16 Mart 2018
Sayı: KB 2018/11

Savaşa ve işgale karşı işçilerin birliği, halkların kardeşliği!
Kadına ve çocuğa yönelik istismara karşı mücadele
Dünden bugüne tek tip kıyafet
Sermaye devletinin “çılgın” yıkım projeleri
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi mutlaka engellenmeli!
Berkin Elvan katledilişinin 4. yıl dönümünde anıldı
MİB MYK Mart Ayı Toplantısı Sonuçları
Metalde kıyımlar başladı!
Sağlık çalışanları tükeniyor, intihar ediyor, şiddete uğruyor
Ortadoğu, Türkiye ve Kürt sorunu - I - H. Fırat
Alman ve Türk sermaye devletleri arasındaki kirli pazarlıklar üzerine
Almanya’da büyüyen yoksulluk ve yabancı düşmanlığı
İnsan ve kadın olmanın ağır yükünü omuzlayan Olga Lyubatoviç
Karanlığa inat, 8 Mart’a kadınların öfke ve tepkisi damgasını vurdu!
Kızıl fularlı kadınlar yürüyor
Sermayenin gözünden mesleki eğitim
İstanbul direnişi yol ayrımında…
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Berkin Elvan katledilişinin 4. yıl dönümünde anıldı

 

Haziran Direnişi sırasında polis tarafından başından gaz fişeğiyle vurularak katledilen Berkin Elvan, ölümünün 4. yıl dönümünde 11 Mart günü Feriköy’deki mezarı başında anıldı.

Saat 14.00’te başlaması planlanan anma, mezarlık girişlerine ve mezarlığın içine yapılan polis yığınağı ve üst arama dayatması nedeniyle geç başladı.

Emri sen verdiysen katil sensin”

Anmada baba Sami Elvan şunları dile getirdi: “Ben 4 yıldır buraya niçin geliyorum, bu soruyu bir tane devlet yetkilisine soramadım. Niçin buradayım, benim ailem neden dolayı burada? Ve benim çocuğum neden aramızda yok? 4 yıldır bu sorunun cevabını arıyorum.”

Baba Elvan, polisin evlerinin önünden defalarca geçerek kendilerini taciz etmeye devam ettiğini belirtti ve mezarlıktaki polis ablukasına tepki gösterdi. Sami Elvan, katillerin korunduğuna şu ifadelerle dikkat çekti:

Bugün ben adalet sarayına gidiyorum, bomboş bir saraydan her gün geri dönüyorum. En büyük katil en büyük koltukta. Bunu burada üstüne basarak söylüyorum. Emri ben verdim dedi, benim polisim destan yazdı dedi. Benim çocuğumun katili budur. Emri sen verdiysen sensin katil.”

Öldürülen çocukların sayısı artık söylenemiyor”

Anne Gülsüm Elvan da oğlunun katiline işaret ederek başladığı konuşmada şunları söyledi: “Ağzı açıldığında Avrupa’ya diyor ki, sivilleri siz öldürdünüz biz öldürmedik. Rabia’ya ağladı bizi ‘terörist’ ilan ettirdi, çocuğumu. Bizim ülkemizde öldürülen çocukların sayısı artık söylenemiyor.”

 

 

 

 

Gazi Mahallesi’nde katliam lanetlendi

 

Gazi Direnişi’nin 23. yıl dönümünde, 12 Mart günü Gazi Mahallesi’nde yürüyüş yapılarak katledilenler anıldı.

Saat 11.00’de Gazi Cemevi önünde toplanan yüzlerce kişi en önde Gazi ve Ümraniye şehitlerinin fotoğraflarının olduğu pankartla eski postaneye doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşü zırhlı araçlarla önden ve arkadan takip eden polis de eylem boyunca tacizlerde bulundu.

Öfkeli sloganlar haykırarak yürüyen kitle Haziran Direnişi’nde katledilenleri de andı. Yol üzerindeki Şair Abay Lisesi önünden geçilirken ise öğrenciler zafer işaretleriyle sloganlara eşlik ettiler. Eski postaneye gelindiğinde saygı duruşu gerçekleştirildi ve basın açıklaması okundu.

