İçindekiler:

22 Kasım 2021
Sayı: KB 2021/Özel-41

Asgari ücret ve işçi sınıfı
Saray’ın militarizm tutkusu
Faşizme karşı “demokrasi mücadelesi”
Korkularını gerçeğe çevirelim!
Hekimlerin ve halkın sağlık hakkı için...
“Geçinemiyoruz” mitingi üzerine…
Ekim Devrimi ve kadınların kurtuluşu
25 Kasım eylem ve etkinlikleri
Dr. Şivan ve yoldaşlarının katledilişinin 50. Yılı… “Saitler Olayı”nda görüntü ve gerçek - Baki Duman
Polonya-Belarus sınırında gaddarlık
Kapitalizm savaş demektir
Karadeniz’de emperyalist saldırganlık
Paris’te kadınlardan kitlesel yürüyüş
Fransa’da sermayeye teşvik, emekçiye fatura
Paris’te Libya konferansı
“Vardık, varız, var olacağız!”
DGB’den İstanbul’da 25 Kasım etkinliği
6 Kasım ve “gençlik örgütleri”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Paris’te kadınlardan kitlesel yürüyüş

 

Fransız kadın örgütlerinin çağrısıyla 20 Kasım günü Paris’te miting düzenlendi. 20 Kasım 1971’deki kürtaj hakkı için ilk kazanımın 50. yılı ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete karşı Uluslarası Mücadele Günü’nün arifesinde on binlerce kadın sokağa çıkıp temel haklarını istedi. Eylem, NousToutes / Biz Hepimiz örgütünün çağrısıyla çok sayıda kadın örgütü birlikte örgütledi.

Eylem politik mesajlarındaki güçlülük ve çeşitlilikle dikkat çekti. “Bizim feminizmimiz antiraciste”, “Biz feminist ve antikapitalistiz” gibi vurguların yanı sıra “Aşk öldürmez”, “Seven asla öldürmez” gibi dövizlerde kadın cinayetlerine bir tepki olarak alanda yerini aldı.

İşçi kadınlarsa hazırladıkları dans kareografisiyle emek sömürüsü ve üretimdeki kadına yönelik baskıyı işledi. NousToutes alanda şiddete uğrandığında aranacak acil numaralar olan kartvizitler dağıttı.

Eyleme Fransa’daki göçmenlerden de anlamlı bir katılım vardı. Göçmenler esas olarak ülkelerinde süren kadın mücadelesini öne çıkartan pankart ve dövizlerle eyleme katıldılar. Cezayirliler son dönem eylemlerde tutuklanan kadın tutsaklara özgürlük çağrısıyla alanda yer alırken Kürt hareketi Paris’te suikaste uğrayan Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Söylemez’in fotoğraflarıyla yürüyüşte yerini aldı.

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (Bir-Kar) ve Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) alanda yer aldı.

Kadın örgütleri, LGBTİ+lar ve karma kortejlerle hep birlikte kadına yönelik şiddete karşı tepki gösterildi.

Faşist saldırılara geçit yok

Eylemin sonlarına doğru faşistler yürüyüşe saldırdı. Yaklaşık 20 kişilik faşist bir grup eyleme saldırdı ve eyleme katılanlardan yanıt aldılar. Faşistler kitlenin “Cassez vous/Siz kırıcılarsınız” sloganları eşliğinde kuşatılmaya başlanınca kaçmaya başladı.

Kadın örgütlerinin yanı sıra Lutte Ouvriere/ İşçi Mücadelesi, Du Pain et Des Roses/ Ekmek ve Gül, Révolution Permanente/ Sürekli Devrim, NPA/ Yeni antikapitalist parti, PCOF/ Fransız Komünist İşçi Partisi, CNT/ Ulusal İşçi Konfederasyonu (Anarko komünist sendika) eyleme katıldı.

Sarı Yelekliler eylemleri 3. yılında

Fransa’da Sarı Yelekliler eylemlerinin üçüncü yılında sokaklardaydı. Paris’te Ekonomi Bakanlığı’nın yanındaki meydanda toplanan binlerce kişi Victor et Helene Basch Meydanı’na yürüdü. Polis yürüyüş sırasında birçok kez kordon oluşturarak eylemleri engellemeye çalıştı. Polisin saldırdığı eylemde bulunan gönüllü sağlık çalışanları, polisin kullandığı biber gazı nedeniyle yaralanan birçok kişiye tıbbi müdahalede bulundu.

Eylemlerde“Macron istemese de işçilerin onuru ve daha iyi dünya için biz buradayız” sloganları atıldı. Eylemlerde Macron, Paris Emniyet Müdürü Dider Lallement ve ABD Başkanı Joe Biden ile ilgili karikatürler kullanıldı. Karikatürler nedeniyle iki kişi gözaltına alındı.

Paris’te yapılan eylemlerin yanı sıra çok sayıda şehirde eylemler yapıldı.

Sarı Yelekler adına Jerome Rodrigues açıklama yaptı ve eylemlerin akaryakıt zamlarına tepki olarak başladığını, bugün akaryakıt fiyatlarının 3 sene öncesine göre yüzde 20 yüksek olduğunu söyledi. Rodrigues,şunları ifade etti: “(3 yıldır) Taleplerimize hiçbir yanıt alamıyoruz. Baskıdan ve şiddetten başka bir şey yok. 3 sene süren (gösteriler) başarısızlık olarak adlandırılamaz. Henüz kazanmadık.”

Rodrigues açıklamanın devamında şunları ifade etti: “Cumhurbaşkanı 100 avro veriyor ama biz çalıştığımızın karşılığını almak istiyoruz. Biz para istemiyoruz, bize verilmesi gerekenin verilmesini istiyoruz.”

Talepler yerine getirilene kadar gösterilere devam edeceklerini ifade eden Rodrigues, eylemlerde yaşanan polis saldırısına ilişkin şunları dedi: “Şiddet üretiliyor. (Polis) Göstericiler etrafında kordon oluşturuyor. Bu Danıştay tarafından yasaklandı. Bu şekilde şiddet olayları çıkıyor. Hükümet ve Emniyet Müdürlüğü bunu istiyor.” 

Son eylem boyunca da polis saldırıları ve çatışma eksik olmadı. Eylemciler güzergah boyunca çöp kovalarını devirip ateşe verdiler. Yaralananlara gönüllü sağlıkçılar müdahele etti. “Grève, blocage, Macron, dégage/Grev blokaj Macron defol” sloganını sıklıkla atan eylemciler 3. yıla giriş eylemini 3. sezonun başlangıcı olarak dillendirdiler.

Kızıl Bayrak / Paris