İçindekiler:

22 Kasım 2021
Sayı: KB 2021/Özel-41

Asgari ücret ve işçi sınıfı
Saray’ın militarizm tutkusu
Faşizme karşı “demokrasi mücadelesi”
Korkularını gerçeğe çevirelim!
Hekimlerin ve halkın sağlık hakkı için...
“Geçinemiyoruz” mitingi üzerine…
Ekim Devrimi ve kadınların kurtuluşu
25 Kasım eylem ve etkinlikleri
Dr. Şivan ve yoldaşlarının katledilişinin 50. Yılı… “Saitler Olayı”nda görüntü ve gerçek - Baki Duman
Polonya-Belarus sınırında gaddarlık
Kapitalizm savaş demektir
Karadeniz’de emperyalist saldırganlık
Paris’te kadınlardan kitlesel yürüyüş
Fransa’da sermayeye teşvik, emekçiye fatura
Paris’te Libya konferansı
“Vardık, varız, var olacağız!”
DGB’den İstanbul’da 25 Kasım etkinliği
6 Kasım ve “gençlik örgütleri”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

25 Kasım eylem ve etkinlikleri

 

Avcılar

İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları Avcılar’da 25 Kasım eylemi gerçekleştirdi. Eylemde “Hayatlarımızdan, haklarımızdan, geleceğimizden vazgeçmiyoruz!” pankartı açıldı. “İşyerinde baskıya, sömürüye, mobbinge geçit yok!”, “Tacize, tecavüze, istismara geçit yok!”, “Yaşamak için sosyalizm!”, “Kadının kurtuluşu devrimde, sosyalizmde!”, “Kadına yönelik şiddete hayır!”, “Güvenceli çalışmak istiyoruz!” şiarlı dövizler taşındı.

Eylem boyunca yapılan ajitasyon konuşmalarında işçi, emekçi kadınlar şiddet üreten sömürü düzenine karşı mücadeleye çağrıldı.

İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları adına okunan basın metninde 25 Kasım’ın bir mücadele günü olduğu vurgulandı. Dominik Cumhuriyeti’nde Trujilo Diktatörlüğü’ne karşı Mirabel Kardeşler’in verdiği mücadele anlatıldı. Açıklamada tıpkı Trujilo Diktatörlüğü’nde olduğu gibi tek adam rejiminin de bulduğu her fırsatta mücadele eden kadınları hedefe çaktığı, kadın düşmanı politikaları hayata geçirdiği teşhir edildi. İstanbul Sözleşmesi’nin iptali, 5. Yargı Paketi örnekleri verildi.

Çilem Doğan’a 15 yıl hapis cezası verilmesi, buna karşılık 6284’le Kayyım rektör Naci İnci’nin korunması teşhir edildi. Açıklamada işçi, emekçi kadınların pandemi sürecinde karşı karşıya kaldıkları saldırılar anlatıldı. Açıklamada şunlar vurgulandı:

“Baskı, sömürü politikalarını kabul etmiyoruz. Kadına yönelik şiddete, kadın cinayetlerine, tacize, mobbinge karşı mücadele etmekten vazgeçmiyoruz. Nasıl İstanbul Sözleşmesi’nin iptaline karşı haftalarca meydanlarda, sokaklarda olduysak şimdi de hayatlarımız, haklarımız, geleceğimiz için mücadele etmeye devam ediyoruz.”

Açıklama direnişçi kadın işçilerin yolunda mücadele etme çağrısı yapılıp, “Hayatın yarısı olan bizler kavganın da yarısı olalım!” denilerek sonlandırıldı.

Sarıgazi

“Evde, işte, sokakta şiddete karşı mücadeleyi büyütoruz!” şiarıyla bir araya gelen ilerici-devrimci kurumlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü yaklaşırken basın açıklaması gerçekleştirdi.

Evde, işte, sokakta şiddete karşı mücadeleyi büyütüyoruz!” denilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“‘Haklı olan her şey için savaşmaya devam edeceğiz’ diyen Maria, ‘Kolları kavuşturmaktansa mücadeleyi büyüteceğiz’ diyen Minevra, ‘Bu sisteme karşı savaşmaktan vazgeçmeyen’ Patria Mirabel. Üç kız kardeş. Dominik Cumhuriyeti’nde diktatörlüğe karşı mücadele eden Kelebekler. 25 Kasım 1960’da diktatörlüğün askeri güçleri tarafından tecavüz edilerek katledildiler. Trujillo diktatörlüğü Mirabel Kardeşleri katledelerek mücadeleyi bitireceğini sanmış, ancak yanılmıştır. Dominik’i saran öfke diktatörlüğün sonu olmuş ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, Mirabal Kardeşlerin bıraktığı bir mücadele günü olarak bizlere miras kalmıştır.

“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün ön günlerindeyiz. Evde, sokakta, işyerlerinde şiddete, tacize, baskıya uğruyor, her yeni güne bir kadın cinayeti, çocuk istismarı haberi ile başlıyoruz. Evde işte emeğimiz iki kez sömürülüyor, kirli savaşlarda, göç yollarında ganimet oluyor tecavüze uğruyoruz.”

Açıklamada AKP-MHP iktidarının gerici, baskıcı politikaları teşhir edildi ve uygulanmayan yasaların dahi gerici iktidar tarafından bir gecelik hükümlerle kaldırıldığı anlatıldı. Bu yasalar kaldırılırken, katillerin-faillerin türlü gerekçelerle serbest bırakılması teşhir edildi, pandemi ve krizin ağır faturasını öncelikle kadınların ödediği anlatıldı, bu dönemde kadına yönelik şiddetin arttığı vurgulandı. Açıklama şunlar söylenerek sonlandırıldı:

“Bu koşullara bizlerin sessiz kalması, biat etmesi bekleniyor. Baskı, sömürü ve kadın düşmanı politikalara karşı, evde, işyerinde, sokakta her geçen gün artan şiddete karşı sessiz kalmayacağız. Tırpanlanmaya çalışılan haklarımızdan, gericilikle cendereye alınan gülüşümüzden, güvenceli çalışma ve yaşama hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz. Güvenli hayat, eşit ve özgür bir yaşamı kurma mücadelemizden geri adım atmayacağız.

Bunun için haklarımızdan, hayatlarımızdan, geleceğimizden, özgürlüğümüzden vazgeçmiyor, şiddete, sömürüye, savaşa karşı her alanda sesimizi duyurmak için mücadeleyi büyütüyoruz.”

Ankara

İşçi Emekçi Kadın Komisyonu Ankara’da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü kapsamında saat 14.00’te söyleşi düzenledi.

Söyleşide sermaye düzenini kadınlar üzerindeki baskıları üzerinden tartışmalar yürütüldü. Tartışmalarda AKP iktidarı sürecinde kadınların üzerindeki baskıların, katliamların, taciz ve tecavüzlerin daha da arttığı belirtilirken kadınların örgütlenmesinin önemi üzerine de tartışıldı. Örgütlü bir direniş hattının önemi ve iktidarın saldırılarının geri püskürtülmesi üzerine konuşuldu.

Söyleşi bölümünün ardından Sincan’da oluşturulan işçi emekçi korosu gündeme dair şarkı ve türküler seslendirdi. Etkinlik söylenen türkülerle sonlandırıldı.