Devletin mahallede yaptığı provokasyonla Alevi-Sünni çatışması yaratmak istemesine karşın Gazi halkının öfkesinin doğru yere yönlendiği belirtilen açıklamada direnişin 18 şehit ve yüzlerce yaralıya, devlet terörüne karşın sürdüğü vurgulandı.

Katliama ilişkin göstermelik davalar açıldığına değinilen açıklamada, yalnızca iki polise ödül gibi hapis cezaları verildiğine dikkat çekildi. Sermaye devletinin o dönemki şefleri hatırlatılarak cezalandırılmaları gerektiği belirtildi. Efrîn saldırısının emekçilerin çıkarına olmadığı belirtilen açıklamada örgütlenme çağrısı yapıldı. Katliamın gerçekleştiği yere karanfiller bırakılmasından sonra mezarlığa yürünerek polis ablukası altında anma yapıldı.

 

 

 

 

Newroz programı belli oldu

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) oluşturduğu merkezi komisyon, 2018 Newroz programını açıkladı. Takvime göre, “Faşizm kaybedecek halklar kazanacak” sloganıyla 17 Mart’ta Silvan’da başlayacak olan kutlamalar 40 ayrı merkezde gerçekleştirilecek. Kutlamaların finali ise 21 Mart’ta Diyarbakır’da yapılacak.

2018 Newroz programı şu şekilde:

* 17 Mart: Silvan, Kızıltepe, Konya, Siirt, Kocaeli, Antalya, Bingöl, Ardahan.

* 18 Mart: Batman, Mardin, Suruç, Antep, Bursa, Dersim, Bitlis, Maraş.

* 19 Mart: Muş, Hakkari, Iğdır, Adıyaman, Ağrı, Ergani.

* 20 Mart: Malatya, Doğubeyazıt, Manisa, Karakoçan, Kars, Hatay/İskenderun.

* 21 Mart: Diyarbakır, Van, Urfa, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Nusaybin, Cizre, Yüksekova.

 

 

 

 

Hüseyin yoldaş mezarı başında anıldı!


Hüseyin Temiz, ölümünün 9. yıldönümünde (11 Mart) mezarı başında anıldı. Anma programı Hüseyin Temiz şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde yitirilenler için saygı duruşu ile başladı.

Saygı duruşunun ardından Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) adına konuşma gerçekleştirildi. Konuşmada Hüseyin Temiz’in hayatına değinildi. Hüseyin yoldaşın en zor dönemlerde devrimci yaşamdan, örgütlü mücadeleden vaz geçmediği vurgulandı. Onun sadece sınıf bilinçli bir işçi olmadığı, aynı zamanda işçi sınıfını devrim ve sosyalizm mücadelesine kazanmak için mücadele eden öncü, örgütçü bir devrimci olduğu, işçilerin “Hüseyin Hoca”sı olduğu vurgulandı.

OHAL, baskı ve zorbalık koşullarında bu karanlığı parçalayabilecek tek gücün işçi sınıfını devrim mücadelesine kazanmaktan geçtiği söylenen konuşmada, bunun için Hüseyin Hoca’nın yolundan gitme çağrısı yapıldı. Konuşma Hüseyin yoldaşın bıraktığı kızıl bayrağı daha yükseklere taşımak için devrim ve sosyalizm mücadelesini büyütme çağrısı ile sonlandırıldı.

Anma programı hep birlikte söylenen devrimci marşlarla bitirildi. Anma programı boyunca “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Hüseyin yoldaş kavgamızda yaşıyor!” sloganları atıldı.







TKİP dava tutsağı darp edildi

 

Hapishanelerde tutsaklara yönelik baskı, tecrit ve fiziki saldırılar artarak devam ediyor.

Geçtiğimiz ay görüş yasağı saldırısıyla karşılaşan Türkiye Komünist İşçi Partisi (TKİP) dava tutsağı Onur Kara şimdi de darp edildi.

Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde tutulan Kara, mahkemeye götürülürken saldırıya uğradı.

Kara daha önce de birçok kez hücre, iletişim cezalarıyla karşı karşıya kalmıştı.

Aynı hapishanede telefon görüşüne çıkan tutsaklar baskıların artarak devam ettiğini belirttiler.


 
§