30 Kasım 2018
Sayı: KB 2018/45

İnsanca bir yaşam ve çalışma koşulları için mücadeleye!
Emekçiler geçim, onlar seçim derdinde!
ABD ile saray rejiminin Suriye’ye karşı savaşı devam ediyor!
Sermaye devleti “derin devlet”in ta kendisidir!
Yalan ve aldatmacayla sınıf mücadelesinin önüne geçilemez
Devrimci basına sahip çıkalım!
Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor
İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!
İşsizlik Fonu nasıl talan edildi?
“İnşaat işçilerinin tutuklanması tüm işçilere gözdağıdır”
TKİP’nin 20. yılı etkinliğinde yapılan konuşma…
200. yıl gecesi: Coşkulu, kitlesel, devrimci bir etkinlik!
200. yıl etkinliğine gönderilen mesajlar
“The General” 198 yaşında!
Rusya-Ukrayna gerilimi
Sarı Yelekliler ya da Fransa’daki toplumsal hareketin yeni yüzü
Üniversitelere dönük ablukayı dağıtmak için mücadeleye!
Kadınlardan 25 Kasım eylem ve etkinlikleri
Ücretli poşet ile çevre dostluğu
“Black Friday” mi yoksa kapitalizmin karanlığı mı?
4 Aralık Dünya Madenciler Günü
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kadınlardan 25 Kasım eylem ve etkinlikleri

 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde birçok kentte kadınlar sokağa çıkarak eylemler gerçekleştirdi.

Kadınların Taksim’e yürüyüşüne yasak ve saldırı!

Saat 16.30 sularından itibaren Tünel’de toplanan kadınlar ellerinde dövizlerle, düdük, alkış, zılgıtlarla ses çıkarıp sloganlarını haykırarak coşkulu bir şekilde eylem için bekleyişe geçti. İşçi Emekçi Kadın Komisyonları (İEKK) da eyleme dövizlerle katıldı. Çok sayıda TOMA ve polis aracının İstiklal Caddesi’nde konuşlandırıldığı eylem için hazırlıklar sürerken polis, Taksim’e doğru yürüyüşe yasak dayatmasıyla kitlenin önüne barikat kurdu ve biber gazıyla saldırıya geçerek kalkanlarla kadınları Tünel Meydanı’na kadar sürdü.

Kadınlar polis saldırısını kınayarak Taksim’in çeşitli yerlerinde basın açıklaması yaptı. Buralarda da saldırılar gerçekleşti. Açıklamada kadına şiddetin devlet eliyle meşrulaştırıldığına dikkat çekildi.

Ankara’da 25 Kasım: Sesimizi daha da yükselteceğiz!

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla polis ablukası altındaki Sakarya Caddesi’nde yaklaşık 200 kadın bir araya geldi. Okunan açıklamada kadınlar için ağırlaşan yaşam koşullarına ve “Boşanmaları Önleme Komisyonu” olarak bilinen komisyonla kadın ve çocuk haklarına yönelik saldırıların birer birer hayata geçirilmeye çalışıldığına, OHAL’in kalıcılaştırıldığına dikkat çekildi. Açıklamaya İEKK da destek verdi.

İzmir’de 25 Kasım: Kadınlar sokakta, mücadelede!

İzmir Kadın Platformu’nun çağrısıyla Alsancak ÖSYM önünde bir araya gelen kadınlar, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürüdü. İEKK’nın da dövizlerle katıldığı eylemde okunan açıklamada, kadın katillerinin cezalandırılmadığı, devlet eliyle kadına karşı gerici politikalar yürütüldüğü belirtilerek 6284 sayılı kanunun uygulanması istendi. Açıklamanın ardından eylem müzik dinletisi ve halaylar çekilerek devam etti. Halayların çekildiği sırada polisin “Eylemi bitirin” dayatması üzerine gerginlik yaşandı, daha sonra eylem sonlandırıldı.

Bursa’da İEKK’dan 25 Kasım toplantısı

İEKK’nın çağrısıyla kadına yönelik şiddet gündemli emekçi kadın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda söz alan Av. Aslı Yetkin, şiddet karşısında hukuksal anlamda bilgilendirmede bulunarak kadına yönelik şiddet konusunda kolluk güçlerinin aldığı tutumları da eleştirdi.

Toplantıda, işyerlerinde kadına yönelik şiddet türleri ve özellikle de mobbinge dair anlatımın ardından şiddete karşı bilinçlenmenin ve örgütlemenin önemi vurgulandı.

Bursa Kadın Platformu’ndan eylem

Setbaşı’nda toplanan kadınlar, sloganlar eşliğinde Heykel’e kadar yürüdü. Platform adına okunan açıklamada AKP iktidarının kadına karşı politikaları eleştirildi ve kadınların alanlarda olmayı sürdüreceği vurgulandı. Eylemde kadınların drone ile izlenmeleri tepki topladı.

Panayır Cemevi’nde etkinlik

Panayır Cemevi Kadın Kolları’nın düzenlediği etkinlikte 25 Kasım’ın tarihi aktarılarak, kadına yönelik şiddetin günümüzde nasıl yaşandığı anlatıldı.

Kadın kolları tarafından hazırlanan tiyatro gösteriminin ardından Bursa Barosu’ndan Nazlı Ceren Şendoğan’ın sunumu gerçekleşti. Sunumda, şiddet gören kadınların yasal hakları anlatıldı. Baronun şiddet karşısında ve toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde yürüttüğü çalışmalara değinildi.

Çorlu’da Bağımsız Kadın Birliği’nden 25 Kasım eylemi

Haftalardır toplantılar, film gösterimleriyle hazırlanan Bağımsız Kadın Birliği (BKB) belediye önünde alana çıktı. Basın açıklamasına başlamadan önce müzik yayını yapıldı. Ardından katledilen tüm kadınlar, çocuklar, LGBTİ’ler için şiir eşliğinde saygı duruşu yapıldı. Sonrasında program, büyük bir ilgiyle izlenen dramayla devam etti.

İktidarın “çocuk gelinliğin”, şiddet, tecavüzün önünü açtığına değinilen açıklamada kadınlara esnek ve güvencesiz çalışma dayatıldığı belirtildi ve mücadele vurgusu yapıldı.

Çevreden büyük bir ilgi gören eyleme, pek çok emekçi katılım sağladı. BKB de ilgi toplarken, BKB ile ilgili bilgi almak isteyen kadınlarla görüşüldü.

Kayseri’de emekçi kadınlardan 25 Kasım eylemi

Kayseri Forum önünde toplanan emekçiler buradan Kayseri meydanına doğru yürüyüşe geçti. Öldürülen kadınların isimlerinin yazılı olduğu tişörtler giyen ve çeşitli şiarların yazılı olduğu dövizler taşıyan emekçi kadınlar, özelde kadına, genelde emekçilere yönelik baskı ve şiddete tepki gösterdiler. Okunan açıklamada “Kadınlara yönelik fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik zarar gibi tüm eylemler toplumsal cinsiyete dayalı şiddet anlamına gelmektedir” denildi. Açıklamanın ardından halayların çekildiği eyleme BDSP ve Kayseri İşçi Birliği de destek verdi.

Sancaktepe’de 25 Kasım etkinliği

Yozgat Kırkdilim Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin gerçekleştirdiği etkinliğe İEKK Sanat Atölyesi de hazırladığı tiyatro oyunu ile destek verdi. Dernek adına yapılan konuşmada kadınların karşılaştığı şiddet türlerine tepki gösterilerek örgütlenme ve mücadele çağrısı yapıldı. İEKK adına yapılan konuşmada AKP döneminde gericiliğin, kadın cinayetlerinin, taciz ve tecavüzün arttığına değinildi ve emekçi kadınların mücadele ile özgürleştikleri belirtildi.

Mersin’de 25 Kasım söyleşisi

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği’nde söyleşi gerçekleştirildi.

Sömürüsüz ve şiddetsiz bir yaşam için mücadeleye!” temalı söyleşiden önce 25 Kasım’ın tarihçesini ve Mirabel Kardeşleri’n mücadelesini anlatan sinevizyon izlendi.

Sinevizyondan sonra Türkiye’de özellikle içinden geçilmekte olan kriz koşullarında kadınların yaşadıkları sömürüye ve şiddete değinildi.

Söyleşide ayrıca kadın sorununun kökenine dair bilgilendirmelerde bulunuldu. Özel mülkiyet düzeninden kaynaklı olarak kadının ezilmişliğinin sınıfsal temelde ele alınması gerektiği belirtildi. Günümüzde de kadının çifte sömürüsünün ve yaşadığı şiddetin kaynağının kapitalist sistem olduğu vurgulanarak sınıfsal mücadelenin önemine işaret edildi.