21 Ağustos 2020
Sayı: KB 2020/Özel-10

Sermaye iktidarı halkın sağlığını tehdit ediyor
Dinci-faşist iktidarın zor dönemi ve hesapları
AKP’nin Filistin riyakarlığında yeni halka
İstanbul Sözleşmesi tartışmaları üzerine
Okulların açılması ve paralı eğitim rantı
Üniversitelerin açılmasına dair “sözünü söyle”!
Faturayı kapitalistler ve saraylarda sefahat sürenler ödesin!
“Yan yana geleceğiz ve bu sisteme karşı çıkacağız!”
Ağır çalışma ve yaşam koşullarına karşı...
Renault işçisinden sendika ağalarına tepki
Doğu Akdeniz’deki gelişmeler üzerine
Birleşik Arap Emirlikleri-İsrail ittifakı
Emperyalistler arası çelişkiler keskinleşiyor
Belarus’ta sular durulmuyor
Dünyada grevler, protestolar yükseliyor
Kapitalizm, iklim krizi ve tarım
Gençlik ırkçılığa karşı Bielefeld’de sokaktaydı
AKP dönemi ve yükseköğrenimin iflası
Geleceğimiz için örgütlü mücadeleyi yükseltmeliyiz!
AKP şefleri kadınları aşağılamaktan geri durmuyor
Zafer direnen Kirazlıyayla kadınlarının!..
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Renault işçisinden sendika ağalarına tepki

 

Koronavirüs salgını tüm hızıyla fabrikalarda yayılmaya devam ediyor. İşçileri salgın karşısında ağır sömürüye veya işsizliğe-sefalete mahkum eden sermaye sınıfı ve iktidardaki AKP-MHP koalisyonu, salgın fırsatçılığıyla kendi çıkarlarının derdinde. AKP-MHP rejimi bekası uğruna baskı, sömürü ve savaş politikalarını hayata geçiriyor, sermaye de kendisine sunulan hizmetle kârlarını korumaya bakıyor.

Bu sermaye cephesinin işçi sınıfının içerisindeki ajanları olan sendika ağaları ise koltuk sevdasıyla işçilerin zihinlerini bulandırıyor, işçileri birbirlerine düşürüp, yaşamını ve geleceğini tehdit eden bu sorunlar karşısındaki birliğini parçalıyor.

Bunun son örneği de otomotiv sektöründe sömürünün yoğun olduğu Renault’da yaşandı. Renault işçileri yaşadıkları sıkıntıları Kızıl Bayrak’a anlattı ve sendika ağalarına tepkilerini dile getirdi.

“Biz Oyak Renault otomobil fabrikasında çalışan mağdurlarız. Size dertlerimizi anlatmaya çalışacağız” diyerek gazetemize bilgi veren işçi, bir grup işçi olarak izin haklarının gasp edildiğini ifade etti. Bu hak gaspına yönelik Türk Metal bürokratlarının tutumuna tepki gösteren işçi “Bununla ilgili soru sorduğumuz zaman sendika başkanı Nizam Bilik ve temsilcilerden fırça yedik.” dedi.

“Hepsi düşmüş koltuk sevdasına”

Renault’da delege seçimleri öncesi tablodan bahseden işçi, sendikal bürokrasinin, “koltuk sevdası” uğruna işçileri bölüp parçaladığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Hepsi kendi yerini korumak için adamlara gizli gizli gidip konuşuyor, hepsi birbirinin kuyusunu kazıyor. Hizmet yok ilgilenen yok hepsi düşmüş koltuk sevdasına. Nizam Bilik ayarlamış yalakalarını kendine konfeti patlattı birde gelmiş şortla oraya başkan olduğunu unutmuş. Başkan olmadan önce bizlere söz verdi ‘Türk Metal Sendikası’nda başkan olabilirim ama gönlüm hâlâ Birleşik Metal Sendikası’nda’ diye, unuttu her şeyi. TM’yi gönderecektik buradan. Demek ki her şey koltuk içinmiş.

“Bayram öncesi atölyeleri ziyaret ettiler, bayram çikolatasını sorduk. Nizam Bilik alaycı bir şekilde ‘çok mu ihtiyacınız var’ diye laf etti. Şube Sekreteri Recai Gündoğdu bizleri tehdit etti. ‘Geldiğiniz yerleri unutmayın, sizi geri geldiğiniz yerlere gönderirim’ diye tehditler savurdu.”

 

 

 

 

 

Koç Holding pandemide büyüdü

 

Koç Holding tarafından yapılan açıklamada yılın ilk yarısında konsolide (Koç Holding’in tümü kast ediliyor) bazda toplam 74 milyar TL gelir elde edildiği, ortaklık payı net dönem kârının ise 4,4 milyar TL olduğu duyuruldu. Kârların yükselmesi ve holdingin büyümesi, pandemi sürecinde üretime, yani gerçek anlamıyla sömürüye ara verilmeden sağlandı.

Kârların ilan edildiği açıklamada Koç Holding Yöneticilerinden Levent Çakıroğlu, şu ifadeleri de kullandı: “Disiplinli yönetim anlayışımız, sağlam bilançomuz, dengeli portföy yapımız, 2016 yılında başlattığımız dijital dönüşüm programı çerçevesinde elde ettiğimiz dijital yetkinliklerimiz, çevik yönetimimiz, kuvvetli bayi teşkilatımız ve etkin tedarik zincirimiz sayesinde pandeminin menfi ekonomik etkilerini azaltabildik. Ülkemiz ekonomisi, canlanan tüketici talebi neticesinde ana ihracat pazarlarımıza göre daha hızlı bir iyileşme gösterdi. Olumlu faiz ortamı ve ertelenen tüketim talebinin ikinci çeyreğe yansıması neticesinde, beyaz eşya ve otomotiv sektörlerinde hızlı bir toparlanma yaşadık.”

Çakıroğlu devamında, yılın ikinci yarısında da ikinci dalga riskine rağmen büyümelerini sürdüreceklerini söyledi.

Sadece 2 fabrikada ara

Koç Holding Türkiye’de tekelci sermayenin önde gelen isimlerinden biri. Hatta Koç Holding’in Tüpraş’ı, Türkiye’de en çok kâr eden şirketlerin birincisidir. Koç Holding, pandemi sürecinde Tüpraş dahil pek çok şirketinde üretime ara vermedi. Sadece Ford Otosan’ın Kocaeli ve Eskişehir’deki fabrikalarında üretime iki hafta süreyle ara verildi. Ara verilirken, “salgına karşı sağlık önlemleri güzellemesi” yapmayı ihmal etmediler. Oysa üretime ara vermenin işçilerin sağılığıyla bir ilgisi yoktu. Zira asıl neden işlerin devamını sağlayabilmek için seyahat ve yurtdışı çıkışlarına yönelik kısıtlamaları aşmak ve aksiyon planları oluşturma hazırlığıydı.

Koç Holding Ford Otosan’da aynı bantta dip dibe çalışan işçilerin yemekhanede sosyal mesafeye uyarak yemelerini sağlayarak, salgına karşı “önlem” aldı. Üretime ara verme ise dünya pazarındaki durumdan kaynaklı oldu.

 

 

 

 

 

Koç’un Arçelik’inde koronavirüs

 

AKP-MHP iktidarı “salgın kontrol altında” manipülasyonuyla normalleşme adımlarını hızla hayata geçirdi, fakat koronavirüs yayılmaya devam ediyor. Salgının başından AKP şefi Tayyip Erdoğan’ın “üretime devam” ilanıyla fabrikaları ölüm kamplarına çeviren iktidarın tek düşündüğü kapitalistlerin kârlarını korumak oldu.

Fabrikalarda çarklar, sermayenin çıkarı uğruna, işçilerin yaşamı pahasına döndürüldü. Çeşitli illerden fabrikalardan Vestel, Dardanel vb. birçok örnekle bu gerçekler gözler önüne serildi.

Son olarak da Ankara’daki fabrikalarda salgının etkisi ağırlaşıyor.

Mitaş, Astor, Man fabrikalarında vaka sayıları artıyor, işçilerin koronavirüs testleri pozitif çıkıyor. Salgına rağmen kârlarını koruduğunu açıklayan Koç Holding’in Arçelik fabrikası da vaka artışıyla gündemde.

Sincan OSB’deki Arçelik Bulaşık Makinesi fabrikasında bayram tatilinde şehir dışına çıkan işçilerden başlayarak tüm işçilere PCR testi yapılıyor.

Arçelik işçilerinin Sincan İşçi Birliği’ne verdiği bilgiye göre şu ana kadar sadece Depo bölümünde 17 işçinin test sonucu pozitif çıktı. Bu işçiler karantinaya alınmış durumda. İki güvenlik görevlisi ve bir beyaz yakalının da testinin pozitif çıktığı ifade edildi.