19 Haziran 2018
Sayı: KB 2018/24

Düzen partilerinden medet umma, mücadeleye hazırlan!
Seçim-savaş denkleminde Türkiye
Seçimler, parlamento ve parlamentarizm
24 Haziran seçimleri ve sol
OHAL kaldırılır mı?
Faşist saldırganlığı durdurmanın tek yolu direniş!
Emekçiler yasak ve gözaltı saldırılarına karşı mücadeleyi sürdürüyor
2013’ten bugüne 319 çocuk iş cinayetinde can verdi
Karl Marks’ın 200. Doğum Yılı… / 1
G7 Zirvesi’nden yansıyan hegemonya krizi
ABD ve KDHC’nin Singapur zirvesi
Arjantin IMF kapısında, sıra Türkiye’de mi?
Flormar direnişçileriyle dayanışmayı büyütelim!
CHP’nin gençliğe vaatleri ve gerçekler
Bu düzen “Senle yıkılır!”
Gençlik gelecektir!
Devrime adanmış bir ömür: Clara Zetkin
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Emekçiler yasak ve gözaltı saldırılarına karşı mücadeleyi sürdürüyor

 

KHK saldırılarıyla İstanbul’da ihraç edilen KESK üyesi direnişçi kamu emekçileri polis saldırılarına karşı mücadeleyi sürdürüyorlar.

Bakırköy’deki direniş alanında seçim gerekçesiyle hayata geçirilen yasak ve polis saldırıları Kadıköy ve Kartal’daki direniş alanlarında da devam etti.

Her Cuma Kartal Meydanı’nda 14.00-17.00 saatleri arasında emekçilerin yaptığı oturma eylemine 8 Haziran’da saldıran polis 8 emekçiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar ertesi gün Kartal’daki Anadolu Adliyesi’nden serbest bırakıldı.

9 Haziran Cumartesi günü Bakırköy’de Eğitim Sen binasında toplanan emekçiler adına bir heyet kaymakamlıkla görüşmeye gitti. Ancak kaymakam yerinde olmadığı için yasak kararına ilişkin görüşme yapılamadı. Bunun üzerine Özgürlük Meydanı’na geçen emekçiler polisin saldırı tehditleri altında kısa bir konuşma ile yasak ve gözaltı saldırılarını teşhir etti, Kartal’da gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi.

Kadıköy’de de KESK Şubeler Platformu adına polisle yapılan görüşmede “Seçim süreci boyunca KESK’in KHK ile ilgili yapacağı eylemlerin yasaklandığı” söylendi. Basın açıklaması sırasında da KHK’larla ilgili slogan, döviz, pankart vb. olmaması dayatmasında bulunuldu. Görüşme sonrasında emekçiler önlükleriyle Altıyol’daki direniş alanına geçti. Eğitim Sen İstanbul 5 No’lu Şube Başkanı Ata Esen tarafından OHAL, KHK, AKP sözcükleri kullanılmadan yapılan kısa açıklamanın ardından eylem sonlandırıldı.

11 Haziran’da saat 18.00’de Kadıköy Eğitim Sen’de toplanan emekçiler sendika yöneticilerinin polisle yaptığı görüşmenin ardından basın açıklaması için Altıyol’a geçti.

KESK Şubeler Platformu adına basın açıklamasını Görkem Doğan yaptı.

Doğan, polisin dayatması sonucu OHAL, KHK ve AKP ifadelerini kullanmadan yaptığı açıklamada ihraç saldırılarını teşhir etti.

Aynı saatlerde Bakırköy’de Eğitim Sen’de toplanan emekçilerin meydana geçmeleri engellendi. Polisin Özgürlük Meydanı’nda basın açıklaması yapılmasına izin vermemesi üzerine sendikanın önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamanın ardından “KHK’lar gidecek biz kalacağız!”, “AKP’ye boyun eğmeyeceğiz!” sloganları atılırken polis ozaliti yırtarak saldırıya geçti. Yaşanan tartışmanın ardından kitle sendika binasına girdi.

13 Haziran’da Bakırköy’deki emekçiler de basın açıklaması için Kadıköy’e geçti. İşimizi geri alacağız” ozalitini açan emekçiler polisin engelleme girişimlerine karşın sloganlarla Altıyol’daki direniş alanına geçti.

Altıyol’da konuşma yapan direnişçi kamu emekçisi Dursun Doğan, OHAL’in sonucu olarak 2 Haziran’dan bu yana eylemlerine yasaklar getirilmesini teşhir ederek mücadeleden geri durmayacaklarını belirtti.

Direnişçi emekçilerden Mehmet Sarı da emekçiler adına bir konuşma yaptı. 68 hafta boyunca sürdürdükleri eylemlerinin bir anda yasaklanmasına tepki gösteren Sarı, direnişlerinin seçimlere indirgenemeyeceğini vurguladı. “Seçimden sonra da ekmek kavgamızı sürdüreceğiz” dedi.

Son olarak Eğitim Sen İstanbul 5 Nolu Şube Başkanı Ata Esen basın açıklamasını okudu. Açıklamanın ardından sloganlarla eylem sona erdi.

15 Haziran’da Kartal Meydanı’ndaki eylemlerini sürdüren emekçiler polisin taciz ve tehditlerine rağmen açıklamalarını gerçekleştirdi. Eylem yasaklarının ve gözaltı saldırılarının teşhir edildiği açıklamada “AKP’ye boyun eğmeyeceğiz!” sloganı atıldığı anda eylemi engelleyen polis; “basın açıklamasını yapıp dağılın, bir daha ikaz etmeyeceğim” tehdidi savurdu. Kısa bir tartışmanın ardından okunan basın açıklaması ve sloganlarla eylem sonlandırıldı.

16 Haziran’da bir kez daha Kadıköy’deki direniş alanında toplanan emekçiler ile destekçileri polis saldırısıyla karşılaştı.

Direniş alanı olan Altıyol’a ulaşan kitlenin etrafını saran polis, beklemeden saldırıya geçerek direnişçi kamu emekçileriyle, aralarında BDSP ve liseli gençlik örgütlerinin de bulunduğu destekçilerden 27 kişiyi gözaltına aldı. Emekçiler daha sonra Kadıköy’deki Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şube önünde kısa bir açıklama yaptı ve gözaltına alınanların götürüldüğü İskele Karakolu’na doğru yürüdüler. Gözaltına alınanlar daha sonra Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Polis gözaltına alınanlara sistematik işkencesini Kadıköy’de başlatırken, emniyet müdürlüğünde de kadınlara fiziki ve psikolojik işkence sürdürüldü. Kadınlara çıplak arama dayatmasında bulunan polis, bu dayatmayı kabul etmeyenler de işkenceye uğradı.

 

 

 

 

154 bin işçinin grev hakkı OHAL’le engellendi

 

Dinci-faşist AKP iktidarının seçim beyannamesinde devam edeceği belirtilen, ancak son günlerde Tayyip Erdoğan tarafından “seçimden sonra kaldırılabileceği” dile getirilen OHAL’in bilançosu çıkarıldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak’ın hazırladığı raporda, ekonomiden demokratik haklara kadar pek çok alanda gerileme ve ihlaller yaşandığı belirtildi. Raporda 154 bin işçinin grev hakkının OHAL’le engellendiği vurgulandı.

Raporda hükümet yetkililerinin sık sık dile getirdiği “vatandaşa OHAL yok, OHAL’de kimseye zarar gelmedi” ifadelerinin gerçek dışılığı rakamlarla ortaya kondu. CHP’nin raporundan OHAL öncesi ve sonrası karşılaştırmaları olarak verilen rakamlardan dikkat çekenler şöyle:

- Türk parası pul oldu: Dolar 3.03 TL’den 4.60 TL’ye, avro 3.33 TL’den 5.38 TL’ye yükselerek TL sırasıyla yüzde 34 ve yüzde 38 değer kaybetti.

- Türkiye’nin dış borcu 423.1 milyar dolardan 453.2 milyar dolara ulaştı. Cari açık 29.4 milyar dolardan 55.4 milyar dolara çıktı.

- 20 Temmuz öncesinde Türkiye’ye doğrudan giren yabancı sermaye toplam 13.7 milyar dolar iken, OHAL sonrasında 12 milyar dolara geriledi.

- Tüketici enflasyonu (TÜFE) yüzde 7.74 iken, yüzde 11.06 oldu. OHAL, milletin sofrasındaki her 5 ekmekten, iki yumurtadan, 4 zeytinden ve 3 bardak sütten birini yuttu.

- Milli gelir 862.7 milyar dolardan, 851.1 milyar dolara gerileyerek, 1 yılda 11.6 milyar dolar azaldı.

- Kapanan şirket sayısı 2011’den bu yana en büyük yükselişi kaydederek 2016’ya göre yüzde 33 arttı. 2016’da 9 bin 850, 2017’de 14 bin 701 şirket kapandı.

- 22 aylık tahribatta 624 kadın cinayete kurban gitti. 387 çocuk istismara uğradı. Kadınların yüzde 27’si işsiz. Çalışmak zorunda bırakılan 2 milyon çocuğun yüzde 80’i ise sigortasız.

- Anayasal denetime tabi olmayan 31 KHK yayımlandı. Hukukun üstünlüğü endeksinde 2015’te 80. sırada olan Türkiye, 113 ülke arasında 103.’lüğe geriledi.

- Cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklu sayısı 188 binden 230 bine çıktı. Hapisteki kişi sayısı yüzde 22.3 arttı. Tutuklu ve hükümlülerin nüfusa oranında Türkiye, Rusya’dan sonra ikinci oldu. 135 gazeteci tutuklandı. 2 bin 500 gazeteci işsiz kaldı.

- Masumiyet karinesine aykırı olarak 5 bin 822 akademisyen, 33 bin 497 öğretmen görevden alındı. 114 bin 729 kişi kamudan ihraç edildi.

- 154 bin işçinin grev hakkı engellendi. Bu koşullar altında bin 6 işçi yaşamını yitirdi.