13 Temmuz 2018
Sayı: KB 2018/27

Sermayenin demir yumruğu iş başında!
O artık bir patron!
15 Temmuz’un karanlık gölgesi
Tren “kazası”nın nedeni ihmal
Türkiye ekonomisi bir kez de daha krizin eşiğinde
Sermayedarları rahatlatan vergi düzeni
Flormar direnişi iki ayı geride bırakırken...
“Flormar direnişinin kazanması işçi sınıfı için önemli”
“Direnişimize devam edeceğiz!”
“OHAL kaldırılsın, KHK’lar iptal edilsin!”
MİB MYK Temmuz 2018 toplantısı sonuç metni
Haziran ayında 149, ilk 6 ayda 907 işçi katledildi
Mata Otomotiv’de neler yaşandı
Mata Otomotiv’de yaşananlar ve sendikal ihanet
Şeker fabrikalarının peşkeşi sonrası işçi kıyımı devrede
Suriye denkleminde PYD’nin ikilemi
“Türkiye NATO için çok önemli”
“Kadınlar mutlaka mücadele etmeli!”
Çocuğa yönelik istismar ve cinayetlere karşı eylemler sürdü
ODTÜ’de mezuniyet töreni: Protesto, saldırı, tutuklama
İşçi kadının gözyaşları
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Şeker fabrikalarının peşkeşi sonrası işçi kıyımı devrede

 

14 şeker fabrikasının peşkeşinin ilk gündeme gelmesiyle “işçiler mağdur edilmeyecek” yalanını ortaya atan AKP şefleri ve işbirlikçisi patronlar, satışların ardından işçi kıyımını devreye soktu.

“Ya gidin ya da asgari ücreti kabul edin”

İlk kıyım geçtiğimiz hafta Çorum Şeker Fabrikası’nda gerçekleşti. İşten atma saldırısına “yüksek maaş aldığı” iddia edilen işçilerin hedef olduğu belirtildi. Mevcut işçilerle çalışmanın durdurulduğu fabrikada işçilere, “satılmayan fabrikalara başvurmaları” önerisi (!) sunuldu. İşçilere yapılan bir diğer “teklif”in de asgari ücret üzerinden fabrikada çalışmaya devam etmeleri yönünde olduğu kaydedildi.

“İşçiler bir gecede 30 yıllık işinden oldu”

Kıyımların hayata geçirildiği bir diğer fabrika da Tokat’ta bulunan Turhal Şeker Fabrikası oldu. İşçilere yönelik saldırı hakkında detayları paylaşan CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, çok sayıda işçinin görev yerinin değiştiğini kaydederek şunları anlattı:

İşçiler fabrika binasına bile sokulmadı. Sendikalı 100 işçinin görev yeri de değişti. Yaklaşık 100 işçi de zorunlu olarak emekli edildi. Turhal’da şimdiden 200 aile göç etti. Özelleştirme kararı alınırken verilen sözlerin hiçbiri tutulmadı, işçiler 30 yıldır çalıştıkları ekmek kapısından bir gecede kovuldular.”

Özelleştirilen 14 fabrikada çalışan 169 mühendisin durumunun da belirsiz olduğunu ifade eden Durmaz, “Fabrikalardaki işçilerin büyük bölümü 4B statüsüne geçmeyi kabul ederek birçok sosyal hakkını kaybetti” diyerek satış sonrası esnaf, çiftçi, nakliyeci, besicilerde de karamsarlığın hakim olduğunu söyledi.

“Yeni istihdam alanı” adı altında kölelik

Kayseri Şeker bünyesine geçen Turhal Şeker Fabrikası’nda çalışan 17 işçinin çalışmaya devam edeceği ifade edilirken, fabrikada çalışmak için 3 bine yakın kişinin iş başvurusunda bulunduğu belirtildi. Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, “yeni istihdam alanı oluştu” diyerek özelleştirme nedeniyle işçilerin pek çok hakkının gasp edilmiş olacağını görmezden geldi. Akay ayrıca “Bu kadar kişiyi istihdam etmemiz mümkün değil” diyerek “istihdam imkanı” yalanını da itiraf etti.

