İçindekiler:

25 Şubat 2023
Sayı: KB 2023/04

Yıkımın sorumlusu harami düzeninden hesap sormak için...
Dayanışmayı her alanda örme zamanı!
Hesap sorma zamanı!
İnlerinden çıkıp tehditler savurdu
"Yüzyılın felaketi" insan kıyımına dönüştü
Emekçiler hesap sormalılar
Deprem bölgesinde bir psikoloğun gözlemleri...
Geleceğimiz için harekete geçelim!
MİB MYK toplantısı sonuç metni
Mücadeleyi büyütmenin tam zamanı!
DEV TEKSTİL Genel Başkanı'nın deprem gözlem notları...
Gerçek katiller kaçamaz!
Kadın sorunu üzerine konferanslardan.../ 1
Ekim Devrimi ve kadının kurtuluşu
8 Mart'ta alanlara...
ABD-Çin gerilimi
Ukrayna'da emperyalist savaşa son!
Putin'in "ulusa sesleniş" konuşması
İşçilerin öfkesinden kurtulamayacaklar!
Deprem bölgesinden gözlemler...
DGB Olağanüstü MYK toplantısı sonuçları...
Deprem bölgesine giden DGB'lilerin gözlemleri...
Depremin artçı sarsıntıları: Kin ve düşmanlık!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Putin’in “ulusa sesleniş” konuşması

 

Münih Güvenlik Konferansı’nda ABD ile suç ortaklarının Ukrayna savaşına daha çok benzin dökme kararını ilan etmelerinden hemen sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ulusa sesleniş konuşmasını yaptı. Moskova’daki Gostiny Dvor etkinlik merkezinde Devlet Duması ve Federasyon Konseyi’nden oluşan Federal Meclis temsilcilerine seslenen Putin, “Sizinle tüm dünyada köklü değişimlerin yaşandığı, ülkemiz için zor ve kritik bir zamanda konuşuyorum” sözleriyle içinden geçilen dönemi tanımladı. Birinci yılını doldurmak üzere olan Ukrayna savaşından Batı’yı sorumlu tutan Putin, “Ukrayna ihtilafını körükleme, tırmandırma ve çok sayıda kurban verme sorumluluğu (...) tamamen Batılı seçkinlere aittir” dedi ve Batı’nın Rusya’yı kesin olarak “bitirmek” istediğini, savaşı bunun için kışkırttığını belirtti.

“Bizim savaşımız değil”

Konuşmasında kritik mesajlar veren Putin, ABD’nin anlaşmalardan tek taraflı olarak çekildiğini ve Rusya’nın, Donbass’taki sorunu barışçıl yollarla çözmeye çalıştığını söyledi. Batı’nın farklı bir senaryo hazırladığını belirtti ve “Savaşı onlar başlattı. Biz durdurmak için her şeyi yaptık” dedi. “Ukrayna’da özel askeri operasyon” dediği savaşın başlamasından önce bile, Kiev hükümetinin Batı ile silah sevkiyatı hakkında konuştuğunu” ifade eden Putin, Donbass’a atıfta bulunarak, “Bu sorunu barışçıl bir şekilde çözmek ve bu zorlu çatışmadan barışçıl bir çıkış yolu bulmak için her şeyi yaptık, ancak arkamızdan tamamen farklı bir senaryo hazırlanıyordu” dedi.

Ukrayna’da Neonazi rejimi

“Ukrayna’da Neonazi rejiminin iktidarda olduğu ve bundan dolayı ‘askeri özel harekatın’ devam edeceğini” belirten Putin, “Önümüzdeki görevleri adım adım, dikkatli ve tutarlı bir şekilde çözeceğiz” dedi ve Rusya’nın Ukrayna’daki birliklerinin gelecek için savaştığını, tarihi adaleti yeniden sağlayacağını savundu.

