6 Aralık 2019
Sayı: KB 2019/45

Sermayenin orta oyununu ancak sınıf mücadelesi bozar!
İşçi sınıfı gerçek gündemleriyle ilgilenmelidir
Suriye Anayasa Komitesi toplanmadan dağıldı
Türkiye’nin eğitip donattığı eli kanlı çete: ÖSO
Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!
Metal işçisi olası satışa karşı hazırlıklı mı?
TOMİS, işbirlikçi-ihanetçi sendikal düzene devrimci müdahaledir!
Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yaptı
DİSK’ten asgari ücret açıklaması
TKİP VI. Kongresi tutanakları… Sendikalar ve sendikal bürokrasiye karşı mücadelenin sorunları-3
Alman tekelleri ile Türk devletinin kirli silah ticareti
LSG Sky Chefs’te oyalama ve kandırmaca devam ediyor
Fete de L’Humanite Bretagne festivali gerçekleşti
Güney Amerika’da kadına yönelik şiddet ve protestolar
Kadına yönelik şiddet ve sendikalar
KCDP: Kasım ayında 39 kadın öldürüldü
Burjuva demokrasisinin iğreti seçme-seçilme hakkı
Komşu Kızı Adalet
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Türkiye’nin eğitip donattığı eli kanlı çete: ÖSO

 

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adlı çete birçok katliama, işkenceye, yargısız infazlara imza attı. Yeni adıyla Suriye Milli Ordusu (SMO) yaklaşık 40 bin çeteciden oluşuyor. Başta ABD olmak üzere, İsrail, Türkiye, Ürdün, Fransa gibi ülkelerden askeri eğitim ve mali destek alıyor. Açığa çıkan belgeler bu çeteye yapılan destekleri kanıtlamaktadır. Özgür Suriye Ordusu, Suriye iç savaşının başlangıcında, “rejimi yıkmak” amacıyla Suriye ordusundan kaçan askerler tarafından, 29 Temmuz 2011 tarihinde kuruldu. O tarihlerde Suriye Hava Kuvvetleri albaylığından istifa eden Riyad el-Esad liderliği ele aldı. İlkin komuta merkezinin Antakya şehri olduğu ilan edilse de, söz konusu merkez Eylül 2012 tarihinde Suriye’nin Şam iline taşındı.

Emperyalizm eliyle yaratılan bu cihatçı çeteler CIA ve ABD’nin özel katilleri tarafından verilen eğitimden geçmektedirler. Şubat 2014’te ABD, Türkiye ve ÖSO arasında bir eğit-donat anlaşması yapıldı. Bu doğrultuda 2 bin kişi Türkiye’de Türk ve Amerikalı askerler tarafından Kırşehir’de eğitilmek üzere seçilecekti. Ancak eğitilip gönderilen 60 kişiden 18’i El Nursa çetesi saflarına geçti. 18 Eylül 2014 tarihinde Suriye’ye yollanan 62 kişilik ikinci grup da kendilerine verilen ağır silahlar ve araçlarla birlikte El Nusra’ya katıldı. 384 milyon dolar harcanan, 6.000 kişinin çalıştığı ABD projesi olan “eğit-donat” projesinde, yalnızca 60 ÖSO askeri eğitilebildi. Ancak bugün hala devam eden çatışmalarda en büyük desteği veren ülke Türkiye’dir. Özgür Suriye Ordusu silah ve mali desteğini bu ülkelerden sağlamaya devam etmektedir.

Türk sermaye devleti, ÖSO çetesinin mensuplarına Antakya’daki Apaydın mahallesi yakınlarında kamp alanı oluşturarak, bizzat kendi eliyle beslemektedir. ÖSO çetesine katılmak isteyenler Adana ilindeki bir kampta Türk eğitmenler tarafından silahlı eğitimden geçirilmektedir. 13 Ağustos 2012 tarihinde İstanbul’a gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un ziyaretinin hemen ardından ÖSO’ya ağır silahların verilmesine karar verilmiş ve bu kapsamda Katar tarafından satın alınmış olan 20 adet T-62 muhabere tankı İskenderun’da ÖSO çetesine teslim edilmiştir. Çatışmalarda yaralanan ÖSO çetesi üyeleri, Kilis, Gaziantep, Antakya başta olmak üzere çevre illerdeki hastanelerde tedavi edilmektedir.

2012-13 yıllarından beri Suriye Demokratik Güçleri’nin kontrolü altında olan bölgeyi, Türk Silahlı Kuvvetleri ve ÖSO çetesi, 9 Ekim 2019 tarihinde işgal etti. ÖSO çetesi, Türk ve ÖSO bayraklarının yan yana tutulduğu bir fotoğraf yayınlayarak, “Barış Pınarı Harekatı”nda Türk Silahlı Kuvvetleri ile ortak hareket edeceğini işgal öncesi açıklamıştı. Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (International Human Rights Watch), 27 Kasım 2019 tarihinde yayınladığı raporda, ÖSO’nun gerçekleştirdiği katliamlara ve Türkiye’nin bu cihatçı çeteye yaptığı yardımlara dair bilgiler paylaştı. İşgal edilen bölgede yaşayan Kürt halkına yönelik katliam gerçekleştirilirken, bilinen en az yedi yargısız infaz kayıtlara geçti. Halkın yaşam alanı ve evleri işgal edildi. Bölgede çalışmalarını sürdüren insani yardım kuruluşları çalışanları kaçırılarak katledildiler.

İnsani Hakları İzleme Örgütü, yaşanan bunca katliamı ve hak ihlallerini belgelemek amacı ile aralarında iki doktor ve üç katledilmiş insanın yakınlarının da bulunduğu 10 kişi ile görüştü. Söz konusu rapor hazırlanırken, aktivistlerin ve katledilmiş insanlarının yakınlarının sunduğu, katliamlara ve saldırılara dair video ve fotoğraflar da incelendi. İnsan Hakları İzleme Örgütü ayrıca aralarında Hevrin Xelef isimli Kürt bir politik aktivistin de bulunduğu 9 kişinin katledilişinin görüntülerini de 13 Ekim günü gün yüzüne çıkardı.

İnsani Hakları İzleme Örgütü ayrıca Suriye Milli Ordusu’nun kontrolündeki bölgede kaybolan Kürt Kızılayı çalışanı üç Kürt insani yardım çalışanının akıbetlerini ve bunlardan birinin katledilişini de belgeledi. Emperyalizmin bölgedeki taşeronu Türk sermaye devleti ile birlikte eğitip donattıkları cihatçı çete, Kürt halkına yönelik işgal saldırısı esnasında birçok kişiye de işkence yaptı. Katliamcı bir geleneğe sahip olan Türk sermaye devleti kirli yüzünü bir kez daha gösterdi. Kürt halkının kazanımlarını yok etme pahasına girişilen işgal harekatında da görüldüğü gibi emperyalistler ve işbirlikçileri, ÖSO ve IŞİD gibi eli kanlı kiralık katillerini eğitip donatmaya ve beslemeye devam ediyorlar.

P. Sevra

* Wikipedia’nın “Özgür Suriye Ordusu” başlıklı maddesinden ve HWR’nin ÖSO’yla ilgili 27 Kasım tarihli raporundan yararlanılmıştır.

 

 

 

 

Til Rifat’a top atışı: Aralarında çocukların da olduğu 9 kişi katledildi

 

TSK ve ona bağlı çetelerin 20 Ocak 2018’de Efrîn’e başlattığı saldırılar nedeniyle binlerce Efrînlinin yerleştiği Til Rıfat’a bir kez daha saldırı düzenlendi. Çevre köylere günlerdir saldırılar sürerken, 2 Aralık’ta ilçeye yapılan top atışlarında aralarında çocuklarında bulunduğu 9 kişi yaşamını yitirdi.

Saldırıda yaralanan 12 kişi de Şehba’da bulunan Avrîn Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.