İçindekiler:

15 Ağustos 2021
Sayı: KB 2021/Özel-29

Çıkış mücadeleyi büyütmekte!
Kokuşmuş saray rejimi ve sonrası
Yangınlar, devlet, şovenizm ve çıkış
Doğanın yağması, rant ve yangınlar
Baskı ve yalanlara karşı...
Sinbo direnişinde Ankara yürüyüşü
Irkçılık emekçileri birbirine kırdırıyor!
MİB Gebze’de MESS anketleri ile fabrikalarda
Karl Liebknecht 150 yaşında... Yeni yöntem (demokrasi sorunu ve revizyonizm)
Wuppertal’de Engels anmasına polis terörü
Engels anmasına tahammülsüzlük üzerine
Hak ve özgürlüklerimizi kararlılıkla savunacağız!
Almanya’da makinistler grevde
Taliban’ın yükselişi ve Orta Asya’da “alarm”
“Gölgesi satılamayan ağaç” alev alev...
Aşı karşıtlığı mı, düzene güvensizlik mi?
Eğitim politikalarında değişen bir şey yok
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Almanya’da makinistler grevde

 

Almanya Makinistler Sendikası (GDL), 10 Ağustos’ta gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla makinistleri greve çağırdı. Sendika üyesi işçilerin yüzde 70’i çağrıya olumlu yanıt verdi. Deutsche Bahn’da (Alman Demiryolları) işçilerin büyük bir çoğunluğunun onayıyla aynı gün grev başlatıldı.

Grevi 10 Ağustos’ta yük taşımacılığı işçileri başlattı. Ertesi gün yolcu taşıyan trenlerin makinistleri de greve katıldı. 13 Ağustos sabahı 02.00’ye kadar devam eden greve dair konuşan GDL başkanı Claus Weselsky, “İşçilerin mücadele kararlığına bakıldığında, grevin daha uzun sürebileceğini” belirtti, ancak grev süresinin uzatılıp uzatılmayacağına dair bir şey söylemedi.

Deutsche Bahn’da çalışan birçok memur da, sendika üyelerinin grev kararıyla dayanışma gösterdi. Yarın da farklı şehirlerde dayanışma eylemleri yapılması bekleniyor.  

Deutsche Bahn, kendi bünyesinde bulunan emeklilik kasasına her işçi için aylık 150 Euro ödüyordu. Patronlar, bu miktarın 50 Euro’sunu kesmek istiyor. Buna tepki gösteren GDL Başkanı Weselsky, “Bu artık bardağı taşıran son damla oldu. Bu haksızlığı kabul etmeyeceğiz” dedi. Bu tutumu alan yönetim, işçilerin emek mücadelesini sendikanın görevi olarak kabul eden bir tutum sergilemiş oldu.

“Demir yolu işçilerinin pandemi dönemindeki tüm zorluklara rağmen, demir yolu trafiğini aksatmadıklarını” hatırlatan Weselsky, bu emeklerin takdir edilmesi ve işverenin bunun karşılığını vermesi gerektiğine vurgu yaptı. Deutsche Bahn patronları ise, sendikayı hedef alan açıklamalar yaparak grevden duydukları rahatsızlığı dile getiriyorlar.

Alman makinistler sendikasının talepleri:

1- Kamu hizmetleri toplu iş sözleşmesinin 1.Nisan 2021’den geçerli olmak üzere, maaşlara yapılacak yüzde 1,4 zamla karara bağlanması.

2- 2021 yılı için işçilere 600 Euro Corona ek desteği sağlanması.

3- 2022 yılında maaşlara yüzde 1,8 zam yapılması.

4- Ücret artışının belli bir sisteme göre düzenlenmesi.

5- Emeklilik kasasına ödenen miktarın (150 Euro) olduğu gibi kalması.

Alman Makinistler Sendikası’nın (GDL) öncülüğünde greve çıkan makinistler çeşitli kentlerde eylemler yaptı. Bu çerçevede Frankfurt’ta da 12 Ağustos günü miting gerçekleşti.

Merkez tren garında yapılan mitinge katılımın çoğunluğu işçilerden oluştu. Ayrıca BİR-KAR, KPD Yeniden İnşa İçin İşçi Birliği temsilcileri de katıldı.

Eylemde makinistlere seslenen sendika başkanı taleplerinin yerine getirilmediği durumda grevi uzatacaklarını açıkladı.

