4 Aralık 2015
Sayı: KB 2015/45

Çözüm devrimci sınıf mücadelesi
Uçak krizi derinleşiyor IŞİD destekçileri sıkışıyor
Türkiye: Sermaye için cazip ve istikrarlı bir ülke!
Elçi’nin katledilmesi eylemlerle lanetlendi
"Tanıklar dinlenmedi, deliller ilk günden karartıldı!"
Kürt halkı azgın devlet terörüne boyun eğmiyor!
Söz, basın ve örgütlenme özgürlüğü için mücadeleye!
Baskı ve yasakta yeni perde: Dündar ve Gül tutuklandı!
“Hak ihlalleri 30 yıldır aynı şekilde sürüyor”
Haklar ve özgürlükler için eller şaltere, ayaklar sokağa!
“İnsanca yaşamaya yeten vergiden muaf asgari ücret!” mücadelesini yükseltelim!
Direnişin kalesi Renault’ta eylemler sürüyor
Devrimci bir sınıf hareketi için ileri!
TKİP’nin 17. kuruluş yıldönümü etkinliği
Parti örgütlerinin mesajlarından...
Alaattin Yoldaş anısına…
Paris katliamı ve tekellerin militarizm tutkusu
Dünya İklim Zirvesi: Yeni bir ikiyüzlülük, yeni bir aldatmaca
5 Aralık "Türk kadını"nın seçme ve seçilme hakkı üzerine...
Türkiye kadın hareketi tarihinin önemli deneyimi
Kadın işçileri örgütleme seferberliğine güç verelim!
Bu eğitimcilerin eğitimi şart!
DGB 1 yaşında
Emperyalizme karşı Erdal olunmalı!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kürt halkı azgın devlet terörüne boyun eğmiyor!

 

Sermaye devletinin Kürdistan’ın dört bir yanında uyguladığı devlet terörünün dozu giderek artıyor. Ancak kanlı saldırıların hiçbiri Kürt halkının direnişini kıramıyor.

Nusaybin’de yine sokağa çıkma yasağı

Sermaye devleti, 29 Kasım’da Mardin’in Nusaybin ilçesinde bir kez daha sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Nusaybin Kaymakamlığı, Abdülkadirpaşa, Fırat, Dicle ve Yenişehir mahallelerinde 29 Kasım günü saat 21.00’den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı.

İlçede 4’ncü kez ilan edilen yasak kapsamındaki mahalleler polis ablukasına alındı. 30 Kasım’da, özellikle dört mahalleyi birbirine bağlayan Çağçağ Caddesi üzerine zırhlı araçlarla konuşlanan özel harekat timleri ve polisler, mahalleleri yaylım ateşine tuttu.

Gece boyunca yapılan bu saldırılara karşı halk ise direnişe geçti. Nusaybinliler mahallelerini savunmak için gece boyunca nöbet tuttu. Ertesi sabah yoğunlaşan saldırılarda, Newroz Alanı, Çağçağ Caddesi ve eski hastane civarına kobra tipi zırhlı araçlarla konuşlanan özel harekat timleri, mahalleleri sabaha kadar yaylım ateşine tuttu.

Yasağın sürdüğü Derik’te saldırılar

Mardin’in Derik ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının 5’inci gününde (30 Kasım), özel harekat timleri ve polislerin mahallelere dönük saldırıları yoğunlaştı. Saldırılara karşı halkın da direnişi sürdürdüğü ilçede, sabahın erken saatlerinden itibaren özel harekatçılar Kale, Cevizpınar, Dağ, Küçükpınar ve Zeytinpınar mahallelerine yönelik saldırıya girişti.

Saldırılarla birlikte ilçe merkezinde şiddetli çatışmalar yaşandı. Koser Caddesi üzerinden zırhlı araçlarla konumlanan özel harekatçılar, bomba atar ve ağır silahlarla saldırırken, mahallelerden şiddetli patlama sesleri geldi.

Yüksekova’ya özel timler sevk edildi

Son iki haftadır askeri yığınağın yapıldığı Hakkari’nin Yüksekova ilçesine 30 Kasım sabahı özel harekat timleri sevk edildi. Şemdinli yolunun eski petrol mevkisi, zırhlı araçlarla abluka altına alınırken, burada konumlanan zırhlı araçlar mahalle girişlerindeki barikatları ateş altına aldı.