Batı “sınırsız güç” peşinde koşuyor 

Batı’yı “sınırsız güç” peşinde koşmakla suçlayan Putin, ‘‘Batı’dan savaşa para akışı azalmıyor. Batı için trilyonlarca dolar tehlikede. Batılı ülkeler çoktan Ukrayna’yı bir tür Rusya karşıtı haline getirmeye başlamıştı” dedi. “Batı, cini şişeden çıkardı. Ukrayna’daki tırmanışın sorumluluğu Batılı elitlere aittir” ifadelerini kullanan Putin, batıyı Ukrayna’daki savaşı başlatmak ve sürdürmekle suçladı, “Savaşı başlatan onlar. Biz ise sona erdirmek için güç kullanıyoruz” iddiasında bulundu. 

Rusya’nın varlığı tehlikede

Rusya’nın varlığının tehlikede olduğuna inandığını belirten Putin, buna karşın “ülkemizi savaş alanında yenmek imkansız” diyerek bir tür güvence vermeye çalıştı. Batı’nın yerel bir çatışmayı küresel bir çatışmaya dönüştürmeye çalıştığını ifade eden Putin, “bu nedenle saldırgan bir enformasyon hareketiyle Rus kültürünü, dinini ve değerlerini hedef alıyorlar” dedi ve Rus halkının çoğunluğunun hükümetin Donbass’ı savunma eylemlerini desteklediğine inandığını söyledi.   

Ordunun modernizasyonu

Rus ordusunun modernize edildiğini belirten Putin, “Rusya’nın nükleer caydırıcı güçlerinin en son sistemlerle donatılma seviyesi şu anda yüzde 91,3’tür. Şimdi -birikmiş deneyimlerimizi dikkate alarak- silahlı kuvvetlerin tüm bölümlerinde bu kadar yüksek bir kalite düzeyine ulaşmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. “ABD’nin dünya düzenini kendi bencil çıkarları doğrultusunda yeniden şekillendirmek istediğini ve bunun kabul edilemez olduğunu” ifade eden Putin, “Bu şartlar altında Rusya’nın START anlaşmasına (*) katılımını askıya aldığını beyan etmeliyim” dedi.

Rus ekonomisi istikrarlı

“Batı bizimle ekonomik cephede savaşıyor” diyen Putin, bunda başarılı olmayacaklarını zira Rus ekonomisinin Batı’nın beklediğinden çok daha güçlü çıktığını belirtti. Batı, fiyat artışlarını ve iş kayıplarını kışkırttı diyen Putin, Rus halkını mağdur etmek için yaptırımlar uyguladığına işaret etti. Ancak, Rusya’ya yönelik uluslararası yaptırımlarla ilgili olarak Batı “hiçbir şey başaramadı ve hiçbir şey başaramayacak” dedi.

Putin, 2022’de Rus ekonomisinin yüzde 2,1 küçüldüğünü kabul ediyor. Ancak işsizlik tarihsel olarak düşük bir seviyede ve Rus şirketleri tedarik zincirlerini yeniden inşa etti. Batılı devletlerin uyguladığı yaptırımlara atıfta bulunan Putin, “Batı, altınlarımızı ve döviz rezervlerimizi çaldı. Ama hesapları tutmadı. Rus ekonomisi ve yönetimi düşündüklerinden çok daha güçlü çıktı” dedi.

Savaş gazileri ve yaslılara destek

Putin ayrıca Rus gazileri ve öldürülen askerlerin aileleri için daha fazla mali destek sağlayacaklarını duyurdu. Hükümete, her bir bölgeyle iş birliği içinde özel bir devlet fonu kurma talimatı verdi ve “Sosyal hizmet uzmanları, savaşta ölenlerin ve gazilerin aileleriyle ilgilenmelidir. Ayrıca savaşa katılan herkes altı ayda bir 14 gün tatil yapabilmelidir” dedi.

Konuşmada öne çıkan vurgulara bakıldığında, Rusya’nın ABD ile suç ortaklarının plan ve hedefleri hakkında net bir fikrinin olduğu ve buna göre hazırlandığı görülüyor.

(*) NEW START anlaşması en önemli silahsızlanma anlaşmalarından biridir. 2010’da Prag’da imzalandı, 2011’de yürürlüğe girdi ve ABD Başkanı Joe Biden’ın göreve başlamasının hemen ardından 2021’de beş yıl daha uzatıldı. Anlaşma, ABD ve Rusya’nın konuşlandırabileceği stratejik nükleer savaş başlıklarının sayısını sınırlıyor.