6 Ocak 2017
Sayı: KB 2017/01

Katliamlara ve barbarlığa geçit verme!
Kitle katliamlarını “lütfa” çevirenler
İşçi sınıfı mücadeleyi 2017’ye taşıyor
İşçi derneklerine yönelik saldırılar ve devrimci sorumluluk
Asgari ücret AGİ dahil 1404 TL oldu
İşçi sınıfı yasalara değil, kendi tarihine sırtını dayamalı!
Metal Fırtına ruhunu kuşanmaya!
Metal işçisinin mücadele tarihi yol gösteriyor!
“Hep birlikte tekstil işçilerinin birliğini ve mücadelesini örelim!”
Temel özellikleriyle kapitalist emperyalizm
Türkiye-AB ilişkilerinde “yeni” gelişmeler
“Operasyonel mekanizma”dan “Fırat Kalkanı”na...
Suriye savaşı yeni bir aşamada
Kapitalizmin “küreselleşme” efsanesinin çöküşü
Kadın işçi grevlerinin gösterdikleri:3
Kapitalist üretimde kadın iş gücü
“Kadınlar için önemli”
Komer’in arabası 49 yıldır yanıyor!
Kauçuk granül skandalı
Hasret Gültekin: Bir insan ömrünü neye vermeli?
Metin Göktepe'nin katledilmesinin üzerinden 21 yıl geçti!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kitle katliamlarını “lütfa” çevirenler

 

Reina katliamının ardından devlet erkânından bildik açıklamalar geldi. “Birlik beraberlik” vurguları eşliğinde, “teröre” boyun eğmeyeceklerini açıkladılar. Bu açıklamalara bakıldığında sanki iktidarda kendileri yokmuş, savaş eksenli sürdürülen iç ve dış politikayı başkaları belirlemiş, emperyalizmin hizmetinde Suriye’de aktif taşeronluğu hevesle sürdürmemiş, gerici cihatçı çeteleri desteklememiş oldukları sanılabilir.

Bu karanlık atmosferin sorumlusu olarak AKP, kitle katliamlarını kendi kirli çıkarları için kullanmayı da gayet iyi biliyor. Nasıl ki 15 Temmuz darbe girişimini “lütuf” saymışlarsa, kitle katliamlarını da “lütfa” dönüştürerek “terör” demagojisini tırmandırıyorlar. Bu yolla kitlelerin bilincini bulandırarak, yaratılan karanlık, kaotik savaş ortamındaki sorumluluklarını gizlemeye çalışıyor, öte yandan “teröre karşı birlik” söylemiyle kanlı iktidarlarını kalıcı hale getirmenin fırsatını kolluyorlar.

Biliniyor ki emperyalizm çağdaş dünyadaki her türlü gericiliğin temel dayanağıdır. Bu çerçevede, farklı dönem ya da coğrafyalarda gerici odakları besleyen büyüten ve insanlığın başına musallat eden de emperyalizmin ta kendisidir. Bugün Ortadoğu’da adı ister El Kaide, El Nusra olsun ister IŞİD; gerici çeteler de emperyalizmin kirli savaş politikalarının sonucu olarak beslenip, büyütüldüler. Afganistan’da, Irak’ta, Suriye’de, Libya’da emperyalistler ve işbirlikçi ülkelerince kullanılmak üzere hep el altında tutuldular ve tutulmaya da devam ediliyorlar. Emperyalizmin ve işbirlikçilerinin kucağında büyütülen, IŞİD ve benzeri gerici çetelerin şimdilerde, gerek işlevleri bittiğinden gerekse politika değişikliğinden “terörist” ilan edilmeleri ise inandırıcı değildir.

Bahsi geçen cihatçı çetelerin emperyalizmin himayesinde gelişme imkânları bulması, bu çetelerin toplumsal yapıya dair gerici hayalleri olduğunu ve bu uğurda gerçekleştirdikleri katliamlar gerçeğini değiştirmiyor. Egemen olabildikleri yerlerde gerici hayallerini gerçekleştirirken vahşi savaş yöntemlerini, kitlesel tecavüzleri, köle pazarlarını “modern dünyaya” gösterdiler. Öte yandan bu gerici örgütler dünyanın pek çok yerinde ve de Türkiye’de, çeşitli saldırılar gerçekleştirdi. Fransa’da Paris, Nice katliamları, Berlin’de ya da Türkiye’de kitle katliamları bir sonuç olarak yaşandı ve yaşanmaya devam edecek gibi görünüyor. Zira emperyalist gericilik sürekli olarak böylesi karanlık ve kaotik ortamlar yaratmakta ve buradan beslenmektedir.

Bu nedenle böylesi gerici saldırıların sorumluluğunu gerici cihatçı çetelerle birlikte emperyalist güçlerin ve işbirlikçi ülkelerin taşıdığını önemle vurgulamak gerekmektedir. Reina katliamında da tetikçi IŞİD’di. Ancak IŞİD’i yaratan ve onunla kirli pazarlıklar güden emperyalizmle işbirliği halindeki Türk sermaye devleti ve onun dümenindeki Erdoğan AKP’sinin sorumluluğu asla unutulmamalıdır.