RJ’den grevdeki işçilere ziyaret

Revolutionärer Jugendbund (RJ-Avrupa DGB) Alman Demiryolları’nda grevde olan işçileri ziyaret etti. Köln Tren Garı önündeki grev noktasına dün akşam saatlerinde yapılan destek ziyaretinde bir selamlama ve dayanışma konuşması yapıldı.

Konuşma yapan RJ’li, gençlik olarak işçilerin mücadelesini haklı bulduklarını, bu mücadelenin yanında olduklarını belirtti. Burjuva basında işçilerin haklı grevinin korona ve pandemi bahanesiyle karalandığını, gençlik olarak bunu kınadıklarını, çünkü pandemi ve seller de dahil doğal felaketlerin sorumlularının tekeller ve onların sömürü politikaları olduğunu dile getirdi. Bunun faturasının işçilere kesilemeyeceğini söyleyen RJ’li, ayrıca Deutsche Bahn’ın borç batağında olması gerekçesinin de haklı olmadığını, Alman devletinin Lufthansa’da olduğu gibi tekellere milyarlarca euro hibe ederken sıra işçilerin ücretlerine gelince mali açıktan bahsetmesinin kabul edilemeyeceğini ifade etti.

RJ’li son olarak da mücadelenin kazanana kadar sürdürülmesi gerektiğini, gençlik olarak sonuna kadar işçilerin yanında olacaklarını, işçilerin sesini okullara, üniversitelere, gençlik kitlelerine taşıyacaklarını vurguladı.

İşçiler adına konuşan bir grevci de dayanışma ziyaretinden sevinç duyduklarını söyledi ve teşekkürlerini iletti. Özellikle daha eski işçiler gençleri büyük bir sempatiyle karşılayıp sohbetler geliştirdiler. İşçilerle birer ikişer sohbetlerin yanı sıra bir de RJ sayfaları için röportaj yapıldı.

İşçiler gençlerin sorularına verdikleri cevaplarda, mücadelelerini kararlılıkla sonuna kadar sürdüreceklerini belirtiler. Grev kararını işçilerin %95’inin evet oyu ile aldıklarını hatırlattılar. İklim konusunda gerekenlerin yapılmasını kendilerinin de istediğini belirten işçiler, trenlerdeki aksamalarla ilgili de şunu söylediler:

“Trenlerin geç kalmasını biz de istemiyoruz. Trenlerin geç kalmalarının asıl sebebi, bazı tren yollarının daha fazla kâr sağlamak amacıyla kapatılmış ve yenilenmemiş olmasıdır. Bizim çalışma tarzımızla ilgili bir sorun değil.”

Ayrıca yükün fazla olduğunu ama yeterince işçinin işe alınmadığını, bunun da aksamalarda rol oynadığını dile getirdiler.

Grevlerine yönelik eleştiri ve karalamalara da değinen işçiler şu sözlerle tepkilerini yansıttılar:

“Medyada sürekli eylemi yanlış bir zamanda yaptığımız söyleniyor. Tatil zamanı veya korona olduğu gibi gerekçeler ileri sürülüyor. Öyle bakılırsa hiçbir zaman doğru zamanda bu grev kararını almış olmayacağız. Okul ve üniversitelerin açık olduğu zamanlarda eylem yaptığımızda medya bunu bahane ediyor. Tatilde grev yaptığımızda insanların havalimanına gidemediğini ileri sürülüyor. Hafta içi grev yaptığımızda insanların işe gitmesi sorun oluyor. Hafta sonu yaptığımızda ise bu sefer insanların eğlenmeye gidemedikleri bahanesi ileri sürülüyor. Yani ne zaman eylem kararı alsak bizim eylemimizi karalamak için bir gerekçe buluyorlar. Biz bu saldırıları kabul etmiyoruz.”

İşçiler, taleplerinin sadece ücret zamlarına ilişkin olmadığını, zaten istenen artışın enflasyon farkını bile kapatmadığını, ücret artışından öteye insanca iş koşulları talep ettiklerini, emeklerinin değer görmediğini, bu yüzden insanca çalışma koşulları için de mücadele ettiklerini vurguladılar.

Dayanışma ziyareti, birlikte fotoğraf çekimi ve başarı dilekleriyle sona erdi.