8 Nisan 2016
Sayı: KB 2016/14

Gündem: Devrimci 1 Mayıs
Miadı dolan işbirlikçiye burun sürtme operasyonu
4 Nisan ‘utanç günü!’
Emperyalist kapitalizmin ahlaki çöküntüsü!
“Cizre’de 665 kişi katledildi”
Direnişin 1 Mayıs’ına!
Devrimci olmayan her şey çürür!
Kastaş’ta direniş devam ediyor
Yeni Çeltek işçileri açlık grevine başladı
Üç ayda 415 işçi iş cinayetinde katledildi
İşçi-emekçi kadınlar haksız ve kirli savaşlara neden karşı çıkmalıdır?
Kiralık işçi yasa tasarısı
Gençliğin geleceği ve özgürlüğü kavga alanlarında
Meslek liseliler buluşuyor!
Sultanın mühimmat deposu
Suriye’de “siyasi çözüm” dansı
Suudi Arabistan’ın “İslam İttifakı”
“Sokaklar fırçamız, alanlar paletimizdir”
Pablo Picasso’yu ölümünün 43. yılında saygıyla anıyoruz!
Osmanlı’dan bugüne Bursa’da emek ve işçi hareketleri
Talat Türkoğlu’nun failleri cezalandırılsın!
1 Mayıs'ta alanlara!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Üç ayda 415 işçi iş cinayetinde katledildi

 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, yazılı, görsel, dijital basından takip ettiği, emek-meslek örgütlerinden edindiği bilgiler ile işçiler, işçi yakınlarının bildirimleri ışığında tespit ettiği ve her gün güncellenen bilgiler ışığında 2016 yılının ilk üç ayında yaşanan iş cinayetlerine ilişkin rapor hazırladı.

2016 yılının ilk üç ayında iş cinayetleri sonucu en az 415 işçinin yaşamını yitirdiği belirtilen raporda, bu zaman diliminin meclisin kayıt tutmaya başladığı 2012 yılından bugüne en çok iş cinayetinin yaşandığı ilk üç ay olarak tarihe geçtiği belirtildi.

Rapora göre, Ocak ayında en az 115 işçi, Şubat ayında en az 143 işçi, Mart ayında ise en az 157 işçi yaşamını yitirdi.

Mart ayında yaşamını yitiren 157 emekçinin 124’ü işçi ve kamu emekçisi statüsünde çalışan ücretlilerden; 28’i çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden ve 5’i esnaflardan olmak üzere 33’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluştuğu belirtilen raporda, iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımı ve nedenleri hakkında şu bilgiler verildi:

Tarım, Orman işkolunda 34 emekçi; İnşaat, Yol işkolunda 33 işçi; Taşımacılık işkolunda 21 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 10 emekçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 9 işçi; Metal işkolunda 6 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 6 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 5 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 5 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 5 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 4 işçi; Madencilik işkolunda 4 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 4 işçi; Enerji işkolunda 4 işçi; Ağaç, Kâğıt işkolunda 1 işçi; Basın, Gazetecilik işkolunda 1 işçi; Banka, Finans, Sigorta işkolunda 1 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 1 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 1 işçi ve çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 2 işçi yaşamını yitirdi.

Diğer nedenlerden dolayı (intihar, silahlı saldırı, kalp krizi, beyin kanaması) 43 işçi; Trafik, Servis Kazası nedeniyle 32 işçi; Düşme nedeniyle 28 işçi; Ezilme, Göçük nedeniyle 25 işçi; Patlama, Yanma nedeniyle 9 işçi; Kesilme, Kopma nedeniyle 6 işçi; Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 6 işçi; Elektrik Çarpması nedeniyle 4 işçi ve Nesne Düşmesi, Çarpması nedeniyle 4 işçi yaşamını yitirdi.”

Yine raporda, Mart ayında yaşanan iş cinayetlerinde 5 kadın işçinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

3 çocuk ve 29 yaşlı işçinin iş cinayetine kurban gittiği bildirilen raporda, 14 yaş ve altında 2 işçi; 15-17 yaş aralığında 2 işçi; 18-27 yaş aralığında 16 işçi; 28-50 yaş aralığında 85 işçi; 51 yaş ve üstünde 35 işçi ve yaşı tespit edilemeyen 17 işçinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Son olarak, iş cinayetlerinin yaşandığı iller ile ilgili olarak raporda şu ifadelere yer verildi:

17 ölüm İstanbul’da; 11 ölüm Ankara’da; 9 ölüm Antalya ve Bursa’da; 7 ölüm Konya’da; 6’şar ölüm Muğla ve Tekirdağ’da; 5’er ölüm Gaziantep ve İzmir’de; 4’er ölüm Aydın, Denizli, Kayseri, Kocaeli, Mersin ve Samsun’da; 3’er ölüm Adana, Balıkesir, Erzurum ve Yozgat’ta; 2’şer ölüm Adıyaman, Ağrı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Giresun, Isparta, Karabük, Manisa, Niğde ve Şanlıurfa’da; 1’er ölüm ise Amasya, Bartın, Batman, Bitlis, Bolu, Burdur, Çanakkale, Eskişehir, Gümüşhane, Hakkari, Karaman, Kastamonu, Kırklareli, Malatya, Mardin, Muş, Rize, Sinop, Şırnak ve Van’da yaşandı.”

 

 

 

 

1 işçi öldürüldü, 4 işçi yaralandı

 

Daha fazla kâr uğruna çalışma yaşamını işçiler için cehenneme çeviren patronlar, iş güvenliği önlemlerini almayarak iş cinayetlerine zemin hazırlayıp işçileri ölüme gönderiyor. Geçtiğimiz hafta yaşanan “iş kazalarında” 1 işçi yaşamını yitirdi, biri ağır 4 işçi yaralandı. Gerçekleşen iki farklı olayda, işçilerin tümü zehirlenme nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Zehirlenerek yaşamını yitirdi

Körfez Yukarı Hereke’de oturan Veysel Utma (37) iki arkadaşı ile birlikte çalıştığı Bursa Gemlik’te bulunan Roda Limanı’nda gübre yüklü bir gemiye bindi. Ambardan gübre boşaltan üç arkadaş bir süre sonra fenalaştı. Hemen ambulansla Gemlik Muammer Ağım Devlet Hastanesi’ne kaldırılan 3 kişi tedavi altına alındı. Ancak Veysel Utma tüm çabalara rağmen kurtarılamadı ve yaşamını yitirdi.

Azot gazından zehirlendiler

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın (Erdemir) Demir Üretim Tali Mahsüller Bölümü'nde tankın temizlenmesi esnasında açığa çıkan azot gazından 4 işçi zehirlendi. Erdemir'e ait sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Suat Zafrak, ilçedeki özel bir hastaneye kaldırılırkenMurat Balık, Erdem Kılıç ve Rıza Torun da işletmeye ait Göztepe Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Durumu ağır olan Zafrak, Gebze John Hopkins Hastanesi'ne sevk edildi.

Göztepe’deki Erdemir Hastanesi’nde gazdan etkilenen 3 işçinin yapılan tedavilerinin ardından taburcu edildikleri öğrenildi.


 
§