23 Eylül 2016
Sayı: KB 2016/35

İşçi sınıfının alternatifi sosyalizmdir!
ABD yıkıcı savaştan çıkışın yollarını tıkıyor
ABD’nin Suriye’deki “mızrak”ı “Fırat Kalkanı”
Baskı ve zulme karşı direnişi büyütelim!
Burjuva yargısı kirli icraatlarını sürdürüyor
Hapishanelerde OHAL işkenceleri
Cerattepe davasında mahkeme heyeti reddedildi
İş cinayetleri sürüyor
İzmir’de Hasan Ülker’le dayanışma etkinliği
İşsizliğin panzehiri sosyalizm için mücadeleye!
Onlar partimizin özü ve özetidirler - H. Fırat
Kanlı ve kirli tarihiyle, burjuvazi yıkılmayı bekliyor!
Devrimci tutsaklarla dayanışmayı yükseltmek için...
Kirpiklerimiz yere düşmesin diye… / 1
Susma, kabullenme, gericiliğe karşı direnişe!
Güç ve eylem birlikleri üzerine
NATO yetmedi, şimdi de Avrupa Ordusu gündemde
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri
İsrail askerleri Filistinlileri katletmeye devam ediyor
1. Enternasyonal 152 yaşında!
Suat Derviş ve Fosforlu Cevriye
“Yeryüzünde konaklayan” bir ozanın tanıklıktan taraflaşmaya serüveni
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İş cinayetleri sürüyor

 

İş yerlerinde daha fazla kâr uğruna gerekli iş güveliği önlemlerinin alınmayışı, işçilerin canına mal oluyor.

16 Eylül günü Adana’daki Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) atık toplayıcılarının getirdiği kağıtların preslendiği tesiste iş cinayeti yaşandı.

Pres makinesinde çalışan Suriyeli Mustafa Arzhelge, dengesini kaybedip karton havuzuna düşerek hayatını kaybetti. İş cinayetinin yaşandığı atık fabrikasına polis, AFAD ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kardeşi ve 2 çocuğuyla birlikte aynı fabrikada çalışan Arzhelge’nin cenazesi, AFAD ekipleri tarafından sıkıştığı yerden çıkartıldıktan sonra otopsi için Adana Adli Tıp Kurumu (ATK) Morgu’na kaldırıldı.

18 Eylül günü Kocaeli’nin Kartepe İlçesi'nde bir mescidin önüne yapılan beton sundurmanın çökmesi sonucu 1 işçi hayatını kaybetti, 1 işçi yaralandı. 19 Eylül’de ise Yunus Emre Kültür Merkezi’ne bayram vesilesiyle asılan bayrakları söktüğü sırada bir işçi 4 metre yükseklikten aşağı düşerek yaralandı. Aynı gün Yenişehir Mahallesi Mermer Sokak’ta inşaat temel kazısında toprağın çökmesiyle 2 işçi göçük altında kalarak ağır yaralandı.

20 Eylül günü İstanbul’daki Marmaray’da bakım çalışması yapan 27 yaşındaki Fatih Uysal elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdi.

21 Eylül’de Antep’teki Başpınar OSB’de bulunan bir tekstil fabrikasının çatısından sızan yağmur suyunu engellemek için çatıya çıkan 2 işçi, panellerin kırılması sonucu yere düştü. İşçilerden biri yaşamını yitirdi.

 

 

 

 

İş cinayetinin ardından sigortası yapılmış

 

Geçtiğimiz günlerde Adıyaman’daki bir tekstil firmasında çalışan 20 yaşındaki Fidan Markaya, şirket servisinin seyir halindeyken açık kalan kapısından düşerek yaralanmış, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti.

İş cinayetinin ardından sermayenin suçunu örtbas etme çabası içerisinde olduğu ortaya çıktı. Markaya’nın dayısı Yalçın Markaya, gerekli yargılamanın yapılması gerektiğini vurgulayarak pek çok noktada iş cinayetinin önünün açıldığına ve suçun örtbas edilmeye çalışıldığına dikkat çekti.

Sigortasız çalışmak zorunda bırakılan Markaya’nın yaralandıktan sonra sigortasının yapıldığını, servisin aşırı yolcu taşıdığını ve acemi şoförün çalıştırıldığını söyleyen dayısı, şu ifadeleri kullandı: “Yeğenim servisle işten geliyormuş. Servisin kapıları yarım açıkmış, inmek istemiş ancak indiği sırada dengesini kaybedip düşmüş. Düştüğünde kafasına aldığı darbe sonucu hastanede yaşamını yitirdi. Bir aydır iş yerinde çalışmasına rağmen kaza günü sigortası yapılmış. Servis normal yolcu sayısının üstünde yolcu alıyormuş. Servis şoförünün acemi olduğunu söylediler.”

Bununla birlikte şoförün serbest bırakıldığını belirten Yalçın Markaya kendisine, sadece şoförün ifadesine göre işlem yapıldığını, ifadelerin yavaş yavaş alınacağını söylediklerini ifade etti.





AVON direniş davası ertelendi

 

AVON’da sendikalaştıkları için işten atılan işçilerin davası, 20 Eylül günü Gebze Adliyesi’nde görüldü. Dava, tanıkların dinlenmesi için 21 Aralık’a ertelendi.

Davanın ardından mahkeme kapısında basın açıklaması yapmak için DGD-Sen’in pankart ve flamaları açıldığı esnada, polisler OHAL gerekçesiyle basın açıklamasına izin vermeyeceklerini, pankartın toplanmasını istediler. Sendika yöneticisinin basın açıklamasının yapılacağını dile getirmesinin ardından çevik kuvvet polisleri gözaltı yapmak için harekete geçti. Bu esnada megafonla kısa bir konuşma yapıldı ve açıklama bitirildi.

Basın açıklamasına Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) ve işten atılan Alişan işçileri destek verdi.

 

 

 

 

Magna Otomotiv’de baskı ile işten atmalar

 

Kocaeli Suadiye’de kurulu bulunan otomotiv yan sanayilerinden Magna Otomotiv’de 2 haftadan fazla süredir işçiler baskı ile çıkartılıyor.

6 ay önce değişen yönetim fabrikada yeni adımlar atıyor. İşçiler, önceden hazırlanan tutanaklar ve dilekçeler kendilerine imzalatılarak işten çıkartılıyorlar. Yöneticiler işçilere “kampanya var, al git tazminatını” diyor.

Metal Fırtına döneminde Türk Metal’den istifalar olmasa da içeride işçilerin sendikaya olan öfkesi çeşitli biçimlerde kendini dışa vurmuştu.

Bu süreçte işten atmalar yine Türk Metal işbirliği ile gerçekleşti.

Yanı sıra fabrikanın lojistik bölümündeki işçiler başka bölümlere kaydırılıyor. Boş kalan lojistik bölümü ise taşeron işçileri ile dolduruluyor.

Bu nedenlerde işten baskı ile çıkarmaların artacağı söyleniyor.

İşten çıkarılan ve sayıları 30 ila 60 arasında değişen işçiler ise iş yeri yönetiminin ayak oyunlarına karşı mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor.

 
§