İçindekiler:

22 Kasım 2021
Sayı: KB 2021/Özel-41

Asgari ücret ve işçi sınıfı
Saray’ın militarizm tutkusu
Faşizme karşı “demokrasi mücadelesi”
Korkularını gerçeğe çevirelim!
Hekimlerin ve halkın sağlık hakkı için...
“Geçinemiyoruz” mitingi üzerine…
Ekim Devrimi ve kadınların kurtuluşu
25 Kasım eylem ve etkinlikleri
Dr. Şivan ve yoldaşlarının katledilişinin 50. Yılı… “Saitler Olayı”nda görüntü ve gerçek - Baki Duman
Polonya-Belarus sınırında gaddarlık
Kapitalizm savaş demektir
Karadeniz’de emperyalist saldırganlık
Paris’te kadınlardan kitlesel yürüyüş
Fransa’da sermayeye teşvik, emekçiye fatura
Paris’te Libya konferansı
“Vardık, varız, var olacağız!”
DGB’den İstanbul’da 25 Kasım etkinliği
6 Kasım ve “gençlik örgütleri”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

DGB’den İstanbul’da 25 Kasım etkinliği

 

Devrimci Gençlik Birliği, İstanbul’da 25 Kasım etkinliği gerçekleştirdi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün ön günlerinde gerçekleştirilen etkinlikte “Haklarına, özgürlüğüne ve geleceğine sahip çık! Kadına yönelik şiddete, baskıya ve sömürüye karşı 25 Kasım’da mücadeleye!” çağrısı yükseltildi.

Etkinlikte ilk olarak 25 Kasım’ı yaratan Mirabel Kardeşler başta olmak üzere, devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler adına saygı duruşunda duruldu. Ardından 25 Kasım’ın tarihsel anlam ve önemini anlatan ve mücadeleye çağıran sinevizyon izlendi.

Sinevizyonun ardından Devrimci Gençlik Birliği adına konuşma gerçekleştirildi. Yapılan konuşmada, 25 Kasım’ın anlam ve önemi üzerinde durularak, kadına yönelik şiddetin kaynağında sömürü düzeninin olduğu ifade edildi. Şiddetin kaynağının doğru tespit edilmediği oranda, mücadelenin de doğru bir eksende sürdürülemeyeceği, böylelikle kadına yönelik şiddetin de ortadan kaldırılamayacağı vurgulandı.

Dünden bugüne, tarih boyunca gerçekleşen mücadelelerin ön safında her zaman kadınların olduğu ifade edildi. Güncel olarak Boğaziçi Direnişi’nden, İstanbul Sözleşmesi eylemlerine, ırkçı katliamlardan hak gasplarına kadar gerçekleştirilen birçok eylemde kadınların en ön saflarda olduğu vurgulandı. Bugün de özellikle pandeminin yarattığı çok yönlü krizlerin en çok da işçi, emekçi kadınlara fatura edildiği ifade edildi. İş yerlerinde hakların gasp edilmesine karşı birçok fabrikada işçi direnişlerinin sürdüğü, bu direnişlerin öncülerinin de kadın işçiler olduğu söylendi. İşçilerin sürdürdüğü direnişlerin önemi üzerinde durularak, kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin sadece 8 Mart ve 25 Kasım gibi tarihsel mücadele günlerinde konu edilmemesi gerektiği ifade edildi. Konuşmanın devamında ise Dario Fo’nun “Uyanış” adlı tiyatrosu sergilendi.

Tiyatronun ardından “Yaşamak İstiyoruz” başlıklı genç, işçi ve göçmen kadınların sorunlarının anlatıldığı ses tiyatrosu gerçekleştirildi.

Etkinlikte “Unutmadık, unutturmayacağız!” şiarı ile katledilen kadınların, Mirabel kardeşlerin ve tarihten bugüne kadın direnişlerinin yer aldığı fotoğraf sergisi sunuldu. Etkinlik, başta kadın sorunu olmak üzere yaşamın her alanında bir dizi sorunları yaratan kapitalizme karşı örgütlü mücadeleye çağrılması, 25 Kasım’da ve direniş alanlarında gerçekleştirilecek olan eylemlerin çağrısının yapılması ile sonlandırıldı.

 

 

 

 

 

Geleceğin Sesi bülteninin
Kasım sayısı çıktı

 

Pandemiden kaynaklı uzun bir süredir dijital yayınına devam eden Geleceğin Sesi bülteninin Kasım ayı sayısı, basılı olarak çıktı.

Bu ayki sayıda, eğitimde 1,5 senelik kayıp zamanın ardından birçok sorun ile üniversitelerin açıldığını, pandemi döneminde hakların daha fazla gasp edildiğini, özgürlüklerin kısıtlandığını ve gençliğe daha fazla geleceksizliğin dayatıldığını vurgulayan yazılara yer verildi. Bültende ayrıca Devrimci Gençlik Birliği’nin “Haklar, özgürlükler ve gelecek beyanatı” ile DGB’nin Eylül ayında gerçekleştirdiği Genişletilmiş Merkezi Yürütme Kurulu’nun sonuç bildirgesi yer aldı.

DGB’nin dönem boyunca yürüteceği kampanya sürecinin tartışıldığı sonuç bildirgesinde, önümüzdeki süreçte DGB’nin izleyeceği politik hat ortaya konuldu. Devamında ise yüzbinlerce öğrencinin barınma hakkının gasp edilmesi vesilesiyle DGB’nin yaptığı “Haklarına, özgürlüğüne ve geleceğine sahip çık! Parasız, nitelikli, ulaşılabilir barınma haktır!” şiarlı açıklamaya yer verildi.

Son olarak ise 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne dair DGB açıklamasın yer verilerek, tüm gençliğe kadına yönelik şiddete, baskıya ve sömürüye karşı mücadele etme ve haklarına özgürlüğüne ve geleceğine sahip çıkma çağrısı yapıldı.