 

 

 

 

Reis Halı firmasına hukuksuzluk serbest mi?”

 

Antep 4. Organize Sanayi Bölgesi Başpınar’da bulunan Reis Halı firmasından sendikamıza yoğun şikâyetler gelmektedir. Sendika üyelerimiz aynı şikâyetleri ALO 170 üzerinden SGK ve ilgili kurumlara da iletmiş bulunuyorlar.

Reis Halı firmasında yaşanan hukuksuzlukları şöyle sıralayabiliriz: Bordroda işçi ücretleri gerçek olan değil eksik olarak asgari ücretten gösterilmekte, işçilerin gerçek maaşı olan asgari ücretin üstü ve mesai ücretleri elden verilmektedir. İşçiler hafta tatil hakkı olan Pazar günleri dahil sürekli mesaiye kalmaya zorlanmakta, mesaiye gelmeyenler korkutularak haklarında tutanak tutulmaktadır. Mesaiye kalmayan işçiler tazminatsız işten çıkartılmakla tehdit edilmektedir. İşçiler tazminatsız çıkarılmak için görev değişikliği, vardiya değişimleri, kısıtlamalar vb. çeşitli yöntemlerle baskı altına alınmakta, mobbinge maruz kalmaktadırlar.

Bu haksızlıklardan ve baskılardan şikayetçi olan işçilere Reis Halı patronu ve müdürü “Git istediğin yere şikâyet et” demektedir. DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği olarak sendika üyelerimizin yapmış oldukları şikâyetler doğrultusunda bordroya yansımayan fazla mesai kâğıtlarını ilgili kurumların dikkatini çekmek için gündeme getirdik.

Sendikamızın çabaları sonucunda Reis Halı’da 5 Temmuz’da SGK görevlileri tarafından denetim yapılmıştır. Yapılan denetimde cağ ekibinin yanına gidilmiştir. Elden para alınıp alınmadığı sorulmuştur. Cağ ekibinin elden para aldıklarını söylemesiyle birlikte SGK görevlileri kimlikleri alıp gitmiştir. Reis Halı yönetimi ise işçilerin gözlerini korkutmaya çalışıp, “Siz bizi nasıl şikâyet edersiniz, gözümüzden düştünüz, istifanızı verin” demiştir. Bununla da sınırlı kalmayıp işçilere “SGK’ya şikâyet ettiniz de ne oldu? Gelip çaylarını içip gittiler” demişlerdir.

SGK memurları çay içmeye mi gitmişlerdir?

Reis Halı patronu SGK memurlarını töhmet altında bırakmaktadır. Basın aracılığıyla soruyoruz; firma yönetiminin dediği doğru mudur? SGK memurları Reis Halı firmasına çay içmeye mi gitmiştir? İşçilerin şikâyetleri karşısında ne gibi bir işlem yapılacaktır? Sendika üyelerimizin, haksızlıklara maruz kalan işçilerin iddiaları somut belgelere dayanmaktadır. Örneklerini basın yoluyla da duyurduğumuz, bordroya yansıtılmayan işçilerin fazla mesaiye kaldıklarına dair firma tarafından tutulmuş evraklar bulunmaktadır.

İşçilerin bu şikâyetleri diğer fabrikalarda olduğu gibi Reis Halı’da yaşanan hukuksuzluğun ve bu hukuksuzluğa nasıl göz yumulduğunun resmidir. Maalesef her şey işçilerin şikâyetleri üzerine harekete geçmesi gereken devlet kurumlarının gözleri önünde cereyan etmektedir. İşçilerin yaşadıkları haksızlıklar karşısında sessiz kalan devlet kurumlarının bu tutumları patronları cesaretlendirmektedir. Böylece işyerlerinde keyfiyet artmaktadır.

Bu vesileyle Reis Halı firmasında işçilerin uğradıkları haksızlıklara son verilmesini, SGK’nın asli görevini yerine getirerek işçilerin şikayetleri doğrultusunda Reis Halı firmasına kanunda yazdığı gibi bir ceza vermesini talep ediyoruz.

DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği

9 Temmuz 2018