13 Temmuz 2018
Sayı: KB 2018/27

Sermayenin demir yumruğu iş başında!
O artık bir patron!
15 Temmuz’un karanlık gölgesi
Tren “kazası”nın nedeni ihmal
Türkiye ekonomisi bir kez de daha krizin eşiğinde
Sermayedarları rahatlatan vergi düzeni
Flormar direnişi iki ayı geride bırakırken...
“Flormar direnişinin kazanması işçi sınıfı için önemli”
“Direnişimize devam edeceğiz!”
“OHAL kaldırılsın, KHK’lar iptal edilsin!”
MİB MYK Temmuz 2018 toplantısı sonuç metni
Haziran ayında 149, ilk 6 ayda 907 işçi katledildi
Mata Otomotiv’de neler yaşandı
Mata Otomotiv’de yaşananlar ve sendikal ihanet
Şeker fabrikalarının peşkeşi sonrası işçi kıyımı devrede
Suriye denkleminde PYD’nin ikilemi
“Türkiye NATO için çok önemli”
“Kadınlar mutlaka mücadele etmeli!”
Çocuğa yönelik istismar ve cinayetlere karşı eylemler sürdü
ODTÜ’de mezuniyet töreni: Protesto, saldırı, tutuklama
İşçi kadının gözyaşları
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Direnişimize devam edeceğiz!”

 

Süperpak işçileri ile grevlerinin 19. gününde direnişlerini konuştuk.

- Greve çıkma sürecine nasıl gelindiğini anlatır mısınız?

- İsmail Güderoğlu (Temsilci): Toplu sözleşme sürecimiz 1 Ocak 2018 tarihinde başladı ve devam ediyor. Bu dönem içerisinde 4. kez masaya oturduk. O günden 20 Haziran’a kadar görüşmeler devam etti ve 20 Haziran 2018 tarihinde biz greve çıktık. Sözleşme sürecinde 24 maddede anlaşamadık. Bu 24 maddenin içinde sosyal yardımlar ve ücretler vardı. Bu taleplerimize işveren hiçbir karşılık vermeyince greve çıktık. Bizim 380 TL net zam talebimiz oldu. İşveren zam oranını brüt maaş üzerinden hesaplamak istiyor biz ise alacağımız zammın net maaş üzerinden verilmesini istiyoruz. Diğer anlaşamadığımız konu ise sosyal haklardı. İşveren ise bize zam yapamayacağını söyledi. “Size iş garantisi veriyorum” diyerek “bu şekilde 2 yıl daha çalışmaya devam edin” dedi. Biz de bunu kabul etmedik, zaten diğer maddeler üzerinde görüşme olanağı da ortadan kalkmış oldu. İşverenin bu tutumu üzerine biz de üye arkadaşlarımızla toplanıp konuştuk. Arkadaşlarımızla hep birlikte böyle bir teklifi kabul edemeyeceğimiz kararını vererek greve çıktık.

- Peki süreç şimdi nasıl işliyor?

Ramazan Karadağ (Temsilci): Bu fabrika ilk kurulduğundan bu yana işçiler net maaş üzerinden çalışılıyordu. Bir önceki toplu sözleşmede brüt ücret üzerinden çalışıldı. Arkadaşlar görsün brüt ücretle nasıl çalışılıyor diye bizle 1 yıllığına bir protokol yapıldı. Hem maaşların düşük olması hem de vergi dilimlerinin yüksek olması nedeniyle brütle çalışmayı istemedik. Vergi dilimleri yüzünden maaşlarda ciddi düşüşler yaşandı, zaten zor şartlarda geçiniyorduk, vergi dilimlerindeki yüksek kesintiden dolayı aldığımız ücret daha da düştü. Bundan dolayı ‘bu toplu sözleşmede net maaşla çalışmacağız olmazsa olmaz’ kararını aldık. Daha önceki yönetime taleplerimizi iletmiştik, maaşların net üzerinden hesaplanması konusunu. Net maaş konusunda anlaşamamıştık ancak brüt üzerinden bazı teklifler vardı. Daha sonra müdür değişti, yönetim değişti hiç taleplerimiz üzerinde konuşulmadı. Yönetim sıfır zam dayatarak sonrasına bakarız deyince bizim böyle çalışmayı ve böyle sözleşmeyi kabul etmemiz mümkün değildi. İki yıl sıfır zamla hayatımızı devam ettiremeyeceğimiz için biz de grev kararı aldık. Süperpak Ambalaj’ın İzmir, Karaman ve Gaziantep’te bulunan 3 fabrikasında toplu sözleşmede anlaşama sağlanamadığı için toplam 240 isçi greve çıktı. Kendi fabrikamızda ise 98 işçi çalışıyor. Patron taleplerimizi kabul etmeyince biz de üretimi durdurduk greve çıktık.