Türk sermaye devleti, emperyalizmin bir taşeronu olarak ve de ‘yeni Osmanlı’ hayalleriyle yaşayan Erdoğan ve AKP’sinin yayılmacı politikaları nedeniyle Suriye’de kirli ve kanlı politikaların hayata geçmesinde aktif rol oynadı. Bu kirli politikaların bir gereği olarak gerici cihatçı çeteler desteklendi, eğitildi, donatıldı. Bugün “terör” demagojisi yapan Erdoğan ve AKP’si düne kadar IŞİD ve benzeri gerici çetelerden beklenti halindeydi. Yayılmacı Suriye politikasını gerçekleştirmek ve Kürt halkının Suriye’deki kazanımlarını sabote etmek için işbirliği içindeydiler. Bu çetelere TIR‘lar dolusu silahlar gönderildi, ülke sınırları açıldı vb. Aynı kumaştan oldukları için ülke içinde de bu gerici çetelere fazlasıyla alan açıldı. İstanbul’un göbeğinde toplu bayram namazı kılarak cihat çağrısı yapan ve Türkiye’ye ‘Aklınızı başınıza alın‘ uyarısı yapanlar, çeşitli illerde irtibat büroları kuranlar bunu AKP ile aynı kumaştan olmanın kolaylığıyla yaptılar.

Öte yandan Tayyip Erdoğan Reina katliamı sonrası; “Ülke ve millet olarak, terör örgütlerinin ve arkalarındaki güçlerin sadece silahlı saldırılarına değil, onların ekonomik, siyasi, sosyal saldırılarına karşı da sonuna kadar mücadele edeceğiz” diyerek başka bir demagoji örneği sergiliyor, bilinç bulandırmaya devam ediyor. Bilindiği gibi kendi tabanını “üst akıl”, “Türkiye’yi çekemeyen dış güçler” vb. argümanlarla oyalayan Erdoğan, Reina katliamının ardından “IŞİD’in ardındaki güçler” söylemi üzerinden toplumu manipüle etmeye çalışıyor, yaşanan çok yönlü krizin sorumlusu olarak “bu güçleri” göstereceğinin sinyalini veriyor. Esasta IŞİD’in ardındaki güç, emperyalizmle birlikte kendisinin de içinde olduğu işbirlikçi ülkelerdir.

Özetle, AKP gericiliği terör argümanı üzerinden iktidarını korumanın yollarını aramaktadır. Kitle katliamlarının ardından arttırılan “güvenlik” önlemleri kendine muhalif kesimleri hedeflemektedir. Terör demagojisini ise kendilerine yönelik en ufak eleştiriyi bastırmanın, OHAL’i uzatmanın, baskı ve zorbalığı daha da arttırmanın aracına dönüştürmüş bulunuyor. Görülen o ki, AKP iktidarı önümüzdeki günlerde de devlet terörünü meşrulaştırmak için Reina katliamı gibi saldırıları “lütuf” olarak değerlendirmeye devam edecektir.

 

 

 

 

Yılbaşındaki katliamın ardından yine ikiyüzlülük

 

İstanbul Ortaköy’de bulunan Reina adlı gece kulübündeki yılbaşı kutlaması sırasında gerçekleşen katliamın ardından sermaye devleti yine ikiyüzlülüğe sarıldı. Sermaye devletinin sözcüleri, olaya ilişkin yaptıkları açıklamalarda sözde üzüntülerini dile getirdiler, “teröre karşı kararlılık” mesajları verdiler, “milli birlik ve kardeşlik” demagojileri yaptılar.

Oysa böylesi saldırıların nedeni ve sorumluları ortada. Emperyalizmin hizmetinde Suriye savaşının ateşine odun atıp harlayanlar, alevleri kendi ülkelerine de taşıdılar. Dinci-gerici-cihatçı çetelere her türlü desteği verdiler, eğitip donattılar, beslediler. Tüm bunları yapan sermaye devletinin sözcüleri, benzer her saldırının ardından televizyon ekranlarında boy göstererek işçi ve emekçileri kandırmaya çalıştılar.

Yandaş basınından Diyanet İşleri Başkanlığı’na kadar tüm gerici cenah da sanki günlerdir yılbaşı kutlamalarını hedef göstermiyormuş gibi, riyakarlık yapmaya başladı.

Yalnız Türk sermaye devleti değil, emperyalist efendileri de aynı ikiyüzlülüğü sergilediler. Kirli emelleri uğruna dinci-cihatçı çeteleri insanlığın başına bela eden emperyalistler, İstanbul’da yaşamını yitiren 39 kişinin cansız bedeni üzerinden hamasi söylemlerde bulundular.

2017’nin ilk saatlerinde gerçekleşen bu katliam göstermiştir ki, yeni yıl da bir önceki gibi kanlı saldırılara ve kirli savaşa tanık olacaktır.

Emperyalist kapitalist sistemin insanlığı yok oluşa sürükleyen bu kanlı oyununu bozabilecek olan tek güç ise devrimci işçi hareketidir.

 
§