İçindekiler:

15 Eylül 2023
Sayı: KB 2023/15

Özgürlük ve gelecek mücadelesini büyütelim!
Saray rejiminden IMF destekli saldırı paketi
"Sanayinin organizasyonu" ve deprem
Su yok, hava yok, rant ihaleleri sürüyor!
Despot rejime "yeni Anayasa"
Kokuşmuş rejimde klikler çatışması
Saraya göre sefalet "psikolojik" bir mesele
Emekçiler su kıtlığıyla karşı karşıya
Tecridin hedefi tutsakları teslim almak
İş cinayetleri fiili mücadele ile durdurulabilir
Yıldızlar'ın imdadına sendikal bürokrasi yetişti
Metal işçileri hakkı olanı alacaktır!
Geçmişi olmayanın geleceği olamaz!
ABD G20'deki hakimiyetini sürdüremiyor
Emperyalist savaş 19 aydır sürüyor
Kim Jong Un ve Putin görüşmesi
Kerkük'te tırmandırılan gerilim
Gate Gourmet işçilerinden toplantı
Özgürlüğüne ve geleceğine sahip çık! Örgütlen!
Haklarımız için mücadeleyi yükseltelim!
"Filenin Sultanları"nın zaferinden yansıyanlar
Yaşamın ve kavganın yarısıyız!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Kim Jong Un ve Putin görüşmesi

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Rusya’nın uzak doğusundaki Vostoçniy Uzay Üssü’nde bir araya geldi. Putin, bu görüşmenin “özel zamanlarda yapılan bir toplantı” olduğunu söyledi. Kim’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin öncelikli amacının ikili ilişkileri güçlendirmek ve Batı’nın iki ülkeye yönelik izolasyonunun etkisini dengelemek olduğu belirtildi. Görüşmelerde ikili ilişkilerin öncelikli konu olacağını açıklayan Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, “Kuzey Kore bizim komşumuzdur. Tabii ki diğer komşular gibi biz de iyi, karşılıklı yarar sağlayan ilişkiler kurmayı görevimiz olarak görüyoruz” dedi. 

Kuzey Kore uzun yıllardan beri, Rusya ise son yıllarda Batı’dan gelen benzeri görülmemiş bir ekonomik/diplomatik/siyasi baskıyla karşı karşıya bulunuyor. Dolaysıyla görüşmede ikili ilişkilerin güçlendirilmesine öncelik verilmesi doğal karşılanıyor. Zira bunun, Batının kuşatmasının olumsuz etkilerini kısmen de olsa telafi edeceği varsayılıyor. Yanı sıra güçlü bir Rusya-Kuzey Kore ilişkisinin, özellikle bölgedeki güvenlik durumunun gün geçtikçe daha hassas hale geldiği bir dönemde, Kuzeydoğu Asya’daki jeopolitik denklemde büyük önem taşıdığı yönünde değerlendirmeler var.

İkili ilişkilerin ilk sıralarda yer alacağı söylense de görüşmenin temel önemde konuları kapsadığı da sır değil. Zira görüşmeye katılan Rus heyetinin bileşenleri hangi konuların önemli olduğu hakkında fikir veriyor. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Savunma Bakanı Sergey Şoygu, yanı sıra sanayi ve ticaret, dış ticaret ve altyapı projelerinden sorumlu kişiler de heyette yer alıyor. Kuzey Kore heyetinde ordu ve savunma sanayisinin üst düzey temsilcileri ile mühimmat endüstrisinin yöneticisi Jo Chun Ryong gibi isimler yer alıyor.

Kuzey Kore lideri Kim, “Kore Yarımadası ve Avrupa’daki askeri-siyasi durum” hakkında Putin’le konuştuğunu ve “Egemenlik hakkı olan güvenlik hakkı mücadelesinde stratejik ve taktik işbirliğinin, desteğin ve dayanışmanın daha da güçlendirilmesi konusunda tatmin edici, ortak bir görüşe varıldığını” söyledi.

***

Bu arada ABD ile Asyalı müttefiklerinin toplantıyı endişeyle izlediği belirtiliyor. Pazartesi günü ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, “Her iki ülkeye de Kuzey Kore’den Rusya’ya herhangi bir silah transferinin BM Güvenlik Konseyi’nin birden fazla kararının ihlali anlamına geleceğini hatırlatacağım” açıklamasında bulundu. ABD, iki ülke arasındaki silah müzakerelerinin aktif olarak ilerlediğini iddia ederek, Kuzey Kore’nin Rusya’ya Ukrayna’da kullanmak üzere silah sağlaması durumunda “bedel ödeyeceği” tehdidini savurdu.

Kim Putin’e destek garantisi verdi

Ukrayna’daki savaş için Rusya’ya silah tedariki, iki devlet başkanı arasındaki görüşmelerin ana konularından biriydi. Rusya cumhurbaşkanlığı sözcüsü Dmitry Peskov kendisine sorulan bir soruyu, “Ülkelerimiz kamuoyuna açıklanmaması gereken hassas alanlarda işbirliği yapıyor” şeklinde yanıtlamıştı. Kim ise Rusya’ya her konuda destek güvencesi veriyor. Zira Kim’e göre, her iki ülke de “emperyalizme karşı birlikte savaşıyor”. Kim, “Rusya şu anda egemenliğini ve güvenliğini savunuyor. Başkan Putin’in ve Rusya hükümetinin tüm kararlarını her zaman destekledik ve desteklemeye devam edeceğiz ve emperyalizme karşı mücadelede birlikte duracağız” açıklaması yaptı. 

Olası silah teslimatlarına dair iddialar

Analistler, Putin ile Kim arasındaki görüşmenin büyük olasılıkla Rusya’ya silah sevkiyatı konusunu da içereceği inancındalar. Kuzey Kore’nin, Ukrayna’daki savaş için Rusya’ya topçu mühimmatı ve tanksavar füzeleri sağlayabileceği de iddia ediliyor. Buna karşılık Kuzey Kore, Rusya’dan uydular ve nükleer denizaltılar için modern teknoloji alabilir. Rusya’dan olası gıda teslimatları konusunda da spekülasyonlar yapılıyor.

Kuzey Kore yıllardır kendi nükleer ve füze programını geliştirmeye çalışıyor. Bu arada Pyongyang, birçok başarılı nükleer silah ve füze testi gerçekleştirdiğini açıkladı. En son Güney Kore sabah saatlerinde yeniden kısa menzilli füze fırlatıldığını bildirmişti. Ukrayna’ya silah sevk etmeye devam ABD ise, Kuzey Kore’yi Rusya’ya silah tedarik etmemesi konusunda uyarmış, “Böyle bir durumda ülke daha fazla yaptırım uygulama hakkını saklı tutar” tehdidini savurmuştu.

Kimi iddialara göre Kuzey Kore, dünyadaki en büyük silah ve mühimmat cephaneliklerinden birine sahip. Kuzey Kore’nin silah sistemlerinin de Rusya’nın silah sistemleriyle büyük ölçüde uyumlu olduğu söyleniyor.

ABD’nin yaptırım ve tehditleri devam ederken, Kuzey Kore ile Rusya’nın işbirliğini pekiştirmesi, hatta stratejik bir ittifak kurmaya doğru yol almaları şaşırtıcı olmayacaktır.

 

Nijer’de gösteriler, Almanya’da grev

 

Nijer’de Fransız birliklerinin çekilmesi için eylemler...

Askeri darbenin ardından havanın değiştiği Nijer’de Fransa karşıtı tepkiler devam ediyor. Son olarak binlerce kişi cumartesi günü Fransız birliklerinin Nijer’den çekilmesi için gösteri yaptı. Göstericiler Başkent Niamey’da Fransız askerlerinin barındığı askeri üssün önünde toplandılar. Bir diğer gösteri ise ülkenin güneybatısındaki Ouallam’da Nijer ve Fransız askerlerinin üssü önünde gerçekleştirildi. Binlerce gösterici cuma günü de Fransız askerlerinin geri çekilmesi çağrısında bulunarak gösteri düzenlemişti.

Nijer’de halen 1.500 askeri bulunan Fransa, kitlesel tepkilere rağmen askerlerini çekmeme konusunda ayak diriyor. Ancak oluşan siyasi atmosfer dikkate alındığında, eski sömürgeci güç olarak Fransa’nın Afrika’da mevzi kaybetmeye devam etmesi kaçınılmaz görünüyor.

Almanya’da enerji tekeli Leag’de grev

Almanya’da Leag enerji tekelinde çalışan 2 binden fazla işçi cuma günü greve gitti. Grev çağrısını madencilik, kimya ve enerji sendikası IG BCE yaptı. Tekelin tüm enerji santralleri ve açık ocak maden sahalarında -acil durum personeli dışında- altı saat boyunca işler durduruldu.

Sendika, enerji şirketindeki toplam 7.200 çalışan için toplu sözleşme pazarlıiı yapıyor. Leag tekeli yalnızca enflasyon primi ve tek seferlik ödeme önerirken, sendika ise ücretlerin kalıcı olarak yüzde on iki oranında, ancak ödeme tablosunda en az 400 avro artırılmasını talep ediyor. Ukrayna savaşında taraf olan Almanya’da enflasyonun yükselmesi, işçilerin reel ücretlerinde kayıplara neden olmuş, bu ise TİS süreçlerinin geçmişe göre daha zorlu geçmesine neden oluyor.