Yaklaşık bir saat süren silah ve patlama seslerinden sonra 2 zırhlı özel harekat timi otobüsü, yoğun önlemler altında ilçe çıkışındaki Karabey Karakolu’na doğru hareket etti.

Cizre’de polis bir kişiyi katletti

30 Kasım’da, sokağa çıkma yasaklarının ve devlet terörünün yaşandığı Yafes Mahallesi’nde, Diyarbakır’da öldürülen Tahir Elçi için eylem yapıldı.

Mahalle arasında başlayan yürüyüşte sloganlarla Berivan Caddesi’nden geçen kitle, Çevre Yolu üzerinde konuşlanan zırhlı araçlardaki polislerin saldırısına uğradı.

Kitleye saldıran polisler önce rastgele bomba atar attı, ardından da silahla kitleyi taradı.

Polisin attığı bomba atarlardan biri vücuduna isabet eden ve ağır yaralanan Hacı Sasur, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı ve yaşamını yitirdi.

1 Aralık gecesi ise Çevreyolu’na konumlanan polislerin, zırhlı bir araçtan Yafes Mahallesi’ne yönelik açtıkları ateş sonucu Süleyman Kurtoğlu yaralandı. Kurtoğlu, mahallelinin çağırdığı ambulansla Cizre Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı ve ameliyata alındı.

Yüksekova’da gerginlik had safhada

Hakkari’nin Gever (Yüksekova) ilçesinde 10 kişiyi katletmelerine rağmen direnişi kıramayan devlet güçleri, ilçe merkezine kapsamlı bir operasyon hazırlığı içerisine girdi. İlçe merkezine son haftalarda yoğun asker, polis ve mühimmat sevkiyatı yapıldı. Son bir hafta içerisinde İlçe Alay Komutanlığı ile Efeler Taburu’na Kamışlı Karakolu ile Esendere Hudut Taburu’ndan onlarca askeri kirpiden oluşan ve içlerinde özel askeri birliklerin olduğu sevkiyatlar yapılırken, hafta içinde Van istikametinden büyük bir askeri sevkiyat yapıldı. Yine, ilçe çıkışındaki Karabey Karakolu’na da yakıt yüklü askeri tankerler ile mühimmat yüklü askeri kamyonetler götürüldü.

1 Aralık’ta beyaz zırhlı polis otobüsleriyle özel harekat timleri ilçeye getirilirken, hafta içerisinde plakasız 3 zırhlı otobüsle özel timlerin getirildiği öğrenildi. Son zamanlarda mahallelere yönelik operasyonlarda başı çeken Kobra tipi zırhlı araçlarda bulunan özel timlerin; uzun saçlı, sakallı ve kimilerinin de Arapça konuştuğu görülürken, bu timler akıllarda soru işareti bıraktı.

Yoğun sevkiyatlar yapıladursun, Cumhuriyet, Orman, Eski Kışla ve Mezarlık mahalleleri hendek ve barikatlarla araç girişine tamamen kapatılırken, Yeşildere, Dize, Güngör, Esentepe ve Esenyurt mahallelerinde barikatlar güçlendirildi.

Sur’da yine “sokağa çıkma yasağı”

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde kaymakamlığın ilan ettiği 2 Aralık saat 05.00 itibariyle başlayan yasakta Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Cemal Yılmaz ve Hasırlı mahalleleriyle birlikte, Gazi Caddesi “ikinci bir emre kadar” yasaklandı.

Diyarbakır’da polis halkı taradı:
1 kadın katledildi

Aynı gün Sur’da sıkıyönetim uygulamalarını protesto etmek için Dicle Üniversitesi öğrencileri Şeyh Said Meydanı’nda nöbet başlatırken, HDP ve DBP il örgütlerinin çağrısı üzerine de Diyarbakır halkı meydanda toplanmaya başladı. Şeyh Sait Meydanı’na gelen kitlenin üzerine polislerce ateş açıldı. Aralarında çocukların da olduğu grubun bulunduğu meydana rast gele ateş açan polisler, Gazi Caddesi’nde kurulan polis barikatlarından dışarıya çıkmaya çalıştığı esnada bir kadını kafasından ve göğsünden vurarak öldürdü.

Saldırıda çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtilirken, polis meydanın yanı başında bulunan ve yaralıların kaldırıldığı hastaneye de biber gazı attı.

 
§