İçindekiler:

15 Ağustos 2021
Sayı: KB 2021/Özel-29

Çıkış mücadeleyi büyütmekte!
Kokuşmuş saray rejimi ve sonrası
Yangınlar, devlet, şovenizm ve çıkış
Doğanın yağması, rant ve yangınlar
Baskı ve yalanlara karşı...
Sinbo direnişinde Ankara yürüyüşü
Irkçılık emekçileri birbirine kırdırıyor!
MİB Gebze’de MESS anketleri ile fabrikalarda
Karl Liebknecht 150 yaşında... Yeni yöntem (demokrasi sorunu ve revizyonizm)
Wuppertal’de Engels anmasına polis terörü
Engels anmasına tahammülsüzlük üzerine
Hak ve özgürlüklerimizi kararlılıkla savunacağız!
Almanya’da makinistler grevde
Taliban’ın yükselişi ve Orta Asya’da “alarm”
“Gölgesi satılamayan ağaç” alev alev...
Aşı karşıtlığı mı, düzene güvensizlik mi?
Eğitim politikalarında değişen bir şey yok
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Wuppertal’de Engels anmasına
polis terörü

 

Son dönemde “polis devleti” yasalarıyla, sol-sosyalist partilere yönelik yasak ve engellemelerle anti-komünist histerisi bir kez daha baş gösteren Alman devleti, 7 Ağustos’ta Wuppertal’de devlet terörünün yeni bir örneğini sergiledi.

Friedrich Engels’in ölüm yıl dönümü dolayısıyla Engels İttifakı tarafından çağrısı yapılan yürüyüş ve miting, tümüyle yasal olmasına rağmen polis engeliyle karşılaştı.

BİR-KAR’ın da içerisinde olduğu Engels İttifakı bileşenleri yürüyüş için Oberbarmen durağında toplanırken polis tarafından abluka altına alındı. Onlarca kişinin toplandığı alana katılımcı sayısı kadar polis yığınağı yapılırken polis araçları alana konuşlandı. Kitlenin çevresini sararak yürüyüşe engel olmaya çalışan polis, oturma eylemiyle, konuşmalarla, sloganlarla protesto edildi. Bekleyiş devam ederken, polis art arda saldırıya geçerek tek tek katılımcıları gözaltına aldı. Kimlik kontrolü ve üst araması dayatmasında bulunan polis bunu kabul etmeyen çok sayıda kişiyi darp etti.

Polis herkesi alıkoyup işkenceyle kimlik tespiti yapıp tutanak tuttuktan sonra eylem de sona erdi. Eylem sırasında bir sınıf devrimcisi ikinci kez alıkonuldu ve sonrasında gözaltına alınarak karakola götürüldü, eylem bittikten sonra da serbest bırakıldı.

Son saldırılar ve işkenceli üst araması sırasında kişisel eşyalara göz diken polis, paralara el koymaya çalıştı. “Gerekirse mahkeme masraflarına gider, gerekmezse de bir kuruma bağış yaparız” pişkinliğiyle polis bazı BİR-KAR taraftarlarının üzerindeki parayı gasp etti. Polise tepki gösterilmesi üzerine bu gasp ancak tutanağa not düşülebildi.

Polis tarafından darp edilenler, eylemin ardından hastaneye gidip sağlık kontrolü yaptırarak darp raporu aldı.

Wuppertal’de saldırı protestosu

Wuppertal’de 13 Ağustos’ta düzenlenen mitingle Engels anmasına yönelik polis zorbalığı protesto edildi. Saat 18.00’da, Wuppertal tren garı önünde düzenlenen protesto eylemine çoğunluğu genç yüzü aşkın kişi katıldı. Engels İttifakı bileşenleri dışında çeşitli örgüt ve kurumlar da mitinge destek verdiler.

Eylemde ilkin Engels İttifakı’nın o gün yaşananlarla ilgili ayrıntılı açıklaması okundu. Açıklamada olayların nasıl geliştiği aktarılarak, polisin daha en baştan sürekli provokasyon peşinde olduğu, Engels anmasını tamamen keyfi bir müdahaleyle, yasalarla güvence altına alınmış tüm demokratik hakları çiğneyerek engellediği belirtildi. Alana daha baştan özel müdahale ekibinin konumlanması, keza polisin çeşitli keyfi girişimleri vb. olgulara değinilerek, polisin o gün oraya yürüyüşe saldırma ve anmayı engelleme planıyla gelmiş olduğunu gösterdiğine işaret edildi. Geçen yıl belediyenin Engels2020 projesi olduğu, yine Engels yürüyüşü 2015’ten beri yapıldığı halde bu yıl saldırıya uğramasının tesadüf olmadığı vurgulandı. Polisin tahammülsüzlüğünün polis devleti doğrultusunda atılan adımlarla ve yeni polis yasasıyla ilgili olduğunun altı çizildi. Açıklama, “Hiçbir tehdit ve polis şiddeti demokratik haklarımızı elimizden alamaz, mücadele edeceğiz!” sözleriyle sona erdi.

Ardından Engel İttifakı bileşenlerinin olayla ilgili konuşmalarına geçildi. RJ adına yapılan konuşmada, polis şiddeti teşhir edilerek, “6 senedir Engels yürüyüşünü sorunsuz bir şekilde organize ediyoruz ve bugüne kadar böyle bir polis saldırganlığını görmedik. … Gençler olarak Engels’i anmak istiyoruz ve polis bunu engelliyor” denilerek, “Neden korkuyorlar?” sorusu soruldu. RJ’li “Anmamızdan ve haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz!” sözleriyle, mücadelenin süreceğini dile getirdi. Ardından söz alan MLPD temsilcisi, saldırıyı anti-komünist olarak nitelendirdi ve eyalet yönetimini teşhir etti. Linkes Forum da genelde polis şiddeti konusu işleyerek, polisin alandaki yoğun varlığının bir provokasyon olduğuna vurgu yaptı.

Mitingin üçüncü bölümünde, yürüyüşe katılan kişiler veya yakınları yaşadıklarını anlattılar. RJ’li bir gencin ablası olay karşısında ailesinin yaşadığı şoku aktardı ve polise karşı duydukları öfkeyi dile getirdi. Yine RJ’den bir diğer genç, basın çalışanı olarak konuştu ve gazetecileri, polis haberini sorgulamadan yayımladıkları için eleştirdi. Doğruları yansıtmaları için çağrıda bulundu. Mitinge destek veren kurum ve kişiler de polis şiddetine tepkilerini ve mücadele ihtiyacını dile getirdiler.

Mitingde ayrıca, BİR-KAR ve KA’nın (Komünist İnşa) geçen haftaki yürüyüş için hazırlamış oldukları konuşmaları da okundu.

Polisin yine yoğun bir yığınak yapmış olduğu eylem boyunca sık sık polis terörüne ve faşizme karşı mücadeleyi öne çıkaran, dayanışmaya çağıran sloganlar atıldı. Kalabalık saatlere denk gelen ve çevredeki insanların hayli ilgi gösterdiği protesto eylemi, hak ve özgürlüklerden vazgeçilmeyeceği, polis terörüne karşı mücadelenin süreceği vurgusuyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Wuppertal