’nin de olduğu birçok ilerici ve devrimci kurum katıldı.

29 Kasım’da HDP Kartal İlçe Örgütü’nün çağrısıyla Ahmet Şimşek Koleji’nin önünde toplanan kitle yürüyüş yaptı. Yürüyüşün ardından İntiba önüne gelindiğinde basın açıklaması okundu. Açıklamadan sonra da 15 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Eyleme destek verenler arasında BDSP, Partizan, Emek Partisi, Anarşist Faaliyet, Halkların Demokratik Kongresi, Yeni Demokrat Gençlik, Emek Gençliği vardı.

HDP’nin çağrısı ile 29 Kasım’da Esenyurt Depo Kapalı Cadde girişinde toplanan kitle, üzerinde Tahir Elçi’nin fotoğrafının olduğu ve “ölümsüzdür” yazılı siyah bir pankart açarak caddenin sonuna kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüşün ardından yapılan açıklamada, Tahir Elçi’nin öldürülmesi kınandı ve katliamların hesabını sormak için mücadele çağrısı yapıldı.

BDSP ve Halkevleri’nin de katılarak destek verdiği eylem sloganlarla bitirildi.

 

 

 

 

Tahir Elçi’nin katili sermaye devleti!

 

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde katıldığı bir basın açıklaması sırasında gerçekleştirilen suikast sonucu hayatını kaybetti. Elçi, daha önce de ölüm tehditleri almış, yine sermaye devleti tarafından çeşitli soruşturmaların hedefi olmuştu.

Tahir Elçi’nin katilini Maraş’tan, Çorum’dan, Sivas’tan, 19 Aralık’tan, Ulucanlar’dan tanıyoruz. Elçi’nin katilini Roboski’den, Silvan’dan, Suruç’tan, Ankara’dan tanıyoruz: Sermaye devleti!

Sermaye devletinin tarihi sayısız katliam ve siyasi suikastlarla doludur. Başta devrimci-ilerici güçler ile Kürt halkı olmak üzere; bu toprakların aydınları, sanatçıları ve emekten yana olan tüm güçleri defalarca bu türden saldırıların hedefi olmuştur. Sermaye devletinin karanlık ve kirli namlularından çıkan kurşunlar bu kez de Tahir Elçi’yi alçakça katletti. 

Kürt illerini abluka altına alıp katliamlar gerçekleştiren, kirli savaş uygulamalarını tırmandıran, Ortadoğu’da emperyalist savaş batağına boğazına kadar batmış bulunan sermaye devleti gelinen yerde katliam makinesi gibi çalışmaktadır. Fakat, ne yaparsa yapsın gerçekleştirdiği katliamların hesabını vermekten kurtulamayacaktır.

BDSP olarak Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin alçakça katledilmesini kınıyor, tüm işçi ve emekçileri emperyalist savaş ve saldırganlığa, Kürt halkını hedef alan kirli savaş uygulamalarına ve artık gün be gün hayatımızın parçası haline gelen katliamlara karşı mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu
28 Kasım 2015


 

 

 


Elçi Diyarbakır’da uğurlandı

Diyarbakır’da öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 29 Kasım’da düzenlenen cenaze töreni ile uğurlandı.

Sabah saatlerinden itibaren hastane önünde toplanmaya başlanırken, Diyarbakır Barosu avukatları hastane önünde Türkçe ve Kürtçe olarak “Seni unutmayacağız!” yazılı pankart açtı.

Elçi’nin Selahattin Eyyübi Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgundan alkışlar ve sloganlarla alınan cenazesi, yine sloganlarla yapılan yürüyüşün ardından Koşuyolu Parkı’na getirildi. Burada cenazeyi binlerce kişi karşıladı.

Koşuyolu Parkı’nda yapılan tören saygı duruşuyla başlarken, ilk konuşmayı yapan Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi “Onu orada binlerce faili meçhul karşılayacak” dedi. Ardından Tahir Elçi’nin abisi Ahmet Elçi konuştu.

Törende konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş “Elbet topraklarımıza barış gelecek. Bundan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Demirtaş’ın konuşmasının ardından Elçi’nin cenazesi sloganlarla Yeniköy Mezarlığı’na götürülerek defnedildi.

 
§