6 Aralık 2019
Sayı: KB 2019/45

Sermayenin orta oyununu ancak sınıf mücadelesi bozar!
İşçi sınıfı gerçek gündemleriyle ilgilenmelidir
Suriye Anayasa Komitesi toplanmadan dağıldı
Türkiye’nin eğitip donattığı eli kanlı çete: ÖSO
Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!
Metal işçisi olası satışa karşı hazırlıklı mı?
TOMİS, işbirlikçi-ihanetçi sendikal düzene devrimci müdahaledir!
Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yaptı
DİSK’ten asgari ücret açıklaması
TKİP VI. Kongresi tutanakları… Sendikalar ve sendikal bürokrasiye karşı mücadelenin sorunları-3
Alman tekelleri ile Türk devletinin kirli silah ticareti
LSG Sky Chefs’te oyalama ve kandırmaca devam ediyor
Fete de L’Humanite Bretagne festivali gerçekleşti
Güney Amerika’da kadına yönelik şiddet ve protestolar
Kadına yönelik şiddet ve sendikalar
KCDP: Kasım ayında 39 kadın öldürüldü
Burjuva demokrasisinin iğreti seçme-seçilme hakkı
Komşu Kızı Adalet
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Orta oyunu başladı:

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yaptı

 

2020’de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için hazırlanan orta oyunu başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 2 Aralık’ta yaptı.

Toplantıda sözde işçileri temsilen Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) yer alırken, patronları Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil etti. Hükümet adına da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk toplantıda yer aldı.

“İstihdamın korunması” demagojisi

Toplantının açılış konuşmasını yapan Selçuk, çabalarının “kalkınmayı tesis edecek şekilde asgari ücreti ideal bir noktaya getirebilmek” olduğunu söyledi.

“İstihdamın korunması” ve “bireyin mutluluğu” demagojisiyle sefalet zammının yolunu düzlemeye çalışan Selçuk, şunları söyledi:

“Bu anlamda, asgari ücretin sosyal ve ekonomik konjonktür ile uyumlu, kalkınmaya ve verimliliğe katkı verecek şekilde belirlenmesi önem arz etmekte. Dolayısıyla ücret artışı kadar, işin kendisinin yani istihdamın korunması da mühim. İşin kendisini yani istihdamı koruduğumuzda bireyin daha mutlu olduğunu, bu vesileyle aile içindeki uyumun arttığını ve uyumlu ailelerin de müreffeh bir toplumun inşasının yapı taşı olduğunu biliyoruz. Bizim çalışmalarımızda esas aldığımız yol haritamız da budur. Mutlu birey, uyumlu aile ve müreffeh toplum, bunu çok önemsiyoruz. Bu süreçte komisyonun hem işçi hem de işveren bakış açısını dikkate alarak ortak bir noktada buluşması en temel gayemiz.”

Asgari ücret istihdamı etkiliyormuş(!)

Selçuk, konuşmasına şöyle devam etti:

“Asgari ücret, özünde bir sosyal koruma ücreti olmasına rağmen; ihbar ve kıdem tazminatı, prim, vergi ve idari para cezaları, işsizlik ödeneği, evde bakım ücreti, asgari geçim indirimini de bire bir etkiliyor. Diğer taraftan, genel ücret seviyesini, istihdamı, üretim-tüketim dengesini, yatırımları, rekabeti yani bir bütün olarak ülke ekonomisini de etkilemekte. Güncel verilere bakacak olursak, işsizlik rakamları ağustos ayı itibarıyla yüzde 14 seviyesinde. 2019 sonu beklentimiz ise yüzde 12,9 düzeyinde. 2020’de ise bu oranın yüzde 11,8 seviyesine gerileyeceğini ve azalan seyrini sürdüreceğini öngörüyoruz. Uygulayacağımız istihdamı destekleyici politikalar ile işsizlik rakamlarının tek haneye geldiğini ve sürdürülebilir bir seviyeye indiğini görüyor olacağız. Başta da ifade ettiğim gibi buradaki temel meselemiz işin kendisini yani istihdamı korumak. Tabii bu hedeflere ulaşılması ancak sosyal tarafların güçlü iş birliği ile mümkün. Komisyonda tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi asgari ücretin tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini canı gönülden diliyorum.”

“Asgari ücret vergi dışı bırakılsın”

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, toplantıda yaptığı konuşmada “Her alanda devam eden fiyat artışları karşısında geçim şartları ağırlaşmaktadır. Gıda fiyatlarındaki artışın aile bütçesine getirdiği yük kısıntıya yol açmıştır. Ücretli çalışanlardan alırken ölçü kepçe, verirken kaşık olmaktadır. Asgari ücretin vergi dışı bırakılması ortak taleptir” dedi.

Patronlar asgari ücrete desteğin sürmesini istedi

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç da açıklamasında asgari ücrete desteğin sürmesini istedi. Koç, “Asgari ücret desteğinin 2020 yılında da 200 TL olarak devam etmesinin önemli olduğunu vurgulamak isterim. Belirlenecek ücrette ülkenin ekonomik durumu ve işletmelere olan etkisi göz önünde bulundurulmalı” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından ilk toplantı sona ererken, ikinci toplantı 10 Aralık’ta Türk-İş’te, üçüncü toplantı 17 Aralık’ta TİSK’te yapılacak.

 

 

 

 

Haklarını arayan işçilere polisten “cezaevine göndeririz” tehdidi

 

Beykent Üniversitesi’nde Adem Çelik Şirketler Grubu’na ait Avalon şantiyesinde tazminatları gasp edilerek işten çıkarılan işçiler eylemlerini sürdürüyor.

Adem Çelik Şirketler Grubu’nun binası önünde eylemlerine devam eden işçiler 27 Kasım’da gözaltında polisin “cezaevine göndeririz” tehdidiyle karşılaştı. Gözaltına alınan 24 işçinin tamamı serbest bırakıldı.

Gözaltında yaşadıklarını anlatan İnşaat-İş üyesi işçiler, gözaltında “yolu kapatmak”, “eğitimi engellemek”, “insanların geçişlere engel olmak” gibi suçlamalar yöneltildiğini anlattı. “Yarın aynı şekilde orada olursak aynı şeyler yapılacağını, bu sefer cezaevine yollayacaklarını söylediler” diyerek polisin kendilerini tehdit ettiğini ifade eden işçiler, 28 Kasım’da da şirket binasının önünde eylemlerini sürdürüyor.

Polisin cezaevi tehditlerinden, patronun arabayı üzerlerine sürmesinden korkmadıklarını belirterek eylemlerine devam eden işçiler, sabah saatlerinde de patron Adem Çelik hakkında suç duyurusunda bulundu.

Öte yandan İnşaat-İş, bina önündeki müzik yayını nedeniyle polisin para cezası kestiğini “Adem Çelik Şirketler Grubu önünde yaptığımız müzik yayınından dolayı polis iki üyemize kabahatler kanunundan para cezası kesti” ifadeleriyle duyurdu.

2 Aralık’ta ise direnen işçilere polis saldırarak, işçileri ve İnşaat-İş temsilcisini gözaltına aldı.

İşçiler 3 Aralık’ta da Adem Çelik Şirketler grubu önünde direnişe devam etti. Direnişçilerin çevresinde polis ve TOMA da tehditkar bir şekilde bulundu.

Ayrıca İnşaat-İş yaptığı paylaşımda “Adem Çelik Şirketler Grubu’nun kaçak göçmen işçi çalıştırdığı ve direniş başlar başlamaz şantiyeden çıkardığını bizzat müdürü itiraf etmişti. Bu fotoğraf da o gerçeğin somut ifadesidir” sözleriyle bir fotoğraf paylaştı.