- Çalışma koşullarınızla ilgili ne düşünüyorsunuz

İsmail Güderoğlu (Temsilci): Biz bugüne kadar bize verilen bütün görevleri yerine getirdik. Yalnızca biz değil, toplam 240 arkadaşımız hepimiz bize verilen görevleri sonuna kadar yerine getirdi. Bize ‘performans’ dediler performansımızı arttırdık. ‘Makineleri hızlandırın’ dediler makineleri hızlandırdık. Biz üzerimize düşen bütün görevlerimizi yaptık. Ancak işveren ve yöneticiler olarak bize bir adım atmadılar. Greve başlamamızın sebeplerinden biri de budur. Onlar bize bir adım atsalardı biz de onlarla uyuşma anlamında, sözleşmeyi bağlama anlamında bir adım atardık. Biz greve çıkmadan onlara bir adım atmıştık. Greve çıkmadan bizim ücret teklifimiz net 475 TL idi, grevden bir gün önce bu teklifi aşağı çekerek 380 TL nete çektik. Biz toplu sözleşmeyi greve çıkmadan çözmek istedik. İstediğimiz çok büyük para değil 380 TL. Yüzdelik hesabına vurduğumuzda %23 gibi bir rakam yapıyor. Dün enflasyon açıklandı %15. Biz de %23 istedik onlar ise sıfır zam dayattılar. Bizi bu sürece patronlar getirdi.

Bir Superpak isçisi: İşveren yatırım amaçlı yapıyor, işçi azaltıp az işçiyle çalışmak istiyor. Hatta bir süre önce içeriye taşeron soktu. Kadrolu sayısını azaltmak için işçi çıkarttı yerine taşeron koydu. Ancak şu an daha önce işten çıkartılıp geri dönüş mahkemesini kazanan arkadaşlar da çalıştıkları yerleri bırakıp burada işe başladılar. Onlar da şimdi bizim yanımızdalar. Türkiye genelinde işten çıkarmalardan dolayı sayımızın azalması gerekirken bizim sayımız çoğalıyor. Çünkü geri dönüş mahkemelerini kazanan bütün arkadaşlarımız tekrar burada işe başlıyorlar. Bu arkadaşlarımız içeri girip çalışmayarak dışarı bizim yanımızda direnişe geçti.

- Direnişinize destek nasıl?

Temsilci: Greve çıktığımızdan beri bize destek olarak Bornova Belediyesi çadır ve tuvalet kurdu. Belediye başkanı geldi, sivil toplum kuruluşları, sendikalar, özellikle Polkima işçileri kalabalık olarak desteğe geldiler. Birleşik Metal-İş Sendikası, Ege İşçi Birliği, Türk-İş’e bağlı şube başkanları, Türk-İş Ege Bölge Başkanı Süleyman Yıldırım vb. desteklerini sundular. Buradan bir kez daha desteğe gelenlere teşekkür ediyoruz. Son olarak Torbalı Ticaret Odası’na sesleniyorum, geçen hafta geldi ‘Çarşamba görüşme olacak’ dedi olmadı. Bu Çarşamba olacaktı, toplantı iptal oldu. Buradan sesleniyorum özellikle, çözebiliyorsa gelsin çözsün biz buradayız. Direnişimize devam edeceğiz.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

 

CSUN’da belirsizlik sürüyor

 

CSUN işçilerinin ödenmeyen ücretleri için haftalardır süren bekleyişleri devam ediyor. 10 kişilik gruplar halinde bekleyiş devam ederken, işçilerin talepleri patron tarafından hâlâ karşılanmış değil.

6 Temmuz Cuma günü Birleşik Metal-İş Sendikası Çin Konsolosluğu’nun önünde protesto eylemi yapacak ve taleplerini dile getirecekti. Fakat Çin Konsolosluğu ve CSUN yönetiminin sendikadan görüşme talep etmesi üzerine eylem iptal edildi. Bunun üzerine sendika yöneticileri, konsolosluk ve CSUN yöneticileri geçen 7 Temmuz Cumartesi günü bir araya geldi. Görüşmenin sonucunda CSUN yöneticileri üretimin kısa sürede başlayacağını ifade etti. Sendika yöneticileri de üretim başlayana kadar fabrika önünde bekleyişe devam edeceklerini ifade etti.

İşçilerden aldığımız bilgiye göre, 60 işçi istifa etmiş durumda ve haftaya fabrikaya hammadde geleceği ve iki hafta içinde üretimin başlayacağı fabrika yönetiminin işçilere aktardığı bilgiler arasında.