İçindekiler:

11 Haziran 2021
Sayı: KB 2021/Özel-22

Çürümüş düzene, çeteleşmiş devlete karşı birleşik mücadele!
Saray’ın Almanya’daki çeteleri
Mafyalaşan iktidarın doğalgaz müjdeleri
“Ne verelim ABD’li kapitalistlere?”
Sözleşmenin feshine karşı mücadelenin önemi
Katilleri üreten ve koruyan düzenden hesap soralım!
Mafyatik rejimin dayanağı işçi sınıfının örgütsüzlüğüdür
SML Etiket direnişinde 15-16 Haziran
15-16 Haziran’ın direniş ruhuyla mücadeleye!
TPİ’de satış sözleşmesine karşı...
15-16 Haziran büyük işçi başkaldırısı yol gösteriyor - A. Berat
ABD Başkan Yardımcısı’nın Orta Amerika turu
İsrail’de yeni siyonist hükümet hazırlıkları
Renault’da bir grev de Flins’te!
Burkina Faso’da cihatçı katliam
Kapatıldığı halde zehir saçan termik santraller
Çocukların özgürce büyüdükleri bir dünya için...
Dinci-gerici-cinsiyetçi zihniyete karşı mücadele!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Renault’da bir grev de Flins’te!

 

Renault Flins fabrikası işçileri 3 Haziran’da bir günlük greve çıktı. Renault kapitalistlerinin fabrikada üretimi durduracağı ve bakım/onarım odaklı bir yapılanmaya gideceği planlarını duyurması üzerine işçiler greve çıktı.

Renault’da çalışan bir işçiden aldığımız bilgiye göre, işçiler şirketin belirsizlik yaratan tutumlarına karşı güvenceli çalışma hakkı için eyleme geçti. Bu taleple sendikaların 22 Haziran’da bir günlük uyarı grevi örgütleyeceği açıklanırken, fabrika içinde büyüyen tepki 22 Haziran’ı beklemeden dışa vurdu. Gündüz vardiyasında kaporta, pres ve boya bölümünden bir grup işçinin başlattığı greve başka işçiler de katıldı.

“Geleceğimiz belli değil ve işten çıkarıldıktan sonra bize ödeme yapacaklar mı belli değil” diye tepki gösteren Renault işçileri daha fazla beklemeden eyleme geçmek için grev kararı aldı.

Gündüz başlayan greve öğleden sonraki vardiyada da devam edildi. Bu vardiyada da çok sayıda işçi tepkisini greve katılarak gösterdi. Gece vardiyasında da greve katılım devam etti. Fakat grev tüm fabrikadaki işçilerin çoğunluğunu kazanamadı. Bazı bölümlerde, hazırlıksız greve katılıp katılmamak üzerine fikir ayrılıkları oldu. İşçiler yönetimden grevi değerlendirmek için bir mola talep ettiklerinde, mevcut molalarında toplantı yapmaları, ek bir mola verilmeyeceği söylendi. Bu tutum karşısında işçiler oylamasız greve katılım kararı alacaklarını vurgulayınca, yönetim geri adım atarak işçilere grev üzerine kendi aralarında toplantı yapması için izin verdi.

İşçiler toplantılarında kendi aralarında yönetime baskı yapabilmek için uzun soluklu bir grev olması gerektiğini tartıştılar. Grevi örgütleme komiteleri kuran işçiler, hedefli ve planlı bir mücadele programı çıkardılar. Her vardiyanın kendi grev örgütleme komitesi oluşturuldu. Komiteler ilk olarak bir bildiri yayınlayarak grevi örgütlemeye başladılar.

İlk talepleri fabrikadaki işçi sayısı ve alınan maaşın düşürülmemesi, ikinci talep de işten çıkarılan işçiler için yönetimin planının açıklanması olarak belirlendi.

1500 işçinin çalıştığı Flins fabrikasında greve yaklaşık %25 katılım olduğu öğrenildi. Yüzlerce işçi tarafından gerçekleştirilen bu “tepki grevi” etkisi sınırlı olsa da grev örgütleme komiteleri kurularak sürecin bir şekil alması önemli bir kazanımdır. Renault yönetimi birçok farklı bölgedeki fabrikalarında kriz faturalarını bir bir işçilere keserken, Lorient’teki döküm fabrikası işgali sürerken Flins’teki grev de karşı direncin örülmesi açısından önemli bir mevzi olabilir.

Kızıl Bayrak / Fransa

 

 

 

 

 

Grev komitesinden bildiri

 

Geçtiğimiz günlerde, Renault sermayesinin işten çıkarma saldırılarına karşı işçilerdeki büyüyen öfke greve dönüşmüştü.

İşten çıkarmalara karşı etkili ve kazançlı bir süreci örmek için, uzun ömürlü bir grevi tartışan işçiler, bu isteklerini fabrikadaki sendikalara iletiler. Grevi örgütleyebilecek gücü olan sendikalar teklife sıcak bakmazken, olumlu yanıt veren sendikalarsa grevi düzenleyecek kapasitede değiller.

Bunun üzerine sendikalardan bağımsız hareket etmeyi hedefleyen işçiler, her vardiyada irili ufaklı “grevi örgütleme komiteleri” oluşturdular. Süreci anlatmak, fabrikadaki tüm işçilere seslenmek ve grev hazırlıklarına ağırlık vermek için “grevi örgütleme komitesi” adına 4 Haziran’da bir bildiri çıkarıldı.

“Seferberliğe devam edelim” başlıklı bildiride, yönetimin tesisteki araç üretiminden farklı faaliyetlere yönelme isteğinin, istihdam açısından endişe yarattığı aktarılıyor.

Bu hafta bazı işçilerin greve gidip iki talebi oyladıklarını ve neden greve girdikleri yazıyor. Taleplerin birincisinin, “tesisteki tüm istihdamın ve ücretlerin muhafaza edilmesinin garantisi” olarak ortaya konduğu bildiride, ikincisiyse “eğer işten çıkarmalar olacaksa, bunun koşullarının açıklanması” şeklinde yer alıyor.

Devamında, “Komite olarak, yönetimden sorulara cevap alabilmek için, eylemleri gerçekleştirebilmek için önerilerde bulunacağız” diyerek, yakın zamanda eylemlere çağrı yapılacağı belirtiliyor.

Yönetimin montaj ve boya bölümündeki işçilerin, metal levha, pres ve CDPA bölümünde istihdam edileceğini duyurduğu ifade edilen bildiride, Renault kapitalistlerinin, temmuz ayından itibaren metal levha bölümünün gece vardiyasının kaldırılacağını ve pres bölümü için aynı kaygıların yaşandığını bildirmeyi “unuttuğu” açıklandı.

Yönetimin iddiasına göre, montaj bölümünün olduğu D binasında Renault grubuna ait bir şirketin, bir Amerikan şirketiyle beraber hidrojenli yakıt pili üreteceği ifade edilirken, bunun sadece 6 veya 8 kişilik bir istihdam yaratacağı fakat vardiya başına bir tek D binasında 200 işçi olduğuna dikkat çekildi.

Douai şehrindeki fabrikanın Renault grubunun yan kuruluşu olacağı söylendiğine değinilirken Flins fabrikasının ne olacağı soruldu.

Bildirinin sonunda, işçilerin geleceğinin tehdit altında olduğuna işaret edilerek işten çıkarmalardan herkesin etkileneceği belirtildi ve “Daha henüz vakit geç değil. Mücadeleyi elden bırakmıyoruz!” vurgusu yapıldı.

Kızıl Bayrak / Fransa