6 Nisan 2018
Sayı: KB 2018/14

Sömürüye, savaşa, baskı ve gericiliğe karşı mücadele çağrısı: 1 Mayıs!
Pazarlık, icazet, kabadayılık, işgal!
Efrîn’de ilhak süreci devam ediyor
Basını tek tipleştirme saldırısı emekçilere karşıdır
Erdoğan’ın Gezi sendromu sürüyor
Gericilik sağlığa zararlıdır!
Sendikalar cephesinden 1 Mayıs hazırlıkları
İşsiz kalan taşeron işçilerinden eylemli tepkiler
Artık yeter, ölmek istemiyoruz!
Tekstil sektöründe çocuk işçilik ve sermayenin ikiyüzlülüğü
Ortadoğu, Türkiye ve Kürt sorunu - IV - H. Fırat
“Diplomasi savaşı”ndan yeni bir emperyalist paylaşım savaşına
“Ajan zehirleme” krizi ve sermaye devleti
Dünyada en fazla silah üreten ve satan Almanya’da silahlanmaya karşı Paskalya yürüyüşleri
Gestapo’nun hortlayan ruhu ve bir hukuk rezaleti
Dinsel gericilik toplumsal yaşamın her alanını kuşatıyor…
“Bu böyle gitmez, sömürü devam etmez! Yepyeni bir hayat gelir, bizde ve her yerde…”
Sermayenin “sanatçı”ları
Engelli pazarı
Umut işçide
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sendikalar cephesinden 1 Mayıs hazırlıkları

 

İşçi sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs yaklaşırken sendikalar cephesinden de ilk açıklamalar geldi. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB Taksim için başvuru yaparken Birleşik Metal-İş ise Taksim kararı aldığını açıkladı. Türk-İş ise bu yıl 1 Mayıs’ı Hatay’da şovenist histeriye alet etmeye hazırlanıyor.

1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak için başvuru yapıldı

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB), 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama kararı aldı. Sendika ve meslek örgütleri, aldıkları karar doğrultusunda da İstanbul Valiliği’ne başvuruda bulundu.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre; KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ve TTB Merkez Konseyi Başkanı Raşit Tükel’den oluşan heyet, 3 Nisan’da İstanbul Valisi Vasip Şahin’le görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sonrası ajansa konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, “Geçen hafta Perşembe günü dörtlü olarak İçişleri Bakanlığı ile bir görüşme gerçekleştirdik. İstanbul’un özellikle 1977 katliamından sonra emekçiler açısından tarihsel bir öneme sahip olduğunu ve bu nedenle Taksim’de kutlamak istediğimizi belirttik. İstanbul Valiliği’ne başvurumuzu yaptık. Bir an önce bunun olumlu karşılanması için önerilerimizi sunduk” dedi.

Kadınların OHAL, KHK ve hükümetin muhalefeti sindirme politikalarına karşı 8 Mart’ta alanlara çıktığında herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığını ifade eden Bozgeyik, şunları söyledi:

Hükümetin bu yaklaşımlarını 1 Mayıs açısından da değerlendirerek, yasakçı eğilimlere girmemesi görüşlerimizi ilettik. Özellikle 2018 emekçiler açısından çok önemli. Çünkü OHAL saldırıları, KHK ihraçları, Ortadoğu’da gelişen savaş politikaları, Suriye’deki bu paylaşım savaşına Türkiye’nin dahil olması nedeniyle bunlar doğrudan emekçileri etkiliyor. Bu 1 Mayıs’ı da hem OHAL’e hem savaşa karşı demokrasi ve barışın yeniden tesis edilmesi açısından taleplerimizi güçlü bir şekilde ilettik ve 1 Mayıs için şimdiden çalışmalarımıza başladık.”

Birleşik Metal-İş 1 Mayıs’ta Taksim’de

Birleşik Metal-İş Başkanlar Kurulu 1 Mayıs’ın Taksim’de yapılması kararı aldığını açıkladı.

Birleşik Metal-İş Başkanlar Kurulu, 30 Mart günü sendika genel merkezinde toplanarak ülke gündemi, sendikal gündem ve 1 Mayıs konularını değerlendirdi. Toplantıya dair sendika tarafından yayınlanan sonuç bildirgesinde, 1 Mayıs’a ilişkin şu ifadeler yer aldı:

... Sendikalar, anti-demokratik uygulamaların yaygınlaştığı baskı ortamında 1 Mayıs hazırlıklarına başlayacaklar. Bu yıl 1 Mayıs’a sendikal hak ve özgürlüklerin hiçe sayıldığı, iş cinayetlerinin artarak devam ettiği, adalete hukuka güvensizliğin arttığı bir atmosferde gidiliyor.

Başkanlar Kurulumuz, 2018 yılı 1 Mayıs’ın Taksim’de yapılması kararını almıştır. Tüm emek örgütlerini ve sendikaları da Taksim alanında 1 Mayıs kutlamalarına çağırmaktadır.

Taksim’de 1977 1 Mayıs’ında 37 canımızın hayatına mal olan kutlamalardan sonra, Taksim’in 1 Mayıs alanı olarak kapatılmaya çalışıldığı bilinmektedir. Özellikle 2007 yılından itibaren giderek yükselen ve uğruna bedeller ödediğimiz 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması mücadelemizin elde edilen kazanımdan sonra bir kez daha boşa çıkarılmış olması kabul edilemez...”

Türk-İş 1 Mayıs’ta Hatay’da

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Bu yıl 1 Mayıs’ ı Hatay’ da kutlayacağız” dedi.

Türk-İş’in neden Hatay’ı tercih ettiğine dair henüz açıklama yapılmazken, yıllardır 1 Mayıs’ı göstermelik kutlamaya çeviren konfederasyonun bu yıl sermaye devletinin Efrîn işgali üzerinden 1 Mayıs’ı şoven gösteriye çevirmeyi hedeflediği tahmin ediliyor.

 

 

 

 

Sessiz kalırsak korku imparatorluğu herkesi yutacak”

 

Kamu emekçilerinin KHK’lar eliyle gerçekleştirilen ihraçlara karşı direnişleri İstanbul, Ankara ve Düzce’de sürüyor.

İstanbul’da KESK üyesi emekçiler Şubat 2017’de başladıkları direnişlerini Bakırköy ve Kadıköy’de yaptıkları oturma eylemiyle sürdürüyorlar. AKP’nin okullarda ve kamu kurumlarında yarattığı çıkar çarklarına dokundukları, cemaat yapılanmalarına geçit vermedikleri ve muhalif kimliklerinden dolayı ihraç edildiklerini vurgulayan emekçiler, eylemlerde yaptıkları konuşmalarda “Sıranın bize mi gelmesini bekleyeceğiz? Ne zaman mağdur olursak o zaman mı ses çıkaracağız? Sessiz kalırsak bu korku imparatorluğu bir gün herkesi yutacak” dedi.

Ankara’da Nuriye Gülmen’in 9 Kasım 2016’da başlattığı Yüksel direnişi 500’lü günlerinde sürüyor. Her gün 13.30 ve 18.00’de basın açıklaması yapmak için Konur Sokak’ta bir araya gelenlere “Ankara Valiliği’nin eylem yasağı var” gerekçesiyle saldıran polis, direnişçileri işkenceyle gözaltına alıyor.

Ayrıca Zeynep Yerli ile birlikte Ulus Defterdarlığı önünde OHAL ve KHK’lara karşı sürdürdükleri eylemi birinci yılında bitirmelerinin ardından Sakarya Caddesi’nde eyleme başlayan Cemal Yıldırım, 31 Mart günü “eylem yasağı” gerekçesiyle polis saldırısıyla gözaltına alındı.

Düzce’de 6 yıldır çalıştığı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ndeki görevinden KHK ile ihraç edilen mimar Alev Şahin’in direnişi 260’lı günlerini geride bıraktı. Kent Meydanı’nda “Katil, hırsız, darbeci değilim İşimi geri istiyorum” ozalitini açarak eylemine devam eden Şahin, hukuksuz bir şekilde ihraç edildiğini belirterek “Onurlu bir yarın mücadelesi veriyorum” dedi.

 

 

 

 

Esenyurt’ta 1 Mayıs toplantısı

 

Esenyurt BDSP 1 Mayıs hazırlıklarına toplantıyla başladı. Toplantıda siyasal süreç, Efrîn işgali, seçimler, sermayenin saldırı politikaları, mevcut baskı ortamı ve 1 Mayıs üzerine sunum yapıldı; ardından bu başlıklar üzerine tartışmalar yürütüldü. Bu tartışmaların ardından 1 Mayıs’a dönük ayrıntılı tartışmalara geçildi.

Sendikalar ve siyasal kurumların DİSK’te yaptığı toplantının bilgileri aktarıldıktan sonra 1 Mayıs hazırlıkları tartışıldı. Tartışmalarda 1 Mayıs hazırlıklarına herkesin dahil olması, her işçinin fabrikasındaki işçilerle 1 Mayıs toplantısı örgütlemesi, 1 Mayıs çağrısının en geniş emekçi kesimlere taşınması gerektiği ifade edildi. Bu doğrultuda, Nisan ayının sonlarına doğru yapılacak 1 Mayıs etkinliğine geniş bir katılım çağrısıyla toplantı sona erdi.